Cea mai buna perioada pentru a face un tur cu masina prin Romania este primavara. Totul este verde, curat, campiile sunt pline de flori, aerul este respirabil, temperatura placuta si inca nu a aparut zapuseala specifica verii. Desi am intrat oficial in sezonul de vara de aproape doua saptamani, m-am bucurat foarte tare sa descopar ca in Harghita inca mai era Primavara weekendul trecut.
Mi-am petrecut weekendul in Odorheiu Secuiesc, la Septimia Wellness & Spa Resort, un complex turistic despre care o sa va povestesc in continuare.
In Ordohei mai avusesem in anii trecuti doua opriri foarte scurte, in centrul orasului, dar intreaga zona din jur mi se parea inca de atunci fermecatoare. De data asta am plecat din Bucuresti cu planul de a ramane un weekend intreg, de Vineri pana Duminica, la Odorheiu Secuiesc. Am plecat din Bucuresti pe DN1 spre Brasov, apoi spre Sighisoara. La Homorod am facut dreapta, intrand pe un drum judetean. Am mers ghidat de GPS pe drumul cel mai scurt, si, desi pe alocuri ma intrebam daca nu cumva ma aflu pe drumul gresit, am aflat apoi ca acesta este drumul “localnicilor” dinspre Brasov spre Odorhei. Drumul are doua portiuni pline de gropi, insa este mai scurt cu 50 de km decat varianta Brasov-Sfantu Gheorghe-Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc, pe care am ales-o la intoarcere (ultimul dintre drumuri, cel pe care l-am ales la intoarcere, este aproape perfect si cu peisaje incredibil de frumoase – va recomand sa il alegeti pe acesta).
Undeva pe la Timisu de Sus am oprit pentru un picnic si in aproximativ 5 ore am ajuns de la Bucuresti la Odorhei, gata cazati la Septimia. Nu stiam foarte multe despre hotel, dar stiam de pe internet ca are o reputatie buna. Vineri seara am luat masa cu unul dintre investitorii complexului de aici, care mi-a povestit cate ceva din istoria locului si povestea sa de afaceri (o afacere de familie, facuta mai mult din suflet, decat cu gandul la profit – ca multe afaceri din turism, pentru ca e greu sa faci turism daca nu esti pasionat de asta).
Complexul a fost inaugurat in 2010, cladirea hotelului fiind o fosta fabrica. Evident, nimic din ceea ce este in prezent aici nu mai aduce a fabrica. Hotelul din interiorul complexului Septimia are 25 de camere, intre care si cateva apartamente pentru familii. Camerele pot fi rezervate si in regim de demi-pensiune sau pensiune completa, mesele luandu-se la restaurantul aflat la parterul hotelului sau la Taverna de langa centrul Wellness. Complexul turistic are si un hostel cu un total de 59 de paturi (camere de 2, 4, 6, 7, 8 si 10 paturi, cu bai proprii).
Acum probabil ca va intrebati ce are deosebit de alte hoteluri. Nu este doar un hotel intr-un oras oarecare, este un complex care in interior seamana cu un mini-orasel. Panoul cu sageti iti indica cam ce ai putea face intr-un weekend la Septimia, pe langa cazare si mese (sa incercati prajitura cu lamaie, supa de visine si gulasul de fasole), iar lista nu este deloc scurta: inot, masaj, sauna, salinoterapie, jacuzzi, biliard, sporturi de echipa, bowling, echitatie…
Dupa cum ati vazut din lista de mai sus, cireasa de pe tort a acestui complex este fara indoiala partea de servicii si posibilitatile de petrecere a timpului liber aici. Complexul include un centru de wellness pentru familii, iar pentru sezonul cald si pentru amatorii de bronz exista o piscina exterioara semi-olimpica si un bazin pentru copii. Puteti face plaja sau puteti sa va relaxati pe iarba tunsa la milimetru de langa piscina.
Daca vremea nu o sa fie prielnica, nu inseamna ca veti ramane in camere, plictisindu-va. Complexul Septimia are o piscina interioara pentru adulti, un bazin pentru copii cu tobogane de apa si bazine de jacuzzi. Partea mea preferata sunt cele doua bazine cu apa sarata de la Praid … sanatate curata.
