Acum vreo 10 zile am fost intr-o vizita pe Valea Doftanei, zona cunoscuta mai ales bucurestenilor pentru apropierea fata de Capitala (se ajunge mult mai usor decat pe Valea Prahovei pentru ca se evita aglomeratia din zona Sinaia-Predeal).

De asemenea, zona este la fel de cunoscuta si de catre cei cu varsta mai mare decat a mea, in special pentru celebra inchisoare de care se leaga numele lui Ceausescu.

Aici, in aceasta zona, departe de galagia marilor bulevarde si departe de aglomeratia de pe DN1, 4 investitori din Bucuresti au decis sa deschida o pensiune de lux, cu 5 margarete (cum probabil mai sunt maxim 10 in toata tara). Povestea lor, foarte pe scurt, este urmatoarea:

  • au fost motivati de faptul ca de fiecare data cand cautau un loc de cazare intr-o pensiune de 5 margarete din Romania nu gaseau locuri, deci au presupus ca este o afacere buna.
  • au decis sa isi uneasca fortele si sa investeasca cate 100.000 de euro fiecare in acest proiect turistic.
  • au vizionat multe locuri din tara timp de 8 luni de zile pana au decis sa cumpere terenul de pe Valea Doftanei, langa lacul Paltinu.
  • au colaborat cu o firma de arhitectura care le-a facut un proiect exclusivist cu un design avangardist.
  • au accesat fonduri europene de 200.000 de euro, iar investitia initial preconizata la 400.000 de euro a ajuns la 800.000 euro.
  • in 2 ani au terminat de construit pensiunea, are 8 camere, 25 de locuri de cazare, 60 de locuri in restaurant, suprafata totala de 1000 mp.
  • pensiunea a fost lansata in august 2011, iar gradul de ocupare pentru primul an este de 40%. Se doreste ca gradul de ocupare pentru 2012 sa creasca la 50%.
  • pensiunea arata ca un fagure de miere, este construita din materiale ecologice si are un consum de energie redus, fiind construita semi-ingropata. Are sala de fitness, sauna, loc de joaca si pot fi folosite gratuit caiacele si bicicletele pensiunii.

Dupa un an de zile, peste 5000 de persoane au trecut pragul pensiunii, 60% dintre venituri provenind din restaurant. Sunt oameni care vin special din Bucuresti doar pentru a lua masa la Atra Doftana si apoi se intorc acasa. O noapte de cazare costa 290 RON si 60% din business il reprezinta turistii individuali, restul fiind evenimente corporate.

Atra Doftana pune accent in special pe bucataria sa si pe bucatarul Maurizio Landi, un bucatar cu experienta in Londra, Paris, Milano, New York si Bucuresti. Bucataria este gandita cu o identitate romaneasca pe o platforma internationala, cu ingrediente si arome locale si straine. De asemenea, proprietarii Atra Doftana pun accent si pe promovarea artei, in acest sens colaborand cu artistul Ramon Grosos sau diferiti artisti de jazz.

Ce puteti vedea in zona?

Cheile Doftanei, barajul Paltinu, muntii Baiului, baile Telega, rezervatia botanica cu narcise.

Cum faceti rezervare?

Pensiunea Atra Doftana se afla in satul Tesila, Fundatura Cerbului, Str. Lacului, judetul Prahova. Pentru rezervari folositi adresa de email info@atradoftana.ro iar mai multe detalii puteti afla pe site-ul lor sau pe pagina de Facebook. Rezervari se pot face si la numarul 0735.020.110.

Cum ajungeti la Atra Doftana?

Drumul de acces care iese din DN1 este bun pana la un moment dat cand incepe sa urce, apar serpentine si denivelari in asfalt. Partea mai putin buna este ca pensiunea nu se afla la strada principala si pentru a ajunge la pensiune trebuie sa mergeti cu masina pe un drum forestier prost, aproape rupt de la alunecarile de pamant. Investitorii Atra Doftana pun in fiecare an din banii lor ca sa repare drumul care continua sa se strice. Iar drumul poate fi atat o pacoste, cat si un atuu. In mod sigur veti ajunge cu nervi la receptie, insa cand veti vedea cum arata pensiunea si cat de departe sunteti de „civilizatie”, sigur o sa va placa.

