Scriu aceste randuri aflandu-ma in Japonia, in Tokyo, dupa o experienta de 11 zile impreuna cu un grup de turisti care au vazut Japonia moderna si traditionala intr-un circuit organizat de agentia Eturia impreuna cu mine.
Ei au plecat ieri spre casa si maine va veni aici un alt grup de turisti cu care voi ramane inca 11 zile.
Asadar, anul acesta am 2 grupuri de Japonia si pentru ca cererea a fost mare si multa lume mi-a scris si m-a rugat sa mai organizez calatorii in aceasta destinatie in 2017, mai ales ca acum stiu traseele si am ponturi de calatorie, partenerii mei de la Eturia au pregatit inca 2 grupuri pe care sa le insotesc anul viitor in primavara 2017. Este vorba despre perioada in care vor inflori ciresii, adica martie si aprilie, si desi depinde totul de vreme si nimic nu poate fi planificat cu certitudine 100%, este o perioada care in fiecare an este extrem de aglomerata, mult mai frumoasa si ceva mai scumpa decat de obicei. Insa este perioada despre care se spune ca e cea mai frumoasa in Japonia si pentru care merita cu adevarat sa vii.
Ma astept ca locurile din excursia lansata astazi sa se ocupe extrem de repede, mai ales ca ceea ce oferim este personalizat deja din experienta mea in Japonia, adica stiu deja unde merita sa mergem si cat timp sa stam la fiecare obiectiv turistic, unde sa mancam bine si la preturi bune, cum sa ne descurcam cu transportul local in zilele in care nu avem program inclus, etc., ceea ce se traduce in economie de timp si de bani.
Eu astazi, 23 mai 2016, public acest articol pe blog si deschidem oficial inscrierile, insa stiu ca sunt deja cateva locuri ocupate pentru ca cei de la Eturia au afisat de cateva zile circuitul pe site. Avantajul celor care se inscriu din timp este ca daca platesc suma totala pot beneficia de reduceri importante, iar cei care aleg sa plateacsa in rate au o perioada mai mare pentru a plati transele pentru excursie, aproape un an de zile. Important este sa va ocupati locul.
Care va fi programul pe zile?
Asa cum scriam mai sus, vor fi 2 grupuri, unul la sfarsit de martie 2017 si altul la inceput de aprilie 2017. Eu voi pleca din Bucuresti cu avionul cu primul grup, apoi primul grup va pleca spre casa dupa 11 zile si eu voi ramane in Japonia pentru a astepta grupul 2, dupa care ma voi intoarce impreuna cu grupul 2 spre casa, dupa alte 11 zile.
Programele din 2017 sunt aproape identice cu cele de anul acesta, in mare, traseul este acelasi pentru ambele de anul viitor, insa mai sunt mici modificari si optimizari astfel incat sa prindem cat mai mult timp in natura la ciresii infloriti si sa vedem cat mai multe locuri din Japonia, fara sa ne extenuam. Veti vedea ca la cele 2 circuite de anul urmator difera putin ordinea oraselor, insa vom ajunge in aceleasi locuri, deci pur si simplu va puteti alege perioada doar in functie de cum aveti liber sau cum va puteti organiza concediul, in rest nimic nu difera de la un grup la celalalt.
Program Grupul 1
Ziua 1: 26 martie 2017
Vom pleca din Bucuresti pe 26 martie 2017 cu un zbor KLM spre Amsterdam dimineata la ora 7:10. Ajungem la Amsterdam la ora 9:00 si zborul spre Tokyo va fi la 14:40. Ajungem a doua zi dimineata la 08:30 la Tokyo. Cu grupul de anul acesta am iesit pentru 3 ore in Amsterdam, orasul fiind la doar 12-15 minute de aeroport cu trenul (9 euro biletul). De la gara centrala ne-am plimbat pe canale, am mancat la un restaurant, am admirat orasul si am facut fotografii. Apoi ne-am intors la aeroport si ne-am imbarcat pe zborul spre Tokyo la 14:40.
