UPDATE 28.04.2015: Inscrierile s-au incheiat, avem aproape 500 de persoane inscrise pe 400 de locuri la cursuri. Partenerii nostri de la Asociatia Excelsior vor verifica fiecare aplicatie si ii vor contacta pe cei care sunt eligibili pentru participare la cursurile de antreprenoriat.
Daca ma urmariti pe blog sau pe Facebook de mult timp, probabil stiti ca a doua natura a mea, dupa cea de calator, este de antreprenor. Am fost “corporatist” si am lucrat cu mare drag in companii precum Orange sau ING, insa tot mai bine ma simt atunci cand lucrez pentru mine, iar dorinta mea incepand de anul trecut este sa devin antreprenor social, adica sa incep sa ajut tot mai multi oameni sa se dezvolte.
Dincolo de vis sta o realitate cruda pentru orice antreprenor tanar care isi propune sa supravietuiasca in Romania si asta am vazut-o si am testat-o pe pielea mea inca de cand mi-am deschis firma, in 2012: bancile nu sunt dispuse sa finanteze start-up-uri, iar o alta problema o constituie birocratia. Eu am inceput de la zero, fara ajutor financiar si fara o persoana care sa ma indrume atunci cand am intampinat greutati, in special birocratice. Din lipsa unui mentor, am facut destule greseli si a trebuit sa invat totul din mers. Pe scurt, concluzia este ca nu doar ideea conteaza, ci si capitalul cu care pleci la drum si consultanta de care beneficiezi. Iar apoi, cel mai important, nu ideea este cea mai importanta, ci implementarea ideii.
Din acest motiv, ma bucur sa anunt ca tinerii care viseaza sa aiba propria afacere au acum sansa sa primeasca finantare si consultanta in primii ani de afacere. Asociatia Travel Focus, pe care o conduc, este partener intr-un proiect POSDRU demarat impreuna cu Consiliul Judetean Ilfov si Asociatia Excelsior, proiect care se numeste “Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri” si care isi propune sa ofere o oportunitate fantastica unor tineri ce isi doresc sa devina antreprenori. Un proiect care imi doresc sa schimbe vietile a cel putin 400 de tineri, sa creeze minim 80 de noi locuri de munca si care sa devina o rampa de lansare pentru 40 de afaceri noi.
Ce presupune acest proiect?
1. Aduna 400 de tineri care isi doresc sa fie antreprenori si ii trece printr-o sesiune de cursuri de antreprenoriat. Durata cursurilor este de 40 de ore pe parcursul a doua saptamani.
2. Ii consiliaza in realizarea unui plan de afaceri pornind de la ideea lor de business, prin intermediul a 2 incubatoare de afaceri care vor fi realizate.
3. Selecteaza cele mai reusite 40 de proiecte/planuri de afaceri in urma unui concurs de planuri de afaceri care va fi realizat transparent, cu criterii clare, si care va fi deschis oricui.
4. Ofera finantare de maxim 110.000 RON (aprx. 25.000 euro) pentru fiecare din cele 40 de proiecte selectate, deci un total de maxim 1 milion de euro pentru toate planurile de afaceri selectate.
Care vor fi responsabilitatile celor finantati?
1. Sa isi deschida o firma si sa asigure activitatea business-ului minim 3 ani (vor beneficia de consiliere prin intermediul celor 2 incubatoare de afaceri care vor fi infiintate cu ajutorul acestui proiect, unul in Regiunea Bucuresti – Ilfov si celalalt in Regiunea Sud – Vest Oltenia).
2. Vor trebui sa angajeze minim doua persoane in noile companii create, joburi pe care au obligatia sa le pastreze minim 6 luni dupa incheierea proiectului. Firmele nou infiintate nu vor putea fi inchise mai devreme de 3 ani, o conditie de bun simt pentru a elimina orice tentativa de a incasa banii si a nu duce la indeplinire cele asumate.
3. Afacerile nou infiintate pot fi din, dar nu sunt limitate la urmatoarele domenii: IT & C, turism si ecoturism, textile si pielarie, lemn si mobila, industrii creative, auto, procesarea alimentelor si bauturilor, sanatate si produse farma, energie si management de mediu, agricultura, silvicultura, acvacultura, biofarmaceutica si biotehnologii. Vor primi insa puncte in plus si vor avea mai multe sanse de castig planurile de afaceri din domeniile enuntate mai sus.
