fbpx
excursii-razvan-pascu

De curand a fost modificat Codul Fiscal in ceea ce priveste firmele mici, cu afaceri de pana in 65.000 de euro pe an, insa majoritatea celor de la ANAF nu prea stiu sa explice care sunt noutatile. Pe scurt, este vorba de introducerea obligativitatii platii de impozit pe venit de 3% din incasari de catre toate firmele care au cifra de afaceri de pana in 65.000 de euro. In plus, a disparut obligativitatea de a angaja minim un om pentru a-ti pastra statutul de microintreprindere.

In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 54/23.01.2013, a fost publicată Ordonanţa Guvernului nr. 8/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

O microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

  • realizează venituri, altele decât cele din activităţi în domeniul bancar, în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii, în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului;
  • a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei al 65.000 euro;
  • capitalul social este deţinut de persoane, altele decât statul şi autorităţile locale.

Atenţie! S-a abrogat condiţia referitoare la numărul de salariaţi.

Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este obligatoriu pentru entităţile care îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.

Microîntreprinderile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu anul fiscal următor, dacă îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus.

Nu sunt obligate să aplice acest sistem de impunere persoanele juridice române care:

  • desfăşoară activităţi în domeniul bancar;
  • desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii;
  • desfăşoară activităţi în domeniile jocurilor de noroc, consultanţei şi managementului.

O persoană juridică română care este nou-înfiinţată este obligată să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţia privind capitalul social este îndeplinită la data înregistrării la registrul comerţului.

Microîntreprinderile nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor anului în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile menţionate mai sus.

Reguli tranzitorii

Pentru anul 2013, persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit care la data de 31 decembrie 2012 îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 112 indice 1 din Codul Fiscal modificat (menţionate mai sus) sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 1 februarie 2013, urmând a comunica organelor fiscale teritoriale modificarea sistemului de impunere, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 25 martie 2013 inclusiv. Până la acest termen se va depune şi declaraţia privind impozitul pe profit datorat pentru profitul impozabil obţinut în perioada 1 ianuarie 2013-31 ianuarie 2013.

Persoanele juridice române care au optat pentru acest sistem de impunere potrivit reglementărilor legale în vigoare până la data de 1 februarie 2013 păstrează acest regim de impozitare pentru anul 2013.

Baza de impozitare

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se aplică asupra bazei de impozitare constituită din veniturile din orice sursă, din care se scad:

  • veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
  • veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;
  • veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
  • veniturile din subvenţii de exploatare;
  • veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;
  • veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil;
  • veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii.

În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune.

Anul fiscal

Anul fiscal al unei microîntreprinderi este anul calendaristic. În cazul unei microîntreprinderi care se înfiinţează sau îşi încetează existenţa, anul fiscal este perioada din anul calendaristic în care persoana juridică a existat.

Cum sunt impozitate microintreprinderile?

Cota de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor este 3% care se aplică asupra bazei de impozitare.

Impunerea microîntreprinderilor care realizează venituri mai mari de 65.000 euro

Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit limita de 65.000 euro. Impozitul pe profit datorat reprezintă diferenţa dintre impozitul pe profit calculat de la începutul anului fiscal până la sfârşitul perioadei de raportare şi impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în cursul anului respectiv. În cazul contribuabililor care aplică prevederile speciale pentru anul 2013, limita de 65.000 euro şi impozitul pe profit datorat se calculează în mod corespunzător de la 1 februarie 2013.

Termenele de declarare a menţiunilor

Persoanele juridice române plătitoare de impozit pe profit comunică organelor fiscale teritoriale aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plăteşte impozitul pe veniturile microîntreprinderilor. Persoanele juridice care se înfiinţează în cursul unui an fiscal înscriu menţiunea în cererea de înregistrare la registrul comerţului.

În cazul în care, în cursul anului fiscal, una dintre condiţiile impuse nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea comunică organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului fiscal respectiv.

Microîntreprinderile care au realizat venituri mai mari de 65.000 euro vor comunica organelor fiscale teritoriale ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor, în cursul anului respectiv, potrivit prevederilor Codului de Procedură Fiscală.

Plata impozitului şi depunerea declaraţiilor fiscale

Calculul şi plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului „Declaraţia privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, selectând rândul “impozit pe veniturile microîntreprinderilor”, formular 100.