Ziua 2: 27 martie 2017
Vom fi intampinati la aeroportul din Tokyo la 8:40 dimineata de reprezentantul agentiei partenere si vom merge sa lasam bagajele la hotel. Ne vom caza dupa pranz, la ora 15:00, insa exista si posibilitatea de early check-in. Pana la ora 15:00 avem liber sa mergem intr-un tur prin Tokyo (eu as propune sa mergem sa mancam la piata de peste) si avem inclusa o vizita la o gradina de flori unde speram sa vedem primii ciresi infloriti din acest tur de Japonia (Hamarikyu Teien). Apoi este o zi libera, fiecare va face ce doreste, iar seara ne putem grupa ca sa mergem intr-unul dintre cartierele din Tokyo; deja stiu unde sa va duc.
Ziua 3: 28 martie 2017
In aceasta zi vom pleca din Tokyo catre orasul Ashikaga pentru a vedea primul parc de flori din aceasta calatorie, declarat de CNN in top 10 destinatii de vis ale lumii. Aici vom sta sub vaste cascade de flori violet (Wisteria – in Romania se numesc glicina) si vom pleca mai departe spre Nikko, un orasel ce pare desprins dintr-o alta lume si unde vom vizita cel mai bogat decorat sanctuar al Japoniei, patrimoniu UNESCO. Seara vom ajunge din nou in Tokyo.
Ziua 4: 29 martie 2017
Avem o zi plina in Tokyo. Dupa micul dejun ne vom intalni cu ghidul nostru si vom pleca intr-un tur de o zi in care vom urca in Turnul Tokyo pentru a face fotografii cu orasul vazut de sus, iar apoi vom merge in cartierul Asakusa, locul care mi-a placut cel mai mult in Tokyo, un loc plin de traditii, magazine de suveniruri si tarabe stradale, o adevarata incantare pentru ochi si suflet. Aici vom vizita si cel mai vechi templu budist din Tokyo.
Ziua 5: 30 martie 2017
Dupa micul dejun vom fi transferati la poalele muntelui Fuji, unde vom merge catre lacul Kawaguchi, vom vizita muzeul Itchiku Kubota ca sa aflam mai multe despre kimonouri si arta vopsirii matasii, vom vizita pagode si centrul de informare turistica de la poalele muntelui Fuji (pentru fotografii cu muntele) si seara vom fi transferati catre orasul Hakone, unde vom experimenta un hotel-pensiune traditionala, ryokanul, un loc pe cat de simplu, pe atat de scump, in care camerele respecta intru totul design-ul japonez, iar salteaua este direct pe podea. O experienta unica in viata. Eu am incercat de curand, aproape va pot garanta ca va fi ceva ce o sa va placa foarte mult. In aceasta seara avem si cina inclusa, va fi o masa in stil japonez, ne vom imbraca in haine traditionale, iar cine doreste poate sa incerce apele termale (inclusiv in niste bai comune).
Tot astazi vom vedea si cat de bine este dezvoltat turismul in Japonia si cat de dezvoltati sunt din punct de vedere logistic, intrucat la plecarea de dimineata din Tokyo bagajele noastre mari vor pleca separat, direct catre cazarea din a treia zi, la Kyoto. Astfel, va trebui sa ne pastram un bagaj de mana cu lucrurile pentru 3 zile si 2 nopti (la Hakone si la Himeji).
Ziua 6: 31 martie 2017
Dupa micul dejun vom fi transferati pe lacul Ashi, unde vom face o scurta croaziera pe acest lac format de o eruptie vulcanica acum 3000 de ani. Vom face o plimbare cu o replica a unui vas de pirati si apoi vom urca cu telecabina pe munte. La pranz vom experimenta din nou tehnologia japoneza si vom merge cu trenul rapid Shinkansen timp de 2 ore catre orasul Himeji, renumit pentru castelul sau magnific, patrimoniu UNESCO. Ne cazam la hotel si apoi avem program liber sa exploram seara orasul.