Langa piscina sunt si cele doua tipuri de sauna (finlandeza si infra) si o camera cu aer de salina pentru salinoterapie. Au si doi terapeuti pentru masaj, oferta fiind si aici destul de bogata: masaj suedez terapeutic si de relaxare, masaj cu ciocolata, cu miere, cu roca vulcanica incalzita sau reflexoterapie. Masajul suedez de relaxare, de 60 de minute, costa 50 de lei, cel cu ciocolata de 90 de minute costa 75 de lei, iar cel cu miere costa 35 de lei (20 de minute) si 69 de lei (70 de minute). Masajul cu roca vulcanica dureaza 90 de minute si costa 70 de lei.
Daca vreti mai putin wellness si mai multa activitate fizica, puteti incerca Bowling Bar-ul, cu 4 piste de bowling, cu mese de biliard, terenul de squash sau tenisul de masa. Exista chiar si un teren de fotbal exterior.
Partea preferata a celor mai multi turisti, si in special a copiilor, este centrul ecvestru. Au “6 cai frumosi”, dintre care doua superbe exemplare friziene, plus un ponei micut, negru. Centrul ecvestru este deshis tuturor turistilor din zona pentru initiere in manej (25 lei / 25 de minute), calarie (50 lei / o ora), sau mers cu trasura (50 lei / o ora). Tot centrul ecvestru este condus de un instructor foarte bun, cu experienta in Ungaria si SUA despre care am scris aici.
Chiar daca vremea a fost destul de capricioasa in ziua pe care o rezervasem pentru caluti, intr-o pauza de ploaie si nori, am iesit cu trasura pe deal. Instructorul ne povestise despre o panorama superba asupra orasului, de pe deal, si nu am vrut sa o ratam, astfel ca am luat umbrela cu noi si am plecat la drum, impreuna cu cei doi frizieni inhamati la caruta. Panorama era intr-adevar superba, iarba de un verde crud…totul era perfect. Tot perfect a ramas si cand a inceput sa ploua cu galeata si in cateva minute am fost uzi cu totii pana la piele.
Pe final v-as recomanda sa nu ocoliti destinatiile mai “indepartate” de capitala, doar pentru ca pentru a ajunge acolo mai conduceti 1-2 ore in plus fata de Valea Prahovei. Aveti ce vizita, aveti la dispozitie activitati ce ar putea lejer sa va umple un weekend mai lung (inclusiv spiritual). Mai mult, daca mergeti in vacante cu familia, Septimia mi se pare un loc ideal pentru a-i tine ocupati si pe princhindei. Au atatea activitati la dispozitie, ca seara cu siguranta vor merge singuri la culcare. Iar mie personal a inceput sa imi placa din ce in ce mai mult zona Secuimii si cum se dezvolta turistic aceasta.
Foarte bine arata. Nu auzisem de existenta locului. Ma bucur ca ai postat articolul.
SUPERB,o zona deosebita iar ce au facuta merita toata lauda ,am sa iau legatura si sa-mi fac o rezrvare.
Multumim pentru p[entru materialele publicate
Secuii stiu sa ofere servicii de calitate in turism si nu numai !Sunt multe locuri turistice faine in zona Odorheiului (de ex : Zetea cu lacul si barajul Zetea unde te poti caza la casute construite din lemn dar cu tot confortul necesar si poti excursii „la picior” prin muntii din preajma .Eu am incercat in 2008 si a fost foarte fain : )., Salina de la Praid , Muntii Harghitei in general etc.
Frumos loc, in ultimul timp au aparut tot mai multe asemenea hoteluri. Trebuie doar sa se mai si promoveze. Mi se pare interesant ca din 2010 acest hotel nu a luat legatura cu agentiile de turism, eu cel putin nu am auzit de el. Departamentul lor de marketing sau promovare are mult de lucru.
