excursii-razvan-pascu

Daca in articolul de ieri cu impresii din Zanzibar, scris de Laura Teodorescu, v-am facut pofta de plaja in locuri exotice, astazi o sa vedem ce se poate face in capitala Zanzibar, Stone Town, si cat de frumos este sa inoti cu delfinii. Enjoy!

Ziua 2: am facut un trip la o plantatie imensa de mirodenii pentru care Zanzibarul este faimos in lume; am vazut, gustat, atins tot felul de fructe si mirodenii de la piper, ananas, banane, ghimbir, lemon grass, vanilie, scortisoare si cuisoare….etc; experienta fantastica; in trip era inclusa si o vizita la o pestera unde in trecut erau ascunsi sclavii de catre arabi pana in momentul in care ii vindeau; langa pestera era o plaja, deci am mai facut si baie; apoi cina si gata ziua.

Ziua 3: dementiala zi de-a dreptul !!! A fost ziua pe care o asteptam cu cele mai mari emotii – am luat o excursie si ne-am dus intr-o zona a insulei (circa 2 ore de mers cu masina) de unde am luat o barca si am iesit in larg pe ocean si am inotat cu delfinii!!! daaaa, delfini nedomesticiti chiar la ei acasa!! Alex a fost cel mai aproape de ei! Eu i-am vazut trecand pe sub mine (aveam masca de snorkeling), la ceva distanta, dar erau magnifici; familii intregi cu pui care se jucau cu mamele lor, le-am auzit cantatul, apoi din barca i-am vazut facand salturi si jucandu-se pe langa noi; de nedescris in cuvinte cat de minunata a fost experienta; se intampla foarte repede toata experienta – nu ai cum sa faci fotografii sau sa filmezi si in acelasi timp sa te si bucuri de poate unica sansa in viata de a inota cu delfinii in ocean nedomesticiti. Noi am fost doar 3 persoane in toata aceasta excursie – eu, sotul meu si inca un pustiulica elvetian – deci si in microbuzul luat din Stone Town si in barca pe ocean tot 3 persoane am fost.

Te duc cu barca in larg pana gaseste cel care conduce barca grupuri de delfini, uneorii ii cauta si ii cheama cu diverse semnale sonore stiute doar de ei. E posibil sa tot mergi vreo jumatate de ora pana ajungi sa vezi grupurile de delfini. In momentul in care ai ajuns in zona in care sunt delfinii trebuie sa sari repede din barca si sa te bucuri de ei, in principiu cel care conduce barca le vede directia de deplasare si te pune sa sari din timp, inainte ca ei sa ajunga in dreptul tau. Daca esti inotator bun, tragi tare si inoti cat mai aproape de ei sau cat mai mult in directia lor. Apoi fuga repede inapoi in barca pentru a merge in alt loc in care este alt grup de delfini, si experienta se repeta…..te anunta incotro sa sari iar tu sari din barca. Eu sunt o inotatoare nu foarte buna in viteza, asa ca nu am reusit sa ma apropii foarte mult de ei, insa m-am bucurat sa ii vad in apa, la adancime nu foarte mare pe sub mine, caci am avut masca de snorkeling……bagati capul in apa si ascultati-le cantecele…sunt minunati!!!!

Cand tot acest joc se intampla de vreo 5-6 ori, cel cu barca va anunta ca nu o sa va mai lase sa sariti din barca, ci doar va mai duce pentru cateva minute spre alte grupuri de delfini spre a-i fotografia sau filma din barca. Acum este singurul moment in care poti sa ii fotografiezi sau filmezi cand ii prinzi si cum ii prinzi. Sau puteti sa fiti norocosi, daca sunteti in grup mai mare si poate cineva se sacrifica si sta in barca in prima parte cand se fac salturile si va vrea sa filmeze absolut tot. Va mai lasa putin pentru snorkeling intr-o zona mai aproape de mal, la intoarcere, unde sunt ceva corali, dar nu la fel de mari si frumosi ca cei de la Mnemba Atoll, apoi cand debarcati se serveste masa. In aceasi excursie am mai mers cateva ore pana la ultima bucata de padure de mangrove unde am vizitat jungla neatinsa ramasa pe insula, asa era toata inainte de civizatie; o gramada de maimute foarte aproape de noi am facut cred ca 300 poze aici pentru ca nu stii cand sa te opresti, le ai pe acele minunate creaturi atat de aproape incat nu vrei sa ratezi nimic; pe noi ne-au lasat sa stam in padure exact pana am dat noi semn ca ne plictisisem – de unde la inceput cand vedeam maimutele in copaci dar la distanta destul de mare de noi, faceam poze cat mai repede si cu zoom cat mai mare, iar mai apoi dupa inca 15 minute de inaintat in padure am ajuns sa fim inconjurati de ele la distanta foarte mica; a fost fantastic sa vedem mamici maimute cu puii de gatul lor la doar jumatate de metru de noi. Gata si ziua asta speciala 100%.