Ziua 7: 1 aprilie 2017
Dupa micul dejun vom vizita castelul Himeji, un impresionant castel al samurailor, si complexul de gradini japoneze Koko-en (gradina aceasta este super tare, o sa va convingeti, iar cand scriu despre gradini trebuie sa va ganditi ca vor fi flori si ciresi infloriti), iar apoi urmeaza un transfer de 2 ore catre Kyoto, unde vom merge intr-un tur prin cartierul Gion despre care se stie ca in case traditionale din lemn locuiesc inca gheisele si unde noi am vazut gheise seara pe strada.
Ziua 8: 2 aprilie 2017
Dupa micul dejun avem un tur al orasului Kyoto, unde vom vedea gradini, multe temple si vom participa la o ceremonie traditionala de servire a ceaiului. Seara este libera si vom decide impreuna daca ne vom cauta sa rezervam bilete la un spectacol sau daca mergem la o cina cu maiko (ucenica gheisei). Sunt niste experiente unice, am scris despre ele pe Facebook si am postat fotografii, Kyoto o sa va placa foarte mult, este un oras cu o incarcatura istorica si culturala extrem de mare, cu peste 17 situri UNESCO, iar aici veti descoperi Japonia pe care o aveti in imaginatie: gradini spectaculoase, casute ascunse ale poetilor, gheise. Astazi in Kyoto mai sunt circa 200 de gheise.
Ziua 9: 3 aprilie 2017
Ziua 9 este libera in Kyoto, pentru a explora orasul pe cont propriu. Vom putea merge sa vizitam un templu foarte cunoscut si frumos, Fushimi Inari, cu 1000 de porti tori, si o fabrica unde se produce bautura sake. Seara exista posibilitatea de a participa (optional) la o cina cu Maiko (ucenica gheisei), care va canta, va dansa si va conversa cu fiecare dintre noi, o alta experienta unica, ce merita incercata o data in viata. De asemenea, noi la pranz in aceasta zi am luat trenul si am mers la periferia orasului Kyoto, unde am vizitat o padure de bambusi si o padure cu maimute, asa ca asta vom putea face si la anul. Seara tarziu, dupa cina cu maiko, am ramas in oras pana seara tarziu pentru a vedea viata de noapte.
Ziua 10: 4 aprilie 2017
Dupa micul dejun vom pleca din Kyoto catre orasul Nara, vechea capitala a Japoniei medievale. Stiti fotografiile acelea ale prietenilor vostri care au fost in Japonia si care au hranit caprioare? Acolo mergem, iar in parcul din Nara sunt peste 1500 de caprioare. Tot in Nara vizitam si un templu patrimoniu UNESCO si un alt templu cu mii de felinare de piatra. Urmeaza apoi transfer catre Osaka, trecem de la traditionalul Nara la modernul Osaka si vom admira orasul de sus, de pe Umeda Sky Building. Cei mai curajosi dintre noi vor putea gusta preparate din pestele otravitor puffer, sau vor putea incerca tacoyaki sau fudulii de caracatita, toate acestea in cartierul Dotombori, renumit pentru gastronomia sa. Eu aici am mancat si vita KOBE la un pret bun (20 de dolari). Este ultima seara in Japonia si o vom petrece impreuna pe strazile din Osaka, veti vedea nebunia si culoarea de acolo, am postat fotografii si filmulete din Osaka pe pagina mea de Facebook, sunt convins ca o sa va placa, e spectaculos.
Ziua 11: 5 aprilie 2017
La ora 10:30 este zborul spre Amsterdam, unde aterizati la 15:15. Zborul spre Bucuresti este la 20:35 si veti ajunge in Bucuresti putin dupa miezul noptii, pe 6 aprilie 2017 la 00:15.
Iata aici detaliile despre aceasta excursie pe site-ul Eturia.
–
Program Grupul 2
Ziua 1: 4 aprilie 2017
Veti pleca de pe Otopeni spre Osaka, via Amsterdam. Eu voi fi deja in Japonia, insa la aeroport va veni un reprezentant Eturia care sa va asiste la plecare. Zborul este la aceleasi ore ca si cel din grupul 1, doar ca ajunge la Osaka in loc de Tokyo. Optiunile de vizitare a orasului Amsterdam sunt aceleasi, iar eu va voi astepta la sosirea in Osaka pe 5 aprilie, ora 8:40.
