fbpx
excursii-razvan-pascu

Razvan Pascu MiamiAm ajuns in Miami pe 30 Decembrie. Lumea se pregatea de Revelion, iar dupa ce inghetasem o saptamana la New York, cele 28 de grade Celsius au picat tocmai bine. Desi am avut grija sa imi comand pe internet inainte de plecarea din Romania cea mai noua editie a ghidului Lonely Planet si chiar am avut loc si dispozitie sa il rasfoiesc in zborul Delta pe care l-am rezervat pentru drumul New York – Miami, orasul acesta nu avea nicio logica pentru mine. Ceea ce am retinut din sfaturile cunoscutilor si ale ghidului si am si respectat, a fost sa imi gasesc un hotel in South Beach. Si desi a fost al naibii de scump pentru vagauna in care am stat, totusi am stat in South Beach.  Dar sa le luam pe rand.

Am zburat de la New York la Miami cu Delta Airlines. Zborul a costat 170 de euro, cumparat cu vreo 2 luni inainte. Sunt 3 ore de zbor, iar in momentul in care am cautat biletul cam toate companiile care zburau de la New York la Miami aveau aceleasi preturi. Motivul pentru care am ales Delta a fost ca este in aceeasi alianta cu Air France, TAROM si KLM (alianta Flying Blue) si astfel puteam sa mai acumulez mile de calatorie pe cardul meu Flying Blue.

imagini Miami

imagini Miami

Am ramas insa extrem de surprins sa descopar in avion, la 10.000 de metri altitudine ca aveam internet mobil pe care il puteai accesa de pe telefon sau de pe laptop. Practic, nu aveai voie sa folosesti aparatura electronica la decolare si aterizare, dar in timpul zborului aveai o jumatate de ora gratuit de internet (care mergea acceptabil), dupa care puteai sa platesti daca vroiai sa il folosesti in continuare. Preturile erau in jur de 5 dolari pe ora sau 11 dolari pentru 24 de ore, iar plata o puteai face pe mobil sau laptop cu cardul. Mai multe detalii gasiti aici.

Pana de Anul Nou orasul fierbea si aveam senzatia ca ziua totul se tine sub presiune si noaptea exploda. Eu, obisnuit cu programul normal de excursie si venit dupa un maraton de 7 zile in New York, eram la program de umblat de dimineata pana seara si noaptea somn. Ha…o gluma foarte buna, pentru ca in South Beach nimeni nu doarme noaptea. Orasul, strazile, hotelul, atmosfera este ca intr-un vas cu apa in care temperatura ajunge la 100 de grade si apa fierbe cu bulbuci. In primele doua nopti nu am dormit deloc…apoi am plecat spre croaziera, bucuros ca scap de orasul asta zgomotos si de hotelul scump si cu servicii de doi bani. Tipetele, rasetele, muzica, nu se opreau decat spre dimineata, si daca ieseai din hotel inainte de ora 9, ori nu vedeai pe nimeni pe strazi, ori ii vedeai pe cei care petrecusera prea mult si abia acum mergeau, beti, spre casa.

imagini Miami

imagini Miami

Razvan Pascu Miami

Primele intrebari pe care le-am pus la receptia hotelului au fost e genul „cum ajung acolo”, „ce autobuz sa iau pentru a ajunge incolo”. Raspunsul era unul si acelasi de fiecare data: exista autobuz, dar face mult. Mai bine ia un taxi. De mers pe jos nici nu se putea pune vorba in afara South Beach. Ca sa intelegeti, South Beach Miami este o zona aparte de orasul Miami si este o insula. Ca sa ajungi in oras din South Beach ar trebui sa schimbi 2 autobuze si sa faci mai bine de o ora. Cu un taxi faci cam 15-20 de minute, poate si mai mult daca e trafic, si costa 25-30 de dolari pe segment. Destul de multi bani daca stai si aduni. 

