Ieri a intrat in vigoare un act normativ care permite minorilor sa calatoreasca mai usor in afara tarii.
Mai exact, in cazul unui copil care calatoreste doar cu unul dintre parinti, declaratia de acord a parintelui care nu insoteste copilul va fi valabila, incepand de ieri, pe o perioada de pana la trei ani si va putea fi utilizata pentru mai multe calatorii din acest interval.
De asemenea, in cazul copiilor care calatoresc insotiti de o alta persoana majora in afara de parinti nu mai este nevoie sa se declare scopul si traseul calatoriilor.
Pana acum, de fiecare data cand un minor calatorea in strainatate alaturi de un singur parinte sau de o alta persoana majora, declaratia de acord a celuilalt parinte (sau a ambilor parinti) era obligatorie. Aceasta se facea la notar. Obligatia ramane in continuare, doar ca acum nu se mai face declaratia pentru fiecare plecare, ci pentru o perioada de 3 ani. Asadar, noua lege elimina din birocratia asociata calatoriilor si faciliteaza mobilitatea copiilor.
Noua lege (Legea nr. 169/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005) preveda ca „[M]inorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărți de identitate/cărți electronice de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți i se permite ieșirea în aceleași condiții și împreună cu acesta numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate, pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte”.
Prin urmare, o singura declaratie de acord a unuia dintre parinti este suficienta pentru ca minorul, insotit de celalalt parinte, sa poata efectua calatorii in strainatate pe o perioada de pana la 36 de luni. Acelasi mecanism – o singura declaratie valabila trei ani – va fi si in cazul iesirii din tara a minorului insotit de o alta persoana adulta, numai ca aici este necesar ca ambii parinti sa isi dea acordul. In cea de-a doua situatie, simplificarea consta in eliminarea obligativitatii de a declara scopul deplasarii si ruta calatoriei.
Prin noul act normativ, regulile se schimba si in cazul copiilor care au domiciliul sau resedinta in strainatate. Incepand de ieri, nu va mai fi necesara prezentarea declaratiei celuilalt parinte sau a ambilor parinti in cazul calatoriilor spre statul de domiciliu/resedinta.
* foto: Shutterstock
Este binevenita aceasta schimbare mai putina birocratie.