La prima vedere (si m-am convins ulterior), insula Praslin este destinatia ideala pentru o vacanta in Seychelles. Fie ca iti doresti resorturi de lux, fie ca preferi varianta pensiunilor locale, Praslin este un mix ideal de vegetatie, plaja, locuri de cazare inedite si proximitate fata de cateva insule cu o flora si fauna unice. Se afla la 45 km N-E de insula Mahe (principala insula din Seychelles si de locul in care veti ateriza cu avionul international atunci cand zburati catre Seychelles) si puteti ajunge aici fie cu Cat Cocos, feribotul care costa aproximativ 50 euro dus-intors (o ora si jumatate) sau cu avionul, aprocimativ 75 – 85 euro (doar dus), pentru un zbor de 15 minute.
Pentru deplasarile pe insula puteti aranja fie transport de la hotelul la care va cazati, fie puteti inchiria o masina. Desi insula are doar 12 km lungime si 5 latime (in cel mai lat punct al sau), fiind o insula de granit, cele cateva dealuri si munti micuti o fac destul de dificil de explorat exclusiv cu bicicleta. Are doar 5500 de locuitori, iar asezarile si resorturile sunt situate destul de aerisit, astfel ca nu te simti sufocat de cladiri si aglomeratie.
Insula ofera destul de multe atractii (in special plaje) turistilor, dar eu o sa ma opresc asupra a doua dintre ele, care mi s-au parut a fi cele mai speciale.
Destul de aproape de hotelul Constance Lemuria, la aproximativ 10 minute de mers cu masina, se afla Vallee de Mai, ceea ce la prima vedere pare o bucatica rupta din jungla sau conform unora, bucatica rupta din Gradina Edenului. Parte din Patrimoniul Mondial UNESCO si administrata de Seychelles Islands Foundation, Vallee de Mai este cel de-al doilea loc din Seychelles unde cresc celebrele Coco de Mer, nuca de cocos simbol pentru Seychelles, care creste doar aici si pe insula Curieuse.
Dincolo de asta, Vallee de Mai este unica prin flora sa, cu aproximativ 50 de specii de palmieri si copaci indigeni (care nu mai cresc in alta parte de lume), dar si cateva zeci de specii de pasari, inclusiv papagalul negru, o specie pe cale de disparitie, despre care se stie ca mai sunt sub 100 de exemplare ramase. Biletul de intrare costa 20 de euro si ti se pune la dispozitie o harta cu mai multe trasee si carari posibile de urmat. Cea mai scurta are 1 km si cea mai lunga 2 km. Eu am facut o combinatie de mai multe carari si am petrecut 1 ora si jumatate pe aici. Pe marginea cararilor sunt panouri informative, care iti povestesc despre Coco de Mer, despre papagalul negru si despre flora si fauna de aici. Natura este impresionata, iar omul este o furnica pe langa frunzele uriase ale palmierilor.
Despre Coco de Mer se stie ca a fost cunoscuta cu mult inainte ca arhipelagul Seychelles sa fie descoperit. Nuca de cocos dubla si cu o forma ciudata ajungea pe tarmurile din India si Maldive, fara insa sa i se stie provenienta. Se credea ca aceasta creste intr-un copac subacvatic, motiv pentru care portughezii i-au spus coco do mar.
Toti cei care ajung pe Praslin stiu ca Anse Lazio este cea mai frumoasa plaja de pe insula. Inainte sa ajung aici, ma asteptam sa gasesc puhoi de lume si sezlong langa sezlong. Dar, surpriza! Plaja nu era deloc amenajata, oamenii stateau pe pietrele de granit sau la umbra palmierilor si a copacilor de takamaka. Intr-adevar, vegetatia, nisipul alb si oceanul albastru, inconjurate de pietrele mari de granit, compun foarte frumos peisajul de aici.
In afara de Anse Lazio si Vallee de Mai, Praslin este insula de pe care ajungeti cel mai usor pe alte cateva insule mai mici: Cousin, habitatul catorva zeci de specii de pasari si testoase gigant, Curieuse, cel de-al doilea loc dupa Praslin unde cresc celebrele Coco de Mer, St Pierre, o insula micuta, ca o gramajoara de pietre de granit, ideala pentru snorkeling. Aride estea ce-a de-a patra insula din zona, un paradis pentru iubitorii de pasari si cu o plaja superba. Aride este accesibila doar in perioada Septembrie – Octombrie. Un tur de o zi la Cousin, Curieuse, St Pierre, cu pranzul inclus si echipament de snorkeling din partea organizatorilor costa 115 – 135 euro/persoana. Daca vreti sa vedeti si Aride, pretul ajunge la 165 euro/persoana.
–
[P]: Pentru zborurile in Seychelles puteti alege intre mai multe companii aeriene, precum Emirates, Air Seychelles, Etihad, Air Austral sau Kenya Airways. Niciuna dintre aceste companii nu opereaza din Romania, deci pentru a gasi o conexiune buna de zbor si pentru a alege cele mai bune optiuni de vacanta este util sa apelati la o agentie de turism pentru ca sunt multe lucruri despre care trebuie sa tineti cont la zboruri (escala sa fie suficient de mare pentru a avea timp sa schimbati avionul si sa transferati bagajul, limitele de greutate la bagaje pot fi diferite de la o companie aeriena la alta, in unele aeroporturi si pe unele companii aeriene nu se poate face check-in online, ceea ce poate sa va ingreuneze transferul rapid in aeroport – de exemplu TAROM la Dubai nu permite check-in online, iar timpul de tranzit intre zborurile Emirates si TAROM este de doar 2 ore, etc.). Eu am avut suportul celor de la Eturia, agentie de turism specializata pe circuite turistice catre destinatii exotice. Pachetele lor pe Seychelles le gasiti aici. Nu uitati, de asemenea, sa plecati in vacanta sau in luna de miere doar cu asigurare de calatorie, existand companii de asigurari in Romania care ofera si despagubiri in cazul pierderii sau intarzierii bagajelor, o clauza foarte utila in acest caz.
mi-i dor de Seychelles…am fost acum 2 ani desi numai pe Mahe. Chiar e din povesti
Chiar nu am avut ocazia sa vizitez Seychelles dar pare un loc absolut minunat care merita vizitat!
Salut Razvan,
Seychelles arata super fain! Il trec pe bucket list 🙂 Interesanta povestioara pentru Coco de Mer! Am ramas suprins sa aflu ca o astfel de nuca poate sa ajunga si la 30 de kg sau jumatate de metru in diametru.
Merci pentru articol!
Un 2015 plin de aventuri interesante sa ai.
~Radu
Am fost in Seychelles acum o saptamana, chiar daca doar pe principala insula Mahe.
Intr-adevar e un colt de rai pe pamant!
Mai nou, Qatar Airwais opereaza zboruri inclusiv din Romania, cu escala la Doha.