fbpx
excursii-razvan-pascu

Zilele trecute am participat la Gala de lansare a „Topului 500 Miliardari”, organizata de Forbes Romania. Iata mai jos o parte dintre milionarii in euro ai Romaniei care au si afaceri in turism (conform „Forbes Top 500 Miliardari„, revista pe care o gasiti incepand de astazi la chioscuri).

Radu Dimofte si Gabriel Popoviciu au fiecare cate o avere estimata la 300 de milioane de euro. Detin francizele din Romania ale Howard Johnson si Ramada.

Aurel Muntean, proprietarul Imparatul Romanilor, o retea de hoteluri din Bucuresti, Sibiu, Arad, Poiana Brasov si Alba Iulia. Are o avere estimata la 165 de milioane de euro.

George Copos are o avere estimata la 120 de milioane de euro si detine hotelurile Athenee Palace Hilton si Crowne Plaza, dar si Sport Hotel si Bradul din Poiana Brasov, Hotel Europa si Ana Aslan Health SPA din Eforie Nord.

Ionut Negoita are o avere estimata la 120 de milioane de euro si detine hotelurile RIN Grand Hotel, Hotel Airport, Hotel RIN Central si complexul Water Park.

Ilie Carabulea are o averea estimata la 110 milioane de euro. Detine holdingul Atlassib.

Mohammad Murad are o avere estimata la 80 de milioane de euro. Detine lantul hotelier Phoenicia, hotelurile Perla si Majestic din Mamaia.

Radu Enache are o avere de 65 de milioane de euro. Detine hotelurile Continental, 5 hoteluri Ibis si Hello Hotels (2 stele).

Luchi Georgescu are o avere estimata la 31 de milioane de euro. Detine hotelul Melodia din Venus (despre care am scris aici).

Josef Goschy are o avere de 30 de milioane de euro. Detine prin Unita Turism 24 de hoteluri, adica peste 3500 de camere si 7000 de locuri de cazare. Are 3 hoteluri in Mamaia, 3 in Olimp si 2 in Cap Aurora.

Corina Martin si sotul sau au o avere estimata la 30 de milioane de euro. Corina Martin a fost presedinta ANAT, acum conduce Asociatia Litoral-Delta Dunarii, detine hotelul Mistral de la Moeciu, agentia de turism Mistral Tours si un ponton de lux cu 10 camere in Delta Dunarii.

Nelu Iordache, cunoscut pentru compania aeriana Blue Air, are o avere estimata la 29 de milioane de euro.

Florin Carstocea are o avere estimata la 28 de milioane de euro. Detine hotelul Central din Mamaia.

Nicolae Bara detine resortul turistic Acacia Village din Giurgiu si are o avere estimata la 23 de milioane de euro.

Danut Prisecariu detine hotelurile Traian si Astoria din Iasi si are o avere de 20 de milioane de euro.

Cornel Georgescu detine complexul turistic Mila 35 din Delta Dunarii si are o avere estimata la 20 de milioane de euro.

Pavel Dumitru Ghise are o avere estimata la 18 milioane de euro. Detine hotelurile Golden Tulip Ana Tower, Golden Tulip Ana Dome si Hotel Ana din Sibiu.

Mihai Puflene are o avere estimata la 18 milioane de euro. Detine hotelul de 4 stele Rex din Tulcea, Puflene Resort din Murighiol si hotelul Esplanada din Tulcea.

Gheorghe Grec detine hotelul Germisara din Geoagiu Bai si are o avere estimata la 17 milioane de euro. Averea sa provine din vanzarea fabricii Bere Mures catre Heineken.

Nicolae Minea este proprietarul Hilton Palace Resort & SPA din Sibiu (5 stele) si are o avere estimata de 16 milioane de euro.

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, detine 91% din actiunile International Sinaia. Averea sa este estimata la 15 milioane de euro.

Octavian si Ion Lazar detin complexul hotelier Caro din Bucuresti. Averea lor este estimata la 14 milioane de euro.

Doru Morcovescu are o avere estimata la 13 milioane de euro. Detine hotelurile Prahova Plaza Hotel, Capitol din Valenii de Munte, Vila Orizont, Complexul Balnear Slanic Prahova, complexul turistic Baia Rosie.

Ioan Moldovan are o avere estimata la 12 milioane de euro. Detine hotelul Dracula din pasul Tihuta.

Nicusor Nastase are o avere estimata la 11 milioane de euro. Detine hotelul Vox Maris din Constinesti, despre care am scris aici.

Elena Grec din Cluj are o avere estimata la 11 milioane de euro. Detine hotelul Fusion (afiliat Best Western).

