fbpx
excursii-razvan-pascu

Dubai-ul s-a infipt pe harta lumii drept un oras al inaltimilor, al proiectelor megalomanice, unde intalnesti cam la tot pasul ceva ce este “cel mai mare”, “cel mai inalt”, “cel mai luxos” sau “cel mai scump”. Cu toate acestea, nu este un loc rezervat doar celor cu foarte multi bani, ci avem si noi, cei cu o viata normala si rate de platit, acces acolo.

Este clar ca oricine ajunge in Dubai nu are cum sa nu isi doresca sa vada Burj Khalifa si mai mult, sa urce in varful celei mai inalte cladiri din lume. Va sfatuiesc sa va programati zona Dubai Mall si Burj Khalifa pentru a doua parte a zilei (asta daca nu vreti sa ramaneti la shopping o zi intreaga) pentru ca seara incepand cu ora 18:00 puteti asista la Spectacolul Fantanilor, o experienta obligatorie in Dubai.

Asadar, puteti ajunge in aceasta zona fie cu taxi-ul, fie cu metro-ul, coborand la statia Dubai Mall  / Burj Khalifa. De la metrou aveti o pasarela, pe care o sa va plictisiti mergand, care va duce direct pana la mall.

Despre Dubai Mall – cel mai mare mall din lume

Dubai Mall este una dintre cele mai importante destinatii de shopping din Dubai, avand peste 1200 de magazine si tot felul de atractii interesante. Puteti petrece aici de la o jumatate de ora, doar traversandu-l spre locul de urcare in Burj Khalifa, pana la cateva ore bune. Daca va decideti sa petreceti ceva timp aici, nu ratati acvariul imens, vizibil din holul mall-ului, unde pe langa tot felul de specii de pesti gasiti inclusiv rechini. Puteti privi pestii mai de aproape si puteti invata tot felul de lucruri interesante despre pesti intrand in Gradina Zoologina Subacvatica. Copiii cu siguranta  nu se vor plictisi aici pentru ca, pe langa acest acvariu imens, mai au la dispozitie si un parc tematic, si o zona de joaca pentru copii numita KidZania. Cei mari se vor bucura de golirea portofelelor in magazinele de marca sau in souk-ul traditional amenajat in interiorul mall-ului. Nu lipseste bineinteles nici patinoarul sau cinema-ul cu 22 sali de proiectie.

Spectacolul „fantanilor dansatoare” din Dubai

La ora 20:00 ne-am indreptat spre gradina interioara dintre Mall Dubai si Burj Khalifa, unde se afla zona celebrei “fantani dansatoare”. Mai vazusem filmulete cu fantana in actiune si parea sa fie foarte emotionant si de efect, astfel ca de abia asteptam spectacolul. In mod normal, incepand cu ora 18:00 si pana la ora 22:00 (23:00 in weekend) sunt astfel de spectacole din jumatate in jumatate de ora, spectacole care dureaza aproximativ 15 minute. Fantana si spectacolele au fost create de aceeasi firma care a facut jocul de apa, lumina si muzica si pentru hotelul Bellagio din Las Vegas. Pentru ca eu ma aflam in Dubai in timpul Festivalului de Shopping, care dureaza din 3 Ianuarie pana in 3 Februarie, special pentru acest eveniment au facut un extra-spectacol, de aproape o jumatate de ora, un fel de metafora a apei, luminii si focului cu niste dansatori asezati pe platforme speciale, pe apa. Tot spectacolul a fost foarte interesant, insa nu neg faptul ca mi-ar fi placut sa il vad pe cel traditional. Orice spectacol ati prinde insa, trebuie sa ajungeti putin mai devreme ca sa prindeti loc sau, daca aveti noroc, incercati sa vanati un loc la una dintre terasele de la etajul mall-ului. Nu va imaginati insa ca este o fantanita Feng Shui…este o fantana cu peste 6600 de beculetele luminoase si vreo 25 de proiectoare. Jetul de apa ajunge si la 500 de metri in aer, iar investitia totala a fost de vreo 220 de milioane de dolari.

Burj Khalifa Dubai – cea mai inalta cladire din lume

Dupa fantani, m-am indreptat spre Burj Khalifa pentru ca la ora 21 aveam programare sa urcam un varf. Pentru a ajunge in lobby-ul de unde se urca in varful Burj Khalifa trebuie sa cobori la nivelul LG al mall-ului, acolo unde se afla si zona de food court.

Biletul de intrare l-am luat prin intermediul ghidului Prestige Tours pentru ca si aici trebuie sa faci rezervare din timp si apoi sa vii sa iti ridici biletul de la casa de bilete. Noi am platit 32 de dolari de persoana si am avut rezervare la ora 9 seara. Cele mai cautate ore de vizita sunt in jurul orei 18, la apusul soarelui si acestea se pare ca sunt rezervate cu cateva luni bune in avans.

Povestea turnului Khalifa este una extrem de interesanta, nascuta din obsesia pentru megalomanie, lux si opulenta a seicilor din zona golfului. Constructia a fost lansata in anul 2004 cand coronita pentru cea mai inalta cladire a lumii tocmai fusese inmanata proaspat finalizatului Taipei 101, din Taiwan, ce avea 101 etaje si putin peste 500 de metri inaltime.

