excursii-razvan-pascu

MariazellDrumul spre Mariazell, facut pe motocicleta, e unduitor si te poarta printre dealuri si sate pitoresti. La final de iulie, chiar si asa zburlit si rece cum a fost anul asta, totul e verde si proaspat si miroase incredibil a aer curat si a vara. In cei 160 de kilometri de la Viena pana la Mariazell nu prea e nimeni pe drum, nu intalnesti blocaje in trafic, iar zgomotul motorului e singurul care sparge linistea si o imprastie prin vai.

Nu mai stiu a cata oara sa fie cand mergem la Mariazell, de fapt nici nu conteaza. Calatoria in sine pare a fi un pelerinaj, pe alocuri serios, pe alocuri zambitor. La Mariazell, inima spirituala a Austriei, trebuie sa mergi din placere, cu o desaga serioasa de timp la indemana, ca sa te poti opri in voie pe ici si acolo de-a lungul drumului, ba ca sa mananci, ba ca sa mai faci o poza sau sa mai vizitezi ceva. Fara plan si avand calatoria insasi ca unic scop.

Cand ajungi la Mariazell, fie ca esti credincios sau nu, trebuie sa mergi intai in basilica. O adevarata opera de arta, ea impresioneaza prin maretie si frumusete. Dar dincolo de faptul ca Mariazell gazduieste una dintre cele mai importante basilici pentru catolicismul austriac, orasul este un adevarat paradis al bucuriilor simple si lumesti, regasite sub forma unor delicii culinare cu bogata traditie. Turta dulce de Mariazell e un simbol al orasului cel putin la fel de puternic ca basilica si atrage vizitatorii, transformandu-i in adevarati fanatici, facandu-i sa revina apoi tot mereu, pentru o noua rezerva de turta dulce adevarata, cu miere naturala si arome dintre cele mai felurite. Preturile pornesc de la 4,5 eur pentru o punga de 250 gr si pot ajunge chiar si la peste 15 eur pentru turta dulce ambalata in cutii de metal, frumos pictate. Si pentru ca turta dulce e aici atat de iubita, puteti manca si inghetata de turta dulce!

Mariazell

Mariazell

Mariazell

In afara de asta, nenumarate restaurante traditionale imbie calatorul la fiecare pas, cu supe din cele mai felurite (preferatele mele raman Kasnockerlsuppe – supa cu galuste de branza si Leberknoedelsuppe –supa cu galuste de ficat), snitel, gulas, Spätzle (un fel tipic de paste) si multe alte bunatati. Langa ele merge neaparat o bere, iar daca o beti la Brauhaus Mariazell va veti bucura si de o atmosfera autentica.

Mariazell

Mariazell are remediu chiar si pentru cei care exagereaza cu mancarea: Mariazeller Magenlikör un lichior facut din 33 de plante, tocmai bun pentru digestie. Sau pentru stimularea poftei de mancare, in caz ca nu v-a convins deja turta dulce…

Mariazell

Mariazell

Sa vii la Marizell e intotdeauna usor. Sa pleci de aici e intotdeauna greu, pentru ca ai mereu senzatia ca nu ai stat destul, nu ai vazut tot si, mai ales, nu ai gustat toate bunatatile pe care oraselul acesta ti le ofera.

Mariazell

*articol scris de Zazuza @ Zazuza’s Gulaschsuppe

5 comentarii

  1. Alexandra
    04.10.2011 la 10:03

    Un alt loc de poveste si mai e si plin de dulciuri pe deasupra.. Turta dulce, inghetata si tot ce-ti doresti, intr-o atmosfera de nedescris!

  2. rizica
    04.10.2011 la 10:39

    Un loc minunat si de luat in calcul…

  3. 04.10.2011 la 15:16

    Ma batea gandul ca vara urmatoare sa merg in Austria. Cu acest articol am descoperit o motivatie in plus. 🙂

  4. 05.10.2011 la 15:54

    Imi place , prin asta ti-ai mai castigat un cititor, mult succes si la cat mai multe!

  5. Anca
    18.10.2011 la 15:10

    Din fericire am avut bucuria sa ma cufund in linistea si lumina deosebita ce o transmite acest orasel absolut special, chiar in preajma Craciunului, acum cativa ani. Cuvantul meu pentru Mariazell este puritate.

Vezi aici mai multe imagini de pe pagina mea de Instagram! Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]