Dragos Anastasiu este proprietarul companiei de transporturi cu autocarul Eurolines si a adus lantul de agentii de turism TUI Travel Center in Romania. Averea sa este estimata la 10 milioane de euro.

Sorin Dan este proprietarul hotelurilor City Plaza si City Central din Cluj si are o avere estimata la 9 milioane de euro.

Lucian Grecu este proprietarul hotelului de 4 stele Unirea din Iasi si are o avere estimata la 9 milioane de euro.

Nicolae Petrov este fondatorul companiei aeriene Carpatair. Averea sa este estimata la 9 milioane de euro. Cifra de afaceri a Carpatair in 2012 a fost de 55,2 milioane de euro.

Ion si Maria Tudor detin hotelul Alutus din Ramnicu Valcea, hotelul Riviera din Mamaia si un complex balnear in Olanesti. Averea lor este estimata la 9 milioane de euro.

Ovidiu Costea detine hotelul Clermont din Covasna. Averea sa este estimata la 8 milioane de euro.

Liviu Brailoiu din Constanta are o avere estimata la 8 milioane de euro. A fost prefect de Constanta si detine complexul turistic Palas – Pelican din Mamaia.

Victor Baldescu are o avere estimata la 8 milioane de euro. Administreaza aproape 200.000 de metri patrati de plaja pe litoral.

Mircea Maries din Maramures are o avere estimata la 8 milioane de euro. Detine castelul Teleki din Satulung (la 15 km de Baia Mare). Domeniul are 37 hectare, restaurante, bazine de inot acoperite, centre de conferinte si un parc dendrologic.

Radu Mazare, primarul din Constanta, are o avere estimata la 8 milioane de euro. Detine o parte din hotelul Flora din Mamaia.

Florin Vlas are o avere estimata la 7 milioane de euro. Detine hotelul de 5 stele Plaza din Tirgu Mures (partener Hilton), precum si hotelurile Business (4 stele) si Ciao (3 stele).

Dumitru Cusu are o avere estimata la 7 milioane de euro. Detine hotelul Dacia din Mamaia, restaurantul Vraja Marii de pe faleza Cazinoului din Mamaia, hotelul Belona din Eforie

Teodor Ancuta, fostul presedinte al Bursei de la Sibiu, construieste un proiect turistic la Paltinis in care a investit pana acum 4 milioane de euro. Averea sa este estimata la 7 milioane de euro.

Fotbalistul Adrian Ilie detine o parte din hotelul Ruia din Poiana Brasov si are o avere estimata la 7 milioane de euro.

Aurel Serban detine hotelul Parc din Sibiu si are o avere estimata la 7 milioane de euro.

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, are o avere estimata de Forbes la 7 milioane de euro. Acesta detine si spatii de cazare pe litoral si la munte, dar si alte companii sau proprietati.

George Guci are o avere estimata la 6 milioane de euro. Detine hotelurile Guci din Constanta, Dorna si Modern din Mamaia.

Sorin Posa are o avere de 6 milioane de euro si detine 3 hoteluri in Timisoara.

Ioan Olaru din Brasov are o avere estimata la 6 milioane de euro si detine hotelul Royal din Poiana Brasov si terenuri in statiunea montana.

Emanoil Savin are o avere estimata de 6 milioane de euro si este primarul din Busteni. Are multe terenuri, locuinte si case de vacanta si este actionar la Alexandros Hotels si Savinex Grand Palace.

Daniela si Marin Bucur au o avere estimata la 5 milioane de euro. Detin „Casa Capsa” din Bucuresti (hotel + restaurant).

Mircea Coza are 47 de ani si o avere estimata la 5 milioane de euro. Are hoteluri in zona Baia Sprie Suior. La poalele muntilor Gutai are 3 hoteluri si un ansamblu rustic de 50 de camere.

Hristu Caraman are o avere estimata la 5 milioane de euro si este din Tulcea. Detine 2 hoteluri „Delta” (de 3 si 4 stele) in Tulcea.

Adrian Nicoara din Sibiu are o avere estimata la 5 milioane de euro. Detine hotelul Am Ring din Sibiu si este implicat in constructia unui alt hotel (o investitie de 7 milioane de euro).

Sorin Gabriel Strutinsky din Constanta figureaza pe locul 474 in „Forbes Top 500 Miliardari” cu o avere estimata la 5 milioane de euro. Este partener de afaceri al lui Radu Mazare si administreaza Hotelul Flora din Mamaia. Se zvoneste ca este implicat in constructia hotelului Hilton din portul Tomis. De asemenea, partenerul sau de afaceri, Nicusor Constantinescu (presedintele Consiliului Judetean Constanta) figureaza si el in acest top, cu o avere de 5 milioane de euro.

