Recunosc ca atunci cand m-am pregatit pentru Dubai, tot ceea ce am vizualizat despre orasul in sine sunt zgarie-nori si mall-uri imense. Nu mi-am imaginat ca pot gasi bazaruri traditionale, ca pot manca o cina pentru doua persoane cu echivalentul a 15-20 de lei si ca pot avea ocazia sa interactionez cu localnicii. De departe, zona mea preferata din Dubai este Deira, desi majoritatea oamenilor spune ca este murdara si neinteresanta…mie mi se pare totusi cea mai autentica si apropiata de ceea ce reprezinta cultura Orientului Mijlociu.
La fel de interesanta este, insa, si zona Bastakia pe unde trebuie neaparat sa hoinariti inainte sau dupa ce vedeti Dubai Museum. In Bastakiya se ajunge fie cu taxi-ul, fie cu metroul, coborand la statia Al Fahidi de pe linia verde (cea care ajunge si in Deira).
Chiar daca eu le-am vazut un pic mai haotic pentru ca am avut si alte activitati profesionale in Dubai, parerea mea este ca cel mai logic ar fi sa incepeti ziua cu o vizita la bazarurile din Deira (Bazarul de Aur si cel de Mirodenii), continuand apoi cu plimbarea cu dhow-ul traversand Creek-ul si cu vizita Bazarului de Textile. Veti ajunge astfel in apropierea Dubai Museum, care este deschis zilnic de la ora 8:30 dimineata pana seara, cu exceptia zilei de vineri cand este deschis doar dupa-amiaza intre ora 3 si ora 9. Intrarea costa doar 3 dirhami, insa este un muzeu care merita pentru ca va ofera un suport informational fantastic vis-a-vis de ceea ce reprezinta cultura emirateza, beduina, care a fost evolutia Dubai-ului incepand din anii ’50 – ’60 si care era viata localnicilor. Stiti doar ca eu si muzeele nu suntem deloc prieteni, insa acesta m-a convins prin simplitate si interactivitate.
Muzeul se gaseste in cladirea Fortului Al Fahidi, construita pe la sfarsitul anilor 1700. Se pare ca este cea mai veche cladire a Dubai-ului. Muzeul Dubai a fost creat in 1971, cu sprijinul unui expert muzeul din Kuweit.
Diversele incaperi ale fortului au fost transformate in mici petice de viata ale localnicilor. Incepand de la un bazar traditional cu magazine de mirodenii si tesaturi, o oaza, o casa traditionala, la prezentarea diverselor mestesuguri locale, a vietii in desert, a modului in care erau culese perlele naturare in trecut. Toate aceste franturi de viata sunt bine prezentate prin figuri de ceara in marime naturala, totul parand foarte natural. De vazut este si filmuletul introductiv in care se prezinta evolutia orasului incepand din anii ’50 – ’60, inainte de descoperirea petrolului si pana in ziua de astazi. O sa observati insa ca imaginile nu au mai fost actualizate de ceva timp, intrucat cladirea Burj Khalifa inca mai apare cu numele initial de Burj Dubai. Foarte utile si interesante sunt si informatiile scrise despre viata beduinilor si despre regulile islamului, deci nu le treceti cu vederea.
Daca simtiti nevoia de o pauza dupa vizita de muzeu, puteti incerca o shaworma / salata / suc natural / fructe / falafel la unul dintre restaurantele din zona. O shaworma va costa cam 5 dirhami, un humus cam 6 dirhami iar un pahar cu seminte de rodie 15 dirhami.
Desi pe harta nu o sa gasiti scris propriu-zis “Bastakiya”, nu o sa va fie foarte greu sa o recunoasteti pentru ca este o zona cu cladiri vechi, de culoarea nisipului, in stilul traditional arabesc. Este o increngatura de stradute inguste, cu case traditionale, toate renovate si in aceeasi culoare nisipie, cu magazinase cochete la cate un colt de strada. Farmecul acestei zone mi-a fost amplificat si de faptul ca am ajuns pe inserate in Bastakiya. Pe masura ce lumina scadea, fiecare colt mi se parea mai misterios. Unele cladiri, acum case de oaspeti, aveau usa principala deschisa si mi-am permis sa intru pana in curtea interioara, pentru ca, desi la straduta se vede doar un zid inalt, toate aceste case traditionale au si curte interioara. Original, Bastakiya este zona in care au locuit emigrantii iranieni veniti in Dubai, includea aproximativ 60 de locuinte si bazarul Al Meena (actualul bazar de textile) si cartierul a fost creat spre sfarsitul secolului 19. Dupa descoperirea petrolului, multe familii proaspat imbogatite s-au mutat in alte zone ale orasului, iar zona a intrat in paragina. O parte a fost daramata pentru a face loc unui complex de birouri, iar in anul 1989 intentia municipalitatii a fost de a darama intreg cartierul sau ce mai ramasese din el. Din fericire, interventia unui arhitect britanic a venit la timp si la cine trebuie, adica Printului Charles in timpul vizitei sale in Dubai, astfel ca la sugestia Printului Charles, municipalitatea a renuntat la planul de a demola zona. In 2005 cartierul a fost complet renovat si din punctul meu de vedere este una dintre cele mai interesante locuri din Dubai. S-au pastrat inclusiv turnurile de vant traditionale, un fel de aer conditionat pentru casele arabilor, numit barjeel.
Intr-una dintre cele mai frumoase case din Bastakiya se afla Centrul Cultural Sheikh Mohammed al carui rol este de a face cunoscuta cultura emirateza. Au cateva programe foarte interesante intre care Micul Dejun sau Pranzul cu un localnic. Pranzul se organizeaza Duminica si Martea incepand cu ora 13 si costa 70 de dirhami, iar Micul Dejun – Lunea si Miercurea incepand cu ora 10 si costa 60 de dirhami de persoana. Trebuie sa va faceti rezervare dinainte, astfel ca daca doriti o experienta de acest gen, puteti ruga pe cineva de la hotelul unde stati sa ii sune. Ei mai fac si tururi prin Bastakiya, care avand in vedere ca nu este un cartier foarte mare nu stiu daca se merita, dar si tururi de vizitare a moscheei Jumeirah, principala moschee din Dubai, organizate Sambata, Duminica, Martea si Joia, incepand cu ora 10 dimineata pentru 10 dirhami de persoana.
Va puteti incheia ziua cu o croziera pe Creek, cu mancare, muzica si dansuri traditionale, care costa aproximativ 200 dirhami de persoana.
Calatoria mea in Dubai a fost cu agentia de turism tour-operatoare Prestige Tours si compania aeriana FlyDubai, intr-un proiect pe care Travel Communication Romania l-a realizat impreuna cu jurnalisti de la Antena 3.
Super Ok articolul, doar o mica precizare: barca cu care se trece creek-ul se numeste abra, dhow-ul este barca traditionala arabeasca cu care se transportau marfuri, este din lemn si este mare.
(author)
@ Dezoxiribonucleic: corect, mersi pentru corectura.
cred că fotografiile cu mirodeniile le-ai pus (deși nu ai de unde să știi) ca pentru sufletul meu. este pentru mine prima relatare care reușește să mă facă să mă gândesc că aș merge la dubai: pentru tot ce ai prezentat astăzi… pentru autenticitate, tradiție, spirit arab, vechii parfumeri din țara celor o mie de mirodenii.
mulțumesc frumos.
Mda, in sfarsit si altceva in afara de burj khalifa si burj al arab.