excursii-razvan-pascu

Cand ti se spune ca in mijlocul uneia dintre cele mai civilizate tari, Danemarca, si al uneia dintre cele mai bine-cotate capitale europene poti gasi un fel de „cartier autonom”, care este condus din interior dupa reguli complet diferite fata de orasul de care apartine, nu prea iti vine sa crezi.

Cand afli ca e vorba si de lucruri care pot parea tabu pentru multi, dar si ca poti vizita locul acela gratuit si fara prea mult chin este evident ca acest obiectiv turistic este obligatoriu de inclus intr-o calatorie. Daca locul acela se afla la Copenhaga, un oras celebru pentru simplitatea si rigiditatea sa, devine si mai interesant.

Eu am ajuns intr-o sambata spre pranz in Christiania, care se afla situata in cartierul Christianshavn, zona construita si populata la solicitarea regelui Christian IV. Christiania insa, nu are niciun fel de treaba cu restul cartierului danez. Christiania acopera o zona de 34 de hectare, mare parte fiind zona verde, lacuri, paduri si este vizitata de peste 1 milion de vizitatori pe an. Isi propun sa fie un fel de „no man’s land”, in care singurele reguli tin de lipsa poluarii, de mentinerea unui mediu verde, o cat mai mica interventie asupra naturii si in intimitatea si libertatea locuitorilor. Locuitorii Christianei sunt in mare parte artisti neintelesi sau persoane fara adapost sau asistate social, care si-au gasit aici un refugiu.

Simpla existenta a unui astfel de loc intr-o tara foarte civilizata (si in care te lovesti de reguli la orice pas) starneste rumoare. Asa ca in continuare o sa raspund la cateva intrebari pe care si eu mi le-am pus si la care am cautat raspunsuri pentru voi.

Ce este Christiania?

Se considera a fi un stat sau un organism autonom in interiorul Copenhagai. Traieste in simbioza cu restul locuitorilor, dar are propria sa conducere si propriile sale reguli. Este acceptata de autoritatile statului, politia nu intervine in Christiania, dar se vorbeste despre faptul ca politiei nu i-ar lipsi informatorii din interiorul Christianiei, doar pentru a tine lucrurile sub control.

Cum a aparut Christiania?

Pe fondul miscarilor hippie din anii ’60 – ’70, o fosta zona militara din cartierul Christianhavn din Copenhaga a fost ingradita de o mana de artisti si transformata intr-un cartier autonom. Ministerul de Interne accepta crearea acestui cartier, numindu-l un experiment social.

Cum puteti vizita Christiania?

Exista mai multe locuri prin care puteti intra in Christiania, toate din strada Prinsessgade, fie printr-o zona verde, pe la coltul cu Badsmandsstraede, fie prin magazinul de arts & crafts, fie pe la intrarea principala, unde o poarta de lemn iti spune ca ai intrat in Christiania. Pe partea cealalta, mesajul este „You are now entering into EU”, poate si pentru a va aminti ca orice obiceiuri proaste ati observat sau ati incercat in Christiania, civilizatia nu le accepta si autoritatile daneze le premiaza. Cu amenzi.

Intrarea este libera, doar ca trebuie sa va abtineti de la fotografiat pe Pusher street, strada principala de cumparaturi, si daca veti ignora semnele cu “No foto” fara indoaiala ca din senin o sa va roage cineva sa stergeti poza. Eu am patit-o. Nu se petrece nimic foarte iesit din comun pe aceasta strada, in afara de fumatul joint-urilor si intuiesc ca acesta este motivul pentru care nu se permite fotografiatul. Oricum, mirosul de marijuana este foarte strident.

