fbpx
excursii-razvan-pascu

Scoala Flanco - Razvan PascuMai mult decat sa povestesc despre calatorii, imi place sa povestesc cu oameni cu viziune, care isi doresc sa duca pasiunea la urmatorul nivel. Asa cum (cred ca) eram si eu in urma cu 7 – 8 ani.

Acum doua saptamani, in cadrul proiectului care se numeste #ScoalaFlanco, am avut ocazia sa le combin pe ambele. Cursul #TravelPesteAsteptari recunosc ca mi-a depasit mie toate asteptarile.

Cum a fost? A fost cu rasete, cu energie buna si informatii utile. Ca de fiecare data, eu am iesit cel mai castigat, am cunoscut tineri faini si idei bune, oameni pasionati si m-am incarcat de energie.

M-am bucurat sa vad in sala inclusiv cateva fete cunoscute, oameni pe care nu ii mai consider incepatori, dar care probabil ca si-au dorit sa vada si o alta abordare a blogging-ului. Am cunoscut si multi oameni noi, care ma urmareau pe Facebook si care au venit din mai multe orase alte tarii pentru a participa la eveniment. Premiul pentru cea mai lunga distanta parcursa pana la Scoala Flanco merge probabil la Cluj, dar au mai venit persoane si din Tulcea sau Galati.

L-am avut alaturi de mine si pe Catalin Cincu, omul cu marketingul de la Vola.ro, care a povestit despre campaniile cu bloggeri si despre afiliere, dar si pe Andrei Cismaru, din echipa Flanco, care a venit cu un second opinion referitor la relatia bloggeri – companii/agentii, etc.

Vreau sa rezum aici cateva lucruri care mie mi se par esentiale daca iti doresti sa fii un blogger de turism, insa pana ajung la partea aceasta, as vrea sa multumesc echipei Flanco pentru aceasta super idee de comunicare si pentru acest proiect de educare a pietei si a celor care informeaza piata. In loc sa investeasca banii in advertising sau alte proiecte de imagine, au ales un proiect educativ, iar asta spune un singur lucru despre ei: AU VIZIUNE!

Revenind, iata 7 sfaturi pe care un ”batran blogger” le transmite generatiei mai tinere:

1. Calatoreste, calatoreste, calatoreste!

Nu ai cum sa fii relevant pe aceasta nisa, decat daca vei calatori. OK, nu vei calatori din prima in destinatii exotice sau intercontinentale, insa fiecare destinatie noua explorata de tine iti va aduce si mai multi followeri si o sa te valideze ca o voce in domeniu.

2. Scrie!

Sunt sute de bloguri de turism in Romania, insa unele nu au mai multi cititori decat degetele de la o mana. De ce? Pentru ca abordeaza subiecte banale, scriu prost si neinteresant. Aveti la dispozitie multe cursuri de scriere creativa care sa va dea cateva idei despre directia in care se indreapta continutul in zilele noastre. Dar dincolo de cursuri, fiti voi insiva si fiti utili, scrieti ca si cum voi ati fi cititorii, oferiti-le oamenilor informatii utile si stiri, ca sa aiba motive sa va urmareasca.

3. Investeste in aparatura foto!

Articole despre calatorii fara fotografii relevante nu exista. Trebuie sa ai fotografii si acestea trebuie sa fie impecabile. Nu ai nevoie de aparatura scumpa, ci mai degraba de ceva usor de folosit, versatil si, mai ales, usor de purtat dupa tine prin vacante.

4. Investeste in site-ul tau!

Conteaza foarte mult cum arata site-ul, cat de bine este indexat si cum poate fi vizualizat de pe mobil.

5. Fii la curent cu tot ceea ce se intampla in industrie!

Participa la toate evenimentele companiilor de turism din Romania. Incearca sa cunosti oameni de marketing, directori de companii, agentii de comunicare cu clienti in turism, da-le cartea ta de vizita si spune-le ca doresti sa primesti informari si comunicatele de presa.

6. Monetizarea nu o sa vina peste noapte.

Nu sari etape. Nu mi se pare profesionist cand primesc mesaje de la persoane care si-au deschis ieri un blog si imi spun cu cate sute de euro imi pot „vinde” un articol. Mai intai trebuie sa demonstrezi, sa ai un istoric si apoi vei ajunge sa monetizezi. Mai intai ofera si apoi vei primi.

7. Fii profesionist!

Raspunde la comentariile primite, modereaza conversatiile de pe pagina de Facebook, raspunde la emailuri in timp util. Esti acolo pentru ca un grup de oameni gasesc util ceea ce faci si te urmaresc.

3 comentarii

  1. 16.11.2016 la 11:42

    Despre cât de interesant a fost la workshopul tău s-a auzit până la următorul, #desingpesteasteptari, cel realizat de Adela Pârvu, unde la fel a fost o atmosfera relaxată și haioasă încadrată de informații foarte utile.
    Mi-a părut rău că l-am ratat și azi-dimineață citind tema dată de tine pe blogul unei participante chiar mă întrebam cum a fost. Îmi doream mai multe detalii și au venit chiar în newsletterul de la tine. Foarte utile sfaturile.
    Mă bucur că ai scris și fără nicio legătură cu toată discuția, mă bucur că luni (ce puțin mai e!) plec pentru o lună și un pic în Thailanda, Cambodgia și Vietnam.

  2. Razvan Pascu
    (author)
    16.11.2016 la 22:36

    @ Mihaela: multumesc. Poate vom avea alta ocazie sa ne vedem. Have fun in vacanta!

  3. 30.11.2016 la 00:32

    Sfaturi superbe de la un profesionist! Multumim Razvan si tine-o tot asa!
    Apropo, sunt si eu la inceput de drum.. am un mic blog 🙂 http://spotting.ro

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]