In incheiere, Maria Grapini, desi nu are afaceri in turism, este ministrul turismului din Romania. Averea sa a fost estimata de Forbes anul trecut la 8 milioane de euro, insa acum cei de la Forbes au incadrat-o la „Top iesiri 2013”.

Update (multumesc Raluca!): Ioan Niculae are si el vreo trei hoteluri (e pe primul loc in topul Forbes), Adamescu – locul doi – are InterContinental si Rex, Comanescu are Vega, Gruia Stoica detine si el un hotel, iar fratii Cristescu au Hotel Timisoara si Arsenal Park. Popoviciu s-a despartit de Dimofte, iar hotelurile au ramas la ultimul. Din pacate, Ion Lazar, prezent in lista de mai sus, a murit de ceva vreme.

9 comentarii

 1. eminescu
  28.10.2013 la 10:24

  toti sint, probabil desigur, niste puscariabili iar dacă îi pui sa isi plateasca datoriile catre fisc si parteneri ramin săraci.

 2. Razvan Pascu
  (author)
  28.10.2013 la 11:10

  @ eminescu: chiar nu as vrea sa intram in discutii de genul acesta. Sincer, cred ca sunt si oameni corecti in tara asta, eu cunosc o gramada. Despre cei de mai sus nu stiu ce sa iti spun, pe majoritatea nici nu ii cunosc personal.

 3. JR
  28.10.2013 la 12:34

  95% din pers numite mai sus au datorii catre banci de zeci si zeci de milioane de euro, ce spun cei de la forbes romania este o prostie cu averile astea puse dupa cum le place lor, tu zici ca ai avere 10mil euro si datorii de 80 mil euro, care dracu mai este averea? are un activ de 10mil atat timp cat a intrat in imp de plata nici nu are ce sa mai recupereze pers respectiva. deci esti falit. ca are o situatie financiara ok, da corect! in RO toata lumea este milionara, 1 2 apari in ziar, sunt mega mogul :)))) ca sunt si pers corecte care isi platesc datoriile catre stat si etc, da, sunt…1% atat timp cat evaziua a ajuns la 10 mld de euro, crezi ca sunt prea multi corecti in tara asta? sa fim seriosi! (fara suparare, este o parere proprie)

 4. Andronache Gabriel
  28.10.2013 la 13:09

  mai poate fi adaugat in lista: Ioan Niculaie cu hotelul Inter -din Venus, precum si Cristi Borcea care impreuna cu fosta sotia detine: Hotel Boavista-Timisoara, Premier- in Botosani, Pam Beach-in Olimp, Bavaria BLu-in Mamaia.

 5. Razvan Pascu
  (author)
  28.10.2013 la 13:13

  @ Gabriel: Multumesc frumos pentru completari.

 6. tudor
  30.10.2013 la 12:38

  Pentru Razvan Pascu despre Puflene Mihai, Tulcea: de cand este el proprietarul hotelului Esplanada?sau este in stare sa-si treaca la proprietati si luna dupa cer numai pentru a figura in Forbes si pentru a-si face reclama.E bine sa verificati si datoriile pe care le are si apoi sa balansati, iese pe un mare minus, mult mai mare decat asa zisa avere.

 7. Un turist ratacit
  31.10.2013 la 19:07

  Corina Martin si sotul sau au o avere estimata la 30 de milioane de euro?
  Update: Corina e divortata.

 8. Saxon
  04.11.2013 la 22:55

  :))) Ma bufneste grav rasul! Ati pus o lista cu niste japcari imbogatiti aiurea. Doar pentru ca detin hoteluri nu inseamna nimic daca vorbim de turismul romanesc. Poate sa-mi spuna unul ca Negoita ce face el pentru turismul romanesc? Dar Daniela si Marin Bucur? Dar Caraman care ,,activeaza” vezi doamne prin delta? Dar Ion Niculae? Sorin Posa are 3 hoteluri in Timisoara? Asa si? Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar nu cred ca vorbim aici de turism. Adrian Ilie sau Cristi Borcea nu cred ca stiu ce e aia turism si nici nu cred ca le pasa prea tare. La ei turism era cand juca o echipa de-a lor fotbal cu una de afara si veneau fraierii aia si se cazau fortat la unul din hotelurile lor pe baza de reciprocitate. Daca asta e turism inseamna ca m-am dus lla scoala degeaba. Dar chiar si asa, ma asteptam ca macar initiatorul articolului sa stie despre ce vorbeste( cu scuzele de rigoare dar aici e vorba doar despre niste oameni de afaceri si atat. Unul singur din toata lista asta nu promoveaza turismul romanesc )

 9. 05.11.2013 la 20:53

  Parca la sfarsitul lunii trecute aparute un top general al celor mai bogati romani, vei vorbi si despre acela sau doar acesta e singurul?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]