De fiecare data cand ajung in Delta Dunarii ma gandesc la povestile cu spatii mitice, in care, pentru a patrunde trebuie sa treci printr-o serie de teste, trebuie sa te dovedesti vrednic sa fii acolo. De exemplu, in Japonia, inainte de intra intr-un templu trebuia sa te purifici cu apa, intr-un ritual bine stabilit.
Acesta este si sentimentul care m-a insotit pe “drumul” de aproximativ 40 de minute de la Dunavat la Holbina. Ca las in urma agitatia turistica, Delta sufocata de barci, oameni, case si ma indrept spre o altfel de Delta. O Delta pe care mi-am dorit de mult sa o cunosc. Tot drumul pana la Holbina face parte din concediul in sine, e o splendoare pe canale.
Conducatorul barcii care ne-a dus la Holbina Trei Bibani ne-a spus “In Delta sunt multe locuri frumoase, hoteluri, pensiuni, dar noi suntem printre putinii care chiar tinem la Delta”. Si poate ca nu as fi crezut ceea ce imi spune daca era proprietarul resortului sau parte din management, dar ca un simplu angajat ce era mi-a placut tare mult ca se mandreste cu locul in care lucreaza. Iar eu cunosc si alte locuri si alti oameni de afaceri care tin foarte mult la delta si fac tot ce pot ca sa creasca in mod sustenabil.
Pentru ca am vazut multe spatii de cazare de-a lungul timpului, mi-e foarte usor sa explic de ce Holbina Trei Bibani place atat de mult turistilor.
1. Locul in sine
Holbina Trei Bibani este un loc cunoscut de cei pasionati de pescuit. In urma cu cativa ani a fost renovat complet si preluat de un alt proprietar, care a investit in camere, restaurant, piscina, zone de relaxare si a dotat cu barci de ultima generatie resortul. Exista zone de relaxare, cu sezlonguri pentru citit sau pur si simplu pentru ”ascultat” linistea din Delta. Piscina este principala atractie pentru copii, dar si pentru adultii care nu vor sa pescuiasca.
Totul este verde si bine ingrijit. Nimic nu este ostentativ, deranjant. Este un loc exclusivist, ceva mai scump decat media, cu doar 19 camere, unde nu este niciodata aglomerat, galagie, unde nu simti ca te deranjeaza ceva. Esti la cel putin 30-40 de minute de cel mai apropiat resort, prin urmare dupa ce ai ajuns aici nu trebuie decat sa te bucuri de liniste.
Canalele sunt denumite si marcate, curatate, ingrijite, totul arata impecabil in zona de 1200 de hectare de delta concesionata de ei.
2. Pescuitul sportiv
Desi foarte multi romani iubesc pescuitul, putini inteleg conceptul de pescuit sportiv. ”Cum sa prind pestele si sa il arunc inapoi in apa?!”. Foarte simplu, te bucuri de experienta pescuitului, de natura si in loc sa prinzi 50 de pesti de 10 cm, pe care sa ii duci sotiei sa ii curate, prinzi 50 de stiuci de pana la 1 metru. Te bucuri de prinderea ei, faci o fotografie, o masori si o arunci la loc in apa. Ne-au spus ca nici macar pentru restaurant nu pescuiesc stiuci de 1 metru lungime, ci le arunca si ei inapoi in apa, tocmai pentru a se inmulti, pentru ca isi doresc ca in cativa ani sa ajunga locul din Europa cu cele mai multe stiuci mari, dar si pentru ca isi dau seama ca business-ul lor tocmai prin asta este deosebit, prin faptul ca oamenii stiu ca acolo de cate ori vin la pescuit vor prinde pesti de peste 1 metru lungime.
3. Mancarea
Oricate stele ar avea resortul in care stai, atunci cand vii in Delta iti doresti sa savurezi mancare traditionala, sa mananci peste dimineata la pranz si seara, si daca se poate sa finalizezi masa cu un desert pregatit in casa. Despre bucatareasa de la Holbina Trei Bibani se spune ca face minuni. Indiferent daca pestele a tras sau nu, o ciorba de perisoare de peste, o saramura cu mamaliguta si niste gogosi acoperite de zahar pudra, o sa te puna rapid pe picioare si te vor pregati pentru o noua tura de pescuit.
