Anul acesta, mini-vacanta de 1 Mai m-a prins in Delta Dunarii. Mai fusesem in urma cu 4 ani la Sulina si tot speram sa mai gasesc un weekend liber pentru a reveni. Parca de fiecare data cand ajungi in delta ai senzatia ca raman tot mai multe locuri de vazut, iar timpul e prea scurt ca sa te poti bucura de linistea si frumusetea peisajelor.
Pe cand scriam aceste randuri, ma apropiam de finalul vacantei mele in Delta si deja imi faceam planuri sa revin. O sa va mire probabil ca deja imi doresc sa ma intorc in Delta ca sa vad aceleasi locuri, aceleasi canale, aceeasi apa linistita si sa gust aceeasi mancare din peste. Dar Delta nu este niciodata identica. Peisajul difera daca vii primavara, vara sau toamna, pasarile pe care le vezi sunt altele si oamenii pe care ii descoperi sunt altii, dar la fel de autentici. Inclusiv turistii sunt altfel in delta, parca mai umili, mai destupati la minte si mai civilizati. Dar mai conteaza ceva: locul in care te cazezi in Delta si cei care iti organizeaza tururile.
Delta Dunarii a crescut mult la capitolul servicii turistice si m-am bucurat sa descopar un loc care poate sa rivalizeze cu orice resort sau complex turistic traditional din afara. Pe Dragos Gociman, proprietarul Danube Delta Resort, un complex turistic de 4 stele din Crisan, il stiam de cativa ani, dar cumva nu am reusit sa ne vedem decat prin Bucuresti. In fiecare an ma invita la el in delta, spunandu-mi ca o sa fiu suprins, insa de fiecare data imi gaseam altceva de facut mai urgent. Acum am ajuns la el acasa, in Delta, a doua lui casa, locul la care tine foarte mult si despre care vorbeste cu mult patos. Stiam ca Delta naste pasiuni, dar acum m-am convins. O data ce te prinde microbul, nu te mai lasa. Eu deja sunt fascinat de Delta Dunarii si am hotarat impreuna cu Andra sa facem tot ce tine de noi pentru a promova mai mult aceste locuri magice, inclusiv prin intermediul unei asociatii non-profit pe care o vom infiinta, cu focus pe turism.
Cum ajungi din Bucuresti in Delta?
Punctul cheie al traseului este Tulcea. Pentru a ajunge la Tulcea, ai mai multe optiuni:
1. Mergi pe Autostrada Soarelui pana la kilometrul 105, la Drajna, unde faci dreapta, iesind de pe autostrada in directia Slobozia. De la Slobozia urmezi semnele spre Tulcea, treci prin Tandarei si apoi urmeaza un drum aproape pustiu, delimitat primavara de campuri de rapita, maci si tot timpul anului de peisaje frumoase si multe eoliene.
2. Mergi pe autostrada pana la Navodari (deci faci intreaga autostrada) si de acolo urmezi indicatoarele spre Tulcea.
Teoretic, varianta prin Navodari este mai scurta, insa cea prin Tandarei este mult mai spectaculoasa. Pentru noi a fost o supriza extrem de placuta, de aceea, dupa numai 3 saptamani, weekendul trecut am mai facut o data drumul spre Tulcea. Da, Romania este tare frumoasa si nu doar pe Valea Prahovei sau pe litoral.
La Tulcea cauti indicatoarele spre port si iti parchezi masina in parcarea din port. Exista aparate de autotaxare si pentru o zi de parcare vei plati 6 lei. Automatele sunt destul de vechi, tastele sunt sterse si nu dau rest, asa ca iti trebuie ceva intuitie de sofer ca sa le folosesti.
Cum ajungi la Crisan?
De la Tulcea poti lua fie barca “de stat”, “pasagerul”, care face aproximativ 4 ore pana la Sulina sau un catamaran rapid, care face in 2 ore acelasi traseu. Drumul pana la Crisan dureaza o ora si ne-a costat 50 de lei/persoana cu “rapida”. Barca pleca la ora 13:00 fix si fiind si 1 Mai, am avut mare noroc ca am prins locuri. Va puteti ruga gazdele sa va faca rezervare la catamaran, insa nu am vazut sa se ceara vreo rezevare sau sa se tina cont de ea. Dragos ne-a povestit ca el isi asteapta oaspetii la Tulcea, ca sa nu fie dependenti de programul barcilor. Pentru noi a fost un stres destul de mare sa ajungem inainte de ora 13 in port, asa ca e binevenita si varianta cu transfer privat.
Barca a plecat la fix si intr-o ora am coborat in Crisan. Pentru ca statia de catamaran este vis-a-vis de resort, Dragos si-a trimis barca sa ne recupereze. La intrarea in complexul turistic ne asteptau cei doi entertaineri angajati permanent pentru turisti, in timpul sezonului. Ne-au intampinat cu sampanie si tartine cu icre…o bunatate! Bineinteles ca am intrebat daca s-au organizat asa special pentru 1 Mai, dar raspunsul a fost ca “Nu; entertainerii stau permanent aici si au grija de copiii si oaspetii resortului.”
