De curand m-am intors dintr-un periplu de trei saptamani prin Asia, mai exact in Cambodgia, Vietnam si Thailanda. In afara de pozele si experientele frumoase pe care imi doresc sa le impartasesc cu voi, vreau sa va povestesc si cateva lucruri practice, care sa va usureze planurile de calatorie pentru momentul in care veti ajunge in aceasta parte a Asiei de Sud-Est.

Unul dintre aceste lucruri “must do” sunt vizele. De cele mai multe ori sunt simple formalitati care ne mananca timp, bani si nervi (nu ma refer la procesul de obtinere a vizei SUA, care este dintr-o cu totul alta poveste).

Prins in valtoarea treburilor, m-am trezit destul de tarziu ca am nevoie de vize pentru toate cele trei tari in care aveam sa calatoresc. De aceea, ca sa va fie mai usor cand o sa vizitati aceste tari, o sa va detaliez mai jos ce aveti de facut.

Viza Cambodgia

Pentru Cambodgia cetatenii romani pot obtine viza fie on arrival, pe aeroporturi sau la principalele puncte vamale, fie online.

Daca preferati sa o obtineti on arrival, nu uitati sa aveti la voi poze tip pasaport, biletul de avion de retur, voucher de cazare sau orice alte documente care atesteaza durata sejurului in Cambodgia.

Cel mai simplu este insa sa aplicati pentru viza online pentru ca va scuteste de un stres atunci cand intrati in tara. Pentru a aplica online pentru viza trebuie sa aveti mai intai la indemana pasaportul (valabil pentru mai mult de 6 luni de zile de la data intrarii in tara), o poza digitala tip pasaport si un card bancar valid.

Acccesati apoi site-ul http://www.mfaic.gov.kh/evisa/ unde, dupa ce ati citit toate conditiile de aplicare, puteti completa formularul online. Taxa de viza este de 25 de dolari si in trei zile lucratoare veti primi viza pe e-mail (eu am primit-o chiar si mai repede de acest termen). Daca aveti nevoie de mai multe intrari in tara va trebui sa aplicati pentru mai multe vize.

Odata ce ati primit viza, tot ce trebuie sa faceti este sa o printati si sa o aveti la voi.

Viza Vietnam

Pentru Vietnam viza poate fi obtinuta de cetatenii romani la consulatul de la Bucuresti din strada CA Rosetti nr 35. Dosarul de viza trebuie sa includa:

– Pasaportul valabil pentru cel putin 6 luni de la data intrarii in tara;

– O fotografie tip pasaport (3×4) – desi pe site scrie ca ai nevoie de doua fotografii, mie mi-a cerut doar una;

– Biletul de avion dus-intors;

– Rezervarea la hotel;

– Invitatie / scrisoare de la o agentie locala (eu nu am avut asa ceva si nici nu mi-au cerut, insa daca puteti face rost, e si mai bine);

– Situatia financiara de la banca care sa dovedeasca ca ai cel putin 1000 de dolari in cont;

– Se completeaza si o cerere de viza, insa formularul pe care il aveau ei pe site in momentul in care am aplicat eu la viza s-a dovedit a fi depasit. Cel mai bine este sa completati formularul chiar la consulat, atunci cand ajungeti cu actele pentru viza.

Taxa de viza pentru o singura intrare este de 30 euro si o vei primi intr-o saptamana.

Exista si posibilitatea sa o emiti in regim de urgenta, in aceeasi zi, pentru 60 de euro. Eu am ajuns la viza intr-o zi de marti la ora 9 si pana la ora 15 aveam viza. Mi s-a parut mai mult o formalitate din care sa mai castige niste bani; nu are rost sa va faceti niciun fel de griji.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul ambasadei: http://www.vietnamembassy-romania.org

Viza Thailanda

Daca aveti nevoie de viza cu o singura intrare si sejurul vostru nu depaseste 15 zile, puteti obtine viza on arrival, direct la punctul vamal pe unde veti intra in tara.

Daca insa, aveti nevoie de mai multe intrari in tara sau daca intentionati sa stati mai mult pe teritoriul Thailandei, va trebui sa aplicati pentru viza direct la Ambasada Regatului Thailandei de la Bucuresti din str Vasile Conta, nr 12.

Pentru ca aveam nevoie de o singura intrare si pentru ca nu am stat decat 5 zile in Thailanda, am aplicat pentru viza direct pe aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok.

