Serbia este una dintre tarile europene foarte accesibile pentru turistii romani, dar prea putin cunoscuta de acestia. Fie ca vrei sa petreci un city-break alaturi de prieteni sau sa mergi la ski, intr-o vacanta cu familia, Serbia iti ofera posibilitati interesante.
Fiind o destinatie aflata la granita de sud-vest a Romaniei, pentru cei din Bucuresti sau din vestul tarii poate fi luata in calcul optiunea de a merge cu masina, fiind un avantaj si pentru ca-ti va permite sa vizitezi mai multe locuri si sa te bucuri de peisaje.
Belgrad, a patra capitala de pe Dunare
Cel mai mare oras din Serbia este capitala, Belgrad. Din Bucuresti sunt 600 km si ai alternativa de a calatori cu avionul, insa pentru romanii din vestul tarii, drumul pana acolo este mult mai scurt, timisorenii aflandu-se la doar 150 km de Belgrad. De asemenea, locuitorii din Resita si Arad pot ajunge in ultima capitala de pe Dunare dupa un drum cu masina de numai 180 km, respectiv 220 km.
Este un oras cu personalitate, plin de viata si accesibil din punctul de vedere al preturilor. Poti incepe sa descoperi Belgradul din Piata Republicii, un punct de reper pentru oras. In mijlocul pietei vei putea observa statuia Printului Mihailo Obrenovici, cel care a mutat capitala la Belgrad in 1841 si care a murit asasinat. De asemenea, numele sau i-a fost dat si strazii pietonale Knez Mihaila, pe care o poti admira plecand din Piata Republicii, pana in fata Parcului Kalemegdan. Aceasta strada este un adevarat obiectiv turistic, fiind cea mai frumoasa din Belgrad, un loc de promenada comparabil cu altele din orase europene.
Odata ajuns in Parcul Kalemegdan, ai mai multe obiective si poti sta aici si o jumatate de zi: Fortareata Kalemegdan, Gradina Zoologica, Muzeul Militar si Monumentul lui Pobednik, protectorul Belgradului. Din parc te poti bucura de o panorama deosebita asupra orasului si a confluentei Savei cu Dunarea. Fortareata Kalemegdan reprezinta un simbol al Belgradului. In interiorul cetatii se afla o biserica mica, dar si o taverna, de unde poti admira Dunarea.
Pentru copii si nu numai, o vizita la Gradina Zoologica din Parcul Kalemegdan va fi un motiv de incantare, cu atat mai mult cu cat este o gradina ingrijita, foarte frumoasa. Daca ai ajuns in Belgrad, rezerva-ti timp pentru a vizita Palatul Printesei Ljubica, mama Printului Mihailo, Catedrala Sf. Sava si Mausoleul Tito (dupa numele maresalului Iosip Broz Tito, lider iugoslav comunist). De asemenea, merita sa faci o plimbare pana la Ada Ciganlija (Insula Tiganilor), un loc preferat de turisti pentru plaja, apa, sporturi acvatice, dar si terase, restaurante si cluburi.
Iubitorilor de cultura, Belgradul le ofera o bogata varietate de obiective: Muzeul National, Academia Sarba de Arte si Stiinte, Muzeul Etnografic, Expozitia de fresce, Biblioteca Nationala, Muzeul Militar din Parcul Kalemegdan, Muzeul Ivo Andric. Pasionatii de masini trebuie sa faca o oprire si la Muzeul Automobilelor, pentru a admira modelele expuse aici. Daca vrei sa vezi o strada plina de cluburi, cafenele si restaurante, unde se afiseaza tinerii bogati din capitala, mergi pe Silicon Valley (Strahinjica Bana), celebra pentru extravaganta. O idee pentru a vizita Belgradul este City Center Free Walking Tour. Din Piata Republicii, poti porni intr-un tur ghidat de un localnic, pe care il vei rasplati cu un bacsis.
Novi Sad – destinatie de distractie
La aproximativ 90 de km de Belgrad, poti vizita al doilea oras ca marime, din Serbia, Novi Sad. La Novi Sad isi asteapta vizitatorii Fortareata Petrovaradin, Muzeul Vojvodina, Planetariumul, Piata Libertatii si Turnul cu ceas. Tot aici iti vei putea dedica o parte din timp pentru a face plaja sau pentru o plimbare pe malul Dunarii.