Impozitarea persoanelor fizice asociate cu o microîntreprindere

În cazul unei asocieri fără personalitate juridică între o microîntreprindere şi o persoană fizică, rezidentă sau nerezidentă, microîntreprinderea are obligaţia de a calcula, reţine, declara şi plăti la bugetul de stat impozitul stabilit prin aplicarea cotei de 3% la veniturile ce revin acesteia din asociere, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

Sursa: Finante Valcea

38 comentarii

  1. 29.01.2013 la 15:07

    Foarte buna informatia avand in vedere ca si eu detin un P.F.A.

  2. 29.01.2013 la 21:11

    informațiile prezentate sunt pertinente, însă ar mai trebui să le organizeși un pic cu niște bullets-uri.

  3. Andrei
    30.01.2013 la 09:39

    Se aplica si P.F.A.-urilor aceasta cota de 3%?

  4. Gratian
    03.02.2013 la 16:42

    Lege (sau ordonanta) data fara cap.

    Exista businessuri si businessuri, unele se pliaza pe formula SRL, iar altele pe microintreprinderi. Noi le bagam pe toate la microintreprinderi.

    Ce facem cu o afacere care lucreaza intr-o marja de 5-7% (cum e cazul unei agentii de turism nou infiintate)? Mergem cu formula microintreprindere si lucram pentru bugetul statului (care macar de ar fi administrat eficient), eventual aducand si bani de acasa, pana la atingerea plafonului.

    Vorba unui guvernator: „pui un copilot sa conduca o tara”.

  5. Simona
    11.02.2013 la 13:56

    Buna ziua,

    Va rog sa mentionati daca aceasta regula se aplica si pentru P.F.A..

    Multumesc.

  6. modrus cornel
    11.03.2013 la 11:23

    Societatile infiintate in Decembrie 2012 fara activitate in 2012 cum vor fi impozitate?
    Nu se poate aplica acelasi sistem de impozitare la toate societatile.Unele fac comert,altele prestari,altele productie,inseamna ca din start le taiem rasuflarea obligandui sa plateasca 3% pe venit pana la 65.000 Euro.

  7. MARIAN
    14.03.2013 la 12:47

    Buna ziua,

    Daca sunt platitor de impozit pe profit (SRL), cu cifra de afaceri sub 65000 euro la 31.12.2012, fara salariati, activitate consultanta, pot sa optez pentru impozitare ca microintreprindere de la 01.02.2013?
    Multumesc.

  8. JENI TOMESCU
    19.03.2013 la 15:47

    VA ROG ,SA IMI SPUNETI SI MIE,LA O AGENTIE DE TURISM ,CARE E BAZA DE CALCUL A IMPOZITULUI DE 3 %.AM INTELES CA SE CALCULEAZA NUMAI LA COMISION
    .VA MULTUMESC

  9. Paulina
    20.03.2013 la 12:16

    Felicitari Razvane 🙂 Astia care dau legile ar avea nevoie si de „translatori” care sa comunice explicit cu cei vizati.

  10. Alin
    20.03.2013 la 18:02

    Razvan, d-na/d-soara JENI TOMESCU a pus o intrebare foarte pertinenta. Ne chinuim de multa vreme sa primim un raspuns avizat dar nu ni-l poate oferi nimeni fie ca-s experti CECAR , fie ca-s de la finante , bla bla , multi care iau bani si sunt niste habarnisiti , incepand cu cei de la stat …. Daca ne poti lumina ar fi ideal. Deci :
    1. In turism , ce se considera venit ? Comisionul sau intreaga valoare a facturii incasate de la clienti.
    2. In cascada , cum se calculeaza cifra de afaceri in turism ? Inteleg ca in practica se calculeaza in doua feluri : 1 – total comsion 2 – total vanzari . Cum e corect ?
    3. In functie de intrebarile de mai sus ar fi clar cum trebuie platit impozitul insa … nimeni , repet NIMENI si nicaieri nu se specifica clar. Nici codul fiscal nu ajuta prea mult.

    Asa ca Razvan, daca poti sa ne ajuti cu un raspuns , chiar cu un articol pe tema asta cred ca ai face multa fericita si KH-ul tau ar creste considerabil 🙂

    Merci

    Alin

  11. Gratian
    20.03.2013 la 19:06

    Codul Fiscal specifica doar care e baza de impozitare a TVA pentru agentiile de turism (comisionul). De regula, baza de impozitare TVA nu e totuna cu baza de impozitare a profitului/venitului.