Fiecare excursie are masa de pranz inclusa. De ce am lasat noi excursiile pentru partea de final? Pentru ca in oras nu prea ai mare lucru de facut, reusesti sa vezi orasul intr-o singura zi si pentru ca sunt mult mai ieftine decat daca ar fi fost achizitionate de pe plaja. Distanta de deplasare ar fi fost mult mai mare din zona de plaja catre locatiile mentionate si de acolo si pretul mai mare.

Ca sfat va dam sa plecati la voi cu cateva pungi de caramele, bomboane si alte dulciuri micute pentru copii, caci in fiecare excursie se fac popasuri pe langa cate o scoala sau vin ei in zona si sunt tare draguti daca le oferiti ceva dulce – se pot face niste fotografii portret superbe cu bucuria de pe chipurile lor!!! La fel de incantati au fost si copii de pe plaja de unde am plecat in larg sa inotam cu delfinii, cand le-am aratat fotografiile facute au capatat incredere si s-au aratat dornici de a-i mai fotografia. Eu chiar am lasat cateva fete sa se joace cu parul meu lung si drept, diferit total de al lor – fascinatie totala pentru ca era ca un privilegiu pentru ele ca pot sa atinga un altfel de par decat cel cu care sunt ele obisnuite.

Ziua 4: a fost mai linistita, am vizitat orasul, am mers la muzeu, am cumparat suveniruri si am trimis vederi (vederi gasiti mai greu, dar nu imposibil, noi le-am luat de la muzeu, insa timbre au doar la posta). In magazinele lor de suveniruri se poate negocia, important este sa stii sa o faci si sa-ti placa acest lucru.

Pentru o cafea buna si o priveliste superba, mai ales la apus, recomandam neaparat terasa de la Africa House (mergeti din timp pentru ca e renumita pentru acea panorama de la apus si lumea se strange rapid si locurile sunt ocupate daca intarziati).

Ziua 5: Iata ca a venit si ziua in care a trebuit sa ne luam ramas bun de la Zanzibar deci de-cazare la 10, plimbare si stat la suc & cafea & relaxare pana la 2 cand luam bagajele de la hotel si mergem in port sa luam ferry de 15.30, la 4 dimineata avem avion pana la Istanbul apoi la 6 seara am aterizat la Bucuresti!!!

Sfat: luati orice alt ferry, nu pe cel pe care l-am luat noi, adica pe ultimul de la 15.30 (logica noastra fiind ca oricum nu trebuia sa ajungem devreme in Dar es Salsam avand avion abia la 4 dimineata) pentru ca pe drumul de intoarcere cu acest ferry prindeti niste valuri fantastic de mari si tot ferry se misca intr-un ritm horror – si nu exagerez cand zic ca toata lumea vomita!!!!!  Noi initial nu am vrut sa luam punga de vomitat de la cel care se plimba printre noi si impartea cu cateva minute inainte de a ne intalni cu valurile mari; insa cand vezi si simti ca ti se face din ce in ce mai rau si cand te uiti la ceas si stii ca mai ai chiar si o ora si 15 minute pana la destinatie te cam intrebi unde este toaleta, dar, clar….nimeni nu are curaj si putere sa se inderepte pana acolo asa ca toti vomita de pe locurile lor direct in punga….asa ca vrei – nu – vrei dupa ce s-a dat tonul la vomitat iti vine si tie randul .