4. Proiectul nostru se va desfasura in regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia (judetele Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea), cei care se inscriu la cursuri trebuie sa fie din aceste regiuni, iar companiile vor fi infiintate in aceste judete. Targetam in special tineri intre 18-25 de ani, studenti, din care 50% femei, dar sunt liberi sa aplice si au sanse inclusiv cei care nu indeplinesc aceste criterii, asadar varsta nu este un criteriu eliminatoriu, ci doar judetul de resedinta din buletin.
Stiu ca am multi cititori antreprenori sau antreprenori in devenire, motiv pentru care va incurajez sa va inscrieti in acest proiect. Atat eu cat si colegii mei de la Asociatia Travel Focus suntem implicati in acest proiect, iar unul dintre noi va fi inclusiv parte din comisia de selectie a celor 40 de planuri de afaceri care vor fi finantate. Tot sistemul de selectie va fi transparent, iar faptul ca eu am decis sa ma implic poate fi considerat o garantie a acestui lucru si a corectitudinii in implementarea acestui proiect. La concurs vom invita atat presa, cat si societatea civila si oameni de afaceri cu notorietate, iar ceea ce ne dorim la finalul acestui proiect este sa ne indeplinim toate obiectivele propuse si asumate, sa avem unul dintre cele mai vizibile proiecte de antreprenoriat din Romania ultimilor ani si sa schimbam viitorul unor tineri care isi doresc acest lucru.
Pentru a va exprima interesul de a participa la acest proiect, trebuie sa trimiteti un email la adresa antreprenoriat
Mai multe detalii despre acest proiect gasiti aici. Informatii suplimentare veti gasi constant si pe blog-ul Asociatiei Travel Focus sau pe pagina mea de Facebook si pe blog.
Mult succes, tuturor!
–
Proiectul Antreprenoriatul – sansa unui viitor mai bun pentru tineri” este finantat prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, Axa prioritara 3 „Cresterea adaptabilitatii lucratorilor si a intreprinderilor”, Domeniul major de interventie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”.
Investește în oameni !
FONDUL SOCIAL EUROPEAN
Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007–2013
Axa prioritară: 3 – Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor
Domeniul major de intervenţie: 3.1. – Promovarea culturii antreprenoriale
Titlul proiectului: Antreprenoriatul – șansa unui viitor mai bun pentru tineri
ID de proiect: POSDRU/176/3.1/S/149924
As vrea sa stiu care este termenul de inscriere si in ce perioada va avea loc cursul. Multumesc!
Cursul va fi disponibil doar în București sau și într-o zonă din regiunea Oltenia?
(author)
@ Roxana: inca nu a fost stabilita perioada cursurilor (vor fi mai multe serii de cursuri). Cel mai probabil va fi in urmatoarele maxim 2 luni. Nu a fost stabilit nici termenul de inscrierie, pentru ca pe masura c se vor inscrie participantii, vom incepe si cursurile. Deci cu cat mai repede cu atat mai bine, pentru ca deja am inceput sa primim inscrieri. Iti recomand sa te inscrii si vei primi notificari din partea partenerilor nostri.
@ David: Partenerii nostri vor organiza mai multe serii de cursuri, atat in Bucuresti cat si in judete din Sud Vest Oltenia. Iti recomand sa te inscrii si vei primi notificari din partea partenerilor nostri referitor la perioade si locatii.
Daca sunt din Arges pot veni la curs in Bucuresti sau trebuie neaparat sa fiu din Bucuresti sau Ilfov?Multumesc
Poate fura ideea proiectului si autoritatile din alte regiuni 🙂 Succes!
(author)
@ Cristian: trebuie sa ai buletin in judetele implicate in proiect.
@ Madalin: multumesc!
Daca tot ziceti ca va fi unul dintre cele mai mari proiecte pt antreprenori din Romanua, de ce doar cei din Bucuresti si Oltenia se pot inscrie? Doar ei sunt Romania? Mi se pare putin discriminare.
