Acum o luna am fost la Moscova intr-o calatorie powered by Paravion.ro – liderul rezervarilor online din Romania. Si pentru ca am vazut ca v-au interesat impresiile mele de calatorie atat pe pagina de Facebook cat si pe blog, astazi voi continua cu impresiile din ziua 2 petrecuta in capitala Rusiei.
In mod normal, in toate destinatiile spre care plec, imi fac un timing pentru obiectivele majore pe care vreau sa le vizitez…in general caut sa le incadrez in maximum jumatate de zi (pana in pranz sau dupa pranz pana la inchidere). Astfel ca pentru Kremlin, Expozitia „Armura” si Diamond Fund aveam programata prima jumatate de zi. Cum socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa, planul meu a fost complet nerealist. Sambata dimineata, in jurul orei 10 m-am asezat cuminte la coada pentru bilete la Kremlin. Pana am ajuns la casa si pana am inteles exact ce tipuri de bilete sunt si la ce vreau sa intru, am aflat vestea trista ca biletele limitate la Expozitia de la Armura s-au epuizat asa ca mi-am zis sa incerc la turul urmator. Am luat un bilet de acces in complexul arhitectural al Kremlinului care iti garanta accesul la catedralele din interior si care a costat 350 de ruble (aprx. 35 RON) si acolo aveam sa imi petrec urmatoarele cateva ore. Mi-am dorit sa intru in Kremlin sambata dimineata, intrucat stiam ca in fiecare Sambata la ora 12.00, in piata principala din Kremlin (Sobornaya pl.) se desfasoara o ceremonie. La Armura si la Diamond Fund nu am reusit sa intru decat in urmatoarea zi, astfel ca programul mi-a fost oarecum refacut de catre Kremlin.
Ca sa nu patiti la fel ca mine, o sa incerc sa va explic cat mai clar si concis posibil cam cum sta treaba cu Kremlinul, ce merita vizitat si ce nu si cam cat o sa va coste totul.
In primul rand trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de bilete si fiecare va asigura intrarea la anumite parti ale Kremlinului:
1. Ansamblul arhitectural al Kremlinului si bisericile din interior:
- Pretul biletului: 350 ruble
- Include: intrarea in Kremlin si vizitarea catedralelor din interior
2. The Armoury Chamber:
- Pretul biletului: 700 ruble
- Ponturi: vizitarea se face in 4 tururi zilnice, iar biletele se pun in vanzare la casele de bilete ale Kremlinului cu aproximativ 30-45 minute inainte de turul propriu-zis, dupa cum urmeaza: la 09.30 pentru 10.00, la 11.15 pentru 12.00, la 13.45 pentru 14.30 si la 15.45 pentru 16.30. Este un numar limitat de bilete si ca sa fiti siguri ca veti prinde locuri este de preferat sa ajungeti la casa cu cel putin 15 minute inainte de punerea in vanzare a biletelor.
3. The Diamond Fund:
- Pretul biletului: 500 ruble
- Ponturi: Expozitia se deschide in fiecare zi la ora 14.00 si biletele se achizitioneaza separat, chiar la intrare, in interiorul Kremlinului.
Casele de bilete pentru Armoury Chamber si curtea Kremlinului se afla in parcul din afara zidului Kremlinului, in spatele intrarii principale – turnul Kutafiya. Exista o casa de bilete principala, unde se afla si biroul unde trebuie sa va lasati rucsacii sau bagajele mai mari (gentile de umar, dimensiune normala le puteti lua cu voi). Cele doua case de bilete secundare se afla in doua baraci aflate vis-a-vis de casa principala, unde puteti ajunge traversand spatiul verde.
Biletul de intrare la Armura si cel la Diamond Fund nu vor garanta accesul in Kremlin, astfel ca daca va doriti sa il vizitati, va trebuie sa luati separat si biletul la ansamblul arhitectural. Parerea mea este ca daca veti vizita Kremlinul intr-o zi de Sambata, asa cum am ajuns eu, merita sa platiti 350 ruble pentru a asista la ceremonia din piata Sobornaya. Include sincron cu soldati pedestri si calare iar la sfarsit, un sincron cu copii calare pe ponei, imbracati in uniforma militara.
