Cei care cititi de mult timp blogul o stiti pe Mihaela Badea. Ea este romanca ce locuieste in Doha de un an de zile, mutandu-se acolo impreuna cu sotul ei care lucreaza la Qatar Airways. Pentru o perioada si Mihaela a lucrat intr-un hotel al companie Qatar Airways, iar de cand locuieste la Doha a calatorit foarte mult cu aceasta companie aeriana. Pentru ca stie ca multa lume se intreaba cum este sa zbori cu Qatar Airways, Mihaela a pregatit un articol cu impresii pentru voi. De citit mai jos. Enjoy!
Presupun ca toata lumea stie ca cel mai sigur mijloc de transport este avionul. Si preferat din ce in ce mai mult de calatori, fiind cel mai practic. Pana acum eu am zburat cu destule companii aeriene, insa pana in momentul de fata cel mai mult m-a impresionat zborul cu Qatar Airways. Nu spun ca sunt cei mai buni, pentru ca evident, n-am zburat cu toate companiile aeriene existente. Insa pana acum, pentru mine, sunt pe locul 1. Si despre ei vreau sa va vorbesc in randurile de mai jos.
Qatar Airways are o flota considerabila, alcatuita din 28 de Boeing 777( comerciale si cargo), si 74 de Airbus-uri, deja comandate inca 172 de Airbus-uri (diverse tip-uri si serii), si inca 60 de Boeing 787 si 14 Boeing 777. 5 noi destinatii au fost lansate din ianuarie pana acum, alte 5 fiind planificate pana la sfarsitul lui 2012. Despre unele a scris si Razvan aici. Pozitia geografica pe care o are Qatar este extraordinara, permitand astfel legaturi cu absolut tot globul, constituind o punte intre Est si Vest. Motiv pentru care cursa Bucuresti-Doha este mereu plina, pasagerii avand conexiuni foarte bune de aici cu alte destinatii pentru care nu exista zboruri directe din Otopeni: Bangkok, New York, Maldive, etc., zboruri directe operate din Doha.
Primul meu zbor cu Qatar Airways a fost acum aproape 2 ani, pe vremea cand Bucuresti nu era pe lista zborurilor directe. Asadar am plecat cu Tarom pana in Atena, de acolo avand escala de cateva ore si conexiune cu Doha, zbor operat de Qatar Airways. Am ajuns la check-in mai devreme decat trebuia, pentru ca deja ma plictisisem de explorat aeroportul din Atena. Reprezentanta companiei la biroul de check-in a fost foarte amabila, m-a intrebat daca prefer loc la geam sau la margine si mi-a oferit toate informatiile de care aveam nevoie. Dupa imbarcare, odata pasind in aeronava n-o sa uit niciodata mirosul oriental care m-a izbit si muzica instrumentala de fundal, in surdina. Ceva dragut, specific fara indoiala, de care n-am mai avut parte pana acum.
De atunci am mai calatorit de multe ori cu Qatar Airways, cel mai lung zbor fiind pana in Kuala Lumpur, in Malaezia, care a durat aproximativ 7 ore, operat cu Airbus A330-300 ( capacitate de 300 pasageri), iar cel mai scurt a fost pana in Dubai si a durat 45 minute – a fost distractiv sa vezi ce viteza era pe stewardese ca sa serveasca masa.
Cateringul la Qatar Airways este bun: pe zborurile scurte se servesc sandwich-uri, plus cafea, ceai, racoritoare si bauturi alcoolice.
Pe zborurile lungi se servesc mai multe mese, depinzand de durata zborului. Iar pe ruta Bucuresti-Doha, care dureaza 4 ore si este considerat zbor mediu se serveste o masa, completa insa: fel principal – pui sau vita cu garnitura, fructe proaspete, ceva paste, apa plata si fresh de portocale, plus desert fie o placinta, fie ciocolata, fie ambele. Asta pe segmentul Bucuresti-Doha, care se opereaza seara.