Nu am crezut ca poate sa-mi fie atat de rau incontinu timp de 1 ora si sa cer punga dupa punga. Dar cum pui piciorul pe uscat, incet, incet in 5 minute starea de rau dispare.

Cateva cuvinte in Swahili

  • Pole pole este light motivul lor…le place sa se ghideze dupa aceasta zicala in tot ce fac…deci pole pole – usurel, usurel
  • Jambo my friend – cea mai intalnita forma de salut
  • Rafiki nzuri – prieteni buni
  • Hapa – aici
  • Pale – acolo
  • Cule – departe
  • Mimi- eu
  • Wewe – tu
  • Iule – ea/el
  • Karibuni – bine ati venit
  • Safarinjema – calatorie placuta
  • Ciaculanjema – mancare delicioasa
  • Ndio – da
  • Hupana – nu
  • Tutaonana + baday – ne vedem mai tarziu ; + tena – ne vom revedea
  • Cumbukumbu nzuri – amintiri frumoase
  • Watoto – copii
  • Motto – 1 copil

Noi safari nu am facut, insa cand am mers in excursia cu delfinii am intalnit un super pusti elvetian care facuse si il costase 900$ / 5 zile cu totul inclus si au trecut si in Kenya.

Sper ca va vor fi utile cele povestite de mine si ca preturile va vor ajuta orientativ.

* Multumesc pentru fotografii si text Laura & Alex

19 comentarii

  1. 28.08.2012 la 10:40

    @Laura foarte frumoase pozele, mancarea este buna acolo la ei?

  2. Laura Teodorescu
    28.08.2012 la 10:51

    Narcis, noi am mancat amandoi doar chestii locale, extraordinare, proaspete. Muuult peste sau fructe de mare, orez condimentat cu tot felul de arome si mirodenii, diverse supe – de dovleac, de peste sau de porumb….daca nu esti fan peste au si alte timpuri de mancare dar pe noi nu ne-a atras 🙂

  3. Laura Teodorescu
    28.08.2012 la 10:52

    pardon: „nu ne-au atras” (tipurile de mancare nu ne-au atras 🙂 )

  4. 28.08.2012 la 11:02

    @Laura corect :), ma intereseaza mai mult tipurile de mancare cu carne am vazut niste frigarui acolo de mi a ramas gandul la ele 🙂

  5. Diana
    28.08.2012 la 15:21

    E mare indiscretie daca va intreb cat ati cheltuit cu totul 2 persoane? Cat a fost biletul de avion + hotel (all inclusive?)? Si cat ati cheltuit in rest pe excursii?

    Si eu as vrea sa merg vara viitoare ori in Zanzibar ori in Kenya(Diani Beach + safari) – sunt inca in dubii…
    Din ce am „inspectat” eu pe internet , preturile in Zanzibar sunt mai mari decat in Kenya iar peisajul e cvasi-acelasi.

    A trebuit sa va faceti vaccinuri pentru malarie si alte boli de-a lor tropicale? Caci pentru Kenya stiu ca e necesar.

    Merci anticipat pentru raspunsuri 🙂

  6. Razvan Pascu
    (author)
    28.08.2012 la 15:50

    @ Diana: gasesti aici cateva raspunsuri, in comentarii http://razvanpascu.ro/2012/08/27/zanzibar-locul-de-vis-unde-ne-am-petrecut-luna-de-miere-by-laura-teodorescu-1/

    Peisajul nu este acelasi in Zanzibar/Kenya. In Zanzibar te duci pentru plaje, in special. Zanzibar tine de Tanzania, nu exista vaccinuri obligatorii pentru Tanzania, insa este de preferat sa il ai pe cel pentru febra galbena si pastile de malarie la tine.

    Laura o sa revina si cu raspunsurile ei, daca are timp.