Un articol despre pensiunea Atra Doftana puteti citi si pe Wall-Street.ro

Imagini pensiunea Atra Doftana

19 comentarii

  1. Rizica
    09.10.2012 la 14:56

    Foarte frumos…

  2. Alexandra
    10.10.2012 la 10:02

    Foarte bine arata! Ma bucur ca exista astfel de locuri in Romania. Mi-am facut un tel din a ajunge acolo macar o data anul acesta. Multumesc ca ai scris un articol despre pensiune, astfel probabil nici nu auzeam de ea.

  3. 15.10.2012 la 15:24

    Este pensiunea folosita in sezonul din 2011 la o competitie cu cantec de la A1, daca-mi amintesc eu bine:)

  4. 17.10.2012 la 14:16

    Cred ca este o combinatie intre genial si impresionant de placut din punctul de vedere al design-ului, o combinatie ce este bine conturata de catre imaginea luxului,
    Sunt mai mult decat incatat de poze, mersi frumos pentru postare!

  5. Tripadvisor
    27.10.2012 la 23:28

    As dori sa aduc cateva completari la articol:
    – referitor la acces, drumul, dupa Ploiesti, e destul de prost si nu prea ai ce vedea; barajul e inchis, asa ca nu se pot face deja celebrele poze a la Facebook de la Vidraru:) Altceva nu ai ce vedea, decat niste pensiuni vopsite in portocaliu sau verde si kilometri de gratare sfaraind a mici in tonuri de manele. Portiunea de drum de la asfalt la pensiune este intr-adevar foarte proasta si as spune chiar periculoasa, nu va aventurati sa o parcurgeti pe intuneric! Asta te cam face ca, odata ajuns la pensiune, sa nu-ti vina sa mai pleci prin zona…
    – zona unde efectiv nu ai ce face sau vizita, asa ca stati in jurul pensiunii…unde se pare ca singura activitate mai acatari este caiacul. Din pacate pensiunea este chiar la coada lacului si in fata ei este…namol si nu apa (se vede si in pozele de mai sus), ceea ce confera privelistii un aer dezolant
    – daca totusi vreti sa mergeti sa vizitati locul, va recomand DN1 pana la Comarnic (aglomeratia incepe dupa Comarnic) si apoi dreapta. Este un traseu mult mai pitoresc, la altitudine si cu un asfalt mult mai bun
    – mancarea la resturant e absolut banala (probabil ca renumitul chef era plecat) insa preturile rezonabile. Ceea ce aduce o nota slaba insa este serviciul: lent si lipsit de atentie fata de clienti. Chelnerul, un pusti, era complet depasit de situatie. In plus am avut si un incident neplacut: teresa tip deck are niste rosturi foarte mari intre placi iar piciorul scaunului fiind foarte subtire a scapat intre ele si am efectuat o superba cazatura pe spate care din fericire a ramas fara urmari. Le recomand celor de acolo sa schimbe macar scaunele.
    – nu am inoptat si nici nu am putut vedea vreo camera pentru ca pur si simplu la receptie nu era nimeni in scurta noastra escala la pensiune. Desi parcarea spectaculoasa de pe acoperis era plina, locul parea gol, si de turisti si angajati deopotriva.

    Una peste alta, desi ca exercitiu arhitectural pensiunea ramane un exemplu singular in peisajul nostru montan (fata de ororile mentionate anterior), personal nu cred ca este un business sustenabil (fata de valoarea investitiei) fara a se aduce ameliorari accesului, serviciilor/personalului si in general posibilitatilor de recreere in zona.

  6. Lia
    02.11.2012 la 10:54

    tripadvisor, chiar ai avut ghinion 🙂
    cand am trecut pe acolo, la inceputul verii, lacul era plin, de toata frumusetea!
    nici noi nu am stat peste noapte, dar dupa-amiaza petrecuta a fost foarte reusita, chiar si cu copilul dupa noi, nu ne-am plictisit deloc (era un loc de joaca, iarba verde buna de belota:-).
    iar seara, cand ne-am intors la pensiunea unde aveam cazarea, ne-am dat seama (mai bine) ce diferenta uriasa este intre genul acesta de pensiune si restul…