    Totusi, serviciul prestat de agentia de turism este serviciul unic prevazut de art 152 alin (2) din Codul Fiscal. Veniturile agentiei sunt realizate din prestarea unor astfel de servicii. In spiritul legii, se inregistreaza doar comisionul ca venit…litera e interpretabila.

    Daca, presupunand prin absurd, este agreata varianta in care intreaga factura se inregistreaza ca venit, se ajunge mai repede la pragul de 65.000 Euro si e posibil ca finantele nu fie prea incantate.

    Contabilii pe forumurile de specialitate dau ca solutie inregistrarea comisionului ca venit (si eventual TVA), diferenta intrand in contul 462 care se regularizeaza cu facturile primite de la furnizori. Din pacate parerile lor nu sunt opozabile tertilor.

    Un articol pe aceasta tema nu ar ajuta atat de mult cat o pozitie oficiala a ANAF.

  12. 21.03.2013 la 13:43

    Buna Razvan. Am si eu o nelamurire legata de noua lege si efectul ei asupra agentiilor de turism. Daca vom deveni microintreprinderi pentru ca se va lua in calcul ( ca pana acum ) doar comisionul ca venit si deci pentru a ajunge la 65.000 euro e cale lunga…cati angajati trebuie sa aiba MINIM prin lege o agentie de turism?
    Ziceai ceva cum ca a disparut obligativitatea de a angaja minim un om pentru a-ti pastra statutul de microintreprindere…la agentii de turism e la fel? Mersi mult pt lamurire…

    Lidia

    PS: felicitari pentru conferinta de la PNeamt de anul trecut..sper sa se mai repete

  13. CRISTINA
    30.03.2013 la 13:51

    Prost sistem.Luam exemplu Broker..si agentii pj ai Brokerilor.Broker incasari 66000 – 16% din comision total 1584 euro( din profit nu cred ca ar ramane 500 de euro de plata la stat, iar agentii pj sau brokerii mai mici la 64900 Euro platesc 1950 Euro curati in conditiile in care ambii agenti au aceleasi comisioane dar taxe triple de platit pe acelasi domeniu??Deci….cine a creat sistemul a vrut sa defavorizeze sau sa inchida din microintreprinderi.

  14. andrei
    02.04.2013 la 18:51

    Buna ziua.
    Am citit toata discutia de aici, dar tot nu sunt lamurit. Am un magazin de piese auto,
    achizitionez o piesa u 10 lei si o vand cu 15 lei. La ce platesc inmpozitul asta de 3%? la toti 15 lei sau doar la cei 5 lei adaos? e destul de babeste si pe intelesul tuturor.

  15. 02.04.2013 la 19:09

    @ Andrei
    „achizitionez o piesa u 10 lei si o vand cu 15 lei.”
    impozit pe venit de 3% ==> 3%*15 lei = 0,45 lei

  16. Gratian
    02.04.2013 la 19:11

    e simplu – 3% din 15 lei

    discutia este despre agentii de turism, care au un regim special

  17. Costin
    03.04.2013 la 19:44

    Foarte interesata discutia legata de agentiile de turism si modul de aplicare a impozitului pe micro – 3%. Deduc(dupa patima cu care intreba cei interesati) ca parte din voi detineti agentii de turism. Ma intreb voi nu platiti un contabil? Tot pe baza deductiei realizez ca l-ati intrebat si nu a fost capabil sa va raspunda, sau raspunsul nu a fost unul credibil(lamuritor), astfel incat va propun solutia cea mai simpla, sa-l schimbati, e limpede ca aveti nevoie de altceva. Eu detin in portofoliu 3 agentii de turism, cunosc in detaliu legislatia aferenta acestui domeniu(care are un regim special) si pot oricand oferi solutii pertinente. Cei interesati intr-o posibila colaborare pot posta aici un mesaj si ii voi contacta. Multumesc.

  18. 06.04.2013 la 14:32

    TOT MI CLARA IMPOZITAREA AGENTIILOR DE TURISM, NIMENI NU A FACUT TRIMITERE LA TEMEIUL LEGAL

  19. vio
    12.04.2013 la 11:29

    Domnule Razvan,
    Sa citim legile stim fiecare,dar cei care va pun intrebari doresc interpretarea legilor si clarificari .