Doha-Bucuresti insa este alta poveste, fiind un zbor de dimineata. Meniul este mic dejun: fel principal clatite, omleta sau budinca de cele mai multe ori, plus iaurt cu fructe, ceva dulce neaparat, chifla, unt, dulceata, plus bauturi. Si vreau sa va spun ca orice ar servi este delicios. Am mancat cele mai bune clatite cu zmeura si cea mai buna placinta cu dovleac si cu crema de vanilie pe zborurile lor.
Plus ca nu ai cum sa te plictisesti in timp ce zbori. Toate aeronavele sunt dotate cu un program de entertainment, pozitionat pe spatele scaunului din fata ta, ca sa-i fie oricui foarte usor accesibil, functioneaza pe baza de touch-screen, unde gasesti filme (recente), jocuri, seriale, documentare, radio, muzica, plus un sistem care iti arata live unde anume se situeaza aeronava, viteza, altitudinea, timpul de parcurs pana la destinatie si alte detalii de genul. Pe langa asta, ai prezentat si meniul ce urmeaza sa-l serveasca pe cursa, in limba engleza si araba.
Cabin crew sunt intotdeauna foarte amabili. Nu mi s-a intamplat sa vad vreo figura plictisita sau acra.
Din cate am auzit, se pare ca cei din managementul Qatar Airways sunt extrem de multumiti de serviciile romancelor ca si sterwardese, motiv pentru care si organizeaza frecvent open-days pt recrutare din Romania. Pentru cei interesati, urmatoarele evenimente de acest gen vor fi pe 9 septembrie la Cluj si 13 septembrie la Bucuresti (detalii gasiti pe site-ul oficial al companiei).
Qatar Airways este cunoscuta in toata industria aviatica pentru dezvoltarea extraordinar de rapida, merit ce se datoreaza CEO-ului companiei, Dl. Akbar Al-Baker, pe care am avut onoarea sa-l si cunosc personal pe vremea cand lucram la hotelul detinut de Qatar Airways. In timp ce lucram acolo ca si Guest Services Supervisor, una din datoriile mele era sa petrec cat mai mult timp in hotel: lobby, outlet-uri, receptie, sa supervizez activitatea si sa ma asigur ca nivelul de customer service este asteptat de companie. Intr-una din zile, cand discutam in lobby cu directorul general despre sosirea unor personalitati foarte importante in urmatoarele zile, observam foarte multa agitatie in jurul nostru. Curand aflam si motivul: Dl Al Baker a sosit in hotel pentru pranz. Prin urmare, mergem sa-l intampinam. Dl director ne face prezentarile, dam mana politicos si il intreb unde doreste sa serveasca masa. Zambind, imi spune ca la restaurantul de la etajul 1 si ma roaga sa verific daca masa lui este libera. Ma retrag din lobby si merg sa verific ce ma rugase; constat cu stupoare ca masa lui este ocupata. Imediat vine directorul F&B, si se rezolva problema: clientii de la masa cu pricina sunt rugati politicos sa se mute, cu mentiunea ca nota de plata va fi achitata de catre hotel. Evident ca nu a fost nicio problema, asa ca imediat ce am avut ok-ul merg sa-i anunt pe cei doi domni ca totul este in regula. Foarte incantat de raspuns, il insotesc pe domn la masa si il las in compania directorului nostru si ma retrag. Ne-am luat la revedere politicos, i-am urat pofta buna si m-am retras. Imi facusem datoria. Mai departe am predat stafeta departamentului Food & Beverage, ai carui angajati tremurau din toate incheieturile, de la manager la ospatar si cred ca si bucatar. Tot hotelul zbarnaia si fiecare era extraordinar de ocupat. O forfota de zile mari pentru a impresiona «audienta». Se stia ca din moment ce directorul general Qatar Airways ia masa acolo, cu siguranta sunt si insotitorii lui (observatorii) prin preajma, motiv pentru care toti erau agitati, transpirati, insa cu mari zambete pe fata. Mi-am vazut mai departe de treaba linistita, ignorand intrebarile colegilor mei: «ce a zis? s-a uitat urat? a comentat ceva?»
