fbpx
excursii-razvan-pascu

Va povesteam data trecuta despre o tura de weekend foarte reusita in secuime, in zona Corund-Praid din Harghita, unde am cunoscut obiceiuri, si mestesuguri stravechi, pe scurt, o fotografie a culturii populare locale. Am pastrat insa pentru azi doua bijuterii naturale de o frumusete incredibila, care sa va convinga sa faceti si voi o vizita in zona: canionul de sare de langa salina din Praid si tinovul de la Fantana Brazilor (un sat care face parte din comuna Corund).

Salina din Praid a fost vizitata anul trecut de peste jumatate de milion de oameni, numarul lor crescand in fiecare an. Jumatate dintre ei vin la tratament, iar restul sunt doar turisti curiosi sa vada ocna cu ochii lor. Dintre toti acestia, doar 13.000 au ajuns si in canionul de sare situat imediat langa salina… si e chiar pacat. Canionul de sare ofera ocazia unei plimbari de 2-3 ore printr-o zona probabil unica in Romania – doar in comuna Lopatari (Buzau), la Meledic, am mai vazut ceva similar, dar totusi in Praid canionul mi s-a parut mai frumos, mai spectaculos.

Muntele de sare din Praid are radacina la circa 3 kilometri sub pamant, adica la cea mai mare adancime din toata Europa, fiind poate cel mai mare munte de sare de pe continent. Paraul Corund taie in doua acest munte de sare, formand in timp canionul de sare – o adevarata minune naturala, cu stanci masive si creste taioase de sare, lapiezuri de sare, doline si mici grote/pesteri de sare, unde relieful se schimba constant sub actiunea elementelor. Aici, sarea cristalizeaza sub cele mai ciudate forme, de la cuburi perfecte la conopida sau „corali” de sare, iar traseul include si posibilitatea unei bai traditionale de namol (careia, din pacate, a trebuit sa ii spun pas, nefiind echipat corespunzator). O multime de lucruri de vazut, care pe mine m-au impresionat mult mai mult decat vizita la salina. In sine, salina nu are nimic deosebit daca nu mergeti acolo pentru tratament – nu se compara nici cu Slanic Prahova (cea mai mare mina de sare din Europa), nici cu salina de la Turda (in opinia mea, cea mai frumoasa de la noi). Canionul de sare insa e cu totul altceva – va puteti petrece fara probleme jumatate de zi acolo, daca vremea tine cu voi, iar privelistea nu va poate lasa indiferenti. Mai multe detalii despre locatia Canionului de Sare si traseul tematic amenajat acolo puteti gasi aici, pe site-ul custozilor rezervatiei. Imediat la intrarea in salina veti gasi si bannere si indicatoare, care sa va ghideze catre canion.

De departe, insa, cel mai frumos colt de natura din zona este Tinovul de la Fantana Brazilor. Pe platoul vulcanic de deasupra satului Corund exista alte doua sate risipite: Valea lui Pavel si Fantana Brazilor. In acest din urma sat, la o altitudine de 950m, se gaseste tinovul… daca nu stiati pana acum ce este un tinov, nu va rusinati 🙂 , pentru ca nici eu nu stiam pana sa vizitez locul. E drept, Razvan a scris acum ceva vreme despre Tinovul Mohos de langa Lacul Sf. Ana, dar recunosc ca n-am citit materialul decat atunci cand m-am intors din Corund.

Tinovul este practic un fost lac vulcanic, in care s-a dezvoltat in timp (datorita cenusei vulcanice rezultate din eruptii) o vegetatie foarte ciudata: turbarii si muschi au umplut si acoperit lacul, iar la suprafata solul s-a acoperit de tufe de afine, merisor, pin silvestru pitic, superbe plante carnivore si cate altele – toate, relicte glaciare. Ce mai, e chiar vegetatie de tundra, de Scandinavia, si asta intr-un masiv vulcanic din Carpati… o ciudatenie naturala uimitoare, care mi-a lasat o impresie puternica.

Solul este oligotrof, adica sarac in minerale, de aceea toate plantele de acolo cresc pitice (efect natural de „bonsai”, dupa cum am primit explicatie) si tot de aceea florile sunt insectivore – neputand sa-si culeaga nutrientii din sol, au evoluat pentru a-si prinde hrana din aer. Senzatia, imediat ce am calcat pe poteca, a fost extrem de ciudata, dar la fel de placuta. Solul buretos pare elastic, mlastinos, lasand impresia ca ai putea sa te cufunzi pana la genunchi, daca nu esti atent. Linistea era asurzitoare, tufele de afine si merisor pareau de smarald, pinul silvestru era pe alocuri atat de des incat abia se mai intrezarea cerul… iar daca „flori insectivore” va suna sinistru, aflati ca sunt, pe cat de mortale pentru insecte, pe atat de frumoase privirii noastre. Tinovul de la Fantana Brazilor se poate vizita doar in grupuri de 10-15 persoane si doar cu ghid insotitor din partea custozilor rezervatiei. Iar daca veniti in zona este absolut nerecomandat sa ratati acest obiectiv.

