Citeam chiar ieri un articol in Ziarul Financiar despre fenomenul cupoanelor de reduceri. Il puteti gasi aici. Este explicat in articol, pe cifre, cat de mult a crescut piata cupoanelor de reduceri anul acesta, de la 100.000 de euro vanzari anul trecut pana la circa 15 milioane de euro anul acesta. Si numarul de site-uri a crescut de la cateva site-uri anul trecut si pana la peste 120 anul in acest moment. Cele mai cunoscute site-uri de acest gen in Romania sunt Kuponiada, Zumzi, FunDeal, Groupon, Reduceri90, TopDeals, BestDealz, LocalDeals, E-redus sau GetaDeal.
Tocmai datorita faptului ca sunt prea multe site-uri care vand cupoane de reduceri si pentru ca utilizatorul poate fi usor derutat, a aparut si alta afacere – agregatoarele de oferte care preiau reducerile tuturor, pe categorii de produse. Cateva exemple ar fi CautaReduceri.ro, 123reduceri.ro sau Redutti.ro.
Este o piata care angreneaza multe alte piete si prin intermediul careia se vand oferte turistice la preturi foarte bune. Se estimeaza ca peste 30% din totalul vanzarilor pe aceste site-uri de reduceri reprezinta servicii turistice. Toate la reducere. Piata cupoanelor de reducere a pus in miscare si alte piete care fie scadeau, fie stagnau: centrele de infrumusetare, SPA-urile, saloanele de masaj, procesatorii platilor cu cardul, etc. Unele oferte sunt atat de bune incat chiar si cei mai putin increzatori in plata cu cardul online prefera sa riste si sa profite de oferte.
Acum vreo luna de zile am cumparat si eu pentru prima data un cupon de reducere prin intermediul caruia am beneficiat de 5 sedinte de terapie a coloanei vertebrale (masaj shiatsu) cu 150 RON.
Dincolo de oportunitatea de a cumpara oricand aceste cupoane de reduceri, odata cu trecerea sarbatorilor de Craciun urmeaza cea mai asteptata perioada a anului pentru amatorii de reduceri, cand preturile produselor scad pentru aproximativ o luna de zile. In ultimii ani unele magazine din Romania au inteles ce inseamna reducerile adevarate si vin cu promotii ok. Nu foarte multe, insa, si mult mai putine decat ceea ce vedem prin strainatate. In cateva zile incepe din nou acea perioada de reduceri prin magazine si sfatul meu este sa fiti cumpatati acum si sa va pastrati bani pentru luna ianuarie, cand avem toate sansele sa gasim produse mai ieftine peste tot in Romania.
Acum 2 saptamani am fost la outletul de la Parndorf (Austria) unde reducerile erau reduceri adevarate si unde fetele se calcau in picioare la Mango pentru haine incepand de la cativa euro, iar baietii se aglomerau la Timberland sau Tommy Hilfiger pentru haine la preturi bune. Acolo incepusera reducerile. La noi vor incepe din luna ianuarie si trag speranta ca macar o parte din magazine vor avea preturi bune si promotii adevarate. E clar ca romanii vor sa faca cumparaturi, insa ceea ce asteapta acestia sunt reducerile care sa conteze cu adevarat – dovada este Black Friday, ziua in care magazinele online au vandut acum 3 saptamani produse de zeci de milioane de euro si au avut milioane de vizitatori intr-o singura zi, dintr-un singur motiv: au avut promotii adevarate.
Acestea fiind spuse, scopul articolului de astazi despre reduceri si promotii este sa va invit la a fi cumpatati si chibzuiti pentru ca banii se castiga cu multa munca si e pacat sa ii cheltuim aiurea. Iar in final trebuie sa vi-l prezint pe Mos Reducere – Mosul care nu pune cadouri nici in ghetute, nici sub brad, ci aduce reducerile la inceput de an. Promit sa revin cu detalii despre Mos Reducere, poate cel mai util dintre mosii pe care ii cunosc si cel care, cu siguranta, va deveni prietenul multor romani. Sa-i retineti numele asadar: il cheama Mos Reducere.
Nu sunt total de acord cu Black Friday.Daca stam sa analizam putin o sa ne dam seama ca reducerile nu au fost ” atat de reduceri”.Au fost produse care aveau acelasi pret ca si inainte insa aveam emblema de redus.
In Romania oamenii parca o iau razna cand aud de reduceri insa niciunul nu analizeaza cu adevarat daca intradevar este o reducere si mai important daca chiar are nevoie de acel produs.
Pe timp de criza, o astfel de afacere este foarte buna.Am vazut pe un site de reduceri chiar si o vacanta de 5 stele la Singapore si se vandusera cateva zeci de cupoane ceea ce inseamna ca romanii renunta la multe lucruri dar nu la vacante…
Bravo, Razvan! Imi place indemnul la cumpatare si m-ai facut curioasa sa il vad pe Mos Reducere.
Sarbatori fericite si un An Nou plin de calatorii iti doresc!
Are dreptate Alex. Produsele aveau emblema de redusa pentru ca inainte cu cateva zile marisera pretul. Campaniile de reduceri false se bazeaza pe o psihologie a maselor (sarace in general),ca au fat peste un chilipir ce nu trebuie ratat, fara sa analizeze prea mult. Toate site-urile mentionate de tine in articol care vand reduceri sunt fie niste false reduceri( adica din pretul umflat artif) , fie iti ofera servicii de proasta calitate, asa cum am patit eu la un salon de cosmetica si infrumusetare corporala, la care mi-a parut si rau ca am mers. La noi toata lumea incearca sa te fure si sa te pacaleasca daca nu esti atent, pe cand in vest, reducerile chiar sunt adevarate si respecta oamenii. Concluzia : ganditi-va de doua ori inainte sa apasati buntonul ” cumpara”, daca nu vreti sa cumparati iluzii frumos ambalate 🙂
La noi nu conteaza daca sunt reduse sau nu produsele…daca scrie pe ele promotie….navala toti…ai vazut ce se intampla la „promotiile” cu detergenti, tigai sau bormasini…..jenant….si da ,ai dreptate…reducerile-s reduceri afara….la noi, asa de prostit lumea numai….poate ajungem si noi odata in randul lumii….
(author)
@ Alex, Raluca: eu am vazut o masina de facut paine la Emag cu 250 RON. pretul initial era 450, deci reducerea era ok. posibil insa sa fie si exemple precum cele date de voi, de reduceri false.