Pentru cea de-a doua zi in Oslo imi planificasem o zi plina de activitati. Pe la birourile de informatii turistice sunt disponibile vreo doua modele de ghiduri ale orasului, care includ si ceea ce se petrece in oras in fiecare zi.
Astfel, Sambata dimineata am plecat la o plimbare spre zona cu magazine de designer si vintage a orasului, care pe la ora 10 de abia isi deschideau obloanele, dar merita un window-shopping. Punctul final al plimbarii avea sa fie piata Birkelunden unde in fiecare Sambata are loc o piata a fermierilor din zona, cu produse alimentare dar si flori si cosmetice ecologice. In functie de vreme si de sezon orele in care piata este deschisa pot varia, insa in Sambata in care am ajuns eu, era deschisa intre orele 11 – 16. Din pacate de abia luasem micul dejul deci nu m-am putut infrupta din bunatati, insa am degustat cate putin din fiecare: mustar realizat in casa, branza, salam din carne de ren, prajituri si paine coapte in casa si dulceturi. Standul care m-a cucerit a fost insa cel cu zmeura, de unde am si cumparat o cutiuta de zmeura pentru 35 de coroane (aproximativ 4 euro).
De aici am pornit spre Centrul de Pace Nobel unde la ora 12 avea loc primul tur ghidat al zilei. Cladirea se afla fix in port, imediat langa Primarie, iar biletul de intrare costa 80 de coroane. Zilnic la orele 12 si 15 au loc tururi ghidate in limba engleza, in cadrul carora se prezinta istoria premiului Nobel pentru Pace dar se povestesc cate ceva si despre viata lui Alfred Nobel.
M-am bucurat sa descopar un ghid cu adevarat pasionat ce cunostea multe despre viata lui Alfred Nobel, care se pare ca a fost o persoana foarte controversata. Desi a avut cateva sute de inventii, ghidul a recunoscut ca multe dintre acestea au fost complet inutile. Principala sa inventie si sursa a bogatiei sale a fost dinamita. Nobel a inceput sa investeasca in lupta pentru pace prin intermediul unei prietene de-ale sale, militante pentru pace. Mare parte din averea sa a fost lasata pentru crearea acestei fundatii si pentru a crea 5 premii care sa fie acordate pentru Fizica si Chimie, Industrie, Literatura, Medicina si Pace. Premiul Nobel pentru Pace a fost lasat in grija Norvegiei…nestiindu-se insa cu exactitate motivul acestei alegeri (din cate se cunoaste Nobel nici macar nu vizitase Norvegia). Se pare ca prin acest gest a dorit sa isi spele oarecum numele, fiind o persoana destul de criticata si controversata.
Imediat in fata Centrului de Pace Nobel se afla platforma de plecari ale ferry-boat-ului numarul 91 spre peninsula Bygdoy. Biletul costa 30 de coroane (dus, de persoana) insa atentie ca trebuie sa il cumparati fie de la automatul de bilete din apropiere, fie de la Service Point din port. Daca il veti cumparat direct din barca costa 50 de coroane.
Pe peninsula Bygdoy se afla doua dintre cele mai titrate muzee din Oslo, Norsk Folkmuseum, un fel de muzeu al satului, si The Viking Ship Museum.
Din lipsa de timp nu am reusit sa vad decat muzeul satului, insa a meritat pe deplin. Biletul de intrare costa 100 de coroane si va puteti alatura unui tur ghidat care incepe de la ora 12 si de la ora 15. Ghidul ofera cateva informatii despre muzeu si despre casele aflate acolo, din zona rurala si de la fermele Norvegiei, apartinand diverselor tinuturi si culturi, inclusiv indigenii din Nord, Sami. Am vizitat doua ferme norvegiene dar si o biserica de lemn, asemenea celor maramuresene, Norvegia fiind alaturi de Maramures locul unde se mai pot gasi biserici vechi din lemn.
In interiorul muzeul au loc tot felul de evenimente pentru vizitatori, intre care demonstratii traditionale precum framantatul si coptul painii traditionale (un fel de turta), dar si demonstratii de cantece si dansuri traditionale.
Ultima oprire a zilei a fost la cladirea Operei din Oslo, cu o arhitectura impresionanta si o forma ce aminteste de celebra cladire din Sydney. In timpul zilei exista si cateva tururi ghidate ale cladirii, insa daca nu va nimeriti in preajma niciunui tur, puteti pur si simplu urca pana pe acoperisul alb al cladirii, pe un fel de culoar supra-natural, de unde am reusit sa vad si scenele celui mai mare festival de muzica din Scandinavia, Oya.
Cam aceasta a fost calatoria mea la Oslo cu Paravion.ro – prima agentie de turism exclusiv online din Romania. Impresii din prima zi petrecuta la Oslo puteti citi aici, iar aici puteti citi alte impresii de calatorie in Norvegia.
Oslo este un oras extrem de scump care merita vazut dupa ce ati cam vazut toata Europa. Nu pot sa spun ca se afla in topul oraselor vazute de mine, mai ales pentru ca ma asteptam ca preturile mari sa aduca dupa sine si o civilizatie de nedescris. Insa nu a fost chiar asa, in mare parte inclusiv datorita tiganilor romani si bulgari care populeaza parcurile din Norvegia, cersesc pe acolo, fac gratare in parc, canta la acordeon sau vioara si care dau un aer destul de neplacut orasului.
Dupa spusele ghidului de la City Hall-Oslo in iulie 2014, Premiul Nobel pentru Pace se decerneaza aici in semn de pretuire pentru o natiune care nu a agresat nici o alta natiune…pana de curand cand a participat cu efective militare la o actiune internationala .