excursii-razvan-pascu

Pentru iubitorii de muzica clasica si nu numai, vestitorul Primaverii este, fara doar si poate, Festivalul Primaverii din Budapesta, cel mai mare festival al Ungariei, ajuns anul acesta la cea de-a 33-a editie.

Daca ar fi sa fac un program anual al marilor festivaluri de muzica clasica din “zona noastra”, as mai adauga Festivalul de Muzica de la Salzburg, care se desfasoara anual, in perioada Iulie – Septembrie, dar si Festivalul George Enescu, care se desfasoara in luna Septembrie (din pacate, doar din doi in doi ani).

In perioada 22 Martie – 7 Aprilie 2013, cei mai buni artisti din Ungaria si numai, au pregatit pentru publicul amator de astfel de genuri muzicale, concerte de muzica clasica, jazz, opera sau folk. Pe parcursul celor 10 zile de festival, vor fi peste 50 de reprezentatii, in diverse locatii din Budapesta.

Cele mai semnificative ar fi spectacolul-premiera Parsifal si Rigoletto la Opera din Budapesta, maraton de dance si house la Arena Sporturilor Papp László sau spectacole de teatru la Teatrul National Unguresc. Palatul Artelor va gazdui un concert al Orchestrei Nationale a Filarmonicii, pentru a sarbatori aniversarea a 132 de la nasterea marelui muzician ungur Béla Bartók.

Nu o sa imi dau cu parerea referitor la calibrul artistilor care vor participa la eveniment, pentru ca nu este domeniul meu forte, dar o sa va dau cateva nume care sper sa va convinga sa va planificati o vizita in Budapesta in aceasta Primavara.

Publicul festivalul ii va aplauda pe Collegium Vocale Gent, sub bagheta lui Philippe Herreweghe, Christoph Prégardien si ansamblul Le Concert Lorrain, soprana de origine franceza Patricia Petibon si orchestra Münchener Kammerorchester, precum si celebrul violonist american Joshua Bell cu Academia St. Martin in the Fields (ca sa fiu sincer, eu doar de Joshua Bell am auzit pana acum…). Acesta din urma este artistul care impreuna cu un jurnalist de la The Washington Post au facut experimentul intitulat “Stop and Hear the Music”,  intr-o statie de metrou din Washington DC. Dintr-un total de 1097 de persoane care au trecut pe langa el, doar 7 s-au oprit sa il asculte si unul singur l-a recunoscut. A strans in total 32 de dolari.

Evenimentul inca se mai incadreaza in perioada de promotii si oferte turistice speciale, intitulata “Invitatie de iarna in Budapesta”, care se incheie pe 7 Aprilie.

Acest program ofera turistilor care vor sa calatoreasca in Budapesta accesul la preturi promotionale la biletele de avion, la cazare si chiar acces gratuit in baile termale ale orasului (Gellért, Széchenyi, Rudas si Lukács). Despre asta am scris aici.

Detalii despre artisti si programul complet al evenimentului gasiti aici.

1 comentariu

  1. gabbis
    09.02.2013 la 17:48

    Merita bifat acest festival cultural care poate fi usor imbinat cu o iesire turistica in Budapesta, cateva locuri emblemice de vizitat si eventual o baie de relaxare….

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!