fbpx
excursii-razvan-pascu

Covasna - Adventure 2In Romania exista foarte multe destinatii cu potential turistic si din fericire, in ultimii ani autoritatile locale din anumite zone si-au dat seama de acest lucru si au inceput sa investeasca timp si resurse in imbunatatirea ofertelor turistice din judetele lor. Este si cazul judetului Covasna care pana nu demult era privit cu ochi suspiciosi de catre turistii romani, speriati ca daca vor merge in Covasna vor gasi acolo niste barbari care nu vorbesc deloc romaneste si uneori chiar mananca oameni; asta dupa ce le fura pamantul si il transfera in Ungaria.

In acest articol mi-am propus sa spulber mitul Tinutului Secuiesc neprietenos si neinteresant, pentru ca va pot spune cu mana pe inima ca de fiecare data cand am vizitat judetul Covasna am avut parte de o experienta pozitiva unica. Iar faptul ca avem minoritati in tara noastra care isi perpetueaza traditiile si obiceiurile de la o generatie la alta cred ca ar trebui sa ne bucure si sa ne faca curiosi, pentru ca nimic nu ne imbogateste mai mult decat experienta diversitatii culturale. Si va spune asta un om care a vizitat peste 70 de tari cu culturi si religii diferite, toate fascinante si unice in felul lor.

Am incercat sa comprim pe cat posibil motivele pentru care va invit sa vizitati Covasna, iar principalele argumente de luat in calcul sunt urmatoarele:

1. Vizitezi castele si chiar te poti caza in ele sau la conace cu o istorie seculara

Judetul Covasna este supranumit Tinutul Conacelor deoarece, de-a lungul timpului, aici au fost construite cele mai multe conace nobiliare din Tinutul Secuiesc, peste 200 la numar. In prezent multe dintre ele au ramas in picioare, unele au fost transformate in camine culturale sau sedii pentru institutii publice, altele au fost restaurate si acum sunt locuite, iar altele au devenit unitati de cazare. Din categoria celor din urma va recomand sa va cazati la Castelul Daniel din Talisoara, la Conacul Contelul Kalnoky care va fi restaurat in curand in Miclosoara sau la Conacul Benke din Moacsa, ori la conacul familiei nobiliare Mikes din Zabala. Gasiti aici mai multe detalii.

Covasna - conace 2

Covasna - conace 3

Covasna - conace 4

Covasna - conace 1

2. Inveti mestesuguri traditionale chiar in atelierele satenilor

In satele din judetul Covasna exista familii unde mestesugurile s-au transmis intacte din generatie in generatie, ceea ce face ca in continuare sa existe dogari, fierari, tamplari si sculptori care isi practica meseria cu bucurie si care asteapta turistii cu portile deschise, sa le impartaseasca din experienta lor. In satul Varghis veti face cunostinta cu Istvan Suto, care face parte din cea de-a 15-a generatie de tamplari si sculptori de mobilier din cadrul familiei sale si produce piese de mobilier la comanda pentru Romania, precum si pentru SUA, Australia sau alte tari din Europa. In Talisoara o sa va intampine fierarul din sat, iar in Harale, satul dogarilor, ii veti intalni pe Szoke Tibor si Barna, care va vor arata cum se produc butoaie de vin in mod traditional si va vor servi cu palinca de casa. De asemenea, in Ojdula o veti cunoaste pe Szabó Erzsébet „Bimbi”, cea care realizeaza cu maiestrie papusi si obiecte artizanale din panuse de porumb, cu care s-a prezentat la numeroase targuri si expozitii internationale.

Covasna dogari 3

Covasna - dogari 4

Covasna - dogari

Covasna - dogari 2

3. Degusti si inveti sa prepari kurtoskalacs

Tuturor ne plac kurtosii (pe numele lor complet – kurtoskalacs), acei cozonaci secuiesti sub forma de cilindru, aromati cu miere, nuca, vanilie sau scortisoara, pe care ii gasim de regula la vanzatorii stradali si a caror tehnica de preparare ne intriga. In Covasna veti avea ocazia sa asistati la prepararea acestui desert, sa degustati diverse sortimente si chiar sa gatiti alaturi de gospodine, daca mergeti si vorbiti la Centrul de Informare Turistica din Ojdula.

Covasna - colac secuiesc

 

4. Decorezi turta dulce de casa, indulcita cu miere

In Targu Secuiesc gasiti un alt atelier de deserturi dulci, la casa familiei Szanto, unde veti invata sa decorati turta dulce folosind glazura de zahar. Szanto Jozsef este cel mai renumit producator de turta dulce din Covasna si o gazda foarte primitoare, care o sa va povesteasca despre cum a exploatat acest mestesug invatat de la bunica sa, alaturi de care pregatea bunatati de Craciun pentru intreaga familie. Il gasiti pe strada Gradinii Nr.1 si ar fi bine sa faceti o programare inainte la numarul 0744596989.

