fbpx
excursii-razvan-pascu

Cu barca pe canale in Franta 5Anul acesta am avut multe inceputuri, multe lucruri noi cu care a trebuit sa ma acomodez.


Normal, cea mai mare schimbare este Alexandru. Si odata cu aparitia lui am avut si mai multe „prime dati”. Prima data cand am iesit in parc in trei, prima data cand am fost la munte in trei, prima data cand am facut cunostinta cu marea si nisipul si altele. Majoritatea acestor lucruri pentru mine erau deja obisnuinta, insa cu toate astea, am asteptat cu nerabdare prima plimbare cu barca, impreuna.

Citisem despre barcile pe care le poti inchiria si pe care le poti conduce fara permis pe raurile din Franta, asa ca atunci cand ne-am decis sa vizitam Strasbourg-ul in formatie de 3, am inclus pe lista cu lucruri de facut si plimbarea cu barca pe canalul Marne – Rhin. 

De ce mi-am dorit aceasta plimbare?

– pentru ca este o modalitate inedita de a descoperi Alsacia reala si de a admira satele pitoresti din aceasta regiune

– pentru libertatea de a face totul in ritmul nostru, neavand un program fix sau un traseu obligatoriu

– pentru confortul unui loc numai al nostru, cu toate dotarile necesare

Exista mai multe trasee pe care le puteti urma, unele one way, altele circulare. Noi am ales un traseu circular, cu plecare din Hochfelden, un sat linistit aflat la 40 de minute de Strasbourg.

Pentru mine este un stil complet nou de turism, dar m-am bucurat sa vad ca foarte multi francezi si germani prefera genul acesta de vacanta. Satele mai mari aveau pontoane largi si in fiecare zi gaseam zeci de ambarcatiuni ancorate. Compania cu care am mers noi are nu mai putin de 46 de baze in toata Europa si lanseaza periodic noi baze de unde turistii isi pot lua barca, dar si noi rute. Totul este extrem de bine organizat si pus la punct.

Cum decurge procesul de inchiriere a unei barci?

1. Faci rezervarea pe website-ul firmei – http://www.houseboat-hire.com/

2. Alegi tipul de barca (in functie de cate persoane sunteti) si tipul de traseu. Poti sa inchiriezi barca pentru un weekend, pentru o mini saptamana, pentru o saptamana intreaga sau pentru doua saptamani. Ai la dispozitie un anumit numar de ore de navigatie, un anumit numar de kilometri si o barca numai a ta pe care sa o poti manevra. Platesti pentru barca si apoi mai platesti in jur de 7 euro pentru fiecare ora de navigare. Cea mai mica ambarcatiune are doua dormitoare, dar exista si cu mai multe dormitoare, astfel ca puteti merge in grupuri pentru a putea imparti costurile.

3. Alegi serviciile suplimentare pe care le doresti, cum ar fi spre exemplu inchirierea de biciclete, echipament de pescuit, etc.

4. Completezi documentele primite pe email, te documentezi despre traseu si te pregatesti de vacanta.

5. Pentru fiecare tip de croaziera exista un anumit timing pentru imbarcare si pentru informatiile practice de care ai nevoie. Din acest motiv va recomand ca pentru prima noapte sa va cazati la un hotel, urmand ca in timpul zilei sa preluati barca de la reprezentantul companiei in jurul pranzului.

6. „Introducerea in navigatie” dureaza aproximativ 2 ore, timp in care ti se explica cum functioneaza barca, cum ancorezi, cum treci de ecluze, cum faci alimentarea cu apa si curent si faci si cateva manevre cu barca.

7. Dupa asta…barca este a ta.

Avantajele acestui tip de turism

Ca si atunci cand inchiriezi o masina pentru prima data, iti faci tot felul de griji si idei despre vacanta ta pe barca. La fata locului vei vedea insa ca lucrurile sunt mult mai simple ca pe sosea si ca barca are mult mai putine optiuni decat o masina. Va recomand totusi sa mergeti cu grupul de prieteni si sa fiti cel putin 2 barbati pe un vas, mai ales daca alegeti un traseu care trece prin multe ecluze (unul va trebui sa conduca barca si celalalt sa o ancoreze).

