Acum vreo 3 saptamani am fost plecat un weekend prin Secuime si spre lacul Sfanta Ana, singurul lac vulcanic din Romania.
M-am simtit foarte bine, iar peisajele sunt de vis in aceasta zona. Sunt multe de povestit, insa astazi am ales sa povestesc impresii de la lacul Sfanta Ana si Tinovul Mohos, o sa va scriu cateva detalii despre un eveniment care se va desfasura in zona pe 24 iulie si la final va anunt un parteneriat pe blog si un concurs pentru voi.
Am ajuns la lacul Sf. Ana de la Baile Tusnad. Traseul din Bucuresti ar fi Bucuresti – Brasov – Sfantu Gheorghe – Baile Tusnad – lacul Sf. Ana. Ca sa ajungi trebuie sa urmezi drumul E578, spre Sfantu Gheorghe pana la Bixad (sunt vreo 6 km) unde vei face la stanga (sunt indicatoare cu Balvanyos – 15 km si Lacul Sfanta Ana – 17 km).
Drumul este destul de bun, cu cateva portiuni cu gropi, dar nimic de speriat. Drumul principal se bifurca la un moment dat si pentru lac trebuie sa faci la stanga. Apoi, ca sa ajungi la lac poti fie sa lasi masina in zona de campare si sa platesti 10 lei, fie sa mergi pana in apropierea lacului (inca 1,5 km de la zona de campare) si sa platesti 20 lei pentru acces.
Lacul Sfanta Ana
Desi am ajuns intr-o zi capricioasa am putut sa dau o tura de lac (maximum 30 de minute) si sa facem poze in voie (erau destul de putini turisti). Lacul Sfanta Ana este de fapt craterul mai mic al unui vulcan, unde se acumuleaza apa precipitatiilor si din zapada topita, nefiind alimentat de niciun izvor. Pe malul lacului este si o mica capela. Daca ai noroc de o zi frumoasa, poti inchiria barci pentru 30 minute (10 lei). In rest, majoritatea turistilor se multumesc sa pozeze din toate unghiurile celebrul ponton al lacului.
Lacul Sfanta Ana se afla la o altitudine de peste 900 de metri si are o forma aproape circulara. Adancimea maxima este de 7 metri. In aceasta apa nu traieste nicio vietate pentru ca apa nu contine oxigen (unul din motive este ca de pe fundul lacului sunt emanate gaze mofetice, destul de intalnite in aceasta zona a Romaniei si despre care voi scrie intr-un alt articol).
La intoarcerea spre zona de campare, de unde se face plecarea spre Tinovul Mohos, este obligatorie oprirea la locul de belvedere, de unde vei putea observa intregul lac. Punctul de belvedere este semnalizat pe partea stanga a drumului (mergand de la lac spre punctul de campare) si trebuie sa urci cateva trepte pe munte.
Pentru Tinovul Mohos, punctul de plecare este zona de campare. Tinovul Mohos este un fel de mlastina mai speciala care s-a format in craterul vulcanului pe locul unde a fost un lac. Vulcanul din muntele Ciomatu are un crater dublu: in unul din ele este lacul Sf. Ana si in celalalt crater se afla aceasta mlastina, Tinovul Mohos, formata pe locul unde inainte era un alt lac.
Tinovul Mohos
Ca sa vizitezi aceasta zona se merge doar cu ghid si se pleaca din ora in ora incepand de la ora 10 de dimineata si pana la ora 16. Pretul unui bilet este 5 RON si un ghid conduce turistii prin rezervatie si ofera informatii despre aceasta zona. Se tine o prezentare generala a locului la intrarea pe poteca de lemn, in romana si maghiara si apoi se mai fac doua opriri. Cu totul dureaza cam 40 de minute.
Desi nu sunt specialist, mi s-a parut extrem de interesant cum s-a format o lume aparte in aceasta zona, ferita si protejata de tot ce este in afara. Tinovul este un fel de curiozitate a zonei, format pe un crater de patru ori mai mare decat cel al lacului Sf. Ana si care este in esenta tot un mare lac.
Atat lacul Sfanta Ana cat si Tinovul erau la inceput parte a unui vulcan. Prima data a erupt craterul cu tinovul, locul unde s-a format un lac, si apoi craterul cu lacul Sf. Ana. La aceasta eruptie, cenusa rezultata s-a asezat pe suprafata lacului, care a incurajat cresterea diferitelor tipuri de muschi si plante mici. Se creaza impresia unui sol buretos si daca calci pe muschi ai toate sansele sa te afunzi chiar si pana la genunchi.