4. Oamenii
Stiu si inteleg hotelierii din Romania, cat de greu le este sa gaseasca oameni de incredere, pe care sa ii creasca si sa ii formeze, care sa fie si corecti, dar si muncitori. Daca va uitati pe review-urile hotelurilor din Delta, cele mai multe aspecte negative tin de personal. Nu este o problema doar in Delta Dunarii, ci e valabil in toata tara. Pentru ca nu ai de unde sa iei prea multi deja scoliti, ai nevoie de timp sa ii instruiesti, iar sezonul dureaza doar cateva luni pe an. Echipa de la Holbina este insa aici de ani de zile, ramasa intacta si dupa schimbarea proprietarului, extrem de dedicati locului si care par ca se afla intr-o mare familie.
5. Sustenabilitatea
Desi este un resort exclusivist, folosesc la prepararea mancarii din restaurant legume din gradina proprie. Pestele este fie cumparat din alte zone ale deltei, fie pescuit din canalele proprii, dar doar in cazul crapului.
Cateva detalii generale
Holbina Trei Bibani este un resort de 4*, care ofera cazare in 19 camere si apartamente, la preturi incepand de la 450 ron/zi camera dubla pana la 550 ron/zi in apartament. Toate camerele sunt utilate la cele mai inalte standarde, echipate cu smart TV-uri satelit, baie, aer conditionat si incalzire centrala. Pentru masa de pranz si masa de seara se mai adauga cate 100 RON de fiecare, de persoana.
Cu toate ca resortul este destinat in mod special celor pasionati de pescuit (exista chiar si un club – Pikemaster Club – al celor mai iscusiti pescari, care au reusit sa prinda stiuci mai mari de 1m), aici se promoveaza pescuitul „catch and release”, iar pestele consumat la restaurantul resortului este cumparat de la pescarii localnici. Pe langa pestele proaspat, restaurantul mai serveste preparate pe baza de legume (cultivate in cadrul resortului), pregatite de un bucatar cu peste 30 de ani de experienta.
Turistii pot alege dintr-o varietate de activitati de petrecere a timpului liber, printre care birdwatching, plimbare cu bicicleta, hidrobicicleta, barca rapida cu motor, salupa rapida cu motor si caiac de pescuit sau ATV. Tarifele pentru toate facilitatile resortului le gasiti aici.
Pentru pescuit, sezonul propice este din martie pana in iunie, in special pentru stiuca. Dupa luna iunie locul este ideal pentru turisti sau pentru pescarii care vor sa se bucure de Holbina impreuna cu familiile lor. Dupa ce trece vara, incep competitiile sportive, dintre care cel mai important este campionatul mondial de pescuit la stiuca.
De ce nu scrieti ce hotie e la holbina? inchirierea unei barci ca sa pescuiesti din ea in bazinul lor e 800 lei pe zi !!! in toata delta e 100 sau maxim 150 lei pe zi. iar daca vii cu barca ta nu te lasa chiar daca vrei sa platesti taxa de pescuit
.
Uiti un mic amanunt.Este o locatie exclusivista si isi stabileste regulile si tarifele singura.Vremea pescuitului pentru toti a cam trecut ca si stiuca de altfel.
Bună seara as dori sa stiu daca aveti camera libera ptr.26.-28.05.2018 ptr.2 adulți și un copil de 9 ani,va multumesc!
Cum se poate face rezervare?
Buna ziua, tocmai ce m-am intors recent de la Holbina 3 Bibani. Locatia este un foarte frumoasa si camerele pot spune ca sunt corecte dar nu wow. Din pacate problema intervine cand vine vorba de mancare. Incepand de anul acesta bucatarul a fost schimbat si mancarea este sub nivelul Deltei Intr-una din seri am primit file de salau cu sos de ketchup :). In rest mare atentie la inchiratul barcilor, pretul este trecut pe site dar de fiecare data se va rotunji in plus. Daca inchiriati o barca si va spune ca e o ora dus una intors si planuiti sa stati mai mult unde mergeti, aveti grija sa tineti barca pe loc pentru ca altfel o sa va ia si drumurile pe care le face barca la intoarcere.