  • Este ceva nou si inedit
  • Poti calatori in ritmul tau, bucurandu-te de peisaje unice, vazute din mijlocul apei
  • Poti sa iti tii bicicleta pe barca pentru a te deplasa mai usor odata ajuns intr-un port
  • Ai propriul tau spatiu de cazare si o bucatarie echipata

 

Cu barca pe canale in Franta 6

Cu barca pe canale in Franta 5

Cu barca pe canale in Franta 3

Cu barca pe canale in Franta 2

Cu barca pe canale in Franta 1

Cateva sfaturi pentru cei care vor sa inchirieze barci in Franta?

  • Recomand a se inchiria de grupuri de prieteni (se intampla sa ai nevoie de ajutor la ancorare sau la trecerea prin ecluze)
  • Inchiriati si bicicleta ca sa va puteti deplasa mai usor odata coborati de pe barca
  • Aprovizionati-va de la inceput bucataria cu tot ce aveti nevoie, ca sa scapati de o grija. Cand ajungeti pe vas nu veti avea nimic, deci trebuie sa va aduceti de la mancare sau apa si pana la sapun. Barcile au si aragaz cu butelie, iar atunci cand veti ancora in port veti putea sa va faceti din nou plinul de curent electric, apa sau gaze.
  • Luati-va haine mai groase, crema de soare si de vant

 

Care este traseul ales de mine in Alsacia?

Alsacia este o regiune minunata, o sa mai scriu despre asta si probabil deja ati vazut postarile si fotografiile mele de pe Facebook. Este o combinatie foarte reusita intre casele si satele de tip german, dar si atentia pentru detalii a francezilor. Traseul nostru a fost prin satele Hochfelden, Saverne, Lutzelbourg, Arzviller, Niderviller, Hochfelden: 82km, 46 ecluze, 26 ore de navigatie.

Hochfelden este un mic sat traditional, aflat intre muntii Vosgi si campiile Alsaciei. Are aproximativ 3000 de locuitori si este recunoscut pentru campurile de hamei, dar si pentru beraria Meteor, cea mai veche berarie independenta din Alsacia. Beraria apartine familiei Haag de sapte generatii si am fost surprins sa aflu ca tinerii familiei lucreaza si ei pe diverse posturi, in berarie. Exista tururi pentru vizitatori de la ora 10 si de la ora 14, in care puteti afla mai multe despre berea Meteor si brandurile sale. Turul se finalizeaza cu o mult-asteptata degustare.

O dupa-amiaza am petrecut-o plimbandu-ma prin Hochfelden, fascinat de arhitectura locala, un mix intre cea franceza si cea germana. Mare atentie daca vreti sa luati masa: majoritatea restaurantelor se deschid doar la ora pranzului si a cinei. Intre ora 14:00 si ora 18:00 (cu aproximatie), gasesti deschise doar patiseriile cu dulciuri delicioase.

Saverne este un oras putin mai mare decat Hochfelden, cu un port bine dotat si mai multe lucruri de facut. Mai multe castele sau ruine de castele populeaza peisajul din Saverne, dintre care cel mai cunoscut este castelul Rohan, care a fost resedinta episcopilor din Strasbourg. Oraselul este cunoscut pentru competitia anuala de trandafiri, motiv pentru care va incurajez sa intrati si in gradina botanica din oras daca vreti sa admirati diferite soiuri de trandafiri parfumati.

Arzviller este cunoscut pentru liftul de barci, unic in Europa, care inlocuieste 17 ecluze construit in anii 1960. Canalul Marne – Rhin a fost construit la finalul secolului 19 si asigura deplasarea prin planul inclinat al muntilor Vosgi. Diferenta de nivel de aproape 45 de metri era depasita prin 17 ecluze dispuse pe o suprafata de 4 kilometri. Liftul functioneaza ca o ecluza mobila si deplaseaza barca pe planul inclinat.

Mai multe detalii despre acest tip de turism aflati de pe site-ul FPP Travel.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]