(author)
@ Mihaela: asa a cerut ghidul de finantare si, prin urmare, asa au solicitat partenerii nostri prin cererea de finantare, fiind obligatoriu ca daca liderul de proiect este din Bucuresti-Ilfov, zona „partenera” sa fie Sud Vest Oltenia.
Deci practic doar Bucurestenii si Oltenii vor putea particip. Cate judete sunt implicate?
Este suficienta viza de flotant pe buletin pentru a fi eligibil?
Felicitări pentru inițiativă! Ți-am urmărit blogul și parcursul îndeaproape (pe cât posibil)
Ce inseamna „tineri”? Care e limita de varsta? Multumesc.
Felicitări pentru inițiativă! Ți-am urmărit blogul și parcursul îndeaproape (pe cât posibil) în ultimii ani și mă bucur că totul este progresiv, în ceea ce te privește! 🙂
Fiind din Craiova, voi aplica și eu, să-mi încerc șansele. Practic, până în prezent am avut câteva idei ok de business, dar m-au descurajat diverși factori (după cum ai spus și tu: birocrație, autorități, mentalitate, etc)
Succes tuturor celor care se vor înscrie, dar și vouă, celor care v-ați implicat în dezvoltarea acestui proiect!
Stimă!
(author)
@ Claudia: da, viza de flotant este ok. Trebuie sa fie valabila pe toata perioada proiectului sau sa fie reinnoita.
@ Oana: nu exista limita de varsta, asa cum am scris in articol. Este adevarat ca preferam sa fie mai multi inscrisi din grupa de varsta 18-25 de ani pentru ca avem asta ca target in proiect.
@ Laurentiu: Multumim, asteptam documentul completat de tine pentru inscriere.
Daca am domiciliul in CI pe Valcea, insa activez in Bucuresti-Ilfov, indeplinesc conditiile de eligibilitate? Dar daca locatia efectiva unde s-ar desfasura activitatea este in alt judet din proximitatea jud. Ilfov? Multumesc anticipat!
(author)
@ Andra: asa cum scrie si in articol, trebuie sa ai buletinul in judetele din proiect. poate sa fie si viza de flotant, dar sa fie valabila (sau reinnoita) pe toata durata proiectului. firma trebuie infiintata tot in unul din judetele din proiect.
Ok, daca am domiciliul in Valcea, infiintez firma in Bucuresti si am punct de lucru in Calarasi, sa zicem, nu este posibil, corect? Ar trebui ca firma sa fie infiintata in Valcea si tot acolo sa fie desfasurata si activitatea acesteia? Sau exista flexibilitate? Multumesc!
Pentru regiunea pe viitor sau nu luati in calcul si aceasta regiune…cu un imens potential..si cu imensa nevoie de astfel de proiecte. Multumesc
Pentru regiunea Moldovei*
Daca am 45 de ani,viza de flotant pe Bucuresti sau Ilfov si firma existenta in Arges,dar cu punct de lucru in Bucuresti sau Ilfov,ma pot inscrie?
(author)
@ Andra: atat buletinul tau, cat si locul unde infiintezi firma trebuie sa fie in judetele din proiect. restul sunt detalii.
@ Stefan-Ionut: multumim pentru sfat, vom tine cont si daca vor exista proiecte interesante pe care sa aplicam pe zona Moldova, si daca vom gasi parteneri in acea zona, o vom face.
@ Ion Elena: firma existenta o scoatem din discutie. in rest, nu mai conteaza decat ca buletinul tau sa fie intr-unul din judetele din proiect, iar firma sa o infiintezi intr-un judet din proiect.
Buna, eu am 2 intrebari:
1. La curs pot participa 2 persoane care ulterior se vor inscrie in concurs cu un proiect comun?
2. Finantarea se primeste anterior demararii afacerii sau ulterior? intreb ptr ca stiu ca au mai existat programe oarecum similare si finantarea se primea ulterior demararii.
Multumesc!
(author)
@ Carmen C:
1. Persoana, cursul, proiectul si afacerea. Asadar, la curs se pot inscrie 2 persoane care se cunosc, iar la concurs va participa o singura persoana sau ambele persoane, separat.