4. Acces la Turnul lui Ivan cel Mare: 300 ruble
Asadar, pentru prima zi am reusit sa vizitez ansamblul arhitectural al Kremlinului cu bisericile in interior si sa asist la ceremonia din Piata Sobornaya. Accesul in Kremlin daca aveti bilete la ansamblul arhitectural se face prin turnul Kutafiya. De aici, traversand podul peste Gradina Aleksandrovsky (sub care se afla vechile celule ale prizonierilor) se ajunge la cel mai inalt turn al Kremlinului, Trinity Tower care are circa 80 metri inaltime si prin care se trece dincolo de zidurile Kremlinului. O cetate, pentru ca aceasta si este traducerea cuvantului Kremlin, a existat aici inca de la inceputurile Moscovei, si acest loc a fost dintotdeauna legat de istoria orasului. Decizii importante pentru cursul istoriei au fost luate de aici astfel ca te astepti ca locul sa fie destul de incarcat de istorie si apasat de evenimente. Cu toate acestea, dupa ce depasesti harmalaia si agitatia de la intrare, locul pare impietrit intr-o liniste si ordine destul de bizara. Turistii sunt directionati spre un traseu prestabilit de catre politisti asezati strategic. Primele cladiri pe care le observi sunt destul de contrastante: pe partea stanga cladirea Arsenalului, adica locul unde erau depozitate armele, si pe partea dreapta cladirea Palatul de Stat al Kremlinului, o imensitate comunista de sticla, beton si granit.
Urmatoarea oprire este Piata Sobornaya, de jur imprejurul careia sunt dispuse catedralele din Kremlin. La intrare in piata sa nu ratati Tunul si Clopotul Tarului.
Apoi, in ordinea de pe tricouri, puteti vizita interiorul catedralelor: Assumption Cathedral, Annunciation Cathedral, The Archangel’s Cathedral. La momentul vizitei mele erau deschise doar doua dintre ele, una adapostind si sarcofagele unor tari si membri ai familiilor princiare.
Ca si impresie personala:
- Merita sa ajungeti sambata la ceremonia din piata Sobornaya (vezi filmul mai jos).
- Diamond Fund nu-si merita foarte tare banii, desi puteti vedea acolo bijuterii si coroane foarte scumpe, multe diamante, lingouri de aur si platina, diamantul de 180 de karate oferit de catre Contele Orlov Ecaterinei Cea Mare si in general foarte multa bogatie. Din pacate fotografii nu puteti face si nu veti putea intra nici macar cu telefoanele mobile.
- Personal mi-a placut extrem de mult The Armury unde am vazut atat de multa bogatie si istorie adunata intr-un loc atat de mic, incat cu greu mai vroiam sa plec de acolo. Veti putea vedea in fotografiile de mai jos despre ce este vorba, de la tronuri incrustate cu diamante, calesti regale, renumitele oua Faberge, diamante, bijuterii, hainele tarilor Rusiei si cadouri primite din toata lumea de-a lungul timpului. La intrare veti primi si un audio-guide care o sa va fie prieten pentru o ora.
Iar daca mai bine de o jumatate de zi o veti petrece la muzeu, seara o puteti dedica strazii Arbat. Eu mi-am cumparat de aici in ziua 2 bilete la circul Balshoi pentru seara. Preturile pentru un bilet variau de la 300 la 1800 ruble si spectacolul a durat aproximativ 2 ore. Spectacolul a fost printre cele mai variate pe care le-am vazut pana acum, rusii avand o istorie bogata si fiind foarte talentati atat la acrobatii de tot felul, gimnastica, dresura de animale domestice (catelusi, cai), dar si salbatice (ursi, maimute), jonglerii si clovni. Mi s-a parut un spectacol de circ „de moda veche”, cu mult diferit de spectacolele „new age” ale celor de la Cirque du Soleil, insa nu pot sa spun ca nu au fost uimit sa vad un urs care mergea pe bicicleta sau pe motocicleta.
Iata si alte articole despre Moscova: cum se obtine viza pentru Rusia, imagini din Moscova, programul si planuri pentru Moscova si impresii din prima zi la Moscova.
Minunate fotografii !
Multumim frumos Razvan !