Pentru a fi mai usor de vizitat, dar mai ales pentru a proteja acest areal, traseul se face pe poteci si podete de lemn. Din loc in loc, s-au pastrat ochiuri de apa inca neacoperite de solul buretos, 17 la numar in tot arealul Tinovul Mohos. Traseul turistic prezinta doua doua dintre ele, asta si pentru ca nu difera cu nimic unul fata de celalalt. De cum ai ajuns la potecile de lemn, adica la intrarea in Tinov, cu fiecare pas cu care inaintezi peisajul se va schimba vizibil. Dispar treptat arborii mari, raman arbusti precum pinul pitic si foarte multi muschi. Ghidul ne-a aratat o planta asemenatoare bumbacului, Bumbacarita, dar si micutele plante insectivore care se gasesc aici.
Duminica, 24 Iulie, are loc editia de debut a festivalului „Ziua Lacului Sfanta Ana„. Evenimentul este finantat cu fonduri europene si se doreste a fi un festival care sa readuca in atentia romanilor traditiile si valorile locale. Va fi un concurs de gastronomie, concurs de barci pe lac si dansuri populare. Proiectul este sprijinit de Ministerul Turismului. Programul evenimentului poate fi descarcat de aici.
Iesirea din rezervatie se face pe un alt traseu, deloc spectaculos, astfel ca trebuie sa iti faci toate fotografiile de la inceput; nu lasa nimic pentru intoarcere!
In incheiere, am o veste buna pentru voi, un concurs.
Editura Meteor Press s-a alaturat demersului meu de promovare a Romaniei pe blogul meu de turism. Si pentru ca au lansat de curand in Romania seria de ghiduri turistice Michelin in limba romana, acestia au hotarat sa ofere cadou unuia dintre voi cate un Ghid Verde Michelin despre Romania la fiecare articol al meu din seria „Romania e frumoasa„. Asa ca urmariti acest blog si in special articolele despre Romania.
Subiectul de astazi este lacul Sf. Ana si Tinovul Mohos – astept comentariile voastre cu alte detalii despre lacul Sf. Ana, despre ceea ce merita vizitat in zona, detalii despre cazare la preturi bune si orice alta informatie care poate fi utila celorlalti. Cel mai util comentariu va fi premiat cu Ghidul Verde Michelin Romania.
Nu am informatii suplimentare despre lac si Tinovul Mohos, asa ca nu ma pot inscrie in concurs, dar mi-ar placea sa citesc o recenzie a Ghidului Verde. Poate o faci tu sau castigatorul. Am auzit ca a aparut, dar nu stiu pe nimeni care sa-l fi rasfoit deja.
Intr-adevar, Lacul este magnific, imi place foarte mult zona…
Eu am fost anul trecut acolo drumul a fost ingrozitor, ar fi trebuit sa spui ca se plateste o taxa de 10 lei sus iar daca vrei sa cobori cu maisna pana jos la lac pe un drum total spart se plateste o alta taxa. Cu romana e foarte greu sa-ti explice cineva ce e cu aceste taxe, in rest e o priveliste intr-adevar foarte frumoasa.
Am devenit nostalgica…! Lacul Sf.Ana este drag sufletului meu si ,asa cum imi place sa spun ,acolo gasesc spiritul mamei mele:(( Primele amintiri despre concediile parintilor mei se reflecta in oglinda acestui lac si densitatea padurilor ce-l incojoara! Acum 2 ani l-am revazut ,dupa mult timp si l-am regasit acelasi,misterios si impunator…am incercat chestia cu barca si…m-am simtit parte din el!
Multumesc ,Razvan pentru acest articol !
Eu am fost anul trecut acolo asa ca o alternativa la un weekend la mare. Poti face plaja (daca ai noroc cu vremea) iar apa nu am cuvinte….
De vizitat nu stiu ce ar mai in afara de Sfanta Ana,Tinovul Mohos , cetatea Balvanyos si statiunea Tusnad (unde sunt prea multe case parasite din pacate ).
am vizitat lacul Sfanta Ana cand eram studenta si primisem tabara la Covasna:) a fost o minunatie de excursie si mi-am amintit acum cu bucurie de zilele acelea. e foarte placut sa citesti un articol si sa poti spune „am fost si eu acolo!”, mai ales ca lacul asta chiar iti lasa amintiri foarte placute si dorinta de a te intoarce iar si iar…
Razvan, chiar imi doream sa ajung acolo in august. Unde recomanzi sa ne cazam, in Balvanyos, sau in Tusnad, care statiune este mai frumoasa? Ii rog sa raspunda si pe cititorii tai care au fost si cunosc zona.
