Delta Dunarii acopera un areal imens, motiv pentru care este dificil sa poti spune ca ai vazut Delta doar daca ajungi cateva zile la Crisan, Sf. Gheorghe sau Murighiol (daca mergeti in inima deltei, iata un articol cu detalii despre ce puteti vizita).
Indiferent ca alegeti sa va cazati in Sulina, Crisan, Mila 23, Sfantu Gheorghe sau intr-o alta localitate din Delta, in continuarea articolului cu impresii despre Crisan, iata cateva trasee pe care va recomand sa le faceti.
1. Plaja din Sulina si locul de varsare al Dunarii in Marea Neagra
Sulina nu mi se pare cea mai atractiva localitate din Delta. Una dintre cele mai accesibile, da, insa impresia mea este ca nu mai pastreaza prea mult specificul locului. Din pacate, regimul comunist si-a lasat intr-un mod cumplit amprenta asupra acestui oras din Delta si a tinut sa ii “civilizeze” pe lipoveni, construindu-le blocuri. Unele au fost reabilitate si vopsite, altele arata sinistru, unele par ca sunt parasite, insa indiferent de cum arata la exterior, parerea mea este ca aceste blocuri nu au ce cauta in Delta. Si astfel de exemple mai intalnesti in Sulina. In plus, Sulina este singura localitate din partea aceasta de Delta in care circula masinile. Oamenii isi cumpara masini si le transporta cu bacul pana in Sulina. Nu pot intelege rostul masinilor intr-un sat de doar cativa kilometri patrati, dar este dreptul locuitorilor de aici sa se foloseasca de ele.
Dincolo de aceste aspecte mai putin “eco”, Sulina are locul ei pe harta turistica a Deltei pentru plaja semi-salbatica la Marea Neagra, un loc complet diferit de ceea ce inseamna statiunile litoralului romanesc, dar si pentru ca aici Dunarea se varsa in mare. Din acest motiv, una dintre experientele turistice de neratat in Delta Dunarii este o excursie cu barca pana la locul de varsare al Dunarii in Marea Neagra. Intrebarea la care o sa va las sa va ganditi, ca “tema pentru acasa”, este: ce gust credeti ca are apa din aceasta zona, este dulce ca apa din Dunare sau sarata ca apa din mare?
2. Vizitarea salbei de lacuri dintre Crisan si Mila 23
Indiferent de suita de lacuri pe care o vizitati, o tura pe la salbele de lacuri ale Deltei o sa va umple de fotografii extrem de frumoase pentru Facebook. Daca aveti noroc, veti vedea pelicani, cormorani, egrete sau cate un sarpe de apa. Ce este insa interesant este intinderea de ape a acestor lacuri. Practic, dupa ce va plimbati pe canalele inconjurate de stufaris, ajungeti in niste deschideri imense de apa, linistite ca o panza, iar la linia orizontului zariti o fasie de verdeata. Pe astfel de lacuri am zarit cativa pelicani de la distanta la inceput de mai.
3. O tura pe canalele retrase ale Deltei
Daca vreti sa cunoasteti adevarata Delta, sa vedeti pelicani si sa suprindeti cat mai mult din fauna si flora diversa a Deltei, atunci trebuie sa tocmiti o barca mica, cu barcagiu, si sa mergeti pe canalele retrase. Cele mici si inguste, unde barcile mari nu pot intra si unde e atat de liniste si frumos incat parca ti-ai dori sa nu mai pleci niciodata de acolo. Printre stufaris si salcii veti descoperi tot felul de pasari si nuferi albi, roz sau galbeni.
4. Letea
Majoritatea satelor din Delta inca isi mai pastreaza stilul de viata traditional, insa in Letea si Mila 23, fiind mai indepartate si mai putin turistice, timpul pare ca a stat in loc.
Letea este o asezare de pana in 500 de locuitori, majoritatea haholi (ucraineni), care include doua mari puncte de interes pentru turisti: Padurea Letea, cea mai veche rezervatie naturala din Romania, si cei aproximativ 1000 de cai salbatici care alearga liberi pe suprafata de 5000 de hectare a padurii. Letea este cunoscuta drept “jungla Europei”, fiind singurul loc din Europa unde cresc liane infasurate pe trunchiurile stejarilor seculari.
5. Mila 23
Satul pescaresc Mila 23 este numit si “satul campionilor” pentru ca a dat Romaniei nu mai putin de 5 campioni olimpici, dintre care cel mai cunoscut este Ivan Patzaikin. Satul mai are cateva case traditionale lipovenesti, cu stuf si vopsite in albastrul azuriu specific Deltei. Aici se afla si casa batraneasca a lui Ivan Patzaikin.
–
Daca va hotarati sa ajungeti in Delta Dunarii pentru un weekend si nu vreti sa pierdeti foarte mult timp pe drum, pe blogul HotelGuru.ro gasiti un articol interesant despre localitatile din delta in care puteti ajunge cu masina.
Buna,
O singura data am fost in Delta Dunarii si mi s-a parut un loc magnific. Am fost la Sulina si m-am indragostit de peisajul de acolo.
Sulina de azi nu se compara cu cea din anii `80… chiar daca existau si atunci blocurile, ceva mai noi decat acum, faleza pastra aerul unui oras vechi, asa cum ii sta bine Sulinei, iar pe strazile ei circulau doar salvarea, pompierii si masina cu paine. Aaaaa, mai era truca-truca, tractorasul care facea naveta la plaja, pe drumul care in ziua de azi este pavat si face nota discordanta cu linistea Deltei… Atunci, majoritatea turistilor mergeau pe jos la plaja, taind curbele drumului pe camp… simteai linistea Deltei care era strabatuta doar de tipetele pescarusilor… Plaja… era intinsa si cu mult mai intretinuta ca in ziua de azi, cel putin odata pe saptamana era „ arata„… erau si atunci vacile pe plaja insa pasteau dincolo de dig unde azi nu mai este loc de plaja… Multe nu mai sunt la fel de arhaic cum erau pe vremuri… mai putine pensiuni dar te puteai caza la particulari. Mai era lacul, care apartinea de hotelul Sulina, pe care puteai sa mergi cu hidrobicileta iar azi e doar loc de ancorare pentru barci… hotelul nu mai functioneaza… ca de altfel si Europolisul… Pacat, pacat de un oras in care se puteau pastra traditiile…
Faceti excursii in Delta?
Multumesc mult pentru informatii si pentru minunatele poze.Peste 3 saptamani sper sa ajung si eu acolo .