fbpx
excursii-razvan-pascu

safariIn ultimii 2 ani mai multe agentii de turism mi-au propus sa organizez grupuri de turisti cu care sa calatoresc in diferite destinatii de pe glob. Nu am acceptat nicio invitatie pana acum pentru ca nu prea era genul meu sa merg intr-o calatorie cu persoane pe care nu le cunosc, iar dupa munca multa de acasa mi-am dorit mereu sa ma relaxez doar alaturi de prietena mea in orice calatorie am mers.

Asa ca am tot zis „pas” la propuneri pe care le-am primis. Asta pana acum mai bine de o luna de zile cand am primit propunerea de a urca pe Kilimanjaro, cu al sau Uhuru Peak, cel mai inalt varf al Africii (5895 metri). Imi doream de cativa ani sa fac asta si tot nu imi gaseam timpul si curajul necesar sa o fac. Asa ca atunci cand am primit aceasta sansa nu am stat deloc pe ganduri si am zis „da” imediat, aceasta fiind clar calatoria vietii mele de pana acum si totodata o incercare si pentru mine.

Ceea ce imi doresc este sa ajung in varf. Stiu ca nu este imposibil, dar nici usor nu va fi. Pentru a urca pe Kilimanjaro nu ai nevoie de cunostinte de alpinism pentru ca nu se face escalada, ci sunt poteci pana sus. Insa problema este intr-adevar altitudinea, pentru ca se urca pana aproape de 6000 de metri, unde aerul este de pana la 3 ori mai lipsit de oxigen decat la nivelul marii. Aceasta va fi de fapt adevarata incercare. Incercare de care totusi 15.000 de oameni trec in fiecare an. Din Romania, cele mai bune exemple sunt Andreea Marin si Uca Marinescu la varsta de 65 de ani, care au fost suficient de puternice si ambitioase pentru a ajunge pana in varf.

Pentru calatoria mea (la care va invit si pe voi) am ales cel mai simplu drum, ruta Marangu, asa numita „ruta Coca Cola”. Cazarea se putea face si la corturi, insa am ales sa ne cazam la cabane. Pe traseu sunt niste cabane construite de norvegieni prin 1980, unde sunt cate 4 paturi in camera si unde ne putem odihni linistiti in fiecare seara. Vom avea cu noi porteri care cara bagajele mari, dar si bucatari care din ce am auzit pe la altii pleaca ultimii de la locul de campare pentru ca stau sa stranga tot si ajung primii de fiecare data la noul loc de campare ca sa pregateasca totul pana ajung turistii din grup. Ei vor pregati mesele, dar si sandvisurile pentru drum. Puteti citi aici impresii despre cum se desfasoara urcarea pe Kilimanjaro.

Biletele de avion

Ei bine, aici a fost o problema care mi-a mancat cateva zile din viata. La inceput am luat in calcul sa zburam la Nairobi (in Kenya) cu KLM, via Amsterdam, iar de acolo sa inchiriem un microbuz cu care sa mergem in Tanzania, la Arusha, pentru a incepe urcarea pe munte. Biletele de avion pentru aceasta destinatie sunt in general in jur de 700-800 de euro. Verificand perioada care ne intereseaza pe noi (18-31 august 2012), biletele ieftine la KLM se vandusera, asa ca am gasit bilete cu 1050 de euro la KLM, dar am gasit cu 710 euro la Qatar Airways.

Mai mult, la Qatar Airways am gasit pentru 70 de euro in plus, adica la 780 de euro, bilete pana direct pe aeroportul din Tanzania (JRO – Kilimanjaro International), ceea ce inseamna ca facem o economie si de timp si de bani, renuntand la transferul privat cu microbuzul. Unde mai pui ca romanii nu au nevoie de viza pentru Tanzania, deci nu vom plati taxa de viza, pe cand pentru Kenya ne-ar mai fi costat cel putin 50 de dolari in plus. Deci o afacere foarte buna.

Cel mai important este ca dupa ce am discutat despre planurile mele cu reprezentantii din Romania ai Qatar Airways, acestia au demonstrat ca sunt cu adevarat o companie de 5 stele si ne-au asigurat 2 lucruri foarte importante:

  1. In primul rand, avem garantia tarifului fix de 780 de euro pentru biletul de avion, ceea ce este extrem de important pentru ca imi faceam destul de multe probleme gandindu-ma ce se intampla daca preturile la bilete oscileaza in timp.
  2. In al doilea rand, pentru ca la intoarcere spre Bucuresti avem escala in Doha (Qatar) de 14 ore cei de la Qatar Airways vor oferi gratuit, special pentru grupul acesta format de mine, viza de Qatar pentru a nu ramane in aeroport cele 14 ore, dar si cazare gratuita la hotel in Doha. Ceea ce este mai mult decat multumitor si cu aceasta ocazie multumesc foarte mult Qatar Airways pentru grija pe care mi-au acordat-o si promtitudinea cu care mi-au raspuns.

