Compania TAROM a implinit 58 de ani de existenta pe 18 septembrie 2012. E cat o viata de om.
Pe scurt, istoria companiei TAROM suna cam asa: in 1920 in Romania a luat fiinta prima companie din istoria aviatiei cu operare trans-continentala si una dintre primele linii aeriene comerciale din lume. In 1926 compania s-a reorganizat si isi schimba numele in CIDNA, iar in 1930 isi schimba din nou numele in LARES. In 1945, LARES devine TARS (Transporturile Aeriene Romano-Sovietice), iar in 18 septembrie 1954 devine TAROM.
In 1966, TAROM efectueaza primul zbor peste Atlantic, iar in 25 iunie 2010 TAROM devine membra a aliantei SkyTeam.
Aceasta este foarte pe scurt istoria TAROM, compania nationala romaneasca de transporturi aeriene. Hulita de multi si deopotriva apreciata de multi, TAROM a devenit in ultimii ani tinta a tot mai multe discutii. Fiecare isi da cu parerea despre TAROM, indiferent daca are sau nu habar de importanta companiei sau despre industria aviatica. Cei mai critici ii doresc un sfarsit rapid, asa cum s-a intamplat cu Malev-ul, altii cauta vesnic vinovati fara sa vada nimic bun in administrarea companiei, dar mai sunt si oameni care cred in sansa companiei si in posibilitatea de a deveni un pion important in regiune, mai ales in relatia cu Estul. Multi asteapta inclusiv managementul privat cu scepticism, altii cred ca doar asa compania poate reveni pe profit.
Vinerea trecuta am participat la un eveniment organizat de TAROM cu ocazia implinirii a 58 de ani de existenta, eveniment la care Liviu Constantin (E-Commerce Manager) a prezentat o strategie de dezvoltare pe online si un plan de relansare in e-commerce. Totul suna foarte bine si astept sa vad cat de repede va fi implementat tot ce s-a promis. Pe scurt ar fi urmatoarele noutati:
- Dezvoltarea serviciilor de call-center, oferirea de informatii in timp real pasagerilor inclusiv pe email si SMS.
- Relansarea vanzarilor online pe site-ul TAROM si TAROM Tours prin implementarea unui sistem informatic nou si inovator.
- Pe site-ul TAROM vor putea fi rezervate nopti la hoteluri, rent-a-car, asigurari de calatorie, city-break-uri, croaziere sau servicii VIP. De asemenea, se doreste integrarea site-ului cu Social Media.
- Vor putea fi cumparate bilete de avion direct de pe Facebook.
- Pentru procesarea platilor vor fi folosite mai multe platforme, printre care si PayU.
- Vor fi trimise newslettere.
- Biletele de avion vor putea fi cumparate online cu doar 5 click-uri.
- TAROM va implementa o platforma de analiza a concurentei in timp real pentru a putea ajusta preturile biletelor de avion in functie de pretul concurentei.
Sincer, si eu sunt destul de circumspect la unele puncte din cele de mai sus. Dar vineri toti oamenii de la TAROM cu care am vorbit pareau foarte increzatori. Asa ca nu imi ramane decat sa ii cred si sa astept schimbarile.
Si am inclusiv o recomandare pentru ei: desi cred foarte mult in online (ar fi si culmea sa nu cred…) ii sfatuiesc sa nu uite agentiile de turism traditionale si canalele traditionale de vanzari care, cred eu, mult timp de-acum inainte vor avea totusi suprematia in cifrele de vanzari pentru companiile de linie.
mai exista vreo companie care vinde bilete de avion pe facebook?
eu cred ca ar trebuii sa investeasca si in aeronave….cea mai mare aeronava din flota tarom este airbus a310….la capitolul asta stam mai prost ca si india…noroc cu alianta sky team…scz daca gresesc cu cv
(author)
@ marius: chiar nu stiu sa iti spun daca gresesti, la partea de aeronave nu ma pricep deloc.
@marius: nu e cazul ca Tarom investeasca sume enorme in avioane mari, ca sa aiba cu ce se lauda. Ar fi util mai degraba o strategie care sa le umple pe cele actuale, ca gradul de ocupare e in jur de 50%, ceea ce e cam putin. Avioanele mari (gen A310) erau pentru zborurile pe distante lungi (Montreal, Chicago, New York, Beijung si Bangkok), care au fost intrerupte in periodada 2001 – 2003.
@apollo plus multe alte rute care erau profitabile dar s-a ranuntat la ele din prostie
@inlume: care anume?
Chiar acum 2 zile am cumparat bilete direct de la ei de pe site. A functionat perfect. Chiar am gresit numele persoanei pe unul din bilete, intr-o zi s-a rezolvat problema, inclusiv cu asigurarea. Asa ca pe partea asta merge f bine. Dar am impresia ca de ceva timp poti sa-ti iei biletul direct de la ei.
O idee as avea si eu: sa aiba mai multe destinatii, bine-nteles asta include si noi avioane 😀
Pana nu se reglementeaza situatia de management si privatizarea, TAROM nu poate achizitiona noi avioane. Insa poate sa-si optimizeze flota. Azi a anuntat ca va deschide noi rute de la IASI, ceea ce e de aplaudat.
Cand mi-am cumparat biletul pt Cairo am vrut sa-l iau, fireste, de site-ul Tarom. Surpriza! Cand am ajuns sa platesc imi da o eroare, ca cica mai procesez nu stiu ce tranzactie. Nu tu call center, nu tu ceva sa inteleg unde am gresit. Pana la urma l-am cumparat de la altii, dupa ce m-am enervat ca locul ieftin nu mai aparea la cautari ca deh, il blocasem eu pe site-ul Tarom. Asa ca eu de la ei de site nu mai iau, pana nu isi schimba complet interfata.
(author)
@ Anca: imi pare rau pentru experienta ta. cred ca ai fi putut rezolva problema daca apelai la o agentie de turism pentru emiterea biletelor, se ocupau ei de tot la acelasi pret ca pe site-ul TAROM.
@apollo uite de exemplu zborurile spre Valencia sau zborurile din Cluj spre Madrid ( cursa directa)
„in 1920 in Romania a luat fiinta prima companie din istoria aviatiei cu operare trans-continentala si una dintre primele linii aeriene comerciale din lume” asta spune foarte multe despre oamenii care lucrau in interiorul TAROM, acum vor sa bage totul la fier vechi, pacat. tot ce administreaza statul se duce de rapa. eu 1 sunt fun TAROM, servicii de nota 10.
Suna foarte interesant ideea cu analiza de piata!Asa poate multi vor prefera Tarom-ul chiar si pentru putini banuti in plus !!!