Mie mi s-a parut un om normal, mic de statura ce-i drept, cu un bun simt al observatiei si tipicar, evident. Omul a cerut masa lui, de unde vede decolarile avioanelor, hotelul fiind situat in imediata apropiere a terminalului de plecari. Asta spune tot. Si m-am gandit ca daca n-ar fi fost atat de fixist el ca om si atat de impozant (ca si personalitate), compania asta n-ar fi ajuns ceea ce este acum. Peste tot, angajatii tremura in preajma lui, tocmai pentru ca se implica in absolut toate chestiile, comenteaza intotdeauna daca are ceva de spus, da afara oameni care nu respecta standardele companiei si care fac greseli. Si nu mi se pare de condamnat. Daca asta ar face fiecare CEO, daca ar sti tot ce misuna in «ograda lui», lucrurile ar merge mult mai bine in multe locuri.
Al Baker se afla la conducerea companiei din 1997, si este si actionar, proprietarul companiei fiind statul Qatar. A fost presedinte al Qatar Tourism Authority si a lucrat in Autoritatea Aeronautica Civila si evident in prezent membru in consiliul guvernator al IATA. Omul care a ajutat Qatar Airways sa castige 2 ani la rand (2011 si 2012) premiul de cea mai buna companie aeriana din lume conduce si alte divizii: Qatar Executive, Qatar Airways Holidays, Qatar Aviation Services, Qatar Duty Free Company, Doha International Airport si supervizeaza foarte indeaproape un nou proiect ambitios, NDIA (New Doha International Airport), care va putea procesa aproximativ 50 de milioane de pasageri anual,si care va putea sustine in acelasi timp 6 aeronave A380-800 superjumbo – cele mai mari aeronave comerciale, va avea 2 piste (5,4 km – una din cele mai lungi piste din lume si alta de 4,9 km). Si poate va fi si mai mult/bine de atat. Cu siguranta noul aeroport, care se vrea a fi gata anul viitor, va fi ceva extraordinar.
Cu toate astea, vreau sa va spun si ce nu mi-a placut la Qatar Airways: pe zborurile pe care am fost eu pana acum am avut neplacuta surpriza de cateva ori sa realizez ca nu inteleg ce spune Sefa de cabina. Vorbea engleza se pare, insa n-am inteles o boaba. Si nu numai eu, ci si sotul meu si ceilalti pasageri care erau in jurul nostru se intrebau nedumeriti “ce zice asta???”. Iar mai rau de atat, la ultimul zbor pe care l-am avut, Bucuresti-Doha, am fost socata sa aud ca sefa de cabina filipineza a gresit numarul zborului. Mai précis, la anuntul de aterizare, ne zice ca zborul cutare a ajuns in Doha, blabla, si in loc de “flight 944”, ne-a spus “flight 924”. Ma rog, sa fi fost emotiile, sa fi fost oboseala, dar sunt sigura ca daca domnul director aude asa ceva pe vreo cursa, nu e bine deloc.
Una peste alta, ca si servicii, lumea e multumita. Prin urmare au votat Qatar Airways cea mai buna companie aeriana din lume. Iar zborurile sunt mereu pline, fara doar si poate, atat la business class, cat si la economy. Prin urmare raportul calitate-pret este foarte bun. Si eu sunt foarte multumita si cu siguranta vor ramane in topul preferintelor mele mult timp. Va recomand sa zburati cu Qatar Airways din toata inima si va garantez ca o sa fie o experienta frumoasa.
Intr-adevar au servicii foarte bune cei de la Qatar Airways si personalul de bord foarte amabil(specific acest lucru intrucat am avut o experienta neplacuta cu personalul de bord de la Tarom)…
Si eu am auzit doar cuvinte de lauda despre aceasta companie, si de la romani care lucreaza pentru ei, si de la cei care le-au frecventat zborurile.
Am o intrebare: Cum vi se pare un salariu de 600 de euro cu cazare asigurata pentru Doha? Este putin? Poti trai mai mult decat decent?
Multumesc!