Cu amaraciune trebuie sa postez intamplarea traita la Septimia. Incurajat de cele scrise si de prezentarea foarte atractiva, impreuna cu inca 2 familii am decis sa petrecem un weekend la locatia amintita. Totul foarte atragator pana dupa ce am facut checkout-ul. Decizand sa mai tragem de timp la piscina, la cca 1/2 ora a venit un angajat care mi-a solicitat (respectuos ce-i drept) sa ma prezint la receptie intrucat sunt „ceva probleme”. La receptie mi s-a comuicat pe un ton „amabil” ca as fi plecat din camera cu un prosop mic, iar unul dintre prietenii mei ca ar fi plecat cu un tirbuson. Lasand la o parte penibilul situatiei (totusi, la 70 euro/noapte camera cred ca as fi putut sa-mi cumpar vreo cateva prosoape si/sau tirbusoane) deranjant maxim a fost ca NIMENI, de la receptionera acra pana la managerul resortului nu a catadicsit sa isi ceara scuze pentru situatia creata. Deci, pentru cei care intentioneaza sa-si petreaca sejurul la Septimia: cereti in momentul checkin sa fiti asistat de un angajat al hotelului in preluarea „patrimoniului” camerei
Eu am aflat initial de Septimia de la o agentie mica de turism, specializata pe segmentul business. Nu am fost dar sunt curioasa sa mai aflu pareri ale celor care au testat locul. Cat despre serviciile din Secuime, in general numai de bine. 🙂
Atat de tipica pentru Romania situatia descrisa de Marius. Si eu am fost odata, cu niste prieteni, intr-o vizita la o faimoasa pensiune de pe Valea Ariesului, Pensiunea Lara parca ii zicea. Am ajuns acolo, relativ frumos, patronul fusese parca obsedat sa faca tot felul de jgheaburi, mori, fantani, iazuri mici, structuri de lemn, era frumos, nu zic, dar ceva lipsea acolo,dpdv al misterului si atmosferei intime. Ideea e ca, din joaca, m-am suit pe un leagan de lemn, dar nici macar cu toata greutatea, ci mai mult asa, intr-un picior, ca sa fac si eu ceva. Sunt un tip mare , recunosc, dar pot sa apreciez ca structura aceea de lemn, solida, nu avea absolut nici o problema de rezistenta la ceea ce facusem eu ca si gest, la presiunea mea gravitationala. De nicaieri am auzit vocea unui domn, care parea patron sau administrator, care m-a mustrat pe un ton plin de repros, ca leaganul acela nu e de joaca pentru oameni mari, etc. Acreala si duritatea tonului lui te faceau deja sa-ti pierzi orice chef, orice senzatie de relaxare, de cufundare intr-un univers diferit fatza de cel de acasa. De altfel, asta cred ca e problema cu mai toate locatiile astea „feerice’ din Romania, oricat de puse la punct ar fi, oricat de atente ar fi serviciile. In realitate, hai sa fim seriosi, le gasesti goale mai tot timpul anului. Nu ai si tu la ce sa te uiti, cine sa creeze o atmosfera de buna voie in jurul tau, cele cateva familii sau cupluri pe care le vezi par inchistate foarte ermetic in ele insele, in propria lor aventura prozaica, legata de mesele zilnice, de banii cheltuiti, de ce fac copiii, cat de cuminti sunt. Orasele apropiate sunt si ele lipsite de mister, oferta in jur, senzatia ca ai evadat undeva de acasa intr-un teritoriu vrajit, sunt absente dupa primele ore de revelatie. Poate sunt subiectiv, dar asta simt eu cand merg mai in toate locatiile astea feerice de munte din Romania
Septimia august 2021- 2 zile
1.la receptie iti spun ca esti la 3 stele, nu la 4 si ca trebuie sa platesti pentru prosop, halat, piscina exterioara ,sauna….
2.mic dejun afara , in frig, versus cei din restaurant de la 4 stele;
3.foarte greu cu limba romana, intrebi 2,3 persoane pentru o informatie simpla;
4.la 6 dimineata au cosit iarba mecanizat si la 8 au incetat;
5.zgomot pana foarte tarziu de la cei care raman pe terasa.
6.urci pana la etajul trei cu bagajele .
7. amabilitatea lasa de dorit.
concluzie:nu as reveni in acesata locatie