Pe Mihaela Badea o stiti toti cei care ati citit cu pofta articolele cu impresii despre Qatar. Este tanara care a lasat viata din Romania si a plecat cu sotul sau sa locuiasca si sa munceasca intr-o tara araba: Qatar.
Acum cateva luni i-am propus sa ne impartaseasca experienta ei de acolo si a facut-o cu drag. Dupa statisticile de trafic am vazut ca ati citit cu placere articolele ei si, mai mult decat atat, sunt multe persoane care mi-au scris ca impresiile i-au ajutat sa ia mai repede decizia de a pleca acolo in diferite contracte de munca. Asa ca sper sa mai scrie cat de curand si cat mai mult. Articolele cu impresii despre Qatar le gasiti aici.
De data aceasta Mihaela a fost in vacanta in Asia, tot intr-o tara musulmana, Malaezia, si ne spune astazi cateva cuvinte despre cum e acolo.
Dupa un zbor de aproximativ 7 ore, iata-ne ajunsi la destinatie : Kuala Lumpur, Malaezia. GMT +8, diferenta de fus orar de 5 ore fata de Doha. M-am indragostit de Malaezia inca din zbor, vazand prin hublou atata verdeata.
De cum am coborat din aeronava, lucrurile se complica: ajungem pe un peron, de unde trebuia sa luam trenul catre “Arrivals”. Zis si facut. In cele din urma reusim sa iesim din aeroport, iar prima senzatie pe care am avut-o a fost : “wow, aer curat! Si cata verdeata!!”.
Evident, plecand din desertul din Qatar, ajungand in padurea tropicala, este de inteles reactia pe care am avut-o. Mai ales ca pana acum in partea asta de lume n-am fost si nici n-am experimentat pana acum clima si vegetatia tropicala.
Malaezia este intr-adevar o tara minunata. Geografic vorbind, este alcatuita din doua regiuni situate la o distanta de 650 km una de alta : peninsula Malacca, si partea de Nord a insulei Borneo. Noi am fost in prima regiune. Din pacate timpul nu ne-a permis sa calatorim mai mult decat Kuala Lumpur si regiunile imediat invecinate. Pentru cine nu stie, Malaezia este o tara musulmana, dezvoltata economic rapid in ultimii ani si este primul producator mondial de ulei de palmier. Este o federatie alcatuita din mai multe sultanate si 2 teritorii federale.
Tari musulmane fiind, trebuie sa recunosc ca este o mare diferenta intre Qatar si Malaezia: viata de noapte cat cuprinde, alcool la terase/baruri/restaurante fara probleme, cluburi, tinute mai mult sau mai putin indecente. Ca si turist, te bucuri de tot ce doresti. Ca si localnic de asemenea.
Clima este absolut minunata: este mereu vara, cu ploi scurte si dese, umiditate normal, temperaturi absolut suportabile, chiar placute as putea spune. Pare un paradis terestru. Partea mai putin placuta este ca pe unde nu te astepti, risti sa-ti apara o soparla in fata ochilor. De dimensiuni diferite din pacate. Eu personal nu sunt fan reptile, asa ca am fost putin mai atenta din acest punct de vedere. Din fericire, n-am avut nicio intalnire neplacuta cu vietuitoarele “non-grata”.
Odata ajuns in Malaezia nu trebuie sa ratezi anumite obiective turistice impresionante. O sa vi le expun pe rand, cu cateva detalii interesante.
- Primul ar fi “Batu Caves”, care se afla in apropiere de Kuala Lumpur ( aproximativ 20 km). Se spune ca pesterile ar fi foarte vechi ( 400 milioane de ani) si reprezinta un templu inchinat Lordului Murugan, zeitate hindusa, a carui statuie aurita in dimensiuni impresionante o puteti gasi chiar la intrarea care duce la pesteri. Ca sa poti ajunge pana sus trebuie sa fii intr-o forma fizica bunicica, trebuie sa recunosc : 272 de scari de urcat, relativ abrupte. Dar odata ajuns sus, poti sa te bucuri de racoare si sa-ti tragi putin sufletul, insa trebuie sa fii atent ca nu cumva una dintre maimutele ce locuiesc acolo sa-ti fure sticla cu apa. Statuete reprezentand zeitati, picturi, informatii cu privire la religie si istorie, precum si o expozitie de reptile, toate le puteti vedea la Batu Caves.