Pentru aceasta, am plecat de acasa cu o fotografie tip pasaport, biletul de avion dus-intors si voucherul de cazare pregatite pentru dosarul de viza. Aeroportul este foarte bine organizat, astfel ca atunci cand ajungi nu trebuie decat sa urmaresti semnul “Visa on arival”. Ne-am oprit la un birou unde am completat formularele de viza. Langa ghiseu ai si un centru de schimb de bani, pentru ca taxa de viza de 1.000 de bahti (aprx. 33 de dolari sau 100 RON) trebuie achitata in moneda locala. Teoretic, trebuie sa ai asupra ta si minim 350 de dolari de persoana sau 700 de dolari de familie, insa noua nu ni s-a cerut sa aratam nicio suma de bani. Mai intai te opresti la un ghiseu unde ti se verifica documentele si ti se incaseaza taxa (nu puteti plati cu cardul, iar pe aeroportul din Bangkok nu exista bancomate decat dupa ce treci de politia de frontiera, deci trebuie sa aveti la voi dolari sau euro ca sa ii puteti schimba in moneda locala inainte de a ajunge la acest birou, pentru a va plati viza). Al doilea birou iti acorda viza sub forma unei stampile pe pasaport. Totul este mai mult o formalitate si din fericire nu pierzi mai mult de 10 minute.

Detalii gasiti si pe site-ul ambasadei Thailandei la Bucuresti: http://www.thaiembassy.org

Daca mergeti in una dintre acest tari printr-o agentie de turism, aceasta se poate ocupa de obtinerea vizelor pentru voi. Trebuie sa le dati pasapoartele si sa verificati ca pasaportul sa fie valabil cel putin 6 luni de la data intrarii in tara vizitata. Daca veti merge pe cont propriu, procesul de obtinere a vizelor este simplu si nu foarte costisitor, asa cum v-am explicat mai sus.

20 comentarii

  1. 29.01.2013 la 18:44

    As dori si eu sa fac o mica precizare. Pentru cei care vor sa stea in Thailanda mai mult de 15 zile si fac un circuit – de exemplu – intra in Thai ca mine, din Malaysia – viza thai se obtine extrem de simplu de la Ambasada Thailandei din Kuala Lumpur. Muuult mai simplu decat din Romania – o singura poza, taxa mai mica, rapiditate, fara batai de cap – dai actele, a doua zi ai viza pe 3 luni pe pasaport. Enjoy!

  2. Andreea
    04.02.2013 la 02:38

    Voi pleca si eu in Thailanda. Va rog, am nevoie neaparat de poza tip pasaport pt obtinerea vizei on arrival?

  3. Razvan Pascu
    (author)
    04.02.2013 la 19:33

    @ Andreea: da, am scris mai sus, in articol.

  4. Adrian
    29.09.2013 la 11:12

    Salut Razvan,
    In cazul in care aterizez in Bangkok si ma intorc tot din Bangkok dar de acolo plec mai departe (prin Cambodgia, Laos, Vietnam) trebuie sa dovedesc la obtinerea vizei ca voi parasi Thailanda. Eu planuiesc sa ies din Thailanda cu bus-ul. Deci nu prea pot sa arat nici un bilet de avion. Eventual pentru un flight intern in Vietnam (din Sud in Nord).
    Multumesc
    Adrian

  5. Dana Morar
    03.10.2013 la 17:48

    Adrian,Razvan a explicat foarte clar cum se obtine “Visa on arival”.In cazul in care sejurul tau o sa depasesca 15 zile poti obtine o noua viza de 15 zile la urmatoarele puncte de frontiera(aceeasi procedura) http://www.mfa.go.th/main/en/services/123/15393-Visa-on-Arrival.html
    Eu asa am procedat de fiecare data,cel mai recent aprilie-mai 2013 si functioneaza perfect.
    Daca sejurul tau se incadreaza in perioada vizei trebuie doar sa anunti la oficiul de emigrari.
    Inca ceva important: chiar daca depasesti perioada de 15 zile,revii pe teritoriul thailandei si ai returul din bangkok cu thai airways in aceeasi zi,contacteaza biroul thai airways neaparat si vei scapa de asteptat(uneori poate dura mai mult de o ora cum ti-e norocul)si taxa de viza,sunt foarte amabili,te vor introduce direct la security control si te scapi pe loc si de bagajele de cala 🙂

  6. Bondar I
    22.10.2013 la 13:39

    Buna Razvan,
    de curand m-am intors din Thailanda(am obtinut in foarte scurt timp viza in aeroport), dar mi-a scapat ceva; vreau sa ma reintorc in Thailanda luna viitoare si nu am informatii la cat timp poti obtine urmatoarea viza de intrare in Thailanda.
    multumesc

  7. erika
    25.11.2013 la 22:33

    Ce sa fac,sau cum sa fac sa fie bine?eu merg in vacanta pe 21 zile. Cum e cu viza?,sa merg la ambasada sau la aeroport cu toate „hitiile,poze” dupa mine? Va rog,,astept raspuns.multumesc.

