Daca esti director de HR sau director Financiar intr-o firma, ori daca esti administrator sau director general al unei companii sa stii ca mai exista si vesti bune la inceput de an 2012.
Va spuneam aici ca eu la ING Asigurari & Pensii ma ocup de relatia cu clienti corporate, in special cei care ofera angajatilor in pachetul salarial pensii private facultative si asigurari de viata.
In acest moment exista in Romania mii de companii, mai mari sau mai mici, care ofera angajatilor pensii facultative pilonul 3 in pachetul salarial, pe langa salariu. Motivul este ca tot mai multi romani au mai putina incredere in sistemul public de pensii (care functioneaza pe principiul „Angajatii de astazi cotizeaza pentru pensionarii de astazi”) si acestia doresc sa profite de aparitia si dezvoltarea sistemului privat de pensii din Romania care functioneaza pe principiul „Angajatii de astazi cotizeaza pentru propria pensie de la batranete”.
Asa ca angajatii incep sa devina tot mai sensibili la acest beneficiu salarial, iar conform unui studiu salarial realizat in septembrie 2011 pensiile private facultative sunt cel mai dorit beneficiu extra-salarial de catre angajatii din Romania, dupa asigurarile private de sanatate.
Astfel, companiile responsabile si serioase incep sa priveasca tot mai atent spre administratorii de pensii si sa se intereseze despre acest sistem de motivare a angajatilor. In fond pensia privata facultativa o oferi unui angajat ca mijloc de motivare si ca parte din pachetul salarial (eventual alaturi de bonuri de masa, asigurare de viata sau asigurare de sanatate) tocmai pentru a-i arata ca il pretuiesti si ca esti un angajator responsabil.
Totusi, aceste pensii private facultative oferite de catre un angajator pentru angajatii sai au si niste beneficii fiscale, tocmai pentru ca Statul sa le faca mai atractive, tinand cont ca banii platiti la o pensie privata se investesc in economie.
Asadar, incepand de la 1 ianuarie 2012 Codul Fiscal presupune ca pensiile private facultative oferite de un angajator pentru angajatii sai sa fie total deductibile fiscal, asta insemnand ca un angajator poate face si oarece economii la buget daca alege sa ofere unui angajat o marire de salariu constand intr-o pensie facultativa, comparativ cu o marire de salariu cash sau un alt beneficiu (precum bonurile de masa, care sunt impozabile). Mai multe informatii puteti citi aici.
Pentru a scoate in evidenta economiile pe care un angajator le poate face la bugetul companiei, asociatia care promoveaza sistemul de pensii private (APAPR) a realizat cateva calcule pe o companie fictiva de 100 de angajati cu un salariu mediu brut de 2117 RON si o rata de profitabilitate a companiei de 7% (media pe economie). Calculele le puteti gasi aici.
Noutatea acestui an o reprezinta faptul ca incepand cu 1 ianuarie contributiile platite de angajatori la fondurile de pensii facultative beneficiaza de deductibilitate totala, fiind exceptate acum de plata tuturor taxelor de natura salariala, in limita a 400 de euro/an/participant.
Foarte important de retinut este ca, de aceasta data, se clarifica toate problemele de interpretare ale Codului fiscal, prin introducerea unei prevederi suplimentare – art. 296^5, alin (6), prin care se confirma faptul ca la stabilirea bazei lunare de calcul a contributiilor sociale obligatorii se va tine cont de exceptiile enumerate la art. 296^15 si 296^16. Se realizeaza astfel unificarea bazelor de calcul ale contributiilor sociale individuale cu cele datorate de angajator si printr-o prevedere explicita din Codul fiscal, nu numai prin cea existenta deja in Normele metodologice de aplicare (punctul 30 al Titlului IX^2, introdus prin HG 150/23.02.2011).
Desigur, daca exista printre voi persoane care reprezinta o companie si doresc sa obtina informatii suplimentare despre beneficiile fiscale pe care le-ar avea o companie prin oferirea de pensii private facultative catre angajati sau daca doriti informatii despre produsele ING ma puteti contacta aici pentru lamuriri.
Ar trebui sa discutati si de modul in care vor fi impozitate pensiile facultative,tinand cont de faptul ca acum exista facilitati fiscale.A propos,au aparut normele care reglementeaza deschiderea dreptului de pensie?
@Sorin:
Salutari,
Exista chiar si in acest moment reglementari privind plata pensiilor private facultative, legislatie secundara (norme CSSPP) mai degraba „de tranzitie” pana la lege. La fel si in ceea ce priveste impozitarea acestor plati.
Pentru cazurile de deces, invaliditate, pensionare la termen/anticipata (pentru ca au tot existat cazuri de acest gen in sistem), participantii/beneficiarii (mostenitorii), dupa caz, primesc suma intreaga, care este asimilata dpdv fiscal veniturilor din pensii. Tratament fiscal: pentru ce depaseste 740 RON se retine CASS 5,5%, pentru ce depaseste 1.000 RON se retine impozit 16%. Deci nicio discriminare pozitiva/negativa fata de veniturile din pensii obtinute din sistemul public.
PS: legea de plata (care va inlocui actualele norme si va deschide si posibilitatea anuitizarii) e gata scrisa (chiar bine) si e pe cale sa fie adoptata de Guvern, procedura care intarzie, dar asta e un lucru de inteles dat fiind contextul actual.
Multumesc Razvan pentru aceste informatii pe care din pacate nu le-am gasit pe site-ul APAPR-ului! Sa inteleg ca acum deducerea nu se mai aplica la baza de calcul pentru aplicarea impozitului de profitul companiilor ci doar la contributiile de natura salariala platite de angajatori?
@CiprianB: link-urile sunt si pe site-ul APAPR, si legate mai sus de Razvan in articol:
http://www.apapr.ro/images/stories/materiale/COMUNICATE/2012/2012%2001.pdf
http://www.apapr.ro/images/stories/materiale/COMUNICATE/2012/simulare%20deducere%20corporate%20p3%202012.pdf