V-am mai povestit ca sunt un fan al tarilor arabe. Imi place comportamentul oamenilor, mancarea, atmosfera, totul … mai putin caldura si umiditatea. Din acest motiv, pentru ca saptamanile trecute aveam zbor prin Dubai spre Seychelles, am ales ca la plecarea in luna de miere sa ne oprim doua zile si intr-un emirat. Planul initial a fost sa ajungem in tara vecina, Oman, insa fiind prea departe de condus din Dubai si neavand prea multe zile la dispozitie, am ales sa lasam aceasta experienta pentru alta data. Asa ca acum am optat pentru Fujairah, un emirat mai micut, cel mai nou dintre emirate, majoritar industrial si in plina dezvoltare. Se afla la aproximativ 3 ore de mers de Dubai, iar noi am inchiriat o masina de pe aeroportul din Dubai. Masina m-a costat 600 de dirhami pentru 3 zile si am platit separat pentru GPS la Hertz.
Pentru cazare am ales Hilton Fujairah, un resort aflat chiar pe plaja, cu iesire la Golful Persic. Camera a costat 800 de dirhami pe noapte si raportul calitate – pret a fost rezonabil, tinand cont de oferta existenta. Acolo totul este legat de business, foarte putin de turism, iar preturile sunt mari pentru ca si cererea din partea oamenilor de afaceri este mare, iar oferta nu e la fel de variata ca in Dubai. Hotelul are o piscina mare in mijlocul complexului, un bar si un restaurant care seara servesc cina in sistem de bufet, adeseori acompaniata de muzica live. Asta s-a intamplat si in prima seara cand am ajuns acolo, cand am stat pe terasa hotelului pana spre miezul noptii ascultand cover-uri internationale. Spre deosebire de hotelurile din Dubai, aici am gasit internet care functiona destul de bine in zonele publice si, nu stiu daca a fost norocul meu, dar reuseam sa ma conectez chiar si din camera, ceea ce in Dubai nu se intampla prea des. O alta optiune ar fi Le Meridien, la vreo 30-40 km de orasul in sine, dar trebuie urmarite ofertele pentru ca pretul in mod normal este un jurul a 400-500 euro pe noapte, insa se intampla uneori sa aiba oferte si cu 150 euro pe noapte. Pentru alte optiuni de cazare puteti verifica oricand pe site-ul HotelsCombined.ro
Nu am avut decat o singura zi intreaga de stat in Fujairah, plus ca am avut si ceva treaba dimineata, astfel ca mi-am programat sa bifez cateva obiective turistice din zona doar cam o jumatate de zi.
Prima deplasare a fost spre moscheea Al Bidya, situata la 31 de kilometri in nordul orasului Fujairah. Moscheea este cea mai veche din UAE si loc de pelerinaj pentru credinciosii musulmani. Are o forma total diferita de ceea ce stim ca este arhitectura actuala a moscheilor, dar reuseste sa atraga turisti si credinciosi deopotriva. Pe drumul spre Al Bidya am facut o oprire si in micutul port Korfakhan, unde, fiind Vineri, familiile din zona iesisera la picnic. Orasele pareau in constructie, drumurile acum erau trasate, dar perfecte, si pe masura ce inaintam cu masina ma bucuram ca am ales sa vin in acest emirat aparent lipsit de atractii turistice, intrucat sunt convins ca daca ma voi intoarce peste 5-10 ani atmosfera va fi complet schimbata. Se construieste continuu si totul la nivel foarte mare. O alta optiune de petrecere a unei zile in Fujairah ar mai fi croaziera de 8 sau 4 ore cu un dhow pana spre apele Omanului.
Reintorsi in Fujairah, am ales sa luam cina la unul dintre restaurantele Iraniene din centrul orasului. Un interior impunator, imbracat tot in lemn masiv si cu angajati servili, locul imi facuse cu ochiul inca din prima seara cand venisem in oras. Restaurantul era complet gol, exceptand ceva zgomote ce veneau din spatele unui separeu, semi-inchis de un paravan. Bineinteles ca impins de curiozitate m-am indreptat fix spre separeu pentru a-mi alege masa, desi tot restul spatiului era gol. Vazandu-ma hotarat, chelnerul s-a grabit sa imi explice ca nu am voie acolo, concluzia mea fiind ca acolo iau masa familiile si ca doamnele isi pot scoate burqa si pot savura in liniste cina. Am comandat un mix de salate, cu hummus, tabouleh, salata de vinete cu ou crud, iaurt cu menta si un fel principal de pui cu orez, ceai si dulciuri traditionale (din taitei).
A doua zi, indreptandu-ne spre Dubai, de unde aveam sa luam avionul spre Seychelles, inainte de a parasi Fujairah am facut o oprire si la Fortul din oras, cu o arhitectura interesanta si unde s-au descoperit artefacte datand chiar si din anii 1500 inainte de Hristos. La origine, fortul avea in jurul sau un intreg sat, cu moschee si case, spatii care acum sunt in curs de a fi reconstruite.
Nu mergeti in Fujairah decat daca vreti sa stati pe plaja la Oceanul Indian sau daca ati epuizat tot ce este de vazut in Dubai sau Abu Dhabi. Fuhairah nu este inca un emirat pregatit pentru turism, nu ai prea multe optiuni in afara de ceea ce se intampla prin resorturi si nici peisajele nu sunt iesite din comun. Ar putea sa va atraga Fujairah daca va plac peisajele muntoase, Fujairah fiind singurul emirat cu relief muntos (trecerea de la desert si mult nisip catre munti este interesanta si spectaculoasa, mai ales ca drumul este pe o autostrada si trecerea este destul de evidenta si brusca). Ar putea sa va atraga si daca sunteti un mare investitor in petrol, minerit sau fabrici de ciment, acestea fiind principalele business-uri de acolo.
In Dubai ajungeti cu TAROM, FlyDubai sau Wizzair, iar romanii nu mai au nevoie de viza. In aeroportul din Dubai exista multe firme de inchiriat masini cu preturi de la 50-60 de euro pe zi, cu GPS inclus. Este necesar sa aveti carte de credit la voi sau macar un card de debit Mastercard ori Maestro cu overdraft.