De ce am ales sa lucrez cu agentia de turism 1001 Adventures?

Singur nu as fi putut organiza totul, aveam nevoie de un expert pentru asta. Peter Schmidts (despre care v-am scris aici) a lucrat intr-o banca timp de 10 ani. Dupa ce a urcat anul trecut pe Kilimanjaro si-a dat seama ca viata pentru el nu trebuie sa se desfasoare intr-un birou si ca el vrea sa calatoreasca si sa ii ajute si pe altii sa calatoreasca. Asa ca si-a facut agentia de turism 1001 Adventures, agentie prin intermediul careia vrea sa le ofere romanilor posibilitatea de a calatori in locuri mai deosebite. Nu are foarte multi bani pentru promovare, iar propunerea ca eu sa organizez un grup de oameni cu care sa merg pe Kilimanjaro a venit din partea sa tocmai pentru ca stie ca acest blog este cel mai citit blog despre calatorii din Romania.

Conditia din partea mea a fost ca daca eu voi fi tour-leader, atunci sa scoatem cel mai bun pret de pe piata, adica sa renunte la orice profit in schimbul promovarii pe care i-o voi aduce. Iar Peter a acceptat. Asa ca am lucrat cu el sa facem cel mai bun program pe Kilimanjaro din piata, cu pretul cel mai bun pentru conditii similare oferite. 

Perioada:

2 saptamani (18 august – 1 septembrie 2012)

Pretul:

Aceasta calatorie de 14 zile costa 2265 de euro + biletul de avion. Asa cum va spuneam mai sus, prin amabilitatea Qatar Airways biletul de avion are si el un pret fix si este 780 de euro. Asadar, totalul este undeva pe la 3000-3100 de euro.

In pretul de 2265 euro sunt incluse cazare 4 nopti la hotel in Arusha (Tanzania), cazare 5 nopti la cabane pe munte, cazare 3 nopti la lodge-uri de 3 stele la safari, cazarea la hotelul din Doha oferita de Qatar Airways (toate la camere duble), taxele de intrare in toate rezervatiile si in parcurile nationale, transferurile si transportul in Tanzania, toate mesele atat pe munte cat si la safari, mic dejun la hotel in Arusha, ghizi locali pe munte si la safari. Pe munte vom avea porteri care ne vor cara bagajele, dar si bucatar care va gati pentru noi.

La pretul de 2265 euro se adauga biletul de avion de 780 euro cu toate taxele incluse. 

Nu sunt incluse in pret: echipamentul (poate il aveti voi sau poate fi inchiriat din Arusha), asigurare, bacsisuri pentru ghizi si porteri.

Expeditiile pe Kilimanjaro si apoi safari-ul se pot personaliza foarte mult. Poti sa adaugi zile, sa adaugi lucruri de facut, sa iti iei cazare la cort sau la lodge-uri de lux si sa faci multe lucruri optionale. De aceea, intre agentiile care ofera excursii asemanatoare preturile pot sa difere foarte mult. Insa eu am lucrat in ultimele 3 saptamani alaturi de Peter pentru a va oferi cel mai bun pret din piata pentru serviciile oferite. Va spuneam mai sus ca scopul 1001 Adventures in parteneriatul cu mine este de a deveni o agentie de turism cunoscuta celor dornici de aventuri „altfel”, asa ca acest traseu gandit de noi beneficiaza de pretul cel mai bun pe care l-am gasit, iar pentru acest lucru aveti garantia cuvantului meu. Iar cei care ma cunosc stiu ce inseamna asta.

Se plateste un avans de 25 % in momentul inscrierii, diferenta pana la 50% din valoarea excursiei cu cel tarziu 60 de zile inainte de plecare, iar plata integrala cu cel tarziu 20 de zile inainte de data plecarii.

Fotografii Kilimanjaro

kilimanjaro

kilimanjaro

kilimanjaro

kilimanjaro

kilimanjaro

kilimanjaro

kilimanjaro

Cum va fi vremea in august?

August este in sezonul uscat si vremea este cea mai stabila din an. Kilimanjaro este suficient de mare pentru a avea propriul sau microclimat, iar lucrurile stau cam asa:

  • La baza muntelui temperaturile sunt ridicate in timpul zilei si gradul de umiditate este mare. De obicei dupa-amiaza este o repriza de ploaie.
  • Trecand de limita de 2000 de m, lucrurile se mai stabilizeaza, temperaturile incep sa scada. In timpul zilei poti sa mergi la tricou. Finalul zilei este la 3700 m deci va fi mai racoare. In timpul noptii temperatura este 3-8 grade.
  • Dupa 4000 de metri in timpul zilei pornim cu maneca lunga, iar seara trebuie sa ne punem gecile groase. Noaptea temperatura este sub zero grade. In general, temperatura scade cu 0,65 grade Celsius cu fiecare 100 metri urcati.
  • In ziua varfului pornim noaptea si atingem 5600 metri in zorii zilei. Probabil temperatura va fi pe la -10 grade. Uneori sus pot fi si -20 de grade.