(author)
@ vertange11: eu am ghidul acasa, este foarte ok iar informatiile sunt bine structurate. e util in special pentru cei care calatoresc in Romania cu masina, ti se spune exact pe ce drum sa mergi, cand faci la stanga-dreapta, etc.
@ finantare: adevarul este ca nici nu am scris toate aceste detalii legate de taxe exact in paragraful 4. 🙂
Cat despre drum, are gropi dar hai sa nu exageram totusi, nu e atat de prost drumul decat o portiune din el. Legat de explicatia necesitatii platii unor taxe de intrare in rezervatie, nu stiu ce ar trebui sa iti explice…asa este peste tot in lume. In America de Sud am platit si 25 de dolari de persoana taxa de intrare in rezervatie. La noi taxa e de 10 RON si pe lenesi ii lasa sa intre cu masina pana la buza lacului pentru inca 10 lei.
@ Valentina, eu am stat la Tusnad cu 100 RON pe noapte la o pensiune foarte draguta pe care o recomand (are si piscina dar se plateste separat 20 RON persoana): http://www.pensiuneasara.ro/
Eu am fost in zona in vara lui 2009. M-am cazat in statiunea Lacul Rosu (recomand Vila Gal). Intr-una din zile am facut traseul: L. Rosu-Gheorgheni-Voslobeni (unde se afla Pestera Sogu, pe care, din pacate, nu am reusit sa o vizitez)-Izvoru Muresului (manastirea de aici este superba)-Miercurea Ciuc-Baile Tusnad-Lacul Sf. Ana. Peisajele din aceasta zona sunt deosebite si merita vazute. Nu mai spun de aerul curat si senzatia de liniste pe care ti-o dau muntele si apele (treceti pe langa Bicaz, Olt, Fisag s.a.)care te insotesc pe tot traseul.
Revazand Lacul Sfanta Ana ultima oara in 2003 cu un grup de copii din Tatarusi-Iasi in ospetie la copii etnici maghiari din Armaseni, am fost impresionat iarasi de frumusetea, unicitatea acestuia. Citez din revista bilingva „Impreuna-Egyutt” a copiilor participanti cateva date despre lac:
suprafata- 22 ha; adancimea -in scadere, acum max. 7 m (in 1870 avea 12m);unicul lac format in craterul unui vulcan in Europa. In zona poate fi vizitata si Pestera Puturosu, rezervatie floristica, avand cea mai eficace mofeta uscata din Europa.
Frumoasa este si legenda Lacului Sfanta Ana:
Aici si la Pestera Puturoasa se aflau cetati mandre, stapanite de doi frati rai, invidiosi unul pe altul. Vazand ca fratele sau are o caleasca cu sase cai nemaivazuti, fratele sau doreste o caleasca cu 12 cai. Negasind caii deosebiti, porunceste sa fie inhamate 12 cele mai frumoase fecioare din satele stapanite. Acestea neputand trage caleasca, stapanul le biciuieste, lovind-o pe cea mai frumoasa, pe Ana care il blestema sa se scufunde sub pamant. Cetatea se prabuseste si totul este inghitit de ape. Pe lacul format plutesc 12 lebede, care ajung pe mal si redevin fecioare. Ele pleaca spre casele lor. Numai Ana ramane pe malul lacului unde construieste o capela, loc de rugaciune pana la sfarsitul vietii. Aici au venit si alti pelerini sa se inchine, numind-o „sfanta” pe Ana inca din timpul vietii, iar lacul primind numele ei.
In apropierea Lacului Sfanta Ana, pe drumul ce leaga Miercurea Ciuc de Odorheiul Secuiesc, se afla satul Homorod. Desi nu este un sat foarte intins ca suprafata, am avut placerea sa stau aici in urma cu doi ani, perioada in care am vizitat si Lacul Sfanta Ana. De ce este special acest mic sat? Pe langa peisajele minunate care caracterizeaza intreaga zona, aici se afla si o herghelie. Noi am fost invatati sa calarim, initial in tarc, ulterior pe un drum laturalnic, iar in ultimele zile, traseul trecea printr-o padure, urcusul terminandu-se intr-o intinsa poiana, unde am invatat sa si galopam. Este o zona foarte frumoasa si merita vizitata, mai ales ca pana in Odorheiul Secuiesc mai sunt doar 30 de km.