  7. 05.11.2012 la 18:36

    nu imi vine sa cred ca exista asa ceva in romania , multumim de fotografii

  8. stoica i
    19.03.2013 la 17:35

    In momentul in care platesti ptr a beneficia de un serviciu eu cel putin doresc sa beneficiez de acel serviciu la standardele cele mai bune.Multi romani au impresia gresita ca se poate si asa probabil reminescenta comunista sii nu comenteaza cand cea ce li se ofera nu se ridica la standardele promise.
    Am fost in cursul saptamanii Lunea la aceasta pensiune de 5 margarete adika un grad ridicat extrem as putea spune de seriozitate in oferirea serviciului de hosting.Cateva puncte slabe ale pensiunii:
    -drumul de acces nu se precizeaza de la inceput cum este starea sa ….deplorabila adica daca nu ai SUV sau o masina compacta cu garda mai inalta la sol risti sa ramai intepenit,sa derapezi pe namol si sa cazi in rapa,sa iti cada bolovani din coasta dealului, sa se surpe drumul cu tine sau in cel mai bun caz sa rupi masina in doua pana la pensiune
    – caldura in pensiune, fiind numai 2 persoane in pensiune la momentul acela in sala de mese nu „a functionat” sistemul de incalzire rezultatul o raceala extrema ptr nevasta mea
    -caldura in camere termostatul nu functiona rezultatul un somn cu 2 pilote
    – mancarea acelasi fel de mancare comandat la pranz nu seamana nici estetic nici ca gust cu cel comandat seara nu stiu ce se intampla cred ca bucatarul era oftticat ca l-am tinut pana la ora 20.30 la munca ca sa pregateasca cina in conditiile n care ultima comanda la bucatarie era ptr ora 21.30
    – 2 pers 1 halat de baie fara papuci, chiuveta careia ii curgea sifonul pe pardosea, sapun lichid dubios si in cantitati infime, suport hartie igienica ruginit, pardoseala dus cu margini metalice ruginite de frica tetanosului am stat fara baie
    – desi era frig in sala de mese mai trebuia sa astepti pe cineva sa vina sa ia comanda si 20 minute etc.
    Am ramas acolo peste noapte din nevoie nu mai voiam sa fac drumul intors sau sa caut alta pensiune in zona dar regret enorm.Bani dati pe fereastra, munciti ptr servicii medii la pret de 5 margarete(numai cateva pensiuni au 5 margarete in toata tara)
    CONCLUZIA de evitat aceasta pensiune zona este superba dar mai bine cautati altceva.Sper ca cele 24 de ore pe care le am petrecut acolo sa ajute si pe altii ca sa nu faca aaceeasi greseala!!!!

  9. JR
    18.07.2013 la 14:48

    mai sunt multe de facut la pensiunea asta, cert este ca mai are mult de munca pana la 5*!

    suma despre care se vb de 800,000e este cred una asa aruncata in vant pentru ca da bine, cu 800 mii construiesti in varf de munte cu tot cu asfalt.

    ROMANIA

  10. Daniel
    03.08.2013 la 22:21

    Intr-adevar, locatia este extraordinara, DACA reusesti sa ajungi acolo – azi am fost cat pe-aci sa ramanem impotmoliti pe drumul forestier de 1-2 km ce leaga drumul asfaltat de Atra.

    Trecand peste asta, azi i-am invitat pe ai mei, care au venit in vizita la noi in Bucuresti, sa admire un peisaj neamipomenit pe care de curand l-am descoperit si noi (am stat 3 nopti in iunie, iar servirea, pe langa mici neajunsuri(feluri de mancare care lipseau din meniu, micul dejun era gata incepand cu ora 10.00, in conditiile in care la 10.30 se termina programul.., a fost ok.

    Insa azi, un chelner nou, cam smecherit asa, daca pot sa folosesc acest termen, ne-a spus franc ca el pastrav la tigaie, invelit in faina de malai, cum data trecuta am servit si la pranz si la cina, NU ne face pentru ca nu a mers nimeni in sat sa ia faina, si nici mamaliguta nu face, din acelasi motiv. Ok am zis, apoi a urmat desertul – sufleu, care avea inghetata doar jumatate de cupa, in loc de o cupa intreaga.. – ok am zis, cu toate ca am comandat 4 sufleuri a 22 ron bucata…APOI a venit nota de plata – 4 pastravi, care acum o luna se incadrau in 250-300 gr, acum, aceeasi pastravi, chiar mai mici, cantareau 1,2 kg, adica 400 gr bucata!!! M-am simtit inselat, si, in semn de protest, cu toate ca nota de plata depasea 300 ron, i-am lasat bacsis 1 RON (in mod normal, daca sunt servit corect, las 10% din valoare) – poate asa isi vor da seama ca pe undeva gresesc, sau poate investitorii vor fi mai vigilenti cu ce oameni lucreaza si cum aleg sa-si valorifice sau nu investitia – pacat de amplasament.., caci serviciile ii pun pe fuga pe clientii care aleg sa se aventureze pana la Atra..