Hotelurile:

Care este grupul meu tinta?

Grupul meu va avea 10 persoane cu tot cu mine, ceea ce inseamna ca sunt in cautare de 9 temerari care au si banii si curajul sa ma insoteasca. Stiu ca nu este o calatorie imposibila, dar nu este nici una usoara (mai putin partea cu safari, care ne va relaxa complet). Din grupul meu tinta fac parte tineri antreprenori, oameni de afaceri sau manageri din multinationale, pana in 35-40 de ani, care s-au gandit la Kilimanjaro, au citit sau au auzit impresii despre el si s-au gandit sa faca asta o data in viata, insa pana acum nu au avut curajul sa o faca. Deci, daca aveti prieteni care se incadreaza in acest tipar, le puteti trimite acest link.

Desigur, daca stiti si persoane de peste 40-50 de ani care sunt in stare sa duca la capat aceasta calatorie, acestea sunt binevenite. Nu trebuie sa fie manageri neaparat, insa m-am gandit ca acestia ar fi primii oameni care si-ar dori sa faca uneori lucruri out of the box. Asa cum va spuneam mai sus, Uca Marinescu a facut aceasta calatorie la peste 65 de ani, deci orice este posibil atunci cand ai vointa.

Unde afli informatii suplimentare si unde se fac inscrierile?

Pentru informatii suplimentare va recomand sa scrieti la adresele office@1001adventures.ro sau peter.schmidts@1001adventures.ro cu subiectul „Pe Kili cu Razvan” sau ma puteti contacta si pe mine la adresa contact [at] razvanpascu.ro

Inscrierile se fac pana pe 15 iunie 2012. Brosura o gasiti aici.

Cum o sa ma pregatesc fizic?

Desi cateva persoane care au fost deja pe Kilimanjaro mi-au spus ca nu este necesar sa te pregatesti fizic intr-un fel anume, eu am inceput de saptamana aceasta sa am o dieta mai echilibrata, sa nu mai mananc foarte multe dulciuri si sa mananc mai sanatos, sa merg la masaj si kinetoterapie o data pe saptamana si sa alerg macar de 2-3 ori pe saptamana. O data pe luna pana in august vreau sa merg pe munte in Romania si eventual sa fac si ceva efort pe la 2000 de metri.  

Imagini Maasai

masai

masai

Programul pe zile il gasiti mai jos:

ZIUA 1, 18.08.2012

PLECARE BUCURESTI. Acum incepe aventura noastra tanzaniana. Decolam din Otopeni sambata, la ora 18:25, la bordul unei aeronave Qatar Airways, companie ce a fost desemnata compania aeriana a anului 2011. Ajungem la Doha, in Emiratul Qatar, la ora locala 22:55 si, dupa o escala de doar doua ore si jumatate, decolam din nou, de data aceasta catre Africa.

ZIUA 2, 19.08.2012

Aterizam pe Kilimanjaro International (JRO) la ora locala 08:35. Tanzania este pe acelasi fus orar ca si Romania. Vom fi asteptati la aeroport si transferati la hotelul din Arusha. Dupa check-in ne putem odihni un pic, inainte de prima noastra zi in Africa. Vom putea vizita Arusha pe cont propriu, acest lucru permitandu-ne sa ne facem o prima imagine personala, neinfluentata, asupra realitatilor africane. Seara vom lua cina la restaurantul hotelului, unde vom avea discutiile preliminare preparatorii cu ghidul nostru local, pentru marea aventura de maine.

ZIUA 3, 20.08.2012 – [B/L/D]

POARTA MARANGU – TABARA MANDARA: 1855m – 2720m (9 km, 5-6 h). Dupa micul dejun si un scurt briefing din partea ghidului, vom fi transferati la poarta Parcului National Kilimanjaro (se merge ca. 3 ore cu masina de la Arusha la poarta Marangu). Dupa inregistrarea la autoritatea parcului incepem primul urcus de 5-6 ore, pana la tabara Mandara. Drumul ne duce prin padurea tropicala deasa, unde dupa-amiaza este posibil sa si ploua. Daca timpul ne va permite, vom vizita craterul Maundi pe drumul spre tabara; se adauga astfel 1-2 ore la timpul normal de mers. Vizita craterului presupune un mic ocol spre nord. Cand cerul e senin, de aici se pot observa varfurile lui Mawenzi si Kibo, oferind multa inspiratie pentru urcusul ce va urma. Petrecem noaptea la tabara Mandara (2,720 m), o colectie simpatica de cabane din lemn. Exista bai cu apa curenta.