@Radu Alexandra Poti sa imi dai mai multe detalii despre cazarea in acest sat? Multumesc!
Cu siguranta unul din cele mai cunoscute puncte de atractie turistica din Secuime, la granita judetelor Covasna si Harhita, oglinda linistita de apa a lacul Sfanta Ana reprezinta oricand un prilej de relaxare.
Povestile locului eticheteaza lacul vulcanic, creat pe crater, ca fiind unul fara fund insa masuratorile ulterioare nu au indicat mai mult de 7 m adancime.
Lacul si zona sunt accesibile din 2 directii diferite, avand ca punct de bifurcatie, localitatea Chichis (jud. Covasna). De aici se poate alege continuarea drumului pe DN11 (Brasov-Bacau), pana in micul municipiu Targu Secuiesc, al 2-lea ca marime in judetul Covasna de unde, un drum pitoresc traverseaza localitatile „mesterilor in porti secuiesti din lemn” Turia si Balvanyos, ajungand sus la lac. Cealalta directie traverseaza orasul Sfantu Gheorghe, punctul central al intregii zone a Secuimii, pe E578 (DN12), drumul national care taie Tinutul Secuiesc de la Nord la Sud (Toplita HR – Chichis CV).
Lacul, fiind situat mai aproape de Tg. Secuiesc, este preferat de locuitorii de aici pentru picnicul si relazarea de weekend. Cel putin anii trecuti, tot acest traseu era si cel care reprezenta Etapa de raliu Balvanyos, din Campionatul National de Raliu, cealalta portiune a traseului pana la lac, dinspre Tusnad – Bixad, fiind mai putin amenajata ca infrastructura rutiera.
Din acest motiv recomand traseul Bixad – Lac si impatimitilor pe 2 roti de bicicleta. Oboseala acumulata la urcare va fi compensata de o coborare pe masura precum si mai ales pentru peisajul gustat din plin la viteza de pedalare. Numarul de autoturisme este sensibil mai redus pe aici.
Daca localitatea Balvanyos nu poate fi caracterizata ca fiind o statiune foarte dezvoltata, exista totusi locuri de cazare in sistem agroturism, unul din acestea fiind renumitul Restaurant-Pensiune Balvanyos, chiar la coborarea de pe serpentine, pe dreapta.
Pentru pretentiosi insa, exact in punctul cel mai inalt al localitatii Balvanyos, foarte recent, in 2010, a fost inaugurat un hotel grandios al retelei Best Western. Hotelul nu este nou, insa a fost readus la standardeul BW de 4 stele.
Pentru iubitorii muntelul, zona de campare de la coborarea catre lac, ofera o zona ingradita pentru ridicarea cortului. Daca deja este cunoscuta densitatea ridicata a ursului brun carpatin in aceste zone, fata de anii trecuti se simte o usoara crestere a densitatii Viperei, sarpe veninos pentru a carui muscatura este necesar tratament medical de urgenta. Spitalele: orasenesc din Tg.Secuiesc si judetean Sf.Gheorghe, au in permanenta doze de ser antiviperin. Un minim de atentie si disciplina pe munte (pantalon lung) va poate scuti de o asemenea neplacere.
In incheiere, vorbind despre zona Sfanta Ana, trebuie facuta o referire directa la renumita dar micuta statiune Tusnad Bai, apreciata de turistii din intreaga tara, atat vara cat si iarna.
Fiind usor accesibila, pozitionata exact pe DN12 este o statiune comoda pentru petrecerea sarbatorilor de iarna. O partie nou-nouta de schi, inaugurata in iarna lui 2010-2011, de aprox. 450 de m, inclinatie 22 grade, nocturna, tunuri de zapada artificiala,ski rent, cabanuta si instalatie de transport pe cablu (teleschi) este o locatie ideala pentru locuitorii judetului care plateau bani grei in Poiana. Aici in Tusnad preturile pentru schi sunt accesibile. Un hotel-vila nou si decent, cu locuri de parcare, este chiar langa partie. O multime de alte pensiuni va ofera disponibilitate pentru Craciun/Revelion. In centurl statiunii exista si o serie de hoteluri, din „vechea generatie” – mergeti si pe la ele, numai daca au turisti vor rezista in fata agroturismului !