Ziua 2: 5 aprilie 2017
Veti ajunge la Osaka, eu va voi astepta la aeroport si vom pleca cu autocarul (o ora si jumatate transfer) spre Kyoto. Vom face o scurta vizita in Gion si apoi avem liber toata ziua sa va odihniti.
Ziua 3: 6 aprilie 2017
In Kyoto avem program organizat si inclus in pret pentru toata ziua, similar cu Ziua 8 de la primul grup.
Ziua 4: 7 aprilie 2017
Avem zi libera in Kyoto, cu program si optiuni similare cu Ziua 9 de la grupul 1.
Ziua 5: 8 aprilie 2017
Vom pleca de la Kyoto spre Nara si vom vizita fosta capitala a Japoniei, vom vedea caprioarele, adica similar cu Ziua 10 de la grupul 1 (pana la jumatatea zilei), dupa care vom merge spre Himeji, unde ne vom caza.
Ziua 6: 9 aprilie 2017
Vom vizita castelul din Himeji si gradinile superbe de alaturi de castel, adica similar cu Ziua 7 de la grupul 1 (pana la pranz), dupa care vom pleca spre Osaka si vom avea o jumatate de zi libera in Osaka.
Ziua 7: 10 aprilie 2017
Dimineata vom fi transferati la gara din Osaka si vom lua trenul Shinkansen catre Hakone, de unde vom pleca intr-o scurta croaziera pe lacul vulcanic de langa Fuji, vom admira muntele Fuji si apoi mergem spre cazarea la ryokan, in camera japoneza, o zi pe care nu o veti uita prea usor. Similar cu Ziua 6 din primul grup (o jumatate de zi, pana dupa amiaza) si apoi similar cu Ziua 5 din primul grup (a doua jumatate de zi, inclusiv cazarea).
Ziua 8: 11 aprilie 2017
Dupa micul dejun vom vizita un muzeu in aer liber din Hakone, apoi avem transfer catre lacul Kawaguchi, similar cu Ziua 5 din grupul 1 (prima jumatate de zi), inclusiv centrul de vizitare al muntelui Fuji. Apoi avem transfer spre Tokyo.
Ziua 9: 12 aprilie 2017
Astazi avem un tur de o zi intreaga prin Tokyo, similar cu Ziua 4 din primul grup.
Ziua 10: 13 aprilie 2017
Astazi avem din nou o zi plina, cu vizite in orasul Nikko si la parcul de flori de la Ashikaga, similar cu Ziua 3 din grupul 1.
Ziua 11: 14 aprilie 2017
Dimineata la 10:30 avem zbor spre casa, via Amsterdam. Ma voi intoarce si eu cu voi cu acelasi zbor si ajungem in Bucuresti noaptea in jurul orei 24:00.
Nota: Grupul 2 are un traseu diferit de grupul 1, insa locurile in care vom ajunge si timpul pe care il vom petrece in fiecare loc este la fel. Am incercat sa il optimizam in acest fel pentru ca vrem sa prindem maxim din ce se poate prinde in perioada de inflorire a ciresilor. Acestia infloresc o perioada scurta de 2-3 saptamani la final de martie-inceput de aprilie, insa perioada exacta nu se stie niciodata, asa ca trebuie sa optimizam continuu programele astfel incat sa scoatem ce e mai bun din ele.
Iata aici detaliile despre aceasta excursie pe site-ul Eturia.
Ce include pretul de 3590 euro?
Calatoria aleasa nu este ieftina, costa 3590 de euro, insa fiind vorba despre perioada Cherry Blossom Tree in Japonia preturile cresc si am reusit sa blocam pretul acesta doar pentru ca rezervam cu un an in avans, altfel ar fi fost chiar mai scump de atat. Acum, dupa ce am facut acelasi traseu si stiu care sunt hotelurile si serviciile oferite, pot spune la modul cel mai ferm ca turul isi merita banii si va veti convinge de asta.