Impreuna cu Promenada din Corund, atelierele de mestesuguri populare (prelucrarea iascai, olarit), Dealul Melcului (mina si muzeul de aragonit), izvoarele de apa minerala, salina si canionul de sare din Praid, ca si tinovul de la Fantana Brazilor va vor umple fara probleme un weekend excelent petrecut in mijlocul naturii si va vor deschide pofta pentru a explora mai mult in zona Harghitei. Pentru mai multe informatii si a va putea planifica o tura in zona, va sfatuiesc sa cititi site-ul rezervatiilor naturale din zona si sa luati si legatura cu reprezentantii custodiei. Pe acelasi site gasiti si recomandari de cazare, dar si informatii despre cum sa ajungeti si cum sa va orientati in zona. Pe partea rutiera, va recomand ca, pentru a ajunge in zona, sa mergeti pe Valea Prahovei – Brasov – Sf. Gheorghe – Tusnad – Miercurea Ciuc – Odorheiu Secuiesc – Corund – Praid – drumurile sunt cel putin acceptabile pe aici, ceea ce nu se poate spune despre varianta directa Brasov – Odorheiu Secuiesc.

Intregul set de poze pe care le-am facut in zona Corund-Praid il gasiti aici. Multumiri inca o data pentru Zoltan si Agnes, de la custodia acestor rezervatii, care m-au invitat si m-au indrumat in zona. A meritat pe deplin!

Ce urmeza din partea mea pentru data viitoare? Voi incerca sa fiu mai concis in relatarile mele, pentru a-mi face mai usor timp sa impart cu voi locurile frumoase din Romania pe care le vizitez. Astfel, fie ca va voi povesti despre Delta Dunarii, o tura de munte prin Bucegi, Cheile Nerei sau altceva, sa fiti siguri ca ma voi stradui sa merite sa investiti cateva minute pentru a va culege idei pentru o posibila (mini-)vacanta de vis prin Romania. Pana atunci, la buna vedere!

* articol din seria Romania e frumoasa. Text si foto: Mihai Bobocea

6 comentarii

  1. 23.07.2012 la 10:42

    Foarte faina excursia asta. De Canionul de sare stiam de la parintii mei, dar de tinovul asta – nu. Pare foarte frumos. Sper ca nu l-ai ratat pe cel de langa Lacul Sfanta Ana (http://hai-la-bord.blogspot.ro/2011/10/tinovul-mohos-cum-sa-plutesti-deasupra.html), caci pe mine m-a fascinat din prima;)

    Calatorii cat mai faine in continuare!:)

  2. 23.07.2012 la 16:24

    Foarte bun articolul Mihai !Salina de la Praid am vizitat-o in 2008 !merita o excursie in toata zona secuimii..In periaoa 2001-2004 am lucrat pentru o companie foarte mare din Odorheiu Secuiesc si astfel am descoperit zonele faine din Harghita !fostii colegi de lucru mi-au devenit prieteni si cu ajutorul lor am descoperit frumusetile locurilor si obiceiurile oamenilor de acolo.Felicitari pentru articolul de fata precum si pentru cele publicate anterior !

    Mihai Teodor
    Quasar Tours & Travel
    http://www.quasartravel.ro

  3. Mihai FR
    27.07.2012 la 14:32

    @Anda si Mihai:
    Salutari si multumesc pentru aprecierea voastra, conteaza mult! Harghita e cu siguranta o zona unde abia astept sa revin (am ratat Tinovul Mohos, dar il am pe lista pentru anul asta), sunt prea multe zone frumoase acolo.

    Toate cele bune si weekend placut, eu plec niste zile in Retezat (primul concediu pe anul asta), tineti-mi pumnii pentru vreme buna! 🙂

  4. 27.07.2012 la 16:13

    Foarte interesant articolul. Iar pozele sunt intr-adevar reusite. Ne putem mandri cu ce avem in Romania. Pacat ca prea putini apreciaza aceste lucruri.

  5. mihai verdes
    13.06.2016 la 20:32

    Intr-adevar sung nite locuri magice. M-a impresionat historian saline Si am ramas impressionist. Se mai extrage sare. Cine e proprietarul acuma?

  6. Anca
    23.07.2019 la 23:11

    Sit-urile rezervatiilor naturale si al custozilor nu functioneaza ! Altfel, siguuuur voi merge acolo, articolul dv. este foarte bun. Sper sa pot avea si un drob adevarat de sare, acea sare curata, cristal, asa cum nu gasasti in dragul nostru comert (chiar daca pentru consum va trebui spart, macinat…) ! Mi-e dor de lacul Sf. Ana, unde am fost de mult, cat despre Tinovul de acolo, parca ma tem de acea zona mlastinoasa, in lipsa unui ghid. Multumesc pentru informatii. Va salut cu prietenie si succes !

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]