Lasand iarna in departare, peisajul zonei Tusnad, in mijlocul verii este o incantare. Exista trasee turistice care va vor duce pana pe malul lacului Sf. Ana, prin desisul padirii. Calea ferata si gara CFR Tusnad Bai, va aduc aici printr-o zona foarte pitoreasca pe cursul raului Olt. Oltul aici este inca suficient de rapid si deja destul de adanc pentru a se putea practica raftingul. Pescarii vor fi si dansii, la ei acasa in zona.
Imediat pe maului Oltului, in interiorul statiunii, Complexul de agremen Ciucas, cu lacul Ciucas si pe el restaurantul Stana Soimilor, va pot oferi un apus de soare cum rar mi-a fost dat sa vad.
Asa cum tari precum Franta sau Asutria afiseaza branduri puternice privind traditia locurilor, de genul „Drumul Vinului” in Franta sau „Romantic Roads” prin Austria, putini stiu despre un proiect de mare anvergura din acesta particica de rai a Romaniei. Se numeste „Drumul apelor minerale”, a trecut de faza de proiect si este intr-un stadiu de debut foarte timd. Promite a fi renasterea celor mai importante statiuni cu ape minerale din Secuime, nume pe pare le gasiti pe orice raft de magazin de orinde din Romania. Printre statiunile despre care se vorbeste de modernizarea izvoarelor minerale se numara si Balvanyoas, Bixad, Bodoc si altele.
Despre alte minunatii din tinuturile care pentru multi inseamna numai o zona de tranzit catre alte lumi … si cu alta ocazie ! Pana atunci, faceti-va timp din drumul vostru si „pe aici” …
@Radu Alexandra Baile Homorod este o statiune la mare cautare iarna. Aici este o partie de schi, scurta ce-i drept, insa cu zapada artificiala si instalatie. Fata de Lacul Sfanta Ana este o distanta de 85 KM, nu foarte putin dar nici exagerat de mult.
Superba zona, am petrecut Pastele acum 2 ani la Tusnad si pot spune ca e o zona absolut frumoasa. Imi place ca omul n-a intervenit atat de mult in zona incat sa modifice tot.
(author)
Multumesc tuturor pentru comentarii.
Astept in continuare ideile voastre sau experientele traite in zona turistica prezentata astazi. Daca nu ati ajuns inca la Sf. Ana, vor mai fi sanse de castig si cu alte ocazii pe acest blog, la articolele din seria „Romania e frumoasa”.
Voi alege castigatorul duminica, asadar mai este timp sa scrieti impresii.
Iti recomand si lacul Colibita care este la fel de frumos…
@Valentina Eu am fost la Baile Homorod impreuna cu ai mei parinti, nasii si verisoara, asa ca am decis sa inchiriem o cabana doar pentru noi, mai ales ca am stat si doua saptamani. Nu stiu daca am voie sa spun numele cabanei sau sa dau un link. Am voie? Cert este ca aceasta cabana avea o sala de mese, bucatarie si trei dormitoare. De asemenea, in curte exista o piscina si era doar a noastra, precum si un balansoar si un loc unde puteam lua masa in gradina. Propietarul nu statea acolo, insa venea cand aveam nevoie de ceva si a fost o gazda desavarsita.
@Vlad F Din pacate, iarna nu am ajuns in aceasta zona, desi mi-am propus sa fac acest lucru. Partia de schi este in apropierea tarcului pentru calarit. Oricum, zona este foarte frumoasa si foarte linista, neavand prea multe lucuri in comun cu orasul meu natal, Bucuresti. Tu ai fost iarna la schi?
(author)
@ Alexandra: da, ai voie.
@Razvan Pascu: Multumesc frumos.
Aceasta este cabana http://www.cazaretransilvania.ro/Bailehomorod16v2.html
Multumesc, Razvan! Am sa caut cartea in librarii.
(author)
@ vertange: o gasesti in librarii si in reteaua de presa InMedio. totusi, pe site-ul lor o poti cumpara mai ieftin.
Lacul Sf. Ana si imprejurimile acestuia sunt absolut minunate. Ultima oara am fost in aceasta zona in practica de la facultate iar vizitarea ei reprezinta o amintire de pret pentru mine.
Turbaria sau Tinovul Mohos este un obiectiv turistic cu totul special si nu trebuie ratat de niciun turist.