  20. STOIAN
    16.04.2013 la 09:31

    Buna ziua. Am un salon de infrumusetare deschis recent si as dori sa stiu daca trebuie sa fac bon de consum pentru vopseluirile pe care le folosesc la cliente. Fac nir la fiecare factura de marfa si o trec in reg. de incasari si plati . Veniturile le bat in casa de marcat . Chletuiala cu casa de marcat o trec ca si cheltuiala in D 200 ? Mentionez ca in 2012 (nov si dec) am avut pierdere. Cand voi avea profit voi mai putea sa-mi deduc cheltuiala cu casa de marcat din impozit daca eu o deduc acum ?

  21. MARIANA
    20.05.2013 la 12:09

    in cazul unei microintreprinderi care presteaza servicii de coordonare proiect/secretariat/management pentru o firma comunitara, care este cota de impozitare? La finele anului care este procentajul de impozitare applicant?
    Este necesara angajarea unui contabil?

  22. Bogdan
    27.07.2013 la 15:13

    Salut Costin,
    cum pot intra in legatura cu tine sa ma ajuti cu cateva informatii legate de agentiile de turism si legislatia aferenta.Vreau sa imi deschid o agentie de turism noua si implicit o firma noua.
    M-ar interesa in prima faza legislatia pentru infiintarea unei firme.Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru a infinta o firma?

  23. Costin
    31.07.2013 la 16:20

    Bogdan, imi poti transmite numarul tau de telefon si te contactez eu, te voi lamuri cu toate cele solicitate. Eventual, pentru a nu te gandi ca te poate suna oricine, il poti transmite fara ultima cifra si voi face eu mai multe incercari, dar te voi gasi 🙂
    Mariana, procentul este 3%, iar de contabil nu poti scapa 🙂
    Sa aveti o zi cu spor!

  24. elena
    31.07.2013 la 16:41

    Buna ziua! In legatura cu deducerea casei de marcat din impozitul pe venit. Ce note contabile trebuie facute? Multumesc!

  25. Dan
    25.08.2013 la 18:39

    Buna ziua
    Urmeaza sa inchei un contract de prestari servicii cu o primarie. Voi primi, sa zicem, 3000 lei brut lunar, din care trebuiesc platite darile catre stat. Sfatuiti-ma va rog, ce-ar fi mai convenabil sa infiintez, un pfa(sau II) sau un srl, avand in vedere ca la un pfa platesc 16% impozit, iar la srl pot plati doar 3% ca si microintreprindere. Mentionez ca nu voi avea nici un fel de cheltuieli deductibile care pot fi scazute din venitul total.
    Deasemenea, lamuriti-ma daca infiintez firma la 01 septembrie, insa contractul respectiv incepe la 15 octombrie trebuie sa platesc celelalte dari catre stat(CAS si CASS) pentru perioada in care nu am avut activitate ?
    Va multumesc

  26. Ioan Ududec
    12.09.2013 la 07:13

    Daca fac achizitie intracomunitara spre exemplu de 100 lei si vand cu 150 lei fara tva, care este baza de calcul?

  27. Gabriela Dumitrescu
    23.09.2013 la 16:28

    Buna ziua,
    Lamuriti-ma si pe mine ,sunt un SRL vanzari masini second hand,am optat pentru plata a 3 % pe venit,pentru ca nu stiam ca o sa depasesc 65.000 Euro ,cumpar masini inmatriculate de pe tara, de la persoane fizice si practic activitatea de consignatie cu TVA la marja de profit , anul acesta,luna aceasta am cumparat o masina in valoare de 29.000 lei ,iar la vanzare contabilul mi+a zis ca o sa platesc 900 lei ,3 % din venit,din factura !!! cred ca este o aberatie in masura in care poate nu am profitul de 1000 ,mai ales ca eu in calitate de actionar am imprumutat firma ??
    Este adevarat ??

  28. Georgiana Tache
    24.10.2013 la 10:20

    Buna,
    Am o societatea de transport intern si international de persoane.De fapt societatea face intermediere in transport , am facturile de la furnizor ptr transportul efectuat si mai departe eu facturez catre client transportul plus un commision al meu.Cand calculez impozitul de 3 % , aplic cota la toata valoarea facturata sau doar la commision ?
    Multumesc !