Am inceput sa caut tururi organizate pentru ca altfel nu aveam nicio sansa sa vad tot orasul – e aproape imposibil sa o faci daca nu ai masina inchiriata. Pentru oras, adica Downtown Miami, Bayside, Little Havana, Coconut Grove si Coral Gables am ales un tur combinat autobuz + vapor. O sa va povestesc in detaliu care este povestea acestor cartiere. Turul care a durat vreo 7 ore, de la 09.00 dimineata la 16.30 si pot sa spun ca si-a meritat pe deplin banii. Soferul autocarului, un tip nascut si crescut pe aceste meleaguri fitoase, a avut grija sa ne spuna si sa ne arate toate dedesupturile orasului. Asta ca sa isi merite cu adevarat bacsisul pe care l-a cerut la sfarsit. In Miami bacsisul este sfant si toata lumea care iti face un serviciu iti cere bacsis. Mai mult decat atat, la restaurante bacsisul il gasesti  trecut pe nota de plata si este 18% din valoarea consumatiei. Poti sa ii ceri chelnerului sa il scoata de pe nota de plata daca nu ai fost multumit de serviciile sale, chiar daca ti-a adus deja bonul, insa prea putina lume face sau stie acest lucru.

imagini Miami

imagini Miami

Razvan Pascu Miami

Pe langa acest tur prin Miami, am mai programat un tur in parcul national Everglades, dar si o excursie cu o masina inchiriata spre Key West, cel mai sudic punct al Statelor Unite. Acum as vrea sa ma opresc doar asupra Miami si sa va ajut poate sa il intelegeti pentru ca pentru mine a fost un mister pana la momentului turului cu pricina.

Miami este de fapt ca un mic judet in interiorul statului american Florida (“the sunshine state”). Include mai multe orase si orasele, de unde si mirarea mea cand am inchiriat masina spre Key West, ca nu se mai termina odata orasul asta. Nu se intinde pe verticala, neavand cladiri inalte decat in Downtown, ci mai mult pe orizontala. Cele mai cunoscute cartiere sau orasele ale Miami sunt Downtown, Coconut Grove, Coral Gables, Little Havana si bineinteles Miami Beach, cu South Beach (SoBe) si North Beach. In total, Miami are in jur de 30 de orasele.

imagini Miami

imagini Miami

imagini Miami

imagini Miami

South Beach este cel mai celebru cartier din Miami datorita arhitecturii Art Deco, care il fac sa fie unic in lume prin stilul sau, dar si prin faima locului care atrage celebritatile care nu prea sunt duse la biserica si nici nu prefera sa isi petreaca timpul prin biblioteci. Povestea Miami Beach asa cum il stim acum, a inceput in anul 1926, cand un uragan a distrus complet cartierul asa cum era atunci. John Collins este cel care a reconstruit orasul, pornind de la o expozitie pe care o vazuse la Paris, cu stilul arhitectural Art Deco. El a decis ca acesta va fi stilul definitoriu pentru Miami Beach si pana in 1937 tot orasul a fost refacut. In prezent Miami Beach are pste 730 de cladiri art deco, toate protejate prin lege si partea buna este ca pe langa cele originale, construite in anii ’30 – ’40, acum au aparut si noile cladiri art deco, construite prin anii 2000, care respecta aceleasi standarde art deco. Toate cladirile art deco sunt trecute intr-un registru inca din anii ’70 pentru a fi protejate. In prezent in majoritatea acestor cladiri sunt amenajate hoteluri si cafenele.

imagini Miami

imagini Miami

imagini Miami

imagini Miami

imagini Miami

Unde sa te cazezi la Miami?

Depinde ce vrei sa faci. Pe mine toata lumea m-a sfatuit sa stau in South Beach, cum ca ar fi cea mai tare zona. Obisnuiti cu filmele care prezinta zona South Beach drept ceva foarte smecher, toti cei care ajung la Miami vor sa stea in South Beach. Insa trebuie sa spun foarte clar ca aceasta zona este doar pentru cei carora le plaja plaja si care vin la Miami strict ca sa se relaxeze ziua pe plaja si sa petreaca noptile. Daca vrei sa mergi in tururi, daca vrei sa vizitezi orasul, daca vrei sa pleci mai departe in croaziere nu are rost sa stai in zona South Beach Miami.

Eu am stat la hotelul Parisian, pe care insa nu il recomand. Alaturi de el este hotelul Geneva, care are aceeasi patroni si nu il recomand nici pe acela. Motivele: personal nepoliticos si obsedat dupa bacsisuri, cazare scumpa, mic dejun slabut, usi care scartaie si se trantesc in tot hotelul, internet care nu merge decat in lobby, etc. Singurul sau avantaj este ca se afla chiar in centru in South Beach Miami, pe strada principala – Collins Avenue.  

