Acum 3 saptamani am fost invitat in Austria impreuna cu cateva fete dragute de la Ziarul Financiar, Capital, BIZ si revista UNICA. Invitatia a venit din partea celor care se ocupa de promovarea regiunilor turistice Wiener Alpen, Wienerwald si Burgenland, toate aflate destul de aproape de Viena.
Inainte sa va povestesc impresiile din aceasta calatorie de 4 zile, vreau sa va scriu un pic despre modelul de business pe care l-au adoptat autoritatile austriece in turism, model care pare sa dea rezultate foarte bune.
Austria este impartita pe mai multe regiuni federale, regiuni care functioneaza precum era propunerea presedintelui nostru de acum cateva luni de zile, cand se discuta foarte intens despre desfiintarea judetelor si infiintarea unor regiuni administrative. Fiecare regiune de acest tip din Austria se ocupa de promovarea sa si, in majoritate, si-au infiintat cate un Birou de Turism si au un responsabil care se ocupa de promovare. Astfel, un exemplu ar fi landul Salzburgenland (include atat orasul Salzburg cat si imprejurimile) care are propriul birou de promovare turistica si care la randul sau colaboreaza cu Birourile de Turism ale Austriei infiintate in diferite tari de interes pentru promovarea turismului din Austria. Exemplul pe care l-am dat mai sus este insa putin mai complicat pentru ca desi exista un Birou de promovare turistica a regiunii Salzburgeland, mai exista si un birou de promovare strict a orasului Salzburg, cu proprii angajati si care se ocupa strict de promovarea orasului.
Desigur, poate va intrebati de unde isi obtin finantarea, insa raspunsul este de la intreprinzatorii din turism care au interesul ca zona respectiva sa se promoveze: hoteluri, resorturi turistice, restaurante, agentii de turism de incoming din regiunea respectiva si alte afaceri de acest gen.
Daca ar fi singuri, nu ar putea face mare lucru, asa ca austriecii gandesc business, lasa orgoliile la o parte si hotarasc sa se uneasca. Pentru ca e clar ca daca sunt mai multi au o putere mai mare. Astfel, in Romania, spre exemplu, exista atat un Birou de promovare a Austriei care functioneaza pe langa Ambasada Austriei, cat si o asociatie care grupeaza mai multe regiuni din Austria (regiuni precum Wiener Alpen, Wienerwald sau Burgenland) si uneori mai sunt si regiuni sau orasele turistice care isi mai fac propriile campanii de promovare, singure. Asa ajung turistii in Austria, asa functioneaza business-ul in turism…fara sa astepti ca turistii sa vina pur si simplu, ci ajutandu-i pe oameni sa afle despre tine si despre oferta ta turistica.
Acum, dupa ce v-am explicat cum functioneaza lucrurile in Austria, trebuie sa va spun cateva date logistice ale calatoriei: am zburat de la Bucuresti la Viena cu Austrian Airlines, companie care se dovedeste de multe ori de un real ajutor pentru birourile de promovare turistica din Austria. Despre zbor nu am sa scriu prea multe, nu este nimic spectaculos pentru ca austriacul ramane tot austriac, ofera servicii de calitate la preturi de bun simt. Austrian Airlines are oferte speciale deseori si a ajuns sa fie aproape o regula ca un zbor Bucuresti-Viena-Bucuresti sa coste 99 euro, astfel incat avioanele sunt pline de fiecare data. In ultima luna am zburat de 2 ori la Viena si de fiecare data avionul a fost plin in proportie de 100%. Majoritatea celor care calatoresc cu Austrian Airlines par sa fie oameni de afaceri, mai ales ca se stie ca Austria este unul dintre cei mai mari investitori straini in Romania (al doilea investitor strain, daca nu ma insel, dupa Olanda), insa cel putin pe perioada iernii avioanele sunt pline si de turisti care vor sa revada Viena sau care folosesc Viena ca punct de tranzit, intrucat Austrian are uneori oferte bune si pe destinatii din Asia sau America.
Din Viena am fost preluati de un autocar cu care in prima zi am mers maxim 100 de km, drum pe care l-am facut in mare parte pe autostrada si pe care l-am parcurs intr-o ora si jumatate. Cum multi turisti romani ajung in Austria cu masina personala (mai ales cei din vestul tarii), consider ca articolele urmatoare cu idei de locuri de vizitat in apropiere de Viena o sa ii ajute mult pe toti cei care vor sa isi ia cateva zile libere, de odihna si relaxare intr-o zona care incepe sa devina din ce in ce mai cunoscuta atat pentru ski, cat si pentru SPA-uri si facilitatile de relaxare pe care le ofera turistilor.
