Daca ar fi sa aleg cea mai importanta motivatie pentru care imi aloc din timp pentru blog si comunitatea de pe Facebook, fara sa ma gandesc prea mult as spune ca aceasta o reprezinta miile de oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul ultimilor 6 ani. Unul dintre acestia este Sebastian Crisan, care este originar din Cluj-Napoca, dar traieste acum in San Francisco Bay Area. Sebastian lucreaza ca Software Engineer la Facebook, iar in timpul liber isi implineste pasiunea pentru calatorii si fotografie. De curand, el a vizitat San Diego si a decis sa scrie un articol cu impresii despre acest oras. Enjoy!
–
Sunt Sebastian si va invit intr-o mica excursie virtuala in sudul Californiei, in San Diego, unde am avut ocazia de a petrece 3 zile in luna ianuarie 2016.
San Diego a fost selectat de revista National Geographic Traveler drept una dintre cele mai bune destinatii ale lumii in anul 2016. San Diego are o populatie de 1,3 milioane locuitori, se afla la 190 km sud fata de Los Angeles si este adiacent granitei cu Mexicul. Climatul seamana cu cel mediteranean, astfel ca va puteti bucura de soare si temperaturi placute tot timpul anului.
San Diego m-a intampinat cu o ploaie marunta, insa decid sa merg pe insula Coronado de unde se poate admira orasul. Una dintre locatiile care ofera vederi panoramice ale orasului este Centennial Park, unde se afla o promenada pe malul apei, precum si multiple optiuni de luat masa.

A doua zi, cand m-am trezit ploaia se terminase, soarele stralucea, iar atmosfera mirosea a primavara. Desi era mijlocul lunii ianuarie, in San Diego erau aproape 20 de grade Celsius.
Prima oprire a fost in Balboa Park, cel mai mare parc cultural urban din SUA. Parcul gazduieste o serie de muzee (15 la numar), gradini, precum si renumita gradina zoologica San Diego Zoo. Sambata au loc repetitii ale San Diego Youth Simphony and Conservatory, asa ca am asistat si la un scurt concert simfonic. Vremea, arhitectura cladirilor precum si palmierii din parc ma duceau cu gandul la Barcelona. Printre muzeele pe care le puteti vizita se afla Natural History Museum, Museum of Art, Museum of Man, Air & Space Museum si Automotive Museum. Un bilet valabil pentru o zi care va ofera access la 5 muzee din parc costa $45, iar un bilet la gradina zoologica este $50.

Urmatoarea destinatie a fost Monumentul National Cabrillo, de unde se poate admira o vedere de ansamblu a orasului, dar si coasta Oceanului Pacific. Aici este locul unde, in anul 1542, Juan Rodriguez Cabrillo descoperea coasta de Vest a SUA. De asemenea, ne aflam in plin sezon al migrarii spre sud a balenelor dinspre Alaska, asa ca multi turisti erau echipati cu binocluri pentru a le observa. Se fac si tururi cu vaporul cu acest scop.

Cu toate ca la ora 6 se innoptase, nu a insemnat ca aventura pe ziua respectiva s-a terminat. M-am decis sa merg in diverse locuri pe care sa le fotografiez noaptea… asta pana cand bateria aparatului foto s-a descarcat complet.

Urmatoarea zi, duminica, am inceput-o conducand spre sud pe autostrada I-5. Destinatia a fost Border Field State Park aflat chiar langa granita ce desparte SUA de Mexic. Friendship Circle este unul dintre putinele locuri din SUA unde ai ocazia de a te apropia de granita atat de mult. De partea cealalta a granitei se afla orasul Tijuana si este extrem de interesant sa vezi doua culturi atat de diferite aflate una langa cealalta, despartite doar de un gard. Sunt oameni care vin aici pentru a-si vedea familiile ramase in Mexic, insa prin gaurile mici ale unui gard de 3 metri. De asemenea, in zona aveti posibilitatea de a inchiria cai si de a face plimbari ecvestre pe plaja.

Dupa-amiaza m-am indreptat spre nord pana la Torrey Pines State Natural Reserve. Este un alt loc unde puteti admira coasta Oceanului Pacific neatinsa de civilizatie. M-am lasat cuprins de muzica oceanului si am facut o plimbare lunga de aproape doua ore pe plaja. Cand am revenit la masina era deja noapte, numai bine pentru inca o sesiune de fotografie nocturna.

Este deja luni, dar pentru ca zborul meu de intoarcere era doar spre seara, am avut mai o jumatate de zi in care sa explorez zona. Am mers din nord spre nord pe plaja din La Jolla, o zona cu multi turisti, tinand cont ca in ziua respectiva era o sarbatoare nationala in SUA (Martin Luther King, Jr. Day). La Jolla Cove este o plaja micuta, cu apa linistita, recomandata pentru tururi cu kayak-ul ori sesiuni de snorkeling sau diving.
In drumul de intoarcere, am facut un ocol pe la Sunset Cliffs, un alt loc care va ofera plimbari spectaculoase de-a lungul tarmului Pacificului si am trecut prin cartierul Point Loma pentru a vedea o alta priveliste a orasului.

In final va ofer cateva detalii organizatorice. In majoritatea cazurilor cand veti calatori in SUA este indicat sa inchiriati o masina pentru ca zonele sunt intinse, iar transportul in comun nu este atat de dezvoltat. Daca alegeti sa inchiriati o masina in San Diego, probabil locatia hotelului nu va fi atat de importanta. Aeroportul din San Diego este situat la doar cativa kilometri de centrul orasului. Eu am ales sa stau la un hotel de langa aeroport (Four Points by Sheraton San Diego – SeaWorld). Pro tip: evitati sa inchiriati masini direct de la aeroport si veti economisi chiar si 50% in acest fel, iar anumite hoteluri ofera transfer gratuit de la aeroport. Eu am inchiriat masina de la o locatie Enterprise aflata in apropierea hotelului.
Mai multe fotografii puteti gasi pe Facebook sau pe Instagram @sebastian_crisan.
–
Nu uitati ca daca va intereseaza sa calatoriti in SUA, am lansat de curand un circuit de grup pe Coasta de Vest, 2 saptamani in luna septembrie, impreuna cu agentia de turism Eturia.