Austria, ca destinatie recunoscuta pentru resorturile sale de ski si pentru dotarile impecabile pentru skiori si snowboarderi, investeste anual sume considerabile in securizarea partiilor de ski si in asigurarea interventiilor rapide in caz de accident.
Din anul 2000 si pana in prezent, Austria a investit peste 6 miliarde de euro in facilitatile de ski, aparatura, renovarea teleschi-urilor si telecabinelor si suplimentar, jucatorii privati din industrie au investit inca aproximativ 11 milioane de euro in serviciile de salvamont (echipamente si traininguri).
Pentru sezonul 2012 / 2013, investiile estimate depasesc 400 de milioane de euro.
Pentru ca siguranta pe partia de ski tine foarte mult si de comportamentul skiorilor pe partie, in anul 2002 Federatia Internationala de Ski a realizat un set de reguli ce trebuie respectate de skiori si snowboarderi:
1. Respectul fata de ceilalti
2. Controlul vitezei: skiorul trebuie sa isi adapteze viteza si miscarile in functie de abilitatile sale si de conditiile terenului, ale zapezii si cele meteorologice, precum si in functie de trafic.
3. Alegerea rutei astfel incat sa nu ii puna in pericol pe cei aflati in fata lui.
4. Depasirea pe partie se realizeaza cu conditia sa-i lase celui depasit suficient spatiu pentru a face orice miscare voluntara sau involuntara.
5. Intrarea, pornirea sau oprirea pe partie se face doar dupa ce skiorul s-a asigurat, pentru a nu se pune in pericol pe sine sau pe altii.
6. Oprirea pe pista: skiorul sau un snowboarderul trebuie sa evite sa se opreasca pe partie in locuri inguste sau cu vizibilitate redusa. Daca a cazut intr-un astfel de loc, el trebuie sa se deplaseze de pe partie cat de repede.
7. Urcarea sau coborarea pe jos: exclusiv pe marginea partiei.
8. Respectul pentru semne si marcaje
9. Ajutorul: in cazul unui accident, orice skior sau snowboarder are datoria de a acorda ajutor.
10. Identificare: in cazul unui accident, orice skior, snowboarder sau martor, chiar daca este responsabil sau nu, trebuie sa se identifice (nume si adresa)
“Desi este un sport individual, ski-ul implica si o coordonare foarte buna cu restul skiorilor de pe pista. Din acest motiv sunt foarte importante notiunile de baza primite de skiori de la instructorii lor. Scoala de ski austriaca este celebra in toata lumea pentru tehnica instructorilor si in special pentru accentul pus pe siguranta pe partie. Austria are 640 de scoli de ski si 14.720 de instructori” a declarat Michael Haubiz, instructor de Ski, Snowboard, Snowbike in regiunea Tirol din Austria.
–
Romanii sunt mari amatori de Austria, anul trecut fiind peste 265.000 de romani care au vizitat aceasta tara (cu 831.000 de innoptari). 65% dintre turistii romani merg in Austria in perioada de iarna, iar 33% dintre acestia aleg hoteluri de 4 si 5 stele. Majoritatea romanilor se documenteaza pe internet cu privire la destinatia de vacanta din Austria (63%) si doar 15% apeleaza la agentiile de turism pentru rezervari. Romanii calatoresc in Austria impreuna cu prietenii (24%), in cuplu (21%) sau cu familia (16%) si cheltuiesc in Austria peste media celorlalti turisti – 125 euro/persoana/zi.
Pentru ca merg frecvent si sunt pasionata de schi, confirm cele de mai sus cu o adaugire: Austria are un adevarat cult pentru acest sport!
Perioada perfecta pentru mers la schi este in jurul Craciunului. Schiorii mai neexperimentati ar trebui sa se indrepte spre Ischgl, Kitzbuhel si Soll iar schiorii avansati ar trebui sa mearga la sud de Salzburg, in zona Bad Gastein sau in regiunea Arlberg. Ca observatie proprie, restaurantele de sus sunt ceva mai bune decat cele aflate la baza partiilor. Nu stiu care e explicatia. 😉
E bine de urmat sfaturile respective, dar schiorii amatori, ar trebui sa se fereasca de pistele cu schiori profi, deoarece s-ar putea rani unii pe altii…
Acum cativa ani eram aproape de baza partiei cu skiurile. Habar nu aveam de nimic. Insa mi-a venit brusc mintea la cap cand un snowboarder a cazut si a alunecat cu placa in capul meu si apoi ne-am rostogolit ca un bulgare, zici ca eram in desenele animate. Nici acum nu mi explic cum de nu mi am rupt nimic pentru ca nu mi s-au desprins skiuurile de clapari 😀
Experientele de acest gen in vacante la schi ne invata beneficiile asigurarilor.
Deci sincer eu prefer sa merg in Austria in Alpi decat pe la noi Sinaia sau Predeal, e o diferenta enorma de la partii pana la oameni si pana la modul in care se poarta toti cu tine.Gasesc natia noastra romaneasca ca mai are inca multe de invatat in legatura cu civilizatul.