  29. JENI TOMESCU
    29.10.2013 la 13:24

    Buna ziua, daca o firma care a fost cu impozit pe profit ,pana la 31 ian.2013,trecand la impozit micro,poate trece din nou la impozit pe profit? Care sant conditiile,(Cifra de afaceri care se calculeaza ,este anul fiscal 2013 ,dar include perioada ian.-decembrie 2013 s-au febr.- decembrie 2013 ) Deasemeni,ce curs valutar se foloseste la calculul cifrei de 65000 Eur. Va multumesc mult.

  30. JENICA TOMESCU
    04.12.2013 la 13:08

    Va rog sa ma ajutati si pe mine ,La o firma de vulcanizare,se face declaratia de mediu,?,cum se calculeaza si cand se depune.Va multumesc mult.

  31. mihaela
    06.12.2013 la 20:09

    salut costin,
    as dori sa discutam despre monografia contabila a agentiei de turism. o experienta mai indelungata ca a ta m-ar ajuta. cum pot lua legatura cu tine? multumesc.

  32. mihai
    21.01.2014 la 10:16

    buna ziua,
    am o intrebare la care nu gasesc un raspuns: Daca o firma infiintata in anul 2013 oct,realizeaza o cifra de afaceri de 150000 lei in luna oct-nov si dec,a depasit plafonul? cum se calculeaza acest plafon? sau plafonul era de 220000 lei in anul 2013 ?? va multumesc

  33. rares
    27.04.2014 la 12:57

    Buna ziua,

    Va rog sa ma lamuriti in cazul in care firma este infiintata in sept 2013, care este cifra de afaceri pe care trebuie sa o realizeze pana la 31.12 pentru a trece la impozit pe profit: 65000 eur sau se calculeaza proportional cu perioada lucrata adica sept- dec 2013.

  34. Sorin
    26.10.2014 la 19:25

    In atentia d-lui Costin daca mai intra pe aici si citeste . Sa imi dea o adresa de contact , mail web, etc .. Caut o firma de contabilitate ptr agentia noastra de turism care urmeaza in dec -ian sa o mutam din provincie in Buc si ca atare avem nevoie de un contabil nou. Suntem de 13 ani pe piata si stiu ce caut . Poate dvs sunteti persoana potrivita.
    Astept la mailul : sorin0868 la yahoo.com ….

  35. PETRESCU MARIAN
    14.11.2014 la 15:49

    BUNA ZIUA MA INTERESEAZA DACA INTRUN AN FISCAL NU DEPASESC PLAFONUL DE 65000 EURO INCEPIND CU ANUL URMATOR C E SE INTIMPLA O IAU DE LA ZERO VA ROG SAMI DATI UN RASPUNS

  36. ionut
    07.12.2014 la 21:05

    Plafonul de 65000 de euro se refera la un an fiscal, deci, incepand cu urmatorul an incepeti de la zero.

  37. 17.01.2015 la 08:38

    Buna ziua Iubiți Oameni,

    Am Dna Maria Konus, i dă afară împrumut pentru cei care sunt în nevoie de asistență financiare de orice fel, deci, dacă vă aflați acolo în căutare de împrumut între suma minimă de 1.000,00 la suma maximă de 5,000,000.00 Apoi completați formularul de aplicare de mai jos să continue pe această tranzacție ..

    1) Numele complet: …..
    2) Sex: ……..
    3) Suma necesară ………
    4) Împrumut Durata ………..
    5) Adresa principală …………
    6) numarul de telefon mobil: …..
    7) Ocupatia: ….
    8) Venitul lunar: ………
    9) Data plății: ….

    Aștept răspunsul dumneavoastră de urgență pentru a vă trimite termenii și condițiile acestui împrumut ..

    Multumesc,
    Dna Maria Konus

    E-mail = (Maria_konus@outlook.com)

  38. Dani
    26.09.2017 la 11:10

    Buna , am microintreprinderea deschisa de 2 ani…vreau sa fac schimbare de admin mamei mele pt ca nu ma mai po5 ocupa….iar ea imi va da banii pe produse…
    Adaosul comercial de la 0 la 200 la suta cat timp il pot baga? Sunt conditionat de amumite reguli? Mentionez ca pana acum am marcat de un miliard.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]