2. Conform schemei de ajutor de minimic, la articolul 12: „ajutorul de minimis se va acorda în tranșe, sub formă de finanţare nerambursabilă, conform planului de afaceri aprobat”.
Poate participa si judetul Teleorman?
Buna ziua,
Hristos a Inviat!
Am o intrebare in legatura cu o mentiune din formularul de inscriere, si anume:
Ce inseamna mai exact: ” …si ca nu am beneficiat si nu beneficiez de alte surse de finantare din programe europene sau de la bugetul de stat PENTRU ACOPERIREA CHELTUIELILOR LEGATE DE DESFASURAREA PRACTICII DE SPECIALITATE.”
Va adresez aceasta intrebare deoarece eu desfasor o activitate finantata prin AFN. Am incheiat implementarea proiectului in septembrie 2014.
Pot participa in aceste conditii? Planul de afaceri poate presupune dezvoltarea activitatii curente sau este obligatoriu sa fie un plan de afaceri pentru o activitate de la 0 si infiintarea unei noi firme?
Multumesc.
Salut.
Poti sa imi spui te rog daca se percep taxe pentru participarea la curs si/sau intrarea in concursul de proiecte?
Merci si felicitari pentru astfel de initiative!
(author)
@ Alice Iordan: judetele care participa in proiect sunt scrise mai sus.
@ Andreea Stefan: din cate stiu, la AFN nu este vorba de finantare europeana, ci de la bugetul de stat. Cel mai bine este sa specifici jos pe formularul de inscriere ce cursuri ai mai facut, iar partenerii nostri care se ocupa de cursuri te vor anunta daca esti eligibila sau nu. Afacerea nou creata trebuie sa fie noua, o companie noua si sa fie infiintata intr-unul din judetele din proiect.
@ Avram Emilian: nu exista taxe pentru nimic, din contra, mai primiti si niste subventii de cateva sute de lei.
Buna ziua,
Din precizarile dumneavoastra sa inteleg ca pot participa cel putin la curs, insa astept astept un raspuns de la colegi cu privire la posibilitatea de a participa si la concurs.
Am inteles corect?
Multumesc.
Buna ziua,
Daca sunt domiciliat in Judetul Ilvof pot participa?
Ca regiune este Bucuresti Ilfov dar nu sunt din judetele din lista.
Multumesc,
AdrianT
(author)
@ Trebuie sa trimiti formularul completat, sa specifici pe el ce ti-am spus, iar partenerii nostri vor verifica daca esti eligibila pentru cursuri si pentru concursul dde proiecte si te vor anunta daca ai fost acceptata.
@ AdrianT: Daca ai domiciliul de pe buletin in judetul Ilfov, atunci da.
E bine ca ai inceput proiectele Razvan, imi e putin „ciuda” ca n-ai inceput cu Moldova care ..se tot spune ca e mai defavorizata ca celelalte. Totusi. am niste intrebari, la punctul 1 se spune ca trebuie business-ul tinut cel putin 3 ani, la pct. 2 scrie ca trebuiesc angajate cel putin 2 persoane si mentinute inca 6 luni dupa terminarea proiectului. 12(1an) x 3 + 6 = 42 de luni x 2 persoane = 84 salarii. Sper ca nu gresesc calculul. 84 salarii x sa spunem cat mai aproape de minimul pe economie, o suma rotunda 1000(brut) = 84.000 ron care ar trebui DOAR pentru salarii. Tu spui ca se va acorda un maxim de 110.000 – 84.000 = 26.000 cam restul de bani. Inteleg ca prin proiect ar trebui inclusa si auto-finantarea afacerii si asa e normal, dar cat sa investesc in ceva, apoi sa-mi scoata profit destul de mare, tinanand cont ca in primii cel putin 1-2 ani nu m-as astepta la profit..
Proiectul va fi implementat de un alt benefiar posdru si in regiunile sud muntenia si sud est
Bună,
Foarte faină inițiativă! Imi pare tare rău că nu se face așa ceva și în zona Ardealului. Doresc și eu sa pun în practică o idee de afacere, dar nu am experiența necesară. Mi-ar fi prins bine sa particip la un astfel de proiect. Oare îmi poți spune cum aș putea să găsec un îndrumător sau un site care să îmi ofere mai multe informații și să mă ajute să îmi implementez ideea?