Christiania nu este doar un loc hippie uitat in anii ’70, un fel de Amsterdam al Danemarcei. Se comercializeaza si se consuma liber marijuana, la tarabele cu „suveniruri” gasesti tot felul de pipe ingenioase, la mesele cafenelelor vezi turisti bucurosi sa incerce un joint. Cu toate acestea, una dintre principalele reguli ale Christianei spune ca drogurile tari sunt interzise. In rest, nu mi s-a parut nimic periculos, nu m-am simtit deloc lezat de ceea ce am vazut si mai mult, nu imi pare rau de cele 2 ore petrecute pe acolo.

Dupa ce am vazut ca dracul nu pare chiar atat de negru in Christiania, nu m-am putut abtine sa nu ma intreb daca nu cumva este doar o strategie de marketing. Apetitul tarilor nordice si baltice pentru bautura si drogurile usoare este deja cunoscut si turistii in general au fost foarte atrasi de lucruri interzise, de tabu-uri…vezi Amsterdam, astfel imi imaginez ca motivul pentru care Christiania este tolerata de autoritati nu poate fi decat legat de Marketing: „Suntem deschisi si toleranti, veniti sa incercati un joint”, sau legat de siguranta orasului in general, intrucat daca toti ne-adaptatii social stau intr-un singur loc este mult mai simplu sa ii monitorizezi.

Pentru vizitatorii mai rigurosi, exista un ghid al Christianiei disponibil in schimbul a 20 de coroane care o sa va povesteasca mai multe despre aceasta zona, ce inseamna si pentru ce militeaza ea. 

Daca prima jumatate a zilei ati supravietuit Christianiei, pentru a doua parte a zilei va puteti programa o plimbare prin port. Inainte de asta, va puteti opri pentru masa de pranz la unul dintre restaurantele din zona Neyhavn, dintre care renumit este Nayhavn 17. De aici mergeti spre apa, treceti pe langa cladirea moderna a Diamantului Negru (The Playhouse) si indreptati-va spre zona cu Amalienborg si Opera noua. Impactul vizual al cladirii Operei mi se pare magnific. Pentru o tara destul de traditionalista, o astfel de arhitectura avangardista, valabila si pentru cladiri precum cea a Bibliotecii Regale sau a Diamantului Negru, reprezinta accente de culoare care nu pot decat sa incante turistul care se asteapta la o tara uniforma si organizata.

Mergand pe faleza veti trece pe langa cladirea Maersk, cea mai mare companie navala din lume, cu peste 150.000 angajati, dar si pe langa Muzeul de Design. Tot pe faleza veti intalni si locul de unde pleaca regina cu barca, dar si Fontana di Trevi a nordului, grupul statuar Gefyion.

Nu departe de Gefyion, poate si dupa gloata de turisti inghesuindu-se sa faca poze, o veti intalni pe Mica Sirena, realizata dupa povestea lui Hans Christian Andersen. Se pare ca fata statuii este realizata dupa sotia artistului, iar corpul acesteia dupa o balerina.

Calatoria mea la Copenhaga a fost sustinuta de Paravion.ro, agentia de turism exclusiv online a grupului Happy Tour. Despre calatoriile cu Paravion.ro de pana acum puteti citi aici si alte impresii despre Copenhaga gasiti aici.


3 comentarii

  1. 06.09.2012 la 11:03

    Ce m-a socat, in Copenhaga, a fost faptul ca, din 10 oameni care treceau pe langa mine pe strada, 9 mergeau fluierand. Ajunsesem sa cred ca cel caruia ii lipsea fluieratul avea o problema. La noi, crezi ca are o problema cel care merge pe strada flueirand…

  2. Gabriel
    07.09.2012 la 17:09

    Sunt o multime de locuri frumoase care merita vizitate in Danemarca. Eu personal am ramas foarte placut impresionat , bineinteles dupa Christiania :D, de Carlsberg Museum sau zona Skagen!!

  3. Cristina
    15.11.2016 la 21:45

    Copenhaga este foarte frumoasa si sunt multe locuri interesante de vazut. Va recomand totusi un ghid turistic, noi am fost cu unul de la The Real Copenhagen. Daca le trimiteti mail puteti primi ghid vorbitor si de limba romana.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!