Trebuie multa atentie insa, ochiurile de apa ale acestuia fiind extrem de adanci, vizitarea facandu-se doar cu ghizi autorizati. Sa nu uitam ca aceasta turbarie este ca un burete care pluteste intr-un vechi crater de vulcan.
Turiștii veniți la lacul Sfânta Ana nu au nevoie de prognozele meteorologilor pentru a afla cum va fi vremea, ei având la îndemână o metodă empirică, dar exactă, oferită de muntele vulcanic: cele două fisuri formate în munte care prevestesc vremea. Localnicii știu că „Dacă emanațiile din fisuri pișcă la nas, atunci e semn de furtună, iar dacă nu, ziua va fi însorită, tocmai potrivită pentru drumeții”. Fenomenul are o explicație științifică. În munte se desfășoară încă o activitate post-vulcanică, sensibilă la orice schimbare a presiunii atmosferice. Când presiunea atmosferică scade, gazele, precum bioxidul de carbon și sulful, urcă spre suprafață și inundă fisurile cu un miros înțepător, semn că vine ploaia.
@Radu Alexandra Nu am fost sa schiez iarna la Baile Homorod, insa am facut un popas la intoarcerea din Praid, unde am petrecut Revelionul 2009-2010. Partia era plina de turisti, iar pentru o masa la restaurantul cabanei de la baza partiei, a trebuit sa asteptam mai mult de o ora. La vremea respectiva, fiind cateva zile de inceput de Ianuarie, cu temperaturi mai blande, stratul de zapada era cu greu mentinut de tunurile de zapada artificiala. Cei cu snowboard-ul, mai ales incepatorii, nu erau vazuti cu ochi prea buni pentru ca decopertau zapada. Pe unele partii din zona (Harghita Bai), este chiar interzis acesul cu placa.
Nu am ajuns inca in zona. Insa natura mereu ma vrajeste. Genial articol iar pozele asa cum ne-ai obisnuit deja, le alegi incat sa exprime mult mai mult decat ar putea cuvintele.
Razvan, te-am ascultat cu interes cand ai venit sa ne vorbesti la Facultatea de Geografie. In practica pe care am avut-o in luna mai, un tur al Romaniei, am avut ocazia sa vizitam si noi acest colt frumos din masivul Ciomatu. Am vazut chiar si o urma a unui pui de urs in drum spre bisericuta. A fost placut sa citesc acest articol si sa resimt aceeasi emotie si parca si aceeasi temperatura scazuta de pe malurile lacului.
(author)
Castigatorul acestui mini-concurs este Vlad F. Ii multumesc pentru comentariile si detaliile oferite.
Pe toti ceilalti va astept cu comentaii si la urmatoarele concursuri care se vor desfasura la fiecare articol despre Romania.
Multumesc frumos pentru apreciere ! Cu acelasi drag si altadata, asa cum am promis sa continui pe tema acestui taram …
Salutari din zona !
@ Vlad F. Felicitari!
Mersi Alexandra, tocmai am primit ghidul. Tin pumnii si pentru voi !
Zona este frumoasa intradevar,am fost de 3 ori acolo.Mi-am facut licenta despre Lacul Sfanta Ana.Va recomand sa mergeti si iarna.Dupa ce va parcati masina sus va puteti da cu sania pana jos:D.
1.Aveti grija la „ursuleti” daca va aventurati prin Tinovul Mohos.
2.Dupa ce coborati de la punctul de belvedere, in zidul de sub scari sunt mici gauri in zid… incercati sa mirositi pentru a simti gazele emise 😀 efect halucinogen
3.Legenda formarii lacului s-a spus mai sus, deci nu are rost sa repet.
Cine nu a vizitat inca lacul Sf Ana sa nu mai stea pe ganduri. Merita !
Toate articolele despre lacul Sf. Ana sunt convingatoare. In 6-7 sept voi fi acolo cu un grup de 30 copii
Cea mai mare prostie , nu va duceti la lacul Sf.Ana ca va rupeti masina in doua pana acolo. Sa le fie rusine celor care ar fi trebuit sa repare drumul . Huoooo !!
Escrocherie!
24 lei taxa de parcare…ei o numesc de acces la lac…ajungi pietonal la bariera si te ameninta cu politia ca e proprietate privata si sa achiti taxa de parcare de 24 lei, desi nu ai parcat in incibta lor.
NU RECOMAND! NU VA DUCETI!
COMBINATIILE ESCROCILOR CU STSTUL ROMAN TREBUIE SA INCETEZE!