Salutare!
Eu am participat la un proiect desfasurat la facultate care se referea la practica de specialitate. A fost tot prin POSDRU, insa nu am primit niciun fel de finantare pana la ora actuala. Teoretic ar fi trebui sa primesc niste bani daca as fi fost printre cei mai buni la acel proiect de practica, insa nu a fost nimeni anuntat daca a castigat ceva sau nu. Cum procedez? Ma pot inscrie? Cui ar trebui sa ma adresez pentru a fi sigur ca sunt sau nu eligibil pentru acest proiect? Mentionez ca sansele ca cei de la facultate sa ma lamureasca ar fi minime.
Buna,
mai intai: Felicitari pentru initiativa!!!
Care sunt grupele tinta? In formular trebuie sa precizez carui grup tinta apartin si…nu stiu.
Multumesc mult!
Eu sunt din Arges. Daca am viza de flotant pe Bucuresti se poate?
(author)
@ Silwiu: calculul este gresit, proiectul dureaza pana finalizezi investitia din fondurile POSDRU (ajutorul de minimis de 25.000 euro) pe parcursul acestui an, perioada in care poti sa acoperi salariile din banii din proiect, conform planului de afaceri. Obligatia este sa pastrezi joburile, ulterior, inca minim 6 luni.
@ Radu: iti recomand sa completezi formularul de inscriere si sa precizezi clar ce cursuri ai facut, iar partenerii nostri iti vor raspunde si iti vor spune daca esti eligibil.
@ Costina: tineri 18-25 ani, studenti, femei, etc. Daca nu stii ce sa completezi, atunci lasa liber.
@ Alex Oprisor: da.
O persoana se poate inscrie cu doua planuri de afaceri, dupa terminarea cursului? Multumesc!
Multumesc, Razvan! Numai bine!
Buna Razvan
Mi-ar placea foarte mult sa pot face cursurile, insa acum fac un master in afara tarii si as vrea sa stiu daca in 2016 se va relua acest program de finantare?
Multumesc!
Ioana
M-am înscris, însă n-am primit nicio confirmare. Nu ar trebui să se întâmple asta?
(author)
@ Andreea: nu.
@ Ioana Petre: nu cred.
@ David Mitran: sunt foarte multi cei inscrisi si vor fi contactati doar cei eligibili. Inca nu au inceput cursurile, deci nu e panica. Daca esti in Bucuresti maine, te invit la conferinta oficiala de lansare a proiectului la Radisson Blu pe Calea Victoriei la ora 10:30.
Buna seara,
Am si eu o mica nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. Pe formularul de inscriere mi se cere sa mentionez categoria de grup tinta din care fac parte. Nu imi este foarte clar care este aceasta. In plus, mi se mai cere sa declar ca nu beneficiez si nu am beneficiat de alte surse de finantare pentru desfasurarea practicii de specialitate. Ce intra in aceasta categorie?
Multumesc anticipat!
(author)
@ Laura-Maria: tineri 18-25 ani, studenti, femei, etc. Daca nu stii ce sa completezi, atunci lasa liber. Daca ai facut cursuri gratuite, finantate de UE sau daca ai mai aplicat pe programe de finantare de genul acestuia.
Multumesc mult! Am mai facut cursuri finantate de UE in domeniul jurnalismului si de asemenea pentru formatori…
Multumesc pentru raspuns.
Daca am participat la un curs de competente antreprenoriale desfasurat in jud. Ilfov si organizate de catre World Vision, dar fara a primi finantare, mai sunt eligibila pentru a participa la acest curs? Dar la concurs?
Buna Razvan!
As avea cateva intrebari legate de proiectul Start-Up. Am trecut si prin celelalte proiecte castigate pe axa aceasta si exista diferente de implementare intre beneficiari asa incat as vrea, daca poti, sa imi lamuresti unele intrebari:
1. Doar cei care participa la curs pot sa se inscrie la concursul de idei de afaceri?
2. Exista stabilite datele intre care se primesc planurile de afaceri?
3. Exista centre de consiliere cu privire la realizarea planurilor de afacere (o data pentru partea de plan de afacere si apoi pentru partea financiara – ambele putand fii destul de complexe…)
4. Exista documente privind metodologia concursului de planuri de afaceri? (as vrea sa aflu mai multe despre criteriile de eligibilitate, de selectie, calendarul desfasurarilor activitatilor, structura planului de afaceri, etc.)