Seicul Mohammed al Dubaiului si-a propus atunci un obiectiv mai mult decat indraznet: o cladire pe peste 800 de metri inaltime, echivalentul a peste 200 de etaje. Constructia Burj Dubai-ului, dupa numele sau original, a fost inceputa in 2004 si finalizata spre finalul anului 2009. Pana in 2008 se parea ca nimic nu sta in calea petro-dolarilor din Dubai. Cladiri care mai de care mai semete se ridicau luna-de-luna, iar peisajul orasului se schimba radical. Insa, spre finalul anului 2008 si mai ales in 2009 economia supraincalzita a Dubai-ului incepea sa dea semne de oboseala. Multe dintre cladirile construite ramaneau fara chiriasi, firmele au dat faliment, iar expatii s-au cam intors copacel-copacel acasa la ei. Un amic care locuieste in Dubai de vreo 13 ani imi spunea ca strazile erau cam goale.

In aceste conditii, toata lumea isi punea semne de intrebare serioase cu privire la finalizarea celei ce avea sa devina cea mai inalta cladire din lume. Avea sa fie un proiect revolutionar incununat de succes sau o umbra a recesiunii ramasa in paragina?!

Cum lucrurile importante se rezolva intre oamenii mari, nu va imaginati ca Dubai-ul in prag de faliment a mers la banca sa ceara refinantare. Nuuu…seicul Mohammed Al Maktoum, a.k.a. greierele cantaret, s-a intalnit cu prietenul sau din Abu Dhabi, seicul Khalifa, a.k.a. furnica strangatoare si econoama, si i-a cerut ajutorul. Sa nu credeti ca seicul Abu Dhabi-ului l-a lasat singur in frigul recesiunii … i-a dat toti banii de care avea nevoie si au putut inaugura astfel cu mare fast, in Ianuarie 2010, cea mai inalta cladire a lume, Burj Khalifa. Ce s-a intamplat cu Burj Dubai? Ei bine, se pare ca parte din intelegere a fost si redenumirea acestei cladiri icon a Dubai-ului dupa seicul Abu Dhabi-ului si presedintele Emiratelor Arabe Unite,  Sheikh Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, fiul celui mai iubit om de catre emiratezi, cel care a infaptuit unirea emiratelor, Zayed bin Sultan Al Nahyan. Si daca te gandesti ca averea familiei Al Nahyan este estimata la 150 de miliarde de dolari, cu siguranta a avut de unde sa finanteze turnul. Se pare ca decizia a fost atat de din scurt luata incat au trebui sa schimbe rapid toate materialele publicitate care fusesera deja tiparite (dovada ca in filmuletul din 2007 de la Dubai Museum, cladirea inca mai figureaza ca Burj Dubai).

Toata istoria cladirii, a companiilor si oamenilor care au fost implicati in ridicarea ei, dar si tot felul de cifre interesante despre cladire le vei gasi in holul care te conduce spre liftul care te urca la etajul 124, pe platforma de observatie.  Acolo afli ca poti privi turnul Khalifa fara sa ridici privirea de la 95 km distanta. La finalizarea cladirii au muncit nu mai putin de 12.000 de muncitori de 80 de nationalitati. Cladirea are 57 de lifturi, inclusiv cele mai rapide lifturi din lume, care ating viteza de 10m/secunda si peste 28.000 de ferestre de sticla. In holul de la etajul 124 veti gasi si certificatul de la Guiness World Book care atesta inca din Ianuarie 2010 faptul ca Burj Khalifa este cea mai inalta cladire a lumii.

Ajungi acolo in nu mai putin de 60 de secunde, cu pocniturile de rigoare in urechi, dar privelistea este superba. Esti la propriu “on top of the man-made world”. La sfatul doamnei Natasa, ghidul celor de la Prestige Tours, am urcat seara in varful turnului, pentru ca daca am fi ales sa urcam in timpul zilei, am fi riscat sa nu vedem mai nimic din cauza paclei formata de la poluare si furtunile de nisip.

Calatoria mea in Dubai a fost cu agentia de turism tour-operatoare Prestige Tours si compania aeriana FlyDubai, intr-un proiect pe care Travel Communication Romania l-a realizat impreuna cu jurnalisti de la Antena 3.

5 comentarii

  1. 26.04.2013 la 17:33

    Superbe poze, cred ca o sa vizitez si eu cat de curand Dubaiul mai ales ca am vazut ca sunt si zboruri directe de 3 ori pe saptamana cu compania noastra autohtona de aviatie.

  2. gabbis
    28.04.2013 la 20:35

    Pozele sunt superbe, mai ales cele realizate noaptea de la inaltime…Sper sa ajung si eu candva, mai ales ca acum exista curse din ce in ce mai convenabile si directe..

  3. 30.04.2013 la 19:46

    Ti-am recititit cu emotii articolul. Acum 5 ani am fost in DUBAI si am vizitat 2 dintre locurile pe care le-ai implementat in articol. Pot sa o pun ca poza de fundal pret de 3 saptamani pe http://www.informativul.blogspot.ro ? pastrand si semnatura ta din dreapta jos ?

  4. Neacsu Adrian
    25.01.2016 la 19:16

    Un oraș magnific, frumos cu multe locuri de vizitat. Foarte bine punctate obiectivele de vizitat, însă cred ca mai e loc si de unul măreț: Aeroportul Internațional Dubai. Sincer, acum cred ca e primul obiectiv pe care l-as vizita, deoarece am rămas mai mult decât surprins de amploarea traficului si dimensiunilor gigantice ale acestuia. Toate acestea se datorează celor de la National Geographic. Un documentar de clasa premium. Așadar: e unul dintre obiectivele mele de viitor, lăsând la o parte cele mai vizitate obiective.
    Poate pe viitor, o recenzie din punctul tău de vedere, e binevenita 🙂

  5. Mihaela
    27.08.2017 la 18:42

    Liftul pentru At The Top Sky se ia tot din aceasi zona ?

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]