  11. Daniel
    03.08.2013 la 22:23

    scuze, erau 3 pastravi, nu 4, cum eronat am scris mai sus..:)

  12. Ciprian
    29.11.2013 la 15:58

    Pensiune cu deversarea canalizarilor in lacul de acumulare Paltinu!!! Lac din care se face si aprovizionarea cu apa potabila a municipiului Campina!!! Serviciile destul de modeste fata de clasificarea de 5*: timp mare de asteptare, preparate lipsa din meniu, intrebarile raman fara raspuns, etc, etc.
    Facilitati – tot modeste: o sala de fitnes bine dotata si spectaculoasa si … cam atat… (sau, eventual o plasa eleastica pentru cei mici si sezlonguri pe poiana (daca vremea este propice).
    Mai degraba, vorba zicalei: „afara-i vopsit gardu, inauntru …”

  13. mihai
    17.07.2015 la 19:02

    aveti idee cu mai arata zona acum drum,cazare,pensiune si preturi .ma bate gandu sa ii vizitez .multumesc .

  14. marius
    17.07.2015 la 19:04

    ceva noutati din 2015 despre Pensiune si preturi stie cineva……?

  15. Emanoil
    22.08.2015 la 23:39

    August 2015. Păcat , arhitectura superba lac si pădure , aer curat ce ne facem cu cele promise ? Nu exista halate , mocheta este decolorata parțial , sub pardoseala de pe terasa este praf , țigări si alte resturi , geamul fisurat ,gletul pe pereți crăpat , suport hârtie ig. ruginit sa nu mai spun ca ne-a terorizat vecinul cu avansurile făcute partenerei din camera vecina (pereții nu sunt izolați fonic ) Masa nu este tocmai in regula , la micul dejun servești singur ceaiul si untul ,apoi chelnerul vine cu un platou cu brinza foarte sarata salam si o omleta . La prinz sau cina porțiile sunt minuscule , pulpa de pui avea 50 grame , o lingura de piure si…. O ridiche tăiată in spirala totul asezonat cu 15 grame de dulceața si aceasta specialitate costa 35 lei Dacă vrei un pahar de vin plătești 25 lei …. Sa auzim de bine …. De vineri seara pana duminica dimineața …. 1000lei pentru 2 persoane cazarea : 360 lei pe noapte fără a se afișa undeva ci doar Primești F. proforma ! Invit cu drag proprietarii sa mai redescopere ATRA ( -asta dacă ajung si nu se duc la vale pe drumul acela plin de mocirla si pietre ) sa doarmă in camera de lingă sala de Fitness). , au cam uitat-o !!!!

  16. Stefan
    17.08.2016 la 15:42

    Nu este nimic deosebit,iar bucataria probabil a ramas ca o intentie! Ce este deosebit si va pune la grea incercare ,atat nervii ,cat si masina ,este drumul care nu poate fi declarat public si deci circulati pe riscul dumneavoastra…Investitori sunt frati,adica masoni,dar acest lucru n-are importanta…

  17. Corine farcas
    28.06.2017 la 18:51

    Un loc splendid, intr-o locatie pitoreasca si destul de salbatica!
    Drumul, neasfaltat ce e drept, este nerecomandat carcotasilor, insa, locatia care te asteapta la capatul acestui drum, face toti banii, si tot efortul!
    Am ramas foarte impresionata, de arhitectura, locatie, primire si oameni!
    Mama fiind, m-au cucerit cu faptul ca, au si spatii de joaca pt copii!
    Este un loc in care merita sa ajungi, macar o data!
    Recomand cu caldura!

  18. R
    27.10.2017 la 15:49

    O reusita arhitecturala distrusa de bucataria mediocra in cel mai bun caz, servirea execrabila, organizarea dezastruoasa, atitudine orice mai putin primitoare din partea intregului personal.
    Sper investitorii sa concedieze rapid intregul staff (nu cred ca e ceva salvabil din ei, toti vazuti erau dezastre, multi lipseau), sa regandeasca implicarea lor ca proprietari, poate in formarea echipei sa cumpere know-how, si sa o salveze.
    Sau nu, si o va cumpara cineva la un MARE discount (vad 0, imagine deja net negativa din reviewuri in ciuda premiilor) si o va opera cu succes.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!