* Pentru o calatorie la Miami, iata cum se obtine viza SUA

8 comentarii

  1. 20.02.2012 la 18:28

    Imaginile cu cladirile sunt foarte frumoase,mai putin cele cu camera de hotel.Cate stele avea hotelul?Si masina de politie e misto…

  2. Nic
    21.02.2012 la 14:41

    Foarte interesant articolul, ciudat ca e foarte putin comentat pana acum…

    Si eu am fost de 2 ori in South Beach si chiar mi-a placut, dar am ales cu mare atentie hotelul (tot pe Collins parca, oricum in centru, intre Lincoln Dr si Ocean Dr – plaja). Tu se pare ca de data asta nu prea ti-ai facut temele (parca ai si scris pe blog inainte sa pleci ca nu prea ai avut timp pentru asta), pentru ca hotelul la care ai stat are niste review-uri groaznice pe Trip Advisor. Chiar, cum de ai ales tocmai acel hotel?

    Cat despre locatie, in afara de autobuze care fac legatura cu Downtown Miami si cu Ft. Lauderdale, nu prea ai transport public. Ca de altfel in multe alte parti din SUA, fara masina esti „mort”. Cum tu fusesesi in NY inainte, unde chiar exista retea de transport, probabil ai fost cam surprins. La fel am patit si eu in Miami, nu am vazut decat zona centrala a South Beach si un pic din Downtown. Dar nici nu imi propusesem mai mult de atat, tocmai din cauza distantelor si a lipsei mijloacelor de transport.

    Din cate citesc printre randuri, ai o oarecare dezamagire fata de SUA, poate te-ai asteptat la altceva, sau doar mi se pare?

  3. Razvan Pascu
    (author)
    21.02.2012 la 15:32

    @ Nic: multumesc pentru comentariu.

    Greseala a fost a mea pentru ca nu am alocat mai mult timp pregatirii calatoriei. Mi-am rezervat hotelul din Miami pe internet cand ma aflat deja in SUA, la NY. Mai erau doar cateva zile, preturile erau foarte mari si acesta era singurul din centru si cu un pret rezonabil. Rezonabil inseamna 250 de dolari pe noapte in noaptea de Revelion, deci oricum foarte mult. Restul erau si mai scumpe.

    Cat despre dezamagire, e o usoara dezamagire doar fata de Miami. Pe alocuri mi s-a parut (cel putin zona Miami Beach) o Mamaia uriasa, fitoasa si scumpa. NY insa mi-a intrecut toate asteptarile.

  4. Carmen Stanciu
    23.01.2015 la 22:53

    Razvan stii sa ne spui cum este vremea in Miami in perioada iunie-septembrie? Multumesc. P.S. Foarte utile informatiile de pe site-ul tau.

  5. Razvan Pascu
    (author)
    24.01.2015 la 00:34

    @ Carmen Stanciu: destul de riscant, este perioada de uragane.

  6. Carmen Stanciu
    24.01.2015 la 01:38

    Auzisem ceva de uragane in perioada respectiva, insa parerea unui specialist in calatorii ne ajuta mult in decizie! Din experientele tale in SUA, ce ne recomanzi sa vizitam vara, in conditiile in care calatorim cu un copil de 5 ani? Multumesc mult.

  7. Razvan Pascu
    (author)
    24.01.2015 la 01:44

    @ Carmen Stanciu: da, merita mers si vara (eu am fost asta vara in nordul SUA si in sudul Canadei), dar nu in Florida.

  8. Monica
    23.08.2017 la 21:36

    Buna, Razvan,
    Am vrea sa mergem in Bahamas in ianuarie, 9-18. Asta pentru ca prietenul meu este pasionat de poker si in acea perioada este un turneu, la Atlantis Resort. Preturile de cazare oferite de Atlantis sunt foarte mari. Ai putea sa ma ajuti cu.niste sugestii? Un buget estimativ pentru mancare/zi ? Daca sunt si alte recomandari/sugestii ce sa luam/ facem , te rog.
    Cu multumiri,
    Monica

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]