sezatoarePana pe 31 mai, pe acest link ne putem alatura celor de la asociatia Village Life in incercarea lor de a promova valorile autentice ale satului romanesc, votand pentru „Sezatoarea„.  Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare rurala prin incurajarea unui nou tip de turism la sat – cel experiential, sau comunitar.

Turismul comunitar e deja practicat de mult in alte parti ale lumii, America Latina (mai ales Peru) fiind o destinatie cunoscuta in acest sens. La nivel global, acest tip de turism alternativ a crescut masiv in ultimii ani, dovedind ca din ce mai multa lume isi muta interesul dinspre sejururi de masa/clasice catre experiente autentice cu grad mare de libertate si de interactiune cu localnicii.

Dar ce inseamna turismul comunitar

Pentru turist este cea mai vie si interactiva experienta a locului pe care il viziteaza. In cazul Romaniei, calatorii sunt primiti in gospodariile satenilor si au ocazia sa participe, impreuna cu acestia, la diverse activitati traditionale.  Ingrijirea animalelor, pre­pararea vinului, a mierii de albine, a produselor traditionale pentru Craciun si alte sarbatori, sau participarea la evenimente locale (cum e si cazul Sezatorii), sunt doar cateva exemple.

Straini sau romani, adeptii acestui tip de turism sunt oameni cu educatie superioara, dar fara pretentii de lux.  Ei fie nu au avut contact cu viata la tara asa cum este ea in Ro­mania, fie sunt nostalgici si vor sa se reintoarca in acest mediu. Cu totii sunt dornici sa calato­reasca in afara structurilor turistice clasice si sunt in cautare de medii autentice din care pot invata despre oamenii si obiceiurile locului, nefiind interesati de structuri de cazare si divertisment organizat special pentru turisti.

Impact social

In Romania, turismul comunitar are in vedere sporirea oportunitatilor economice pentru cei cu venituri mici din zone rurale cu potential natural si cultural ridicat. El este un instrument de dezvoltare comunitara durabila, avand o serie de elemente specifice, care il diferentiaza de alte tipuri de turism:

 • Este de natura participativa, antrenand calatorii, dar si populatia locala, in activitati economice, culturale si sociale
 • Fiind de scara foarte mica si bazat exclusiv pe resurse locale deja existente, amprenta lui asupra mediului inconjurator este foarte mica
 • Consolideaza capacitatea comunitatii de a decide cum isi gestioneaza propriile resurse turistice
 • Amplifica simtul de proprietate si mandrie al comunitatii fata de patrimoniul natural si cultural pe care il detine
 • Inspira comunitatii un simt al responsabilitatii fata de mediul inconjurator
 • Impulsioneaza pastrarea traditiei (mestesuguri, arhitectura, agricultura, cresterea animalelor)
 • Faciliteaza experiente interculturale; incurajeaza astfel toleranta si respectarea diversitatii culturale
 • Creaza oportunitati unice la sat, de invatare a unor noi concepte, limbi straine si de dezvoltare personala

Care sunt destinatiile pentru turism comunitar propuse de Village Life?

Asociatia Village Life promoveaza turismul comunitar in cateva zone din Sudul si Centrul tarii:  Vranesti si Poienita din Arges, cateva sate de langa Brezoi in Tara Lovistei, Tismana si imprejurimi din Gorj, Izvoru Muresului din Harghita si Brebu in Prahova – sunt cele mai importante.

Fiecare din satele incluse in program se mandreste cu specificul lui natural si cultural, precum si cu activitati diverse in care ii pot include pe vizitatori. Astfel, in timp ce in Tara Lovistei calatorii pot calari sau invata despre gruparile obstesti specifice locului si inca functionale,  la Tismana ii asteapta, in luna mai, un crang de liliac ce pare rupt din alt univers.

La Poienita oamenii se pot implica in apicultura si pot participa in indeletnicirile dintr-o ferma de capre ca pe vremuri, iar in Vranesti pot invata totul despre cum se altoiesc pomii fructiferi.

In Izvoru Muresului se bea o palinca tare, se merge la stana si se poate invata fierarie ca pe vremuri de la un mester priceput.

In Pietriceaua, unul dintre satele care alcatuiesc comuna Brebu, locuieste Maria Dilimot, gazda Sezatorii organizate cu sprijinul Village Life. Maria, ea insasi pasionata de traditie, a construit in curtea casei sale, din putinul pe care familia il are, un muzeu de articole traditionale, unele vechi de peste 200 ani, adunate in timp de la rude, prieteni si vecini.

Sezatoarea” organizata in Pietriceaua este acum printre cei cinci finalisti pe Romania la Concursul Social Impact Award 2012.  Proiectul cu cele mai multe voturi online va castiga un premiu financiar care, desi modest, ar ajuta echipa Village Life sa extinda conceptul si la alte zone cu care ei lucreaza. Si voi puteti contribui la dezvoltarea acestei idei, acordandu-le un simplu vot aici, pana pe 31 mai.

5 comentarii

 1. claudia
  29.05.2012 la 15:44

  superb articol….minunate poze….adevaratul trai romanesc

 2. 29.05.2012 la 17:53

  România chiar ca e frumoasa, insa româncele sunt si foarte frumoase ce-i drept, păcat ca noi o strica, poate vom renaşte si noi peste câteva sute de ani.

 3. larisa
  30.05.2012 la 11:53

  Foarte frumoase pozele..imi dau o senzatie de liniste 🙂

 4. Maria Elena
  30.05.2012 la 15:43

  Minunat articol. Am votat „Sezatoarea”. Merita a fi reinviata!!!

 5. 30.05.2012 la 15:52

  E atat de frumos sa vezi ca oamenii incearca sa reinvie „specificul romanesc” de care se tot vorbeste in ziua de azi 🙂 Ar trebui sa incurajam acest tip de turism si sa-i acordam mai multa importanta, cred ca exista multi straini dornici de experiente autentice.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!