fbpx
excursii-razvan-pascu

Am inceput acum 2 saptamani o serie de articole cu impresii scrise de Florin Conghilete, un medic roman stabilit in Franta la rezidentiat. Cel mai probabil Florin va ramane in Franta si nu se va mai intoarce in Romania, asa ca a decis sa ii ajute si pe altii cu informatii utile despre cum e viata acolo si care sunt noutatile de care se loveste. Iata astazi partea a-II-a!

Astazi imi propun sa va aduc la cunostinta cateva informatii despre deschiderea unui cont bancar in Franta. Datorita necesitatii acestuia in aproape toate situatiile ivite cu instalarea intr-o noua casa si regiune, precum cele de telefonie fixa, mobila, internet, TV, inchiriere de apartament si intr-un final primirea salariului sau a bonificatiilor de rigoare, a trebuit sa parcurg si acest pas.

Pentru bun inceput trebuie sa precizez ca am ales ca si banca, LCL (Le Credit Lyonnais), una dintre filialele pariziene. Pentru deschiderea unui astfel de cont este imperios necesara, indispensabila, dovada unui domiciliu. Facand o mica paranteza trebuie sa mentionez ca niciun apartament sau casa nu poate fi inchiriata fara dovada si implicit existenta unui cont bancar. Asadar, un cerc « vicios », pe care il vede toata lumea. Am sa abordez problema incepand cu situatia existentei unui domiciliu, asa cum a fost si cazul meu.

A fi domiciliat undeva presupune ca cineva sa va fi luat in spatiu. Asadar, o simpla hartie pre-editata a bancii, prin care persoana care va ia in spatiu, chiar si pentru o zi, o semneaza, « sur l`honneur » ! Pare greu de crezut, insa efectiv orice persoana care este de acord cu acest lucru poate semna. Fie ca va este ruda, cunostinta sau doar o persoana care doreste sa va intinda o mana de ajutor semneaza acea hartie fara ca pe viitor sa aiba vreo alta obligatie pentru situatia Dvs.

Odata aceasta problema rezolvata, mergeti impreuna la banca pe care vi-o doriti si veti fi preluat de un consilier. Vi se va face copie dupa actul de identitate (preferabil pasaport, din propria mea experienta), iar apoi veti fi chestionat asupra unor privilegii sau servicii ale bancii, incepand cu cele de asigurare a banilor din cont si ale bunurilor ce le aveti, in caz de furt si terminand cu modelul cardului. Procesul este unul format din o multitudine de pasi, in care datele personale sunt introduse in sistemul bancar, sunteti intrebat asupra doleantei Dvs de a avea homebanking, sau alte optiuni aditionale.

Durata unei astfel de vizite la banca se intinde intre 30 si 45 de minute. Cel mai important fapt, asupra caruia a revenit accentul principal, este dovada existentei unui loc de munca, unui viitor angajator, a unei promisiuni de angajare. Per total, este doar un detaliu, pentru ca poate fi completat atat cu indicativul « student » cat si cu « liber profesionist », insa in cazul meu au fost interesati sa adaug si spitalul in care voi profesa.
Dupa terminarea acestor formalitati, va puteti depune imediat in cont orice suma de bani doriti Dvs. Cei de la LCL, au o limita impusa de extragere a sumelor de bani, aceasta fiind un maxim de 500 de euro, in 3 zile consecutive. Pana la sosirea cardului (10 zile) vi se va elibera si un carnet de cecuri (pe care veti avea posibilitatea de a-l alege din diferite modele), carnet de cecuri ce va ramane si in paralel cu cardul, deoarece aici este o modalitate de plata utilizata.

Orice dovada a unei depuneri de bani si orice extras de cont lunar trebuie imprimat si pastrat. Taxele de administrare ale contului ajung la circa 77 de euro pe an, insa pentru cei sub 30 de ani (cazul meu), exista o reducere de 37%, per total ajungandu-se la o suma egala a 48 de euro.

Revenind la cei ce nu fac dovada existentei unui domiciliu, acestia pot veni cu proprietarul viitoarei lor case inchiriate la banca si acesta va semna precum ca veti fi luat in domiciliu la adresa acestuia. Proprietarul trebuie sa nu fi trecut anunturile de inchiriere printr-o agentie de imobiliare, pentru ca astfel aceasta, pentru viitorul chirias va cere un cont bancar, deci, iarasi, cercul vicios. Asadar, dupa cateva ore de cautare ale unor anunturi imobiliare de la particulari si discutarea termenilor de inchiriere cu acestia va puteti prezenta impreuna la banca pentru deschiderea contului Dvs.

Chiar daca poate parea complicat, acest lucru nu este deloc dificil, ba chiar face parte din farmecul instalarii intr-o noua tara.

Inchei prin a va preciza ca toate aceste informatii fac referire la propriul meu caz, iar alegerile mi-au apartinut in totalitate mie. Sunt sigur ca marea majoritate a situatiilor vor fi de aceeasi factura, insa tin sa subliniez ca exista multe alte variante asupra acestui subiect, insa aceasta imi este cunoscuta mie.

Saptamana frumoasa sa aveti!

* alte articole pe aceasta tema gasiti aici.

7 comentarii

 1. Lori
  31.10.2012 la 19:18

  Foarte interesant articolul, mai ales ca anul viitor urmeaza sa plec la facultate, iar eu imi doresc sa merg tot in Franta.
  Ai putea preciza cateva detalii referitoare la costuri? (chirie, utilitati, transport, mancare etc)
  Multumesc anticipat!

 2. 31.10.2012 la 19:55

  In articolele urmatoare sunt tratate toate aceste aspecte. Ma bucur ca astfel de informatii isi gasesc cautatorii si ca pot fi de folos. Orice persoana ce are nevoie de informatii suplimentare ma poate contacta pe pagina personala de Facebook.

 3. mika
  31.10.2012 la 23:15

  interesant articol. as vrea sa stiu mai multe despre salarii, mijloacele de transport in comun si unde se pot gasi cartele pentru telefon pentru ca sunt nou venita si nu prea stiu cum se circula, de unde se cumpara abonamentele pentru bus sau catrele. Eu sunt in orasul Rouen. Multumesc anticipat!

 4. Razvan Pascu
  (author)
  02.11.2012 la 20:57

  @ mika: vom publica si aceste detalii.

 5. 04.11.2012 la 23:56

  Multumiri lui Razvan si Florin pt sfaturile altruiste si atat de necesare ;apreciez ceea ce faceti si va rog frumos sa continuati

 6. 06.11.2012 la 00:10

  Multumim, Mady !

 7. Racariu Gabriel
  12.01.2016 la 20:46

  Nu este nimic adevarat eu sunt in franta de 2 ani…bancile franceze nu au subventii cu bancile romane…deci daca faci un imprumut si nu platesti nu au ce sa iti faca…deci ei ezita sa iti deschida conturi cum vad acte romanesti…sunt dor trei tipuri de banci care au subventii cu bancile romane si deschid conturi la straini !!!!!!!!!!!!!!!!

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]