In majoritatea zilelor, turele incep dimineata devreme. Vom merge circa 5-7 ore in fiecare zi. Ghizii vor impregna un pas moderat turului, astfel incat sa ne permita sa ne aclimatizam mai bine, odata cu cresterea altitudinii. Ghidul va repeta in permanenta cuvintele “pole, pole”, care nu inseamna altceva decat “incet, incet” in Kiswahili.

Durata: 5-6 h;
Distanta totala: 9 km;
Altitudine de start:: 1980 m;
Altitudine de final: 2720 m;
Diferenta de nivel: +835 m;
Habitat: padure tropicala, apoi padure montana.
 
ZIUA 4, 21.08.2012 – [B/L/D]

TABARA MANDARA – TABARA HOROMBO: 2720m – 3720m (15 km, 5-6 h). Continuam pentru o scurta vreme ascensiunea prin padurea montana, inainte de a ajunge in zona mlastinoasa, incepand cu altitudinea de ca 3,000 m.  Cararea, chiar daca sinuoasa si abrupta pe alocuri, este usor de urmat pana la capat, la tabara Horombo. Ne bucuram de privelistile incredibile oferite de peisajele acestui traseu, la aceste altitudini deja semnificative.

Vom petrece noaptea la tabara Horombo (3,720 m), situata intr-o vale inconjurata de plante gigantice (lobelia, senecia) si alte flori viu colorate, flora caracteristica acestei zone semi-alpine.

Durata: 6 ore;
Distanta totala: 15 km;
Altitudine de start: 2720 m;
Altitudine finala: 3720 m; 
Diferenta de nivel: +1000 m;
Habitat: zona de mlastina.
 
ZIUA 5, 22.08.2012 – [B/L/D]

In vederea unei bune aclimatizari, vom petrece o zi suplimentara la tabara Horombo. De aici se pot face ture scurte pana la saua montana dintre Kibo si Mawenzi via ruta de est si putem explora zona din jurul lui Mawenzi si vizita Zebra Rocks (stancile zebra).

ZIUA 6, 23.08.2012 – [B/L/D]

TABARA HOROMBO – TABARA KIBO: 3720m – 4700m (15 km, 5-6 h). Continuam azi ascensiunea, lasand in urma ultimul izvor de apa curgatoare (last water point) de pe acest traseu. Aici, porterii vor reface rezervele de apa, umpland containerele. Vom continua drumul traversand saua montana, care este campia dintre Kibo si Mawenzi, pana ce va converge cu poteca noastra si ruta de est, intr-un punct numit Jiwe la Ukoyo (rocile ascutite), la 4394m. Ultima etapa a zilei este bucata pana la tabara Kibo (Kibo Huts), care dureaza inca o ora si jumatate.

Vom observa ca vegetatia dispare pe masura ce inaintam si intram in zona desertului alpin (la aproximativ 4,000m) si, dupa ce traversam saua, se vede conul craterului Kilimanjaro. Saua este o zona de desert alpin, ce se aseamana foarte mult unui peisaj selenar. Trebuie sa fim atenti la semnele raului de altitudine, iar acest urcus de 6 ore il vom face la pas usor, fara sa ne grabim. Petrecem noaptea la tabara Kibo (4,700 m), care este o constructie din piatra, fara apa curenta. Aceasta zona semi-desertica beneficiaza de precipitatii anuale de sub 250 mm; solul ingheata deseori noaptea, temperaturile trecand insa de 30 grade Celsius in timpul zilei. Putine plante, cu exceptia lichenilor si a catorva specii de ierburi pot supravietui unor asemenea conditii vitrege.

Durata: 6 ore;
Distanta totala: 15 km;
Altitudine de start: 3720 m;
Altitudine finala: 4700 m; 
Diferenta de nivel: +980 m;
Habitat: desert alpin.
 
ZIUA 7, 24.08.2012 – [B/L/D]

TABARA KIBO – GILLMAN’S POINT: 4700m – 5680m (5km, 6 h). Continuam catre Varful Uhuru. (2 km, 1-2 h). Coboram la tabara Horombo (22 km, 5-6 h). Cel mai bun moment pentru a urca pe pantele craterului este noaptea, pantele abrupte pana la Gillman’s Point fiind semnificativ mai usor de urcat pe solul de griblura inghetata pe timpul noptii. Acest urcus de 5 km necesita circa sase ore, astfel ca va trebui sa pornim la drum pe la miezul noptii, pentru a avea sansa sa ajungem pe marginea craterului in zorii zilei si sa putem savura rasaritul. De la Gillman’s Point mai mergem alte doua ore, de-a lungul marginii craterului, pana la varful Uhuru, cel mai inalt punct din Africa. De aici, coboram din nou, circa 7 ore pana la tabara Horombo, cu o binemeritata pauza la tabara Kibo. La Horombo ne vom petrece ultima noapte de pe munte.