  7. Laura Teodorescu
    28.08.2012 la 16:38

    Diana, dupa cum zice si Razvan gasesti detalii in prima parte a articolului legate de preturi per total dar si ceteva fractionate in exemple, gen excursii. Si la fel de bine mai zice tot Razvan 🙂 dar si sotul meu 🙂 ca nu sunt peisaje identice in cele doua tari si conteaza foarte mult ce vrei sa faci, cat timp vrei sa stai, cati bani vrei sa cheltuiesti. Noi nu am luat all inclusive nici la resortul din zona de nord a insulei unde am facut plaja si nici la Tembo hotel in Stone Town, ci doar cu mic dejun pt ca ne place sa nu fim conditionati de ore si de un singur fel de mancare, ne place sa hoinarim, sa mancam pe unde apucam :), la ce ore ne vine foame, sa incercam cat mai multe chestii locale chiar si de la taverne sau zone de unde mananca doar localnicii 🙂 asta este un indicator foarte bun pentru noi- ca mancarea e autentica si ca trebuie incercata. Fiecare face cum doreste, dar asta e stilul nostru in calatoriile pe care le facem. Acum legat de vaccin si alte medicamente – se face neaparat pt a intra in Zanzibar vaccinul impotriva febrei galbene pt ca dupa ce ajungi cu ferry te pun sa completezi o fisa si sa prezini la control carnetul cu vaccinul. Daca aterizezi direct cu avionul in Zanzibar 🙂 nu ai nevoie de el, dar atat timp cat ai ajuns poate ca noi intai in Dar es Sallam sau ca Razvan in Arusha si stai chiar si cateva ore acolo, cei din Zanzibar solicita vaccinul. Pastilele de malarie sunt utile doar daca e sezon ploios cand mergi. Vaccinul este valabil 10 ani, deci nu vei fi nevoita sa-l repeti daca mergi in urmatorii 10 ani iarasi in Africa. Daca te hotarasti pentru Zanzibar poti sa ne anunti si sarim in ajutor cu mare placere cu oricate info ai nevoie

  8. Laura Teodorescu
    28.08.2012 la 16:52

    Narcis, ce ai vazut tu acolo sunt frigaruile pe care le pregatesc „gratargii” 🙂 si sunt din diverse fructe de mare, din diversi pesti, pe unii ii stii de la noi iar de altii habar nu am auzit, sunt condimentate frigaruile cu diverse mirodenii si de acolo toate culorile acelea fantastice. Mai gasesti evident si cu pui sau cu vita, Porc e destul de greu sa gasesti. E pacat sa nu incerci si marea varietate de panici facute la fel cu toate combinatiile de mirodenii si legume….In toata piata era un singur pusti care facea si shaorma dar tot din carne de pui&vita si era o coada fantastica, am luat si noi 🙂 pt ca acea coada am zis ca e un indicator bun :). Si nu ne-am inselat! Lipiile erau de dimensiuni mici, jumatate din lipia mica de la noi si carnea era condimentata cu toate cele de pe la ei si avea evident un alt gust :). Noi in capitala nu am mancat deloc la restaurant ci doar aici in piata pt ca nu ma puteam dezlipi de frigaruile de fructe de mare, de sugar cane /sucul de trestie de zahar, dar si de minunata atmosfera din acea locatie. Interculturalitate la maxim aici in gradina, turisti din toate colturile lumii, localnici de la saraci pana la cei mai bogati vin sa manance aici. Nu stiu voi ce preferinte culinare aveti, dar sunt convinsa ca o sa va descurcati 🙂

  9. Laura Teodorescu
    28.08.2012 la 16:58

    Razvan, mare grija!!! Da, pentru Tanzania nu e obligatoriu vaccinul pt febra galbena insa pt Zanzibar da!!!!!! Cand o sa ajungeti in Zanzibar sa aveti la indemana pt ca trebuie sa completati o fisa si sa prezentati documentele gen pasort+pasaportul medical ( in fisa tin minte ca a trebuit sa trecem data cand am intrat in Tanzania, unde o sa stam in Zanzibar, …..nr zborului de pe biletul de avion….destul de detaliata chestia….asa ca sa nu le bagati prea adanc in rucsac 🙂 imediat dupa ce treceti de aeroport).

