fbpx
excursii-razvan-pascu

Sunt intrebat adesea de ce nu vreau sa raman un simplu calator, de ce nu m-am multumit doar cu blogul si cu plimbarile mele si de ce mi-a trebuit firma de Consultanta in Turism sau alte milioane de proiecte extra-blog. De ce ma intereseaza sa migrez in zona profesionala a turismului.

Le raspund tuturor ca aceasta este evolutia fireasca a lucrurilor si ca nici in 2009 nu m-am gandit ca dintr-un hobby voi ajunge aici unde sunt acum.

In ziua de astazi totul se intampla in timp real si succesul sau esecul unei campanii de promovare a unei companii turistice sau destinatii turistice depinde invariabil de oameni. Cum vor intelege, cum vor percepe si cum vor reactiona turistii la ideile tale de promovare.

Acesta este motivul pentru care am vrut mai mult…vreau sa inteleg psihologia unei campanii bune de promovare si sa am capacitatea sa vin cu idei si noi campanii, vreau sa aduc in atentia romanilor destinatii noi si sa ii ajut sa le re-descopere pe cele deja traditionale.

In ultimii ani am observat cresterea Vienei ca destinatie turistica. Pe la inceputurile calatoriilor mele, lumea mergea la Viena pentru Schonbrunn, Museums Quartier, palatul Belvedere sau parcul Prater. Sau, bineinteles, pentru cumparaturi. Acum Viena a devenit o destinatie pentru evenimente speciale, pentru muzica clasica, opera, evenimente culturale, pentru spa-urile si resorturile balneo din apropiere si pentru multe alte astfel de “scuze” de calatorit de care orice turist, care a vazut deja o destinatie, are nevoie pentru a se intoarce.

Pentru Romania, spre exemplu, vizibilitatea crescuta a Vienei este in mod cert strans legata de faptul ca exista un Birou de turism al Austriei aici la Bucuresti, care se ingrijeste de vizibilitatea si promovarea Vienei si a evenimentelor ce au loc acolo. Iar Ileana si Gabriele sunt 2 profesioniste, pe care pana si “concurenta” le lauda.

Astfel, nu ma mira deloc cand citesc intr-un comunicat de presa primit recent ca Viena a avut in 2012 peste 12,3 milioane de turisti, inregistrand o crestere de 7,5% fata de 2011, si avand astfel cel mai bun an turistic al lor.

Cine spune ca arta si cultura nu prind la turisti? Anul 2012 a fost anul Klimt al Vienei intrucat s-au implinit 150 de nasterea artistului si multe muzee, dar si galerii de arta, au gazduit expozitii si evenimente speciale cu aceasta ocazie.

Anul 2012 a adus cu sine si o crestere a capacitatii de cazare cu inca 2.600 de paturi la Viena, ajungand la aproximativ 55.000 de paturi in intreg orasul.

In incheiere, intr-un ton mai putin optimist, o sa va spun ca o statistica de la nivelul anului 2011 arata ca in toata Romania avem in jur de 278.000 de paturi de cazare (deci Viena are 20% din numarul total de paturi de cazare din toata Romania), iar partea si mai trista este ca ne aflam intr-un trend descendent.

Nu imi place sa fac comparatii…spun doar ca as vrea sa luam exemplu si sa scoatem mai mult capul din nisip cand se poate. Pentru ca se poate si la noi, insa e nevoie de ambitie, munca si perseverenta.

5 comentarii

 1. miti
  01.02.2013 la 12:40

  Asa este ! Noi anul asta o sa vizitam Viena pentru ca vom merge la concertul Andre Rieu. Daca nu era concertul asta o mai amanam o perioada avand alte destinatii de bifat inaintea ei.

 2. 01.02.2013 la 16:22

  Categoric se poate si la noi! Ne trebuie vointa.

 3. gabbis
  03.02.2013 la 02:24

  Pana nu rezolvam vesnica problema cu infrastructura slabe sanse sa ne creasca numarul de turisti…

 4. Lumy
  06.02.2013 la 17:06

  Razvan sa stii ca Viena atrage pentru evenimentele de muzica, opera, pictura, nu de curand ci de ani de zile, in 2006 – 2007, chiar Romania a participat la un astfel de eveniment, iar Gustave Klimt a avut picturi aduse si prezentate anul trecut chiar si la noi la Sibiu. Nu este vorba ca in Romania nu exista astfel de evenimente, ci faptul ca nu sunt promovate cum trebuie, eu am aflat de vernisajul restrans Klimt de la Sibiu dintr-o intamplare si daca nu ma insel eram chiar in Viena…

 5. Razvan Pascu
  (author)
  06.02.2013 la 21:57

  @ Lumy: perfect adevarat.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]