Durata: 14-15 ore;
Distanta totala: 29 km;
Altitudine de start: 4700 m;
Altitudine intermediara: 5895m;
Altitudine finala: 4700 m; 
Diferenta de nivel (castig): +1195m; 
Diferenta de nivel (pierdere): -2175m;
Habitat: arctic.
 
ZIUA 8, 25.08.2012 – [B/-/-]

TABARA HOROMBO – POARTA MARANGU (18 km, 5-6 h), TRANSFER LA HOTEL IN ARUSHA. Ultima zi este rezervata coborarii de la tabara Horombo la Poarta Marangu, coborare ce dureaza 6-7 ore, astfel ca vom ajunge la Marangu dupa-amiaza. Aici vom primi diplomele bine meritate, care certifica efortul depus si -speram- succesul reportat! Aceasta seara o vom petrece in Arusha, unde vom face lung asteptatul dus. Dupa o cina de ramas bun cu echipa ce ne-a insotit pe munte ne vom primi certificatele de la ghidul nostru. Apoi ne vom putea lafai in voie in patul nostru de hotel.

Durata: 7 ore;
Distanta totala: 24 km;
Altitudine de start: 3720 m;
Altitudine finala: 1885 m;
Diferenta de nivel: -1835 m.

ZIUA 9, 26.08.2012 – [B/L/-]

VIZITA CULTURALA LA UN TRIB MAASAI, IN OLPOPONGI. Preluare de la hotel la ora 9:00 si plecare spre una din asezarile traditionale ale tribului Maasai. Vom afla astazi, in acest periplu cultural, foarte multe informatii despre tribul Maasai, despre filosofia lor de viata, despre problemele lor, despre cultura lor. Vom face un safari pedestru impreuna cu barbatii tribului, unde vom invata multe despre tehnicile lor de vanatoare, despre puterea de vindecare a plantelor etc. 

Aceasta excursie de o zi se incadreaza in categoria turismului sustenabil, in sensul in care pretul platit va contribui la sustinerea familiilor de Maasai din punct de vedere educational, al sanatatii, al asigurarii apei potabile etc. Excursia aceasta de o zi a fost optionala, eu mi-am dorit-o foarte mult, iar pretul total include si aceasta zi speciala, deci nu trebuie achitat nimic suplimentar.

ZIUA 10, 27.08.2012 – [B/L/D]

PARCUL NATIONAL LAKE MANYARA. Preluare de la hotel la ora 9:00 si plecare spre Parcul National Lake Manyara (2 ore de condus din Arusha) pentru o zi intreaga de safari, cu pranzul la pachet. Acest parc pitoresc, situat in jurul lacului Manyara este faimos pentru leii sai ce escaladeaza copacii. Plecare seara catre lodge-ul nostru pentru cina si cazare.

ZIUA 11, 28.08.2012 – [B/L/D]

PARCUL NATIONAL SERENGETI. Dupa micul dejun, ne urcam in autoturismele noastre off-road si pornim spre Parcul National Serengeti. Pe drum, din nou safari, caci traversam Arealul de Conservare Ngorongoro. Vastele campii ale lui Serengeti gazduiesc o imensa varietate de animale si pasari. Mancam pranzul in gen picnic si continuam din nou cu safari. Cina si cazarea in lodge-ul nostru.

ZIUA 12, 29.08.2012 – [B/L/D]

PARCUL NATIONAL SERENGETI – AREALUL DE CONSERVARE NGORONGORO, marginea craterului. Inainte de micul dejun, servim o ceasca de cafea si pornim la un safari pe rasarit de soare. Ne intoarcem pentru micul dejun. Dupa micul dejun, continuam cu safari si continuam vizita la micul dar foarte interesantul muzeu Dr. Leakey de la Olduvai Gorge, cunoscut de asemenea sub numele de “leaganul omenirii”. Urcam din campie catre marginea craterului  Ngorongoro pentru cina si cazare.

ZIUA 13, 30.08.2012  [B/L/-]

CRATERUL NGORONGORO. Dupa micul dejun coboram in craterul vulcanului Ngorongoro, pentru un safari de 7 ore, cu pranzul la pachet. Ngorongoro (parte a patrimoniului mondial UNESCO) este una din minunile naturii si habitat pentru multi rinoceri, elefanti, lei si alte specii. Spre seara pornim inapoi catre Arusha, unde ne vom caza din nou la hotel.

ZIUA 14, 31.08.2012  [B/-/-]

Suntem transferati la aeroport, unde ne imbarcam in zborul spre casa. Cursa noastra Qatar Airways porneste la 11:30 de pe aeroportul Kilimanjaro International, ajungand in Doha la ora locala 18:35. Dupa finalizarea formalitatilor, suntem transferati la hotelul nostru, prin amabilitatea Qatar Airways. Aveti chef sa vedeti cum e in Doha? Cine mai are putere, poate face o tura prin oras!

