fbpx
excursii-razvan-pascu

Weekendul trecut am fost la Piatra Neamt. De fapt weekendul a inceput ceva mai devreme pentru mine pentru ca am ajuns la Piatra Neamt de joi seara.

Vineri am participat ca speaker la conferinta „Marketing online in turism” organizata la Central Plaza Hotel, iar apoi a inceput distractia. Peste 20 de bloggeri din toata tara au participat intr-un weekend de relaxare cu mancare excelenta, peisaje frumoase si voie buna intr-un tur de forta prin judetul Neamt, pus la cale de Alex Filip si Toma Nicolau.

Cei 2 baieti au venit cu ideea de a aduna mai multi bloggeri cu trafic din Romania si de a-i plimba prin judetul Neamt, au prezentat-o celor de la Central Plaza Hotel (un hotel renovat de curand dupa o investitie de 5 milioane de euro) si au cautat sponsori pentru toata aceasta poveste, pentru ca … asa e viata, banii fac lumea sa se-nvarta. Au avut incredere in ei Primaria Piatra Neamt, Petrom, Cosmote, berea Noroc, firma de rent-a-car Autonom si hotelul Central Plaza unde intr-una dintre seri l-am cunoscut si pe primarul „Pinalti”, venit special sa vada gasca de bloggeri.

Dupa ce detaliile organizatorice au fost puse la punct, cei doi s-au apucat de facut invitatii, iar samabata trecuta s-au trezit cu noi pe cap, cei mai multi dintre noi ajunsi pentru prima data in judetul Neamt.

Ziua de sambata a inceput cu un tur prin orasul Piatra Neamt (care nu m-a dat pe spate, dar care merita totusi macar o jumatate de zi). Primul stop l-am facut la Curtea Domneasca proaspat renovata, biserica Sf. Ioan si turnul lui Stefan, dupa care am luat telegondola si am urcat pe dealul Cozla pentru a vedea panorama de sus.

Partea cea mai frumoasa abia acum a urmat pentru ca am luat masinile si am plecat spre Cheile Bicazului, ajungand inclusiv in Harghita la Lacul Rosu. Zona din jurul Lacului Rosu este rezervatie naturala si aici este unul dintre cele mai importante locuri de hibernare a ursilor din Romania. Lacul Rosu ingheata iarna, iar numele ii vine de la fierul din pamant care ii confera apei o culoare rosiatica. Lacul s-a format in 1837 datorita unor alunecari de teren care au oprit cateva paraie. Un lucru interesant este ca datorita fierului din apa, trunchiurile copacilor care fusesera inundate s-au pastrat pana in zilele noastre (de mai bine de 150 de ani) si continua sa iasa la suprafata din apa. Lacul este deschis publicului si se pot face plimbari pe lac cu barca contra unei sume de 15 RON pentru 30 de minute (o barca de 6 persoane). Privelistea este super si daca ajungeti la Lacul Rosu merita sa ramaneti cateva ore.

Mai departe am continuat calatoria noastra la barajul Bicaz unde am aprins pentru prima data in viata lampioane (multumim Cosmote!) impreuna cu o bloggerita pe care o apreciez tare mult – Oltea Zambori din Timisoara. Seara, cina am luat-o la pensiunea Balad’or cu mancare multa de neam’prost si buna de te lingi pe degete.

A doua zi am continuat calatoria #priNeamt si primul stop a fost la un mester popular din zona, doamna Rodica Ciocartau care ne-a asteptat cu placinte, mult chef de vorba si cu fetele sale care lucrau la razboiul de tesut. Apoi a urmat rezervatia de zimbri Dragos Voda de la „Vanatori”, unde am vazut inclusiv un pui de zimbru. Zimbrii au disparut din Romania acum peste 100 de ani, dar pentru ca in Polonia erau prea multi s-a decis ca prin anii ’50 sa fie „importate” cateva exemplare. Rezervatia de zimbri de la Vanatori functioneaza si ca gradina zoologica, astfel ca pe langa zimbri puteti vedea si multi cerbi, caprioare, fazani sau chiar un urs.

Calatoria a continuat apoi si cu o vizita la manastirea Neamt, am luat pranzul la restaurantul Hanul Ursului si ne-am continuat drumul spre herghelia de cai de la Dumbrava. Aici se afla peste 80 de cai, majoritatea pentru concursuri, dar exista si cai care pot fi calariti contra-cost de orice vizitator. Lectia de calarie costa 45 RON/ora, iar daca planificati sa va petreceti cateva zile cu copiii o puteti face chiar aici pentru ca cei de la „Depozitul de Armasari Dumbrava” pun la dispozitia vizitatorilor inclusiv camere pentru cazare, o buna parte din venituri fiind asigurate din turism. Pe timpul iernii se organizeaza plimbari cu sanii trase de cai pe zapada, iar vara vizitatorii se pot plimba cu trasura.

Urmatoarea oprire a fost la mesterul Ion Albu care realizeaza masti traditionale de o viata intreaga. Povestea acestuia este interesanta, mai ales prin faptul ca dupa ce a lucrat ani intregi la fabrica de la Roman a decis sa renunte la job si sa fie „antreprenor”. Acum mastile sale se vand in tari din intreaga lume (au ajuns chiar si la noi, pentru ca fiecare blogger a primit cate o masca traditionala din partea sponsorului Noroc). Ultima oprire a fost la cetatea Neamtului unde am cunoscut un al treilea mester popular, Ionela Lungu, care face figurine din lut dupa personajele din povestile lui Creanga.

Au mai scris despre acest eveniment: Miruna, Roxana, Sebastian, Nebuloasa, Chinezu, Monica, Gaben, Elena, Dragos, Denisuca, Alex Dima, Pyuric, Anne-Marie, Makavelis, Andra, Cezar, Ancuta, Hoinaru, Alex, Adi si Traian.

5 comentarii

  1. Nicu
    28.09.2012 la 19:11

    De specificat faptul ca : drumul pana la Rezervatia de Zimbri din Vanatori este „ca in palma” , in schimb cel de la Bicaz – Lacul Rosu si chiar pana la Gheorghieni (jud. Harghita) este in lucru pe mai multe tronsoane , iar cele care nu sunt in lucru sunt de rasul lumii !

    Felicitari pentru articol

  2. 30.09.2012 la 13:00

    Nicu, mie nu mi s-a parut chiar asa prost drumul pana la Lacul Rosu chiar daca in unele locuri se lucra…

  3. 09.10.2012 la 08:06

    Intr-adevar locuri si oameni deosebiti, as zice!!!Imi amintesc ca in trecerea spre Harghita pentru servici, desi se intampla cel putin de doua ori pe saptamana, nu reuseam sa nu fac un popas la Lacul Rosu unde fara sa vrei iti vine o pofta nebuna sa gusti din bucatele romanesti !!!

  4. 13.11.2012 la 22:12

    Nu e chiar aşa de rău drumul din Piatra şi până în Chei. Sunt zone unde e şi mai rău.

  5. daniel
    29.04.2014 la 13:01

    Era bine daca vedeati si Cetatea Neamtului. E de neuitat…

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]