De la ultima mea vizita in Delta, la Sulina, ramasesem cu un mare “offf”. Oamenii de aici vroiau sa faca turism, sa promoveze Delta, traditiile locului, dar isi construisera pensiuni de care vezi si pe Valea Prahovei si in Bucuresti, si in orice zona din Romania, cu multa caramida si culori stridente. Nu era nimic specific locului, parca uitasera ca aici este Delta, ceva unic in Europa si in lume. Mult ciment, multe culori care deranjau ochiul, foarte putina traditie si specificul locului era undeva pierdut pe canale.
Despre Danube Delta Resort
Dragos si-a construit complexul de vacanta pornind de la arhitectura traditionala din Delta. Elementele cheie: lemnul si stuful. Totul cat mai simplu, cu multa verdeata, nimic care sa te deranjeze vizual. Desi vremea de afara nu era tocmai potrivita de inot, piscina era gata pregatita pentru turisti. Camera este simpla, dar cu tot ce ai nevoie: o saltea confortabila, o patura calduroasa, o baie bine dotata, mobilier simplu si culori care sa nu te deranjeze. In atatia ani de calatorii am realizat ca luxul in agro sau eco-turism nu inseamna nicidecum decoratiuni ostentative, accesorii multe, camere incarcate, ci tocmai simplitate, bun gust si atentie la detalii.
Complexul de vacanta Danube Delta Resort are propriile sale barci si de cele mai multe ori turistii aleg sejururi complete, cu demi-pensiune sau toate mesele incluse si cu cateva excursii gata alese. Preturile in extrasezon (primavara – toamna) incep de la 68 euro/camera dubla si de la 98 de euro in plin sezon. Delta Dunarii nu este chiar pentru toate buzunarele, dar nici nu trebuie sa fie, pentru ca nu avem nevoie de turism de masa in Delta.
Cand scriam aceste randuri ma relaxam langa gradina de verdeturi a complexului, bucatareasa se pregatea sa scoata din cuptor niste placinte care miroseau divin si cativa turisti care nu se odihneau la pranz, pescuiau pe malul canalului din spatele complexului. Cumva viata mi se pare mult mai simpla si agitatia de acasa pare ca este la ani-lumina. De fapt este la doar cateva ore distanta, dar asa am ajuns sa inteleg pasiunea oamenilor pentru Delta. Te protejeaza cumva de agitatie, de munca si esti ca intr-o alta lume.
De 1 Mai complexul a fost plin, iar casutele au fost ocupate, la fel si pontonul plutitor. Pentru toti turistii a fost pregatit batal la protap, puisori de balta, hamsii, mititei la gratar si placinte cu branza si marar. Nu am simtit cand am gustat din toate pentru ca atmosfera era intretinuta de doi batranei “haholi”, adica ucraineni (cazaci) care ne-au cantat la acordeon, toba si voce melodii populare. S-a incins si hora mare cu ajutorul celor 2 entertaineri. Acesta a fost insa doar aperitivul, pentru ca in restaurant ne astepta saramura de peste.
A doua zi, dupa vreo 4 ore de stat in barca, fotografiat si admirat canalele si salba de lacuri dintre Crisan si Mila 23, am mancat un rasol de somn, bors de peste cum numai in Delta poti gusta si o plachie delicioasa. Se poate comanda a-la-carte, sau totul poate fi inclus in pachetul platit inca de la inceput, adica noaptea de cazare, 2 excursii pe canale in fiecare zi (dimineata si seara), toate mesele, plus transferul de la si spre Tulcea, iar pretul este in jur de 100 de euro de persoana pe zi.
La borsul de peste o sa fac o paranteza, pentru a va povesti putin istoria acestui fel de mancare. Traditional, lipovenii din Delta gatesc acest bors cu apa din Dunare, dar cum in zilele noastre nu te mai poti baza foarte mult pe apa curata a Dunarii (unii inca mai fac borsul cu apa din Dunare, dar nu pentru turisti) exista o tehnica speciala de a obtine aceasta zeama cu gust de peste. Se pune la fiert in apa suficienta de mult peste marunt, de tot felul si multe legume. Dupa ce se “rasfierbe” amestecul se strecoara zeama si se condimenteaza. Un pic de patrunjel verde si gata zeama de peste. O BU NA TA TE.
Daca vreti sa va spun care este partea care m-a cucerit pe mine in Delta, ei bine, de data asta veneam dupa o perioada foarte plina si cu deficit de somn, asa ca m-a cucerit linistea deplina, noaptea rece cu cerul plin de stele si sentimentul acela ca nu iti vine sa scoti nasul din patura. Credeti-ma, este fascinant sa asculti seara spectacolul broastelor si al apei care curge pe canale.
Intr-un material separat o sa va povestesc despre excursiile pe care le-am facut in Delta, despre traseele cu barca si o sa vedeti fotografii realizate pe canale sau la Letea, cu pasari si multa vegetatie. Acum doar am vrut sa va trezesc apetitul pentru o vizita intr-o zona atat de ofertanta si de frumoasa pe timp de vara. Si daca nu am reusit prin text, cred ca fotografiile de mai jos o sa va convinga. Sunt realizate in special in complexul turistic, asa ca va puteti face o idee inclusiv despre posibilitatile de cazare.
–
* articol din seria „Romania e frumoasa„
Someone necessarily lend a hand to make severely articles I’d state.
This is the very first time I frequented your web page and thus far?
I surprised with the research you made to create this particular submit incredible.
Great process!
Your style is really unique compared tto other people I have read stuff from.
I appreciate you forr postig when you’ve got the opportunity, Guess I’ll juhst bookmark this page.