Novi Sad este o destinatie perfecta si pentru pasionatii de festivaluri de muzica. Aici se organizeaza, in fiecare vara, in Cetatea Petrovaradin (a doua ca marime din Europa –dupa cea din Praga), EXIT, un adevarat spectacol de muzica, jocuri de lumini, artificii si fum, care dureaza 4 zile. O atmosfera electrizanta, 4 nopti magice, peste 20.000 de turisti din mai mult de 50 de tari, 200.000 de persoane in cele 4 zile de festival si participare-record in ultima noapte – aproximativ 55.000 de oameni care au petrecut impreuna, aceasta a fost editia a 16-a a festivalului EXIT, denumita “Exit Magic”. Daca deja te gandesti cum ar fi ca la anul sa faci parte din publicul plin de energie, sa dansezi pe ritmuri vibrante, sa te delectezi privind apusuri si rasarituri de poveste, de pe malul Dunarii, gasesti mai multe detalii utile pe site-ul festivalului si pe pagina de facebook dedicata.
Parcurile naturale din Serbia
Una dintre bogatiile caracteristice Serbiei, care atrage tot mai multi turisti, o reprezinta parcurile naturale. Parcul National Kopaonik este cel mai mare parc national al sarbilor, dar si cel mai mare lant muntos de pe teritoriul tarii, care coboara pana peste granitele cu Kosovo. Parcul National Djerdap este situat in nord-estul Serbiei, la granita cu Romania. Si-a castigat faima si este inclus in Patrimoniul Mondial UNESCO datorita valorilor naturale remarcabile, dar si pentru istoria deosebita a regiunii, fiind un muzeu natural si arheologic semnificativ din Europa. Aici se afla Cetatea Golubac, ce se inalta maiestuoasa din Dunare.
Parcul National Tara, inclus, de asemenea, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este un obiectiv atat din punctul de vedere al frumusetilor naturale, cat si datorita bogatiilor culturale. Parcul Fruksa Gora, o bijuterie a naturii, se afla la doar 30 de km de Novi Sad si dispune de un centru de informare pentru turisti, situat in apropiere de Iriski Venac, una dintre sectiunile superbe ale parcului.
Kopaonik, “Muntele Soarelui”
Datorita reliefului sau, Serbia atrage in fiecare an si iubitorii sporturilor de iarna. Situata la o altitudine de 1.770 m, statiunea Kopaonik este o destinatie turistica populara, partia de 60 km fiind amenajata pentru toate categoriile de schiori. De asemenea, exista un parc de snowboard, a carui lungime de partie este de 450 m, 12 trasee de ski de tura, partii echipate cu telescaun pentru 2, 4 sau 6 persoane (pe unele partii este si teleski), iar cea mai lunga partie are 3.5 km. Cel mai inalt varf, Pančić, atinge 2.017 m.
Masivul montan mai este numit si “Muntele Soarelui”, fiind renumit pentru cele 200 de zile pe an in care este insorit. Aflata la o distanta de 590 km fata de Bucuresti si 385 km fata de Timisoara, Kopaonik reprezinta o alternativa la partiile de pe Valea Prahovei si, daca esti pasionat de ski, iar pana acum nu ai ajuns la Kopaonik, merita sa vizitezi statiunea si sa te convingi de tot ceea ce-ti poate oferi o vacanta de iarna petrecuta acolo.
De mentionat ca printre bogatiile cu care se poate lauda Serbia are si o bucatarie care-ti va incanta papilele gustative. Fie ca alegi o gustare in timpul unei plimbari sau ca te opresti pentru a lua pranzul si a admira privelistea Dunarii intr-un restaurant foarte bun, cum este Balkan Express din cartierul Zemun (Belgrad), vei avea parte de un spectacol de gusturi.
Cu o abundenta de monumente si posibilitati de distractie, Serbia te va surprinde intr-un mod placut, asa ca nu ezita si planifica-ti un city-break la finalul verii sau in zilele mai racoroase ale toamnei, iar daca iti plac sporturile de iarna, organizeaza-ti vacanta pe una din partiile… sarbe.
Photos by Shutterstock
Serbia nu este o tara europeana …
Dar unde este? In Asia? Vad ca avem aere de gentlemani…Sa nu uitam ca suntem codasii Europei aproape la tot , iar dupa ce am vizitat in tranzit Serbia am ajuns laconcluzia ca suntem si in urma ei.Desi devastata de un razboi relativ recent cred ca suntem in urmalor atat economic cat si ca civilizatie.
Corect, Andrei!
O tara frumoasa,prietenoasa si un popor binecuvantat! Harnic, hotarat care si-a iubit intoteauna tara! Suntem vecini, dar atat,!NU AM INVATAT SI NU VOM INVATA NICIODATA SA NE PRETUIM CUM FAC EI, SA NE GOSPODARIM SI SA fim demni! Cred ca din ,nastere avem acest defect capul plecat,invidia si sa raspunda altii pentru insuccesul nostru!