Sunt incluse biletele de avion cu toate taxele, toate cazarile din program (inclusiv noaptea la un ryokan cu cina), biletele pentru trenurile de mare viteza, toate transferurile cu autocarul, toate tururile si vizitele mentionate in program, taxele de intrare la obiectivele turistice mentionate, ghid local vorbitor de limba engleza care ne va insoti in permanenta, asigurare medicala de calatorie si asigurare storno, toate taxele locale. La acest pret se pot aplica reduceri, in functie de perioada de inscriere si daca sunteti sau nu membri ai Eturia Club (Silver, Gold sau Platinum).
UPDATE 19 iulie 2016: Din cauza modificarii paritatii euro/yen cu aprox 9%, va trebui sa marim tariful de vanzare pentru ambele grupuri. Tariful creste cu aprox 5%: de la 3.590 euro/persoana la 3.750 euro/persona (160 euro/persoana in plus). Clientii care sunt deja in discutii vor putea confirma la tariful vechi daca rezerva pana la sfarsitul acestei saptamani.
–
Perioada grupul 1: 26 martie – 5 aprilie 2017
Perioada grupul 2: 4 aprilie – 14 aprilie 2017
–
Daca grupurile vor fi in final mai mici de 30 persoane, se va mai achita un supliment de 200 de euro de persoana. Noi speram sa nu fie cazul. Pretul este pentru loc in camera dubla, insa daca doriti neaparat sa stati singuri in camera, trebuie platit un supliment pentru single.
Cu cat va inscrieti mai repede, cu atat aveti niste discounturi suplimentare. La plata integrala, cu 10 sau mai multe luni inainte, discountul este de 9%, cu 9 luni inainte, discountul este de 8% si tot asa. Data trecuta noi am incheiat grupul si toate inscrierile in maxim 3 saptamani de la lansarea rogramului, deci cred ca si acum ar trebui sa va grabiti cu inscrierea. De asemenea, daca sunteti in clubul Eturia Traveller, adica daca ati mai calatorit cu Eturia, aveti 2, 3 sau 4% discount. Detalii la agentie.
–
Unde ne cazam?
Tokyo – Hotel Grand Palace 3* superior (Standard Room)
Hakone – Ryokan Yunohana Prince Hotel 4* (Japanese Room)
Himeji – Hotel Nikko Himeji 4* (Standard Room)
Kyoto – Daiwa Roynet 4* (Standard Room)
Osaka – Hotel Monterey Osaka 4* (Standard Room)
In ceea ce priveste cazarea, acestea sunt hotelurile confirmate in acest moment, iar in functie de numarul celor inscrisi se mai pot modifica. Am stat in aproape toate, nu trebuie sa va faceti niciun fel de grija cu privire la hotelurile din Japonia, este tara in care am avut per total hoteluri foarte bune si chiar daca mai apare cate vreo schimbare la un moment dat, totul este in favoarea clientului. Filozofia japonezilor este sa puna mereu interesul celorlalti inaintea interesului propriu; daca vom calatori impreuna va veti convinge de profunzimea japonezilor.
–
Viza
Romanii NU au nevoie de vize pentru Japonia. Va trebuie pasaport valabil minim 6 luni de zile de la momentul intoarcerii in tara. Nu se accepta pasaport temporar.
–
Care este rolul meu?
