fbpx
excursii-razvan-pascu

Amish 6Philips Romania mi-a propus de curand proiectul “Shaving Around the World” in care voi incerca sa imi amintesc detalii legate de modul in care barbatii din diverse tari se barbieresc.

Am apelat in acest proiect, atat la amintirile mele, ale prietenilor, dar si ale Andrei, iar articolul de astazi este scris de Andra.

Despre cultura Amish, Razvan a tot povestit intr-un articol, dar si la diverse emisiuni TV. Mi se pare fascinant modul in care au reusit ei sa isi pastreze unita credinta, comunitatea si principiile. Desi in timp au aparut si ramuri mai putin conservatoare ale Amishilor, este incredibil cum in epoca internetului 4G, a smartphone-ului si a supra-tehnologizarii, inca mai exista comunitati care aleg sa nu aiba curent, telefon, televizor, care aleg sa poarte haine simple, ponosite si sa caute sa nu iasa in evidenta cu nimic din cele materiale, exterioare si care nu tin de suflet.

In mica incursiune pe care am facut-o in comunitatea Amish din statul Ohio, gazda celui mai mare numar de Amish din Statele Unite, am avut norocul sa intalnim sotia unui amish excomunicat, care ne-a povestit despre cultura Amish si ne-a lamurit unele neclaritati.

Unul dintre lucrurile pe care le-am intrebat a fost in legatura cu aspectul ”comun” al amishilor, incepand de la haine si pana la atitudinea pioasa.

Mi-a explicat ca pentru ei nu conteaza nimic din cele materiale, isi duc viata simpla, fara agoniseli, lucrand doar pentru nemurirea sufletului  in anii in care Domnul le-a ingaduit sa se afle pe Pamant. De aceea resping tehnologia, pentru ca o considera o murdarire a sufletului.

Femeile nu au voie sa poarte materiale cu model, copiii au papusi fara chip si nu folosesc niciun fel de machiaj. Se creeaza o uniformitate intimidanta pentru cei veniti din exterior.

La aspectul uniform al amishilor contribuie si barba lunga, lasata sa creasca de catre barbatii casatoriti.

Si totusi, de ce aleg amish-ii sa poarte barba? De ce nu poarta si mustata?

Raspunsul ei a fost unul extrem de pertinent. Toate actiunile amishilor isi au radacina in Biblie, in ceva ce s-a intamplat in Biblie sau ce deduc ei ca s-ar fi intamplat. Contrar asteptarilor, barba lunga nu se datoreaza faptului ca amishii resping tehnologia si nu pot folosi masinile de tuns, ci mai degraba credintei religioase ca barba lunga este atributul unui barbat adult, matur, casatorit.

Se considera ca un om Amish, odata casatorit, nu se poate barbieri si nu isi poate taia barba. Astfel, printre amishi se afla acum unele dintre cele mai impresionante barbi din lume. Pe de alta parte, barbatilor necasatoriti li se interzice complet purtarea barbii si este un aspect cat se poate de serios in cultura lor. Un pas gresit din partea barbatilor si se pot trezi excomunicati si fara posibilitatea de a-si vedea familia.

Taierea barbii, pedeapsa suprema

In timp s-a creat si o simbolistica legata de barba.  Atacul asupra unui Amish de tip „taierea barbii” este considerat in Statele Unite o infractiune motivata de ura si poate atrage chiar si ani de inchisoare persoanei care a savarsit-o.

Cultura care interzice mustata

Desi barba are o importanta majora in cultura amish, mustata este un no-go. In timp ce barba este un simbol al barbatului de familie, devotat, mustata are in istorie o legatura mai stransa cu viata militara. Pentru ca amishii sunt un grup pasnic si pentru ca au experiementat si ei asuprirea din partea unor grupuri militare, au interzis in interiorul comunitatii lor purtarea mustatii. In egala masura, amishii nu au voie sa efectueze serviciu militar sau sa se asocieze cu orice alte simboluri militare cum ar fi armamentul, decoratiile, uniforma, etc. Tot din acelasi motiv, spun ei, nu au voie sa poarte nici nasturi la haine (da, ati citit bine, hainele lor nu au nasturi, chiar daca sunt camasi, pantaloni, sacouri sau alte haine) pentru ca le aduce aminte de o perioada in care soldatii (care aveau haine cu multi nasturi) i-au asuprit si chinuit si pentru ca, din acest motiv, simbolistica lor a refuzat sa mai accepte nasturii in vestimentatie.

Acest articol face parte din campania Shaving Around the World, sustinuta de Philips S7000, aparatul de ras numarul 1 de la Philips pentru o piele fara iritatii. Inelele Confort cu invelis cu microgranule permit aparatului de barbierit sa alunece usor pe fata pentru o piele fina si un barbierit eficient. In combinatie cu capetele Dynamic Flex care se misca in 5 directii, rezultatul este un barbierit precis si o piele fara iritatii.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]