ZIUA 15, 01.09.2012  [-/-/-]

Ne trezim foarte devreme intrucat deja la 08:35 decolam inspre Bucuresti, unde vom sosi la ora 13:30.

Asadar, cam acestea sunt informatiile care ar putea sa va ajute sa luati o decizie.

Si eu am emotii, si eu vreau sa ajung pana in varf si sa nu fiu nevoit sa renunt pe traseu, si eu cred ca nu este o calatorie ieftina, si eu cred ca este un lucru care merita facut o data in viata, si eu mi-as dori sa merg cu foarte multi dintre voi dar stiu ca vor fi doar 9, si eu o sa fiu tare mandru de fotografia pe care o voi face in varful muntelui la 5895 de metri, gandindu-ma ca mi-am implinit inca o dorinta de pe lista imaginara a vietii mele. Este o incercare si pentru mine, este o modalitate prin care sper sa ma descopar si mai mult si sa aflu daca sunt intr-adevar ambitios si perseverent, asa cum tot imi spune lumea.

Daca vreti sa va testati si voi, daca v-ati dorit sa ajungeti pe Kilimanjaro, daca vreti sa ne bucuram apoi impreuna aproape o saptamana de frumusetile si salbaticia Africii va invit sa va inscrieti la aceasta experienta unica in viata si sa mergem impreuna in Africa, in prima mea calatorie organizata impreuna cu cititorii blogului meu.

Nu uitati sa cititi aici impresii despre cum se desfasoara o expeditie pe Kilimanjaro.

Imagini safari Tanzania

safari

safari

safari

safari

safari

safari

Brosura acestei calatorii o gasiti aici.

36 comentarii

  1. Rizica
    11.04.2012 la 09:20

    Uite…cand o sa organizezi un sejur exotic ma inscriu cu siguranta :)…te admir pentru curaj si iti doresc mult succes in continuare!

  2. Mihai FR
    11.04.2012 la 09:23

    Bai, R, de ce dracu’ nu?
    Ma uit la finante, imi fac niste calcule si iti spun zilele astea. Da’ m-as baga.
    Singura chestie care nu-mi place e perioada, pentru ca inseamna 2 saptamani perfecte pentru alte lucruri in tara (cand sunt si toti ai mei pe acasa si planificasem alte calatorii in muntii nostri). Dar sunt sigur ca gasesc o cale sa le fac pe amandoua.
    Considera-ma, deci, 70% hotarat.

  3. Adriana
    11.04.2012 la 09:24

    Wow !! Super! Mult, mult succes !!!

  4. Razvan Pascu
    (author)
    11.04.2012 la 10:10

    @ Mihai FR: nu pot sa cred….nu ziceai ma ca nu vrei? asa mult ti-a placut articolul, cum de te-ai razgandit? 🙂

  5. Mihai FR
    11.04.2012 la 10:13

    Eh, cum stii, i love the challenge. Nu atat articolul, cat faptul ca ma bati la cap de cateva zile (saptamani?) pe tema asta. E o treaba de finante, sa vad cum stau, in functie de asta va fi da sau … anul viitor 🙂

  6. Alexandra
    11.04.2012 la 10:15

    Este o calatorie care sunt convinsa ca s-ar incadra la categoria „Calatoria vietii mele”. Insa nu e neaparat stilul meu, prin prisma faptului ca poate nu sunt o persoana chiar asa de aventuriera si nu cred ca sunt in stare sa escaladez un munte. In acelasi timp sunt destul de multi bani, iar daca nu esti convins ca esti in stare de calatoria aceasta, e mai complicat. Insa de abia astept sa citesc impresii. Si e foarte frumos din partea ta ca incerci (si reusesti)sa ii ajuti si pe altii sa se imbarce intr-o astfel de calatorie! Blogul tau nu e numai cel mai citit blog de calatorii, e si un loc unde se implinesc vise!

  7. adrian22
    11.04.2012 la 10:38

    Dl. Razvan sint adrian 22 de pe blogul TMC cu bursc. vin in mod sigur[asta daca nu se intimpla ceva neasteptat] .

  8. 11.04.2012 la 10:49

    Offff … aceasta calatorie este programata pt anul viitor … anul acesta am pe lista America de Sud. Sa vad ce si cum … imi fac socotelile si poate e ok pt anul asta. 😀

  9. Razvan Pascu
    (author)
    11.04.2012 la 11:03

    @ adrian22: imi pare bine sa te vad pe aici din nou, nu te-am mai vazut de mult timp. Ai adresa mea de mail, scrie-mi cand te hotarasti. Grupul este limitat.