Covasna - turta dulce3

Covasna - turta dulce 5

Covasna - turta dulce 4

Covasna - turta dulce 2

Covasna - turta dulce 1

 

5. Mananci gulas la el acasa si paine cu cartofi preparata in cuptorul cu jaratec

Si pentru ca Tinutul Secuiesc este faimos pentru gulas si paine cu cartofi, va recomand sa vizitati centrul Malomkert din localitatea Cernat: aici nu doar veti avea parte de o masa copioasa, ci si veti invata sa preparati paine cu cartofi, veti vizita o moara cu apa din secolul al 19-lea si veti petrece cateva ore intr-un cadru natural deosebit. Centrul Malomkert ofera si cazare la casute, cu 40 lei/noapte.

Covasna - Malomkert 2

Covasna - Malomkert 3

Covasna - Malomkert 1

6. Incerci diverse sortimente de palinca premiata la nivel international

Nu trebuie sa fii un mare amator de bauturi spirtoase ca sa te bucuri de gustul si aroma palincii Potio Nobilis, care vine in sortimente dintre cele mai diverse, printre care caise, afine, gutui, mere, pere, coacaze negre, mure, visine, zmeura si soc. Cei de la Potio Nobilis au castigat numeroase concursuri internationale, iar bautura pe care o prepara este de o calitate superioara, fiind produsa din fructe atent selectionate si depozitate. Distileria lor se afla in orasul Sf. Gheorghe si poate fi vizitata.

Covasna - palinca

Covasna - palinca 3

Covasna - palinca 2

7. Faci tratament cu ape minerale si emanatii de dioxid de carbon

Multi turisti viziteaza Covasna pentru a face tratament cu apa minerala si pentru a se bucura de beneficiile mofetoterapiei, care ajuta circulatia periferica si vindeca bolile cardiovasculare. Un centrul de tratament cu mofeta gasiti in Hatuica, iar daca preferati un cadru natural puteti vizita Pestera Pucioasa din muntele vulcanic Puturosu (nu degeaba poarta acest nume), unde se afla cea mai mare mofeta naturala din Europa. Se ajunge usor, pe jos, prin spatele hotelului Balvanyos Resort.

Covasna - mofeta

 

8. Afli povestea Sf. Ladislau la biserica fortificata Sf. Emeric

Biserica Sf. Emeric din Ghelinta a fost construita in secolul 13 si este un monument de o frumusete arhaica, cu motive gotice si fresce care dateaza din anul 1330. Pentru a intra in biserica aveti nevoie de cheie, care se afla la o femeie din sat – tot ea o sa va spuna tot ce vreti sa stiti despre legenda Sf. Ladislau infatisata in frescele interioare ale bisericii.

Covasna - Ghelinta 2

Covasna - Ghelinta 3

Covasna - Ghelinta 5

Covasna - Ghelinta 4

Covasna - Ghelinta 1

9. Practici sporturi de aventura in natura

In Covasna ai ocazia sa practici activitati inedite in aer liber, care te vor umple de adrenalina si buna dispozitie. Poti incerca o plimbare cu Quad-ul, un ATV cu 10 locuri cu care vei experimenta un traseu off-road pana la Cetatea Balvanyos, situata la o altitudine de 1041 metri. Iar daca vrei si mai multa adrenalina, poti merge pana la lacul Sf. Ana, situat in judetul Harghita, unde cei de la Adventure Expert pun la dispozitie mountaincart-uri si mountainrollere. Pe lacul Sf. Ana poti practica un alt sport, numit Stand Up Paddle (SUP), care presupune sa vaslesti in timp ce iti tii echilibrul pe o placa asemanatoare uneia de surf.

Covasna - Adventure 3

Covasna - Adventure 2

Covasna - Adventure 1

Covasna - Adventure Expert

10. Te relaxezi la un centru SPA deosebit din inima muntilor

O varianta foarte buna de cazare in Covasna este Balvanyos Resort, care pe langa faptul ca se afla intr-un cadru natural impresionant (in inima muntilor, inconjurat de padure), dispune de facilitati de 4 stele, de un parc de aventura prin padure si de un centru SPA exceptional – Grand Santerra SPA – unde vei gasi o piscina wellness, bazine cu hidromasaj cu apa sarata si de izvor, piscine pentru copii, bazine Kneipp, sauna ruseasca, sala de fitness, camere pentru tratament, masaj si multe altele. Detalii despre costul unei nopti de cazare la acest hotel gasesti aici.

Covasna - Balvanyos Resort 2

Covasna - Balvanyos Resort 3

Pe langa toate aceste motive de a vizita Covasna, tin sa adaug faptul ca se afla la doar maxim o ora distanta de Brasov si 3-4 ore distanta de Bucuresti, asa ca merita sa luati in considerare data viitoare aceasta destinatie atunci cand va planificati iesirea de weekend. Mai multe informatii gasiti aici.

1 comentariu

  1. zod
    13.07.2016 la 14:00

    Bravo!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]