(author)
@ Victor: mie mi se pare putin pentru Doha. incearca sa mai negociezi macar la 1000 de euro.
Frumos articolul si foarte adevarat, am zburat de multe ori cu QATAR, a fost o delectare, oameni draguti, buni profesionisti, servicii de mare calitate…merita toate aprecierile obtinute pana acum!
Am citit cu mare placere articolul si iti impartasesc aprecierile pentru Qatar Airways. Jos palaria, servicii de clasa. Am zburat cu ei la Shanghai cu escala la Doha, dus intors si sunt pana in aces moment cei mai buni pentru mine. Am 1.93 si am cerut si primit de fiecare data locuri pe emergency seat. Check In -ul se face pe ghisee dedicate, super rapid, serviciile din avion sunt de nota 10 si calitatea zborului excelenta. Comparativ cu ei, cel mai rau a fost cu SAS unde intr-un avion vechi, au venit stewarzi de 50 de ani sa ne intrebe ce vrem sa cumparam si nici un pahar de apa nu era inclus „din partea casei”.
Hai sa fim seriosi ca nu sint cei mai buni…am zburat si eu cu ei si pe curse mari…Doha-Perth or Melbourne…si nu m-au dat pe spate…cred ca sint cam la nivel cu Turkish iar de Emirates si Etihad ce mai ziciceti ei sint sub Qatar…si altceva..un gentelman nu face ce a facut bossul de la Qatar sa-i ridice pe aia de la masa…dar e arab pot intelege gestul lui.Bye
Buna, Am si eu o intrebare. Pt un zbor Buc -Singapore cu escala la Doha am nevoie de viza [nu vreau sa ies din aeroport]
pe site-ul http://www.mae.ro/node/3693, scrie urm:
Viză de tranzit aeroportuar
Este destinată celor care tranzitează aeroporturile din EAU. Este valabilă 96 de ore şi trebuie solicitată printr-o companie aeriană care operează în EAU. Cetăţenii trebuie să aibă bilet de avion pentru destinaţia următoare.
Multumesc
ah, am gasit aici http://www.qatarembassy.ro/Romana/Visas.html
Persoanele care tranziteaza Statul Qatar pot sta in aeroport pana la 8 ore, fara a avea nevoie de viza de tranzit, cu conditia sa nu paraseasca aeroportul.
– Timpul de procesare a vizelor durează 2 saptamani.
– Pentru a intra în ţară nu este necesar un certificat medical, dar turiştii sunt sfătuiţi să încheie o asigurare medicală înainte de a călători în Qatar.
– Posesorii de vize sunt sfătuiţi să folosească liniile aeriene “Qatar Airways” pentru a intra în Statul Qatar. Qatar Airways a deschis un nou birou în Bucureşti, România:
(author)
@ Adriana: nu ai nevoie de viza daca nu iesi din aeroport.
Multumesc 🙂 Am luat bilete cu oferta Qatar!!
Va rog sa imi spuneti si mie ,ca cetatean american in tranzit pe aeroportul DOHA ,am nevoie de viza de tranzit ,daca nu parasesc aeroportul ? OTOPENI – DOHA – MIAMI . Va maltumesc !
E prima companie care-mi modifica ora zborului si nu ma lasa sa-l rerogramez pentru o alta zi! Sa mai invete de la lowcosturi, zic.
Sunt total de acord cu ce a comentat traveler mai sus un adevarart gentelman nu face ce a facut bossul de la Qatar sa-i ridice pe aia de la masa. a dat cu muci in fasole la faza asta daca este atat de important sa-si tina masa mereu rezervata si sa nu se aseze nimeni. eu nu as fi acceptat sai mute pe aia de la masa daca as fi fost in locul lui asa ca nu mai zi ca avea bun simt ca pentru faza asta vad cai lipseste bunul simt!
buna! va rog sa ma ajutati cu un raspuns :
sunt cetatean roman ,voi calatori cu Qatar Bucuresti – Doha- Singapore – Sydney.
am nevoie de vize pentru cele doua escale? mentionez ca nu parasesc aeroportul.
multumesc