Multumesc mult,
Antonela
(author)
@ Alexandra: daca nu a fost un curs cu finantare europeana pe aceeasi linie de finantare, atunci da. Iti recomand sa scrii pe fisa de inscriere exact ce curs ai facut si partenerii nostri de la Asociatia Excelsior vor verifica. Stiu inca ca s-au ocupat locurile, s-ar putea sa fii pe lista de rezerva.
@ Antonela:
1. Nu.
2. Inca nu. Pe proiectul nostru estimam dupa terminarea cursurilor pentru toate cele 400 de persoane.
3. Nu, dar eventual va putem indruma spre 2 incubatoare de afaceri existente si care vor fi modernizate prin intermediul acestui proiect.
4. Va fi publicat inainte de inceperea cursurilor.
Legat de inscrierea pentru cursuri, stiu ca s-au cam ocupat locurile.
Salut,
Am si eu rugamintea sa ma luminezi si pe mine in legatura cu o problema.
Ca sa incep o afacere in domeniul turismului,ca sa am o agentie de turism imi trebuie brevet, pentru obtinerea unui brevet am inteles ca imi trebuie atestat de cunoastere a unei limbi de circulatie internationala,sa fiu absolventa cu licenta a unei facultati cu profil de turism,activitate de minimum 3 ani in turism iar pentru unele pozitii de minimum 5 ani.Eu din toate cele enumerate sunt absolventa cu licenta a unei facultati cu profil,atat, nu am experienta in domeniu si nici atestat.Trebuie sa am toate acestea ca sa obtin brevetul?
Din cate stiu numai poti sa incepi nici-o afacere intr-un anumit domeniu fara a fi calificat fara a avea vreun atestat in domeniul in care vrei sa incepi afacerea.
Astept raspuns. O seara buna
(author)
@ Iulia: nu iti trebuie atestat, ci poti sa dai un examen pt limba straina, nu iti trebuie nici facultatea de turism. Faci niste cursuri si primesti certificatul, iar cu el iti iei apoi si brevetul. Daca nu vrei bataie de cap, atunci poti angaja pe cineva in noua agentie de turism care sa aiba deja luat brevetul. Legat de atestat pentru orice afacere – fals.
Daca intrebarea ta are legatura cu proiectul nostru, sa stii ca locurile la cursuri s-au cam ocupat.
toate??numai am cum sa ma inscriu?:(
(author)
UPDATE: Inscrierile s-au incheiat, avem aproape 500 de persoane inscrise pe 400 de locuri la cursuri. Partenerii nostri de la Asociatia Excelsior vor verifica fiecare aplicatie si ii vor contacta pe cei care sunt eligibili pentru participare la cursuri. Multumim tuturor pentru inscriere.
salut,
1 daca nu mai sunt student ma incadrez?
2 daca am deja un proiect care corespunde cerintelor pot sa-l aplic acum ?
3 sau exista o perioada stabilita.
4. proiectul trebuie prezentat personal (in fata unei comisii) sau doar aplicam si asteptam rezultatele.
Exista cumva riscul intreruperii fondurilor pe care va bazati, asa cum scrie in articolul urmator?
http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-20084896-fondurile-pentru-romania-intrerupte-comisia-europeana-mai-multe-domenii-explicatiile-ministrului-nica.htm
(author)
@ Ciprian: exista multe riscuri, dar teoretic asta nu ar trebui sa afecteze in niciun fel participantii, ci eventual doar pe noi, in bucataria noastra interna.
Razvan , cat este subventia acordata fiecarui participant la sfarsitul celor 40 de ore de curs?
(author)
@ Roberto: 200 de lei, dar inscrierile s-au incheiat.
O idee de finanatare foarte binevenita pentru multi tineri cu capabili si cu proiecte bune,este un pas inainte.