  8. Bogdan
    14.03.2014 la 17:20

    Salut Razvan.
    Cum pot obtine viza ro. pentru prietena mea din Thailanda? Agentiile de aici (thai) te storc de bani…

  9. Gabriel
    21.04.2014 la 12:43

    salut. am luat un bilet kuala lumpur – frankfurt cu 8 ore escala in ho chi minh. aveti idee daca visa de vietnam e necesara? ideea e ca nu vreau sa parasesc aeroportul in acest timp.

  10. manu p
    14.05.2014 la 10:47

    Buna,

    O sa calatoresc in Thailanda, stau 3 luni si va trebui sa obtin o noua viza in Malaysia- poate cineva sa imi confirme ca dureaza o zi lucratoare si nu e nevoie decat de bani pentru taxa, foto, formular viza?
    Mersi

  11. Niculae Gabriel
    25.03.2015 la 05:53

    Buna,
    Vrea sa stiu daca mai este in vigoare „fara viza sub 15 zile”.
    As vrea sa fac o excursie de 14 zile in Thailanda in luna august 2015.
    Aceleasei conditii pentru Visa on Arrival pe aeroport in Bangkok?
    Multumesc

  12. Mihai
    22.10.2015 la 16:20

    Salut,am o intrebare invlegatura cu voucerul care am inteles ca ti-l cere pt viza luata din Bangkok. Imi trebuie neaparat sau pot sa merg la hoteluri prin insule pe cont propriu? Multumesc

  13. 23.10.2015 la 19:45

    Pentru Niculae Gabriel – da este posibil sa iti iei Visa on Arrival pe aeroport in Bangkok, fara probleme pana in maxim 15 zile. Bogdan – Editor Online.

  14. 23.10.2015 la 19:50

    Pentru Mihai – da este posibil sa mergi la hoteluri prin insule pe cont propriu asa cum am facut si eu de altfel insa cand intri in Tailanda e recomandabil sa ai un hotel chiar si pentru 1 zi sau 2 unde sa stai si la care sa ai deja rezervare in prealabil. E chiar mai safe asa mai ales ca poate ajungi tarziu si te trezesti ca nu mai gasesti unde sa te cazezi la ora aia. Bafta si drum bun. Bogdan 🙂

  15. Cornel
    07.12.2015 la 16:56

    Salut,
    Calatoresc si eu in Thailanda si sunt foarte curios daca se mai acorda permisul de revenire pentru viza. Vin din Vietnam aterizez in Bangkok si de acolo zbor in Cambogdia de unde iar revin in Bangkok.
    In cazul in care seacorda permisul de revenire aveti idee daca exista vreun birou de imigrari in aeroport…BKK sau DMK.
    E ok daca intrerup viza luata din Ro si dupa solicit o a 2a on arrival? a mai facut cineva asa?
    Multumesc

  16. muresanu
    07.05.2016 la 19:05

    Aceeasi intrebare ca si Cornel. Daca intru pt cateva zile in Thailanda apoi plec in Cambodgia si apoi revin in Thailanda pot lua pentru ambele intrari visa on arrival la cateva zile? Multumesc frumos.

  17. valentina
    20.10.2017 la 14:50

    Sti cumva care este procesul pentru viza on arrival pentru Vietnam?
    Din ce am citit se poate lua si din aeroport, dar nu am gasit mai multe detalii pe site. Iar la ambasada, m-au trimis sa caut pe internet :))

  18. leti
    15.01.2018 la 14:22

    buna ziua, am urmatoarea situatie: ajung in thailanda pe 1 febr si plec spre singapore pentru 3 zile tot pe 1 febr, dupa care revin in thailanda pentru 9 zile. pot obtine viza in aeroportul din bangkok? ce formular completez. Precizez ca sejurul meu dureaza 13 zile in total. multumesc

  19. 15.05.2018 la 12:17

    Multumesc pentru informatii! Foarte utile 🙂

  20. George
    26.10.2018 la 20:53

    Buna, am inteles ca viza de Vietnam pentru cetatenii Romani este gratis, dupa cum au relatat unii care au fost acolo. Poate sa imi confirme cineva?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!