  10. tiziana marilenne
    11.04.2012 la 11:58

    Excelenta idee,Razvan,sper sa ti atingi cu desavarsire acest scop si ,de ce nu,si viitoarele calatorii organizate! Eu nu ma incadrez in aceasta prima expeditie a ta,dar voi urmari cu interes ce vei propune pe viitor.Visul meu este sa vad India,pas cu pas,insa pana acum nu am gasit decat oferte foarte scurte si putine obiective de atins.Daca vreodataIndia se va afla in planurile tale de calatorie,sa stii ca voi fi prima pe lista. Pana atunci iti urez succes in tot ce faci si,bineinteles ,sa ne scrii la fel de frumos despre tot ceea ce vezi!

  11. 11.04.2012 la 12:44

    Interesanta propunere. O sa ma gandesc bine si daca pot o sa te anunt. Oricum, ma bucur ca vei merge pe munte. Poate inainte de plecarea in Africa mergem intr-o tura pregatitoare pe Moldoveanu 🙂

  12. JILAVEANU ELENA
    11.04.2012 la 12:52

    Buna Razvan!
    Este o aventura senzationala,cu adevarat unica.Iti doresc multa bafta sa poti ajunge in varf, acolo unde iti este locul in tot ceea ce faci!Sper sa mai organizezi si alte calatorii,dar pana atunci astept cu nerabdare aceasta provocare aventuroasa a voastra!Succes!

  13. Cristiana
    11.04.2012 la 13:14

    Buna!

    Tineri absolventi se iau in calcul? In cazul de fata si femei 🙂

  14. 11.04.2012 la 14:39

    Foarte tare oferta, cred ca se vor gasi destui amatori. Experienta va fi cu siguranta de neuitat 🙂

  15. alin
    11.04.2012 la 14:54

    Off …. aceasta calatorie este in plan pt anul viitor. Pt anul asta am in plan America de Sud. Imi fac niste socoteli si poate merg pe Kilimajaro :D.

  16. Razvan Pascu
    (author)
    11.04.2012 la 15:24

    @ Cristiana: sigur ca se iau in calcul. 🙂 Nu mi-a venit sa cred ca in doar cateva ore de cand am publicat articolul am deja 6 oameni care vor sa se inscrie si 2 fete care vor deja sa plateasca avansul. 🙂

  17. Alex
    11.04.2012 la 16:39

    Si eu merg in TZ in 16-28 Septembrie (Kili si Serengeti)… in Ngorongoro si Manyara am fost in 2010. Ngorongoro e un crater urias cu game in interior… tin minte ca nu am vazut struti si girafe acolo (insa girafe vezi si pe marginea drumului in drum spre safari) iar Manyara… well… mie mi se pare mic si neinteresant (dar asta e doar parerea mea)

    Eu planuiesc sa merg pe Machame sau Lemosho route pe Kili, din ce am citit sunt mult mai spectaculoase… (Marangu e supranumita The Coca-Cola route pentru popularitate insa nu neaparat pentru frumusete)… iar pentru safari o sa ma concentrez pe Serengeti (cand mergi tu animalele ar trebui sa fie mai in sud… nu chiar spre Mwanza… si poti urmari migratia lor spre Kenya)

    Cheers,
    A.

  18. 11.04.2012 la 17:04

    Foarte tare. Nu cred ca imi permit (inca 😀 ) o astfel de excursie, dar suna exceptional.

    have fun!

  19. 11.04.2012 la 17:12

    Uau! Sunt convinsa ca o sa iasa foarte tare. Chiar merita oferta si sunt curioasa in cat timp se va aduna grupul. Sa ne tii la curent!

  20. Razvan Pascu
    (author)
    11.04.2012 la 21:39

    @ jurnaldecalator: ai mai fost pe Moldoveanu? Vreau sa merg si il luam si pe MihaiFR cu noi. Cand ai planificat urcarea?

  21. 11.04.2012 la 22:51

    Eu zic pas, muntele la asa inaltimi nu m-a atras niciodata, dar astept articolele de dupa cum mult interes, sa vad si eu despre ce e vorba

  22. 12.04.2012 la 01:29

    Am mai fost de 2 ori pe Moldoveanu. Nu am planificat nimic inca. Daca vrei sa stabilim ceva trimite-mi un mail sau vorbim live peste 2 weekenduri 🙂

  23. 12.04.2012 la 12:29

    Felicitari pentru initiativa, Razvan! Sunt sigura ca sunt multi cei care si-ar dori sa faca asta, iar tu le oferi posibilitatea de a se aventura intr-un mod foarte placut, organizat, fara sa coste extraordinar. Va astept in Doha la intoarcere 😉

  24. Mihai FR
    12.04.2012 la 15:38

    @Razvan, @jurnaldecalator: Zic sa stabilim un w/e in iulie cand sa facem Vf. Moldoveanu. Ma mai documentez eu ceva ceva si revin. Tinem legatura prin Razvan!

