fbpx
excursii-razvan-pascu

calatorieBucuresti, aprilie 2006, sectia Consulara a Ambasadei Marii Britanii.

O coada imensa se intindea pe strada Jules Michelet din Bucuresti. Oameni pestriti, de categorii sociale diferite, asteptau sa isi depuna actele sau sa isi ridice viza.

Printre ei ma aflam si eu, asteptand sa imi iau viza necesara pentru a pleca cu un program de Work & Travel in Marea Britanie. Nu ma speria munca grea in agricultura care stiam ca ma asteapta, cat ma speria birocratia, actele si asteptatul la cozi. Aveam doua joburi in Bucuresti, eram si student, si nu imi permiteam sa pierd o zi intreaga in fata unei cladiri. Dupa ce am rezolvat cu viza, am inceput sa imi planific si alte aspecte ale calatoriei mele, am verificat sa am pasaportul valabil (da, pe vremea aceea nu puteai calatori in toata Europa doar pe baza cartii de identitate) si intr-un final, am schimbat si cativa lei in lire. Vreo 200 de lire in total, ca atat aveam, suficient cat sa imi ajunga pana la primul salariu din Scotia.

Bucuresti, iulie 2016. Am fost de curand in Republica Dominicana la plaja, cu sotia si baietelul meu. Romanii nu au nevoie de vize. Acum ma pregatesc de plecare in SUA, impreuna cu un grup de turisti. Visa de SUA o am deja de cativa ani si se obtine acum din ce in ce mai usor. Primul pas in pregatirea bagajul este sa punem la incarcat bateria aparatului de fotografiat si bateria externa pentru telefon. Mai punem cateva haine in bagaj, consumabile pentru bebe Alex, un ghid de calatorie si gata bagajul.

Deseori ma gandesc cat de mult s-au schimbat calatoriile in ultimii ani, cat de complicat era acum nu foarte mult timp sa calatoresti, sa iesi din tara, cata birocratie si timp pierdut si cat de usor este acum. Acum, de cele mai multe ori, iti faci bagajul cu o noapte inainte, iti faci check-in-ul online, verifici actele si aparatul foto, chemi un taxi si te prezinti la aeroport. Nu ai nevoie de mai mult. Pentru un city break intr-o capitala europeana este mai mult decat suficient.

Bani cash nu am mai luat cu mine in vacante de cel putin 3 ani. Prefer sa scot de pe cardul bancar direct in moneda locala sau sa platesc direct cu cardul, asta fiind valabil atat in Europa, cat si in tari de la Capatul Lumii. Nu imi mai fac griji pentru cursul valutar trucat, merg pe comisioanele bancii mele si cat de cat sunt multumit de costuri. Un stres in minus si timp castigat.

Cunoscand stilul meu de a calatori, cei de la Visa mi-au trimis informatii despre aplicatia lor nou-lansata, numita Travel Tools prin care isi propun sa ofere turistilor informatii practice privind utilizarea cardurilor in strainatate.

Practic, aceasta aplicatie este ca un ghid pentru bugetul vacantei tale. O sa iti spuna unde sunt ATM-uri in apropierea ta (da, poti sa iti iei ‚la revedere’ de la celebra intrebare adresata pe strada ‚ATM please?’), dar si informatii despre cursul de schimb VISA, ca sa stii exact cat sa cheltui in vacanta.

Aplicatia ofera si o conexiune rapida cu persoanele care pot acorda Asistenta Telefonica pentru situatii speciale, cum ar fi furtul cardului.

Mai mult, aplicatia Travel Tool iti spune si care este gradul de acceptare al platilor cu cardul in tara de destinatie.

Turistii pot descarca gratuit aplicatia pe telefonul mobil din AppStore sau de pe Google Play.

Aplicatia Visa Travel Tools este disponibila in toate cele 200 de tari si teritorii unde cardurile Visa sunt acceptate.