- Un alt loc pe care nu trebuie sa-l ratezi daca ajungi in aceasta parte a Malaeziei este rezervatia de maimute de la Kuala Selangor, cunoscuta de localnici ca Bukit Selangor. Este destul de departe de Kuala Lumpur (80 km aproximativ), insa poti ajunge cu microbuze care circula la fiecare jumatate de ora. Aici odata ajunsi la “dealul maimutelor”, urci cu titicarul pana in varful dealului, unde candva a fost o fortareata construita pentru a apara Kuala Selangor. Pana ajungi sus, iti umpli buzunarele cu mancare pentru maimute (alune, dovlecei) si te asiguri ca nu ai nimic in mana. De asemenea ai mare grija la ochelarii de soare, daca-i tii pe cap. Pe platoul din varful dealului o sa vezi generatii intregi de maimute argintii (o rasa mai rara), socializand pasnic cu turistii. Nu sunt violente decat daca se sperie sau sunt provocate in vreun fel, in schimb sunt foarte furacioase si insistente. Deja probabil stiu ca toti cei care vin acolo le-au cumparat mancare, asa ca nu vor pleca de langa tine pana nu le dai. Eventual pana nu termini orice bucatica de mancare pe care o ai la tine.
Din pacate nu am petrecut decat 5 zile in Malaezia, iar timpul scurt nu ne-a permis sa vedem foarte multe locuri. Pot sa va spun ca de asemenea este de vizitat turnul Menara KL Tower, observator astronomic, cu o inaltime totala de 420 de metri. Vizitatorii pot urca pana la 276 m, de unde privelistea este absolut magnifica.
Turnurile Petronas de asemenea pot fi vizitate, insa din pacate nu am avut suficient timp la dispozitie. Orasul in sine este minunat, singura problema fiind traficul haotic si aglomeratia, care nu pot fi evitate in nicio metropola din pacate. Insa pentru a nu te lovi de aceasta problema poti sa iei trenul pentru a merge la obiectivele importante din oras (un fel de metrou de suprafata).
Restaurante de toate felurile, mall-uri cat cuprinde, verdeata multa, vreme frumoasa, Aqua park… Va sfatuiesc daca alegeti aceasta destinatie pentru vacanta (si v-o recomand din toata inima), sa stati cel putin o saptamana.
Imi aduc aminte de primele imagini din Malaezia dintr-o emisiune-concurs: Cursa in jurul lumii.
Frumos scris, pacat ca este cam putin:) Eu m-as duce acolo in principal pentru maimute:))
Imi imaginez ca daca este cald si umed, sunt si alte pericole decat soparlele. Gresesc?
Într-adevăr pentru un city-break Kuala Lumpur este oraşul ideal pentru Asia. Este un oraş divers, dinamic, plin de viaţă şi cultură. Pe lângă cele menţionate mai sus merită o plimbare prin zona centrală, Petaling Street şi Central Market, moscheia Masjid Jamek e foarte frumoasă, deasemenea Muzeul Naţional.
Va ajut eu cu mai multe detalii daca aveti nevoie. Am fost in Malaysia 3 ani la rand in concediu. (Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Sapi Island, Manukan Island, Kuala Terengganu, Marang, Kapas Island, Gem Island, Sabah, Borneo, Miri, …).
@ Gabi : Reptilele nu reprezinta un pericol. Nu te astepta sa te muste de picior cand iei masa la restaurant si nici atunci cand iei masa pe o plaja pustie. Eu am vazut dragoni de komodo / varani in 2 zone, in mediul lor. Crede-ma ca se sperie de tine si un exemplar de 2m. Probabil trebuie sa ajungi f aproape de el ca sa te atace, iar asta probabil… de frica! Alte pericole, nu stiu, nu am avut probleme niciodata!
Desigur ai nevoie de cateva zile bune pt a intelege ceva din oras. Recomand celor comozi sa foloseasca Hop on – Hop off, adica bus-ul care face legatura intre tot ce e mai important de vazut IN ORAS! Nu recomand city break-uri in marile orase asiatice. Acolo ai nevoie de timp!
Buna ziua, am observat ca ati calatorit mult in Malaesya, si as vrea sa ma duc in vara in Kuala Lumpur. As vrea sa va intreb 2 lucruri
1. Este periculos de mers singur……de capul tau???(ma refer fara o agentie)…….ma refer la hoti, oameni rai……
2. Daca este periculos din punct de vedere medical. Prezinta risc de boli? Trebuie facute ceva vaccinuri???
Mersi mult
Salut, Dan. Criminalitatea este foarte scazuta pe strazile orasului Kuala Lumpur. Nu am intampinat probleme niciodata. Localnicii sunt prietenosi cu turistii. O buna parte dintre acestia traiesc din urma turismului. Cat despre avertizari medicale, nu a fost niciodata nevoie de masuri precaute. Totusi, poti verifica pe site-ul MAE. Acolo gasesti sfaturi utile.