  10. Razvan Pascu
    (author)
    28.08.2012 la 17:29

    @ Laura: multumesc, bine ca mi-ai spus. oricum il faceam, dar poate mai intarziam mult…

  11. Laura Teodorescu
    28.08.2012 la 17:39

    Cu placere Razvan! Sa-i pui si pe ceilalti membri ai grupului 🙂 – la Victor Babes se face vaccinul ( nu mai tin mi te daca cu programare) si costa in jur de 200 lei plus consultatia)

  12. 28.08.2012 la 20:16

    Nu vreau sa para ca întreb cu răutate, insa cat costa o săptămână obişnuită, modesta într-un astfel de locaţie|?
    Mulţumesc in avans pentru răspuns…

  13. Laura Teodorescu
    29.08.2012 la 21:16

    Romeo, modest este si ce am avut noi, nu am avut all inclusive, nu am luat cazare la cele mai luxoase bungalouri…etc….daca citesti ambele articole dar si comentariile de mai jos o sa resusesti sa iti faci o impresie mai clara cat de cat despre tipul de calatorie pe care l-am avut noi. Asta si pentru ca asta este stilul nostru si pt ca noi chiar vrem sa luam contact cu tot ce inseamna cultura, istorie, civilizatie in orice concediu unde mergem….stand la all inclusive nu prea poti 🙂 lol Daca impart costul celor 2 sapt o sa imi dea exact 1632 euro dar nu e corect pentru ca ce este cel mai scump este avionul/transportul. Din momentul in care ai aju s acolo cheltui mult mai putin si e pacat sa stai doar o saptamana. Cum sa ajungi acolo si sa nu dai 44 de euro pt 2 pers ca sa inoti cu delfinii in ocean la mama lor acasa?????

  14. 30.08.2012 la 19:42

    Laura, ca tot veni vorba de delfini, spune-mi te rog cu ce agentie ati aranjat excursia si unde ati fost mai exact, la Kizimkazi cumva?

  15. 31.08.2012 la 10:18

    Lucian, da, la Kizimkazi am fost. Insa despre agentie nu stiu sa iti zic pentru ca noi am intrebat la hotel si cei de acolo ne-au indrumat catre agentie. Habar nu am daca sunt mai ulte sau doar una, doua care fac excursiile astea. Pot doar sa iti spun ca in excursia cu delfinii am fost doar 3 persoane :)…noi 2 si inca un pusti elvetian. Deci e posibil sa nu te calci pe picioare cu muulti oameni, ceea ce e tare bine uneori

  16. 31.08.2012 la 11:40

    Ok, sper sa am norocul sa dau de o agentie la fel de serioasa, poate chiar gasesc locuri la acelasi hotel ca si voi, parca Tembo in Stonetown….

  17. 31.08.2012 la 20:18

    Lucian, sunt convinsa cano sa gasesti si nu o sa ai probleme cu excursiile. Tembo hotel e super tare, noua ne-a placut. Au o piscina frumoasa, camere etraordinar de inalte, cu niste bai imense, cel putin asa a fost camera noastra. Am avut vedere pe una din laturile piscinei, cerusem ocean side view dar nu aveau atunci si ne-au dat la piscina si ne-a parut mai bine pt ca oceanul e mai mult o chestie de mare trafic in zona si trec tot felul de vapoare mari, unele zgomotoase sau poluante si nu as fi vrut sa le vad pe acelea. Nu am stat noi prea mult in camera in cele 5 zile dar conteaza fiecare aspect pana la urma. Noi i-am contactat prin email pe cei de la hotel si am corespondat chiar ft bine cu ei in engleza.

  18. 01.09.2012 la 21:18

    http://m.youtube.com/watch?v=HSyLertQFMk

    Pentru voi un filmulet mic facut de noi in excursia in care am inotat cu delfinii

  19. roxana
    21.10.2015 la 01:45

    Frumoasa calatorie!! frumoase amintiri! felicitari! pe 8 noiembrie urmeaza sa plecam si noi in zanzibar. Ne.am propus si un scurt safari undeva prin tanzania dar despre el vrem sa ne documentam la fata locului. O sa plecam cu cazarea luata de pe booking. Nu stim cum sa procedam cu vaccinarile. Nu suntem din bucuresti.. nu avem nici timp sa ajungem.. Voi ce vaccin v.ati facut doar febra galbena? Noi daca l.am gasi in iasi ne.am incadra in doua sptamani sa il facem, are timp sa actioneze? Avem o legatura mai buna in dar es salaam dar putem lua si zbor direct znz cu 7 ore in plus in transfer daca nu ne primeste nevaccinati. Ne asumam un risc prea mare sa mergem fara vaccinuri? multumesc!

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!