Sigiriya este localizata in zona din Sri Lanka cu cea mai densa concentratie de situri arheologice care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO, zona care include si Anuradhapura, Polonnaruwa si Kandy.
Este de fapt un templu situat in varful unei stanci cu o inaltime de 200 de metri. Va ganditi poate ca noi, care avem experienta cu varfurile inalte din Carpati, am urcat fluierand pana in varf. Ei bine, nu este tocmai asa, mai ales ca din loc in loc eram avertizati ba sa avem grija la cainii maidanezi, ba la viespii. Pareau sa fie un fel de incercari pana sa ajungi intr-un loc paradisiac, motiv pentru care am si perseverat, desi am rau de inaltime, iar urcusul se face pe niste trepte dubioase, tinandu-ne de o balustrada de fier. Ei bine, toate sunt bune cand se termina cu bine. Am ajuns teafar in varf. Acolo, nu ne astepta tocmai paradisul, dar privelistea era incantatoare.
Ceea ce vedeam acolo, in varful stancii, erau ruinele unui palat regal din secolul 5, al regelui numit Kassapa. Insa nu palatul avea sa fie “cireasa de pe tort” de la Sigiriya, ci privelistea pe care o ofera. Domeniu regal aflat in varf include, pe langa locuintele regale, si o piscina, gradini superbe, iaz-uri, si din loc in loc sunt presarate fresce despre care se spune ca le infatiseaza chiar pe concubinele regelui.
Dupa Sigiriya ne-am oprit la o gradina de mirodeni, la Matale. Am mai vazut si in Zanzibar, Cambodgia si Vietnam astfel de gradini sau ferme de mirodenii. Au cele mai exotice arome, ti se explica frumos istoria si modalitatea de folosire a fiecaruia, esti fascinat pe moment, dar retii prea putine la final. Prea multe informatii noi intr-un timp atat de scurt.
Kandy si Templul Dintelui
Dupa-amiaza am petrecut-o in Kandy, un orasel aglomerat, care ne-a satisfacut pofta de cumparaturi. Am inceput lejer la un Arts and Crafts Center si am avut un final apoteotic si cu stralucire de pietre pretioase, la Gem Museum si apoi la nenumaratele magazine cu bijuterii. Nu am mai vazut atata concentratie de magazine de bijuterii pe metrul patrat de cand am fost in Bahamas, care mi s-a parut a fi un Duty Free imens.
De departe principalul element de atractie turistica si religioasa al orasului este Templul Dintelui, un templu Budist care gazduieste si relicva numita “Dintele lui Budha”. Calugarii din templu realizeaza tot felul de ceremonii zilnice pentru aceasta relicva. Pana in anul 1988 un elefant numit Raja purta relicva sfanta in timpul unei festivitati ce se desfasura pe parcursul a 10 zile, Esala Perahera. Dupa moartea elefantului, acesta sta la loc de cinste in complex.
Numele templului este de fapt Alut Maligawa si, ca mai toate templele budiste, are multe statuete ale lui Buddha, iar picturile colorate de pe pereti spun povestea dintelului lui Buddha, care se pare ca a fost salvat din foc de o printesa Indiana, ascuns in parul sau. De-a lungul timpului, dintele a fost mutat in diferite temple ale insulei pentru a fi protejat de razboaie, insa din secolul 16 a ramas la Kandy, unde in onoarea sa a fost construit acest templu, chiar langa palatul regal. Securitatea este crescuta in jurul templului, ceea ce imi demonstreaza ca nu este un simplu templu budist – este templul budist care adaposteste cea mai de pret comoara a celor din Sri Lanka. Mirosul de betisoare si de iasomie ne inconjura la tot pasul, iar tobele se auzeau din curte.
Seara am petrecut-o la Hotel Topaz, din Kandy, iar pentru o ora am participat la o seara cu dansuri si muzica traditionale din Sri Lanka.
Sri Lanka, ziua 4: Pinnawela, Colombo
Ultima zi in Sri Lanka, a fost de fapt si cea pe care am asteptat-o cel mai mult. De ce? Pentru ca aveam sa vizitam un orfelinat de elefanti.