NU sunt ghid turistic si chiar daca am calatorit in peste 70 de tari pana acum si anul viitor voi avea deja la activ 2 grupuri facute in 2016 in Japonia, deci multa experienta pe aceasta destinatie, vom avea totusi si un ghid local. E o placere sa lucrezi cu ghizi locali, veti vedea, insa serviciile lor costa si asta evident ca se vede in pretul final al excursiei, dar veti vedea ca isi merita banii (stiu ca un ghid in Japonia ajunge sa ceara si cate 900 de euro pentru jumatate de zi de ghidaj de grup). Noi vrem sa va oferim in aceste excursii tot ce este mai bun, asa ca informatiile le veti primi direct de la sursa, de aceea am vrut sa avem si ghid local, iar treaba mea va fi sa ma ocup sa fac programul cat mai eficient, sa va ofer cele mai potrivite informatii si ponturi ca sa economisiti sute de euro din excursii optionale si altele. Deja stiu ce isi doresc romanii si stiu ce merita vazut si ce nu, cat sa stam si ce sa vizitam, unde sa mancam, etc.
Rolul meu este sa promovez calatoriile cu Eturia, destinatia Japonia si aceasta oportunitate de calatorie, dar si sa insotesc grupul. Agentia de turism Eturia este una dintre cele mai bune si mai cunoscute agentii de turism specializate pe destinatii exotice. Au 120 de tari in portofoliu, iar angajatii au vizitat peste 80 de tari in calatorii de informare. Investesc zeci de mii de euro anual in infotripuri pentru angajatii lor, astfel incat acestia sa cunoasca bine toate destinatiile pe care le vand, au peste 15.000 de clienti pana acum, vanzari anuale de peste 6 milioane de euro si 9 ani de experienta. Noi ne vom intalni inainte de plecare, vom iesi ca sa ne cunoastem mai bine, vom calatori impreuna si ne vom bucura de 11 zile de vacanta frumoasa.
–
Cupluri, grupuri sau single?
Evident daca sunteti cuplu sau un grup mai mare nu e nicio problema sa va inscrieti. Nu este nicio problema nici daca sunteti single, insa pretul afisat de 3590 euro este pentru un loc in camera dubla, deci daca sunteti single va puteti inscrie si precizati la inscriere fie ca doriti sa achitati suplimentul de single, fie ca sunteti interesati sa gasim partener de camera, ca sa evitati plata suplimentului pentru single. Noi vom face tot posibilul sa gasim o persoana de acelasi sex cu care sa stati in camera in cazul in care va inscrieti single, astfel incat sa nu mai platiti suplimentul daca nu va doriti asta. Cunoscand tipologia oamenilor care participa la astfel de calatorii de grup cu mine, va spun sincer ca nu are rost sa platiti supliment de single, nu merita, mai bine faceti altceva cu banii aceia.
–
Cum va inscrieti?
Ca sa respectam legea, totul trebuie sa treaca printr-o agentie de turism, ei trebuie sa se ocupe de facturi, de contractele cu turistii si de partea logistica. Cei de la Eturia si-au dorit sa facem aceste programe impreuna. Ei sunt cei care au gasit partenerii in Japonia, ei au tinut legatura cu hotelurile de acolo, ei s-au ocupat de contractele cu compania aeriana, ei au platit avansurile si ei sunt cei care au realizat programul. Inainte de plecare ne vom intalni cu totii si vom discuta despre orice doriti sa stiti inainte de placare.
Pentru inscrieri si orice alte detalii despre aceasta calatorie, va rugam sa folositi adresele de email: simona.hurjui@eturia.ro, office@eturia.ro, andreea.dragan@eturia.ro si cristina.gradinariu@eturia.ro; Puteti adauga si adresa mea in CC: contact [at] razvanpascu.ro
Alte calatorii de grup pe care le voi organiza anul acesta gasiti aici.
Iata locurile principale pe care le vom vedea in Japonia, pe langa orasele SF (photo by Shuterstock/KLM)!
Mai multe fotografii si impresii live din Japonia gasiti pe pagina mea de Facebook.
–
Wow.. la o excursie de genul acesta visez si eu, alta civilizatie, alta lume..
Pretul este insa…wow wow wow:))
Insa pentru cei care isi permit, va doresc sa va bucurati, sunteti norocosi ca aveti ocazia sa vedeti asa ceva.
Eu raman si ma multumesc cu Grecia mea sau Italia:)
Mi-ar face o deosebită plăcere să vă pot arăta spoturi „off the beaten path” downtown Tokyo pentru hanami.