Visa Travel Tool

De la un om patit, caruia i s-a intamplat de multe ori ca banca sa ii blocheze cardul pentru tranzactii in destinatii pe care le-a considerat dubioase, iata cateva sfaturi pentru utilizarea cardului in strainatate:

  • Verifica valabilitatea cardului ca sa nu te trezesti cu un card expirat si fara bani cash.
  • Verifica la banca termenii si conditiile aferente utilizarii cardului tau in strainatate, cum ar fi cursul de schimb si eventuale comisioane aplicate.
  • Alege sa platesti cu cardul in moneda tarii in care calatoresti chiar daca ti se ofera posibilitatea sa alegi o alta moneda. De exemplu, intr-o tara din zona euro este de preferat sa alegi plata cu cardul in euro chiar daca exista optiunea de a plati in lei, intrucat beneficiezi de cele mai bune rate de schimb si poti evita eventuale costuri cu comisioanele.
  • Daca ai nevoie de numerar, alege sa retragi de la bancomat sume mai mari in loc sa realizezi retrageri succesive de valori mici pentru a reduce eventualele costuri cu comisioanele. Aplicatia Visa Travel Tools te ajuta sa localizezi cel mai apropiat ATM din peste 200 de tari.
  • Inainte de plecarea intr-o tara mai indepartata, suna la banca si verifica daca trebuie activat ceva special pe cardul tau (de exemplu, in Japonia, India, Republica Dominicana si alte destinatii in care am fost anul acesta, cardul nu mi-ar fi functionat daca nu activam inainte de plecare optiunea de „banda magnetica”).

Pastreaza dovada tuturor tranzactiilor efectuate si verifica extrasul de cont la intoarcerea in tara. Unele banci ofera si posibilitatea trimiterii de SMS-uri pentru fiecare tranzactie cu cardul.

5 comentarii

  1. Andra
    22.08.2016 la 10:15

    Buna! In Republica Dominicana in ce masura se poate plati cu cardul? Mersi!

  2. fane
    22.08.2016 la 11:21

    Foarte adevarat ce spuneti, dar comisioanele nu sant deloc de neglijat si in plus nu ai deloc control asupra banilor pe card!
    Cu lichiditati in buzunar stii exact la orice ora din zi si noapte ce ai si ce iti permiti .
    Aceasta este realitatea ,chiar daca este prezentata si putin altfel.

  3. Razvan Pascu
    (author)
    22.08.2016 la 14:28

    @ Andra: se poate plati peste tot cu cardul, eu asa am facut, nici nu am vazut cum arata cash banii lor. Atentie insa sa suni inainte la banca ta sa verifici daca este activitata optiunea de „banda magnetica”.

    @ Fane: prezentarea reprezinta fix realitatea prin care trec eu de cativa ani de zile. Nu mai calatoresc cu bani cash. Ma simt mai in siguranta asa, chiar daca mi se fura cardul nu pierd nimic, iar banca imi poate trimite un alt card oriunde in lume in 2-3 zile. In plus, vorbiti despre comisioane: ma costa 10 RON la fiecare retragere in strainatate + 0,2% din suma retrasa, iar cand platesc cu cardul nu ma costa nimic, iar cursul valutar la care se face schimbul este mai bun decat cursul pe care l-as obtine in tara la orice banca (nu mai zic ca ar trebui sa schimb lei in dolari/euro si apoi la destinatie in alta moneda). Analizati, calculati cu atentie si apoi s-ar putea sa va schimbati opinia.

  4. 23.08.2016 la 11:25

    viza în SUA se obține din ce în ce mai ușor? n-aș zice…

  5. Cătălin
    24.08.2016 la 13:28

    Peste o săptămana voi merge intr-o excursie in Brazilia si ma gândeam sa folosesc si cardul (sa nu mai caut case de schimb …). Am mai multe carduri, atat carduri atașate contului in lei, cat si contului in euro. Din cate am citit, daca folosesc cardul atasat contului in euro conversia se face după cursul Visa/MasterCard. Oare este bine sa folosesc cardurile de euro sau de lei (Visa Electron)? Comisioanele băncii nu sunt mari (1% din suma), dar nu stiu daca se mai adauga si alte comsioane pentru conversia euro R$ s.a.m.d.
    Mulțumesc!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]