In mod normal, cei care merg spre orfelinatul de elefanti au posibilitatea de a merge si la Gradina Botanica Regala, un domeniu imens de aproape 150 de hectare, cu o istorie de aproape 650 de ani. Noi nu am mai ajuns, din lipsa de timp, insa, da, inca din secolul 14, familia regala a Sri Lankai, care locuia pe atunci la Kandy, a gandit si plantat aceasta gradina, intretinuta aproape exemplar pana in zilele noastre. Au peste 5.000 de specii de plante, copaci si arbusti. Exista si aici o gradina numai cu mirodenii, dar preferata tuturor este gradina cu orhidee. Si daca tot va aflati in apropiere, in drumul spre orfelinatul de elefanti si Colombo veti vedea numeroase plantatii de ceai. Da, pe langa elefantei, o alta imagine pe care am asteptat-o inca de cand am fost invitat in acest info trip este cea a campurilor verzi cu frunze de ceai. Britanicilor li se datoreaza aceasta recolta care a evidentiat Sri Lanka sau Ceylon-ul, pe harta lumii si mai nou, a marilor destinatii turistice.
Si, in cele din urma, am ajuns unde mi-am dorit cel mai tare sa ajung…la orfelinatul de elefanti. Se numeste Pinnawela si a fost infiintat in 1975 pentru a gazdui elefanteii abandonati, raniti, sau pe cei ai caror parinti au murit. In timp, Pinnawela a ajuns sa aiba o mare familie de elefantei, numarul lor depasind 40 in prezent. Ceea ce am vazut aici imi aminteste de Thailanda, insa turismul, fiind mai putin raspandit, le-a oferit sansa de a nu interveni foarte mult in viata elefanteilor.
O sa ma vedeti in fotografii foarte aproape de elefantei, mangaindu-i, dar in toate era langa mine un ingrijitor al orfelinatului. Nu sunt domestici, desi sunt invatati cu oamenii. I-am observat cand au mers la rau pentru balaceala zilnica si mi s-a parut a fi un adevarat spectacol. A meritat din plin. Apoi am vizitat o fabrica ce facea caiete, agende, magneti de frigider si carti din excremente de elefanti.
Dupa-amiaza am petrecut-o in Colombo, dar stiam ca nimic nu ma va mai impresiona in acea zi. Pare a fi un oras indian, cu atmosfera si agitatia oraselor din Sud-Estul Asiei, adica o Indie mai asezata. Am vazut Fortul din Colombo, am vizitat Gradinile de Scortisoara, zona de shopping, bineinteles, bazarul si alte cateva obiective – toate din autocar.
Seara am petrecut-o intr-un restaurant, iar noaptea la ora 3 am avut zborul de intoarcere spre Bucuresti, cu Fly Dubai, via Dubai. Aici avea se se incheie scurta noastra calatorie in Sri Lanka la invitatia companiei aeriene Fly Dubai, care are o conexiune buna spre insula ceaiului, via Dubai. Le-am multumit gazdelor noastre locale de la Jetwing Travels pentru ghidul bun si cu foarte mult bun-simt pe care l-am avut si apoi ne-am vazut de drum, pentru un zbor ce avea sa dureze 4 ore pana la Dubai si inca 5 ore din Dubai la Bucuresti.
A fost o excursie pe cat de concentrata, pe atat de interesanta, cu oameni frumosi si pasionati de calatorii, pe fix acelasi traseu pe care dupa o luna de zile l-a urmat si Catalin Botezatu in cautarea linistii si relaxarii – nu prea cred ca s-a relaxat nici el, asa cum nu ne-am relaxat nici noi, insa am ramas cu niste amintiri pentru multi ani de-acum inainte.
Am mai scris si alte impresii de calatorie in Sri Lanka.
Ideea orfelinatului de elefanti mi se pare fabuloasa. Cred ca a fost o experienta minunata. Foarte frumoasa initiativa celor de la Fly Dubai de a te trimite intr-un loc atat de exotic si muninat