In cele din urma, astazi o sa va scriu cate o scurta prezentare despre fiecare dintre cele 3 regiuni pe care le-am vizitat, urmand ca incepand cu articolul urmator despre acest infotrip sa va poveestesc pas-cu-pas cum a decurs totul, prezentandu-va astfel cateva idei de distractie, relaxare, cazare si odihna in Austria, in regiuni foarte apropiate de Viena.
Wiener Alpen – aproape de Viena si totusi in mijlocul naturii neatinse, Alpii Vienezi au fost de secole locul de relaxare al locuitorilor capitalei, pastrandu-si inca atmosfera imperiala. Aici veti gasi munti inalti, panorame de neuitat si facilitati de wellness foarte bune. Alpii Vienezi din Austria Inferioara ofera o posibilitate unica de a cunoaste cele mai bune parti ale Austriei intr-un timp scurt. Destul de aproape pentru o excursie de o zi de la Viena, in Wiener Alpen puteti merge la ski, puteti merge la cumparaturi in outletul de la Parndorf, sau puteti sa va programati o plimbare prin centrul orasului Graz, ori o relaxare in mijlocul naturii.
Wienerwald – este regiunea care mi-a placut, poate, cel mai mult si asta are legatura in special cu orasul Baden bei Wien, un orasel de aproximativ 25.000 de oameni care adaposteste al doilea cel mai mare cazino din Europa (unde am si castigat 90 de euro), cu ape termale si hoteluri de lux, cu paduri si locuri speciale pentru drumetii montane, cu mancare buna si oameni prietenosi si, foarte important, foarte aproape de Viena. De exemplu orasul Baden se afla la doar 26 km de Viena si se poate ajunge foarte simplu intr-o excursie de o zi de la Viena fie cu masina, fie cu tramvaiul (da, exista un tramvai care pleaca la fiecare 15 minute din fata Operei din Viena si care ajunge pana la Baden). Un alt loc deosebit din Wienerwald care merita vizitat este statiunea Bad Voslau.
Burgenland – cel mai estic land al Austriei; se spune ca este regiunea cu cel mai mult soare din toata Austria, peste 300 de zile pe an. Fie ca preferati modernele instalatii termale publice sau dotarile balneare ale hotelurilor de lux din zona, in Burgenland veti avea parte in orice situatie de wellness de calitate. In jurul bailor termale existente au fost construite hoteluri de prima clasa, iar directoarea biroului de promovare turistica din zona, o doamna absolut deosebita care lucreaza de peste 20 de ani in turism si care nu stia ce placeri sa ne mai faca, imi povestea ca in zona exista regiuni unde acum 10 ani nu era nimic construit, unde s-a forat dupa petrol, insa in loc de petrol au gasit izvoare cu apa termala. Iar austriecii nu s-au lasat deloc descurajati, s-au grupat zeci sau sute de investitori si au pompat sute de milioane de euro in zona (inclusiv din fonduri europene). De asemenea, Burgenland este locul preferat si al celor care iubesc natura, iar parcul national Neusiedler See – Seewinkel este un loc cu flora si fauna unice.
Daca am reusit sa va atrag atentia asupra zonei, ramane sa vedem. Ce pot sa va spun, insa, este ca am plecat in acest info-trip cu asteptari nu foarte mari si am acceptat invitatia in special pentru ca nu mai vizitasem aceasta zona. Eram curios cum va fi, iar multumirea si admiratia au crescut si mai mult cand am gasit chiar si in cele mai mici satuce (de 200-300 de locuitori) pe care le-am vizitat, oameni deschisi si 100% dedicati turistilor, o atmosfera ca din povesti si de multe ori locuri atat de luxoase si hoteluri atat de frumoase incat cu greu mai vroiam sa plec.
Revin in zilele urmatoare cu detalii complete despre fiecare zona vizitata.
Foarte frumoasa zona, pe mine m-a impresionat…
Austria este o tara foarte frumoasa. Sunt foarte multe locuri frumoase de vazut, multumim ca ni le faci cunoscute.