excursii-razvan-pascu

Transilvania Gastronomica 4De curand am aflat ca urmeaza un festival dedicat gastronomiei din regiunea mea preferata a tarii, Transilvania.

Si nu numai ca am aflat despre el, dar am si fost invitat sa particip la o pre-lansare a acestuia, un dezmat culinar si vizual, intr-o companie placuta, timp de cateva zile.

Din pacate, insa, nu am putut ajunge, dar a mers una dintre colegele mele de la Asociatia Travel Focus, Sabina, brasoveanca la origine, si iata mai jos impresiile si fotografiile sale.

M-am nascut in Transilvania, la Brasov, si mi-am petrecut copilaria inconjurata de munti, mereu cu aer curat si rece, plus mirosul preparatelor traditionale transilvanene care ma imbia mereu sa ma asez la masa cu nerabdare. Invitatia de a participa la lansarea „neoficiala” a Transilvaniei Gastronomice, un eveniment care se va desfasura la Sibiu in perioada 1-4 septembrie, m-a gasit cu aceeasi nerabadare si pofta de a explora o mica parte din ce are de oferit mai bun (si mai gustos) Transilvania. Pe langa faptul ca iubesc aceasta regiune, pasiunea pentru mancare m-a facut sa-mi pregatesc bagajul cu cateva zile inainte de plecare. Urma sa petrecem un weekend in Sibiu si imprejurimi, alaturi de localnicii producatori si preparatele lor traditionale.

Prima oprire a fost in satul Rasinari. Satul din Marginimea Sibiului, casa copilariei pentru Emil Cioran si Octavian Goga, iti poarta pasii pe stradutele pavate cu piatra cubica spre case traditionale, familii de sateni care nu au renuntat la obiceiuri si traditii si fac tot posibilul pentru a le mentine vii inca zeci de ani. O astfel de familie este Familia Badiu, care ne-a primit in casa ei cu masa pusa si zambetul pe buze. Asezata la poalele muntilor Carpati, casa familiei Badiu se afla in Rasinari inca din 1836 si asteapta turisti din toata lumea pentru a le oferi o experienta traditional romaneasca. Preparatele lor sunt gatite cu ingrediente culese proaspat din propria gradina sau fermele locale, iar multe sunt preparate in casa dupa retete traditionale si autentice ce apartin familiei. Am participat la o degustare de branzeturi si bauturi facute de domnul Badiu din retete stiute doar de el: rachiu de pere si pruna, coniac, vin alb din Busuioaca de Bohotin amestecata cu Izabela de gradina, Merlot amestecat cu capsunica de gradina pentru aroma, vin de mere si vin de coacaze, cel din urma apreciat de anglosaxoni, dupa cum spune cu mandrie ardeleanul. De obicei casa lor este fully booked, insa daca simtiti nevoia de o vacanta ca la bunici, aici gasiti mai multe informatii.

Transilvania Gastronomica 7

A doua zi de dimineata am pornit spre Ilimbav, un sat situat la aproximativ 30 de km de Sibiu, atestat documentar din 1375. Este ocrotit de dealuri cat vezi cu ochii, iar linistea e la ea acasa. Populatia satului nu depaseste 400 de locuitori. Pentru a cunoaste mai bine viata satului si produsele locale ne-am oprit la BIOFarm Ilimbav, pentru o cina in natura. Jumari, slanina, vinete, bacon, branzeturi, placinta cu mere…toate asteptau sa fie gustate de oaspetii fermei. Si nu am fost noi singurii oaspeti, oameni veniti din toata tara participau in acea dupa-amiaza la Barbeque-ul de vita organizat de Asociatia My Transylvania. Familii cu copii mici, bunici, tineri stateau la mese sau la umbra copacilor, pe iarba, si se bucurau de bunataturile traditionale, intr-un decor cum nu se poate mai potrivit. Daca v-am facut curiosi, aflati ca puteti participa si voi.

Transilvania Gastronomica 8

Transilvania Gastronomica 2

De 9 ani Asociatia My Transylvania organizeaza din mai pana la mijlocul lunii octombrie o data pe saptamana, in fiecare sambata „Transilvanian Brunch”. Adica familii de producatori locali primesc in casa lor oameni care vor sa guste din traditiile satului si sa faca cunostinta cu retete vechi si uitate. Fiecare eveniment are tematica diferita, in functie de specificul zonei: Ziua Mierei, Corcodusei, Salviei, Zmeurei, Hencles (prajitura). Astfel, se doreste sustinerea dezvoltarii zonelor rurale din sudul Transilvaniei prin promovarea produselor, retetelor si a culturii locale. Aceste cine au loc in zona Hartibaciu si Tarnave (regiunea cuprinsa intre Sibiu, Medias, Agnita, Fagaras si Sighisoara) si poate participa oricine, cu mentiunea ca fiecare sa isi anunte prezenta cu cel putin 3 zile inainte de eveniment, pentru ca familia respectiva sa stie cat trebuie sa gateasca. In functie de familia care gazduieste, exista si un numar de locuri limita. Costul este de 75 lei de persoana, care se plateste sub forma unei donatii, iar copiii sub 14 ani participa gratuit. Mesele sunt pregatite doar cu produse locale si de sezon, de aceea sunt organizate si in aceasta perioada, mai-octombrie. Pentru a descoperi cultura locala se fac si plimbari cu caruta prin sat, se tin concerte de orga, dar si dansuri, ore de calarit etc., in functie de specificul fiecarui sat. Calendarul urmatoarelor evenimente il gasiti aici.

Transilvania Gastronomica 3

Dupa o plimbare pe dealuri si admirat natura, ne-am incheiat ziua la Cisnadioara. Aflata la scurta distanta de Sibiu (10 km), acest loc se mandreste cu una dintre cele mai vechi bazilici romanice din Transilvania, Biserica-Cetate Sfantul Mihail. In timp ce ne veghea din varful unui deal, noi ne-am asezat in foisorul unei case pentru un picnic in natura. Eram nerabdatoare sa vad cu ce preparate mai pot fi surprinsa, mai ales ca ni s-a promis o cina cu retete traditionale reinterpretate. Astfel, aperitivele au constat in untura cu mere si chimen, unt cu macris (fooarte bun!), lichior de nuci verzi. Celebrul bulz a fost reintepretat sub forma unui ravioli din malai cu branza de burduf, oua si lapte de ceapa, supa crema de hrean cu sfecla, miel, negresa cu sfecla, inghetata cu iaurt si fructe de padure cu sos din ghimbir si ardei iute.

Transilvania Gastronomica 1

Cu parere rau, dar fericita ca am avut ocazia sa fac cunostinta cu atatia oameni frumosi si retete delicioase, am incheiat weekendul cu o plimbare la Muzeul ASTRA, unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din Europa. Daca nu ati ajuns inca aici, trebuie neaparat sa il puneti pe lista de „to do” data viitoare cand veti vizita Sibiul.

O mare parte din ceea ce am mancat weekendul trecut in Sibiu, insa si multe alte preparate, le puteti gusta si voi la evenimentul „Transilvania Gastronomica”, care are loc in perioada 1-4 septembrie in Sibiu. Pe parcursul a 4 zile vor fi organizate brunch-uri, cine, sesiuni de live cooking, degustari, toate realizate din produse locale. Mai multe informatii despre eveniment gasiti aici.

Transilvania Gastronomica 13

Transilvania Gastronomica 12

Transilvania Gastronomica 11

Transilvania Gastronomica 10

Transilvania Gastronomica 9

Transilvania Gastronomica 6

Transilvania Gastronomica 5

Transilvania Gastronomica 4

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!