  25. gxg
    12.04.2012 la 22:27

    Tentant, foarte tentant! Anul asta din pacate se cam suprapune cu niste business trip-uri. Poate mai organizezi ceva similar si altadata! Calatorie placuta!

    P.S. am auzit lucruri bune despre Qatar Airways, a zburat o prietena cu ei in maldive si a fost foarte multumita.

  26. 13.04.2012 la 00:14

    Razvan, iti doresc multa bafta sa ajungi pe varf! Permite-mi insa sa iti dau sfatul sa nu pornesti la drum cu gandul „imi doresc neaparat sa ajung pe varf” pentru ca nu e sanatos. Muntele este foarte imprevizibil si uneori trebuie sa fii fericit ca ai avut ocazia sa faci traseul, chiar daca nu ai reusit sa atingi varful.

    Imi place mult ca ti-ai facut planul de antrenament! Nu e adevarat ca nu ai nevoie de pregatire! Veti merge destul de mult pe zi, plamanii vor urla dupa oxigen, si trebuie sa fie bine antrenati, la fel si muschii. Nu mai zic de psihic 🙂

    Daca cumva ai posibilitatea, incearca sa adaugi si inot. Este extrem de bun pentru tot corpul, pt plamani si inima. Daca n-ai timp, poti sa inlocuiesti alergatul cu inotul. E de o mie de ori mai benefic. Si fa-ti neaparat timp pentru turele alea la munte prin Romania, ca te vor pregati foarte bine! Urca cat mai sus! Poti incepe cu o plimbare pe platoul Bucegi, care e mai usoara, dar ai avantajul ca te obisnuiesti cu altitudinea. A, si nu uita crema de soare! 🙂

    Mult succes inca o data!

  27. 13.04.2012 la 01:23

    M-ar interesa si pe mine Moldoveanu. Face un grup?

  28. Mihai FR
    13.04.2012 la 11:42

    @Peter: Eu asa zic, sa facem. Da’ nu mai mare de 10 oameni, ca devine greu de gestionat.

  29. 19.04.2012 la 11:30

    Mamaaaa ce as vrea sa vin si eu! 🙂 Dar vara la mine e plina de nunti.
    Eu planuiam Tanzania pentru decembrie insa includea si Zanzibarul pentru relaxare 🙂

    Cu Qatar Airways am fost luan trecuta in Thailanda, si la intoarcere am avut escala de 20 ore in Doha 🙂 Nu stiu cum ai obtinut tu cazare, ca noi nu am reusit, dar e foarte fain 🙂

    Va invidiez. 🙂 Calatorie frumoasa! Astept impresiile de la intoarcere 🙂

  30. 19.04.2012 la 12:44

    @ Odrida: stiu, recunosc ca lumea ma iubeste ( inclusiv Qatar). 🙂

  31. Roxana Poede
    19.04.2012 la 21:00

    Buna.

    pana la kilimanjaro, ma tenteaza si pe mine Moldoveanu. chiar, faceti un grup?

  32. BB
    18.05.2012 la 17:30

    Salut
    Mai sunt locuri?

  33. 20.05.2012 la 12:20

    Succes Razvan! Suna bine traseul si ideea de a escalada Kilimanjaro. Te-as fi insotit daca dispuneam acum de suma respectiva. Poate cu alta ocazie:).

    Ma amuza insa un lucru – Kili era pseudonimul folosit de mine pe internet pana acum 3 ani:D…Nu m-am gandit ca ar putea fi de la Kilimanjaro:)

  34. 09.06.2012 la 10:32

    Qater Airlines tot face surprize placute. Eu am fost, cu grup in Kerala, si am avut cazare in Doha, la hotel de 5 stele si mese incluse.
    A fost o surpriza apreciata de tot grupul

  35. Emilia
    15.06.2012 la 21:33

    Nu cred ca domeniul de activitate ar trebui sa constituie un criteriu in a va alege grupul pentru vacanta propusa. Mi s-ar fi parut mult mai interesant sa fie oameni diferiti din domenii diferite care sa invete unul de la celalalt lucruri diverse si opinii diferite.
    Foarte interesanta ideea vacantei,insa.
    Daca as fi aflat putin mai devreme m-as fi inscris, chiar daca nu sunt tanar antreprenor sau om de afaceri.
    Sa aveti o vacanta supeba 😉

  36. Razvan Pascu
    (author)
    16.06.2012 la 12:58

    Emilia, daca vrei sa mergi, poti sa mergi.

    Uite aici cateva detalii suplimentare: http://razvanpascu.ro/2012/06/11/update-la-calatoria-mea-cu-cititorii-pe-kilimanjaro-noutatile-pe-care-le-am/

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]