Desi destinatiile mele de vara nu implica intotdeauna mare si soare, nu am vrut sa las vara aceasta sa treaca fara o baie in Marea Mediterana si am ales sa fac asta direct de pe Coasta de Azur, in Franta.
Paravion.ro a fost partenerul meu de drum si m-a consiliat in alegerea unui hotel acceptabil si a combinatiei de zboruri. Cartierul general a fost la Nisa, de unde am facut cateva plimbari in orasele si statiunile din jur si unde mi-am promis sa revin pentru o tura prin Provence, care ma atrage din ce in ce mai mult.
Revenind la Coasta de Azur si la Nisa, atunci cand ma apropiam cu avionul de aeroportul Nice – Cote d’Azur si vedeam coasta presarata cu statiuni si golfuletele din zona gandul mi s-a dus instantaneu la Coasta Amalfitana, la fel de atragatoare pentru cei cu multi bani. Si se pare ca nu numai oamenii bogati au fost si sunt atrasi de aceste locuri, ci si artistii, fie ei muzicieni, pictori, sculptori sau scriitori. In Antibes un muzeu este acum amenajat in casa in care a locuit Pablo Picasso, Eze sur Mer era un loc preferat de Friederich Nietzche, Renoir isi avea casa de vara la Cagnes-sur-Mer, iar in Nisa exista un muzeu dedicat pictorului Henri Matisse. Si acestea sunt doar cateva exemple.
Cutiute muzicale…
Fie ca aveti la dispozitie doar un weekend, fie ca aveti un intreg concediu, in Nisa si statiunile din jur cu siguranta veti gasi multe activitati interesante de facut. Orasul in sine poate fi vizitat intr-o zi…la pas mai rapid sau in doua zile, mai lejer. Restul este pentru statiunile din jur, mai retrase sau mai aglomerate, dar si pentru plaja.
Despre Nisa am mai publicat pe blog impresii de calatorie scrise de profesoara Valentina Manoiu care ne-a povestit foarte frumos despre cum poti sa vezi Coasta de Azur la preturi acceptabile si, mai ales, cum poti invata limba franceza la Scoala AzurLingua. Asa ca m-am gandit ca articolul de astazi sa contina informatii utile pentru cei care vor sa viziteze orasul, iar intr-un articol viitor va voi prezenta si un traseu prin oras cu principalele locuri care merita vizitate.
Cum ajungi de la aeroport in oras?
Aeroportul nu este foarte departe de oras, de aceea si aterizarea ofera o panorama frumoasa asupra orasului. Autobuzele spre oras sau spre orasele invecinate pleaca de la Terminalul 2 si in aproximativ 30 minute sunteti in centrul Nisei. Daca aterizati la Terminalul 1, exista un serviciu de shuttle gratuit, care circula intre cele doua terminale, cu plecare chiar din fata Terminalului 1. De la terminalul 2 se ia autobuzul nr 98 spre oras, iar costul unui bilet este de 4 euro (bilet valabil o zi intreaga, pe toate liniile de transport din oras).
Restul liniilor de transport public autobuze si tramvaie, costa 1 euro, inclusiv pentru liniile 100, spre Menton (si Monaco) si 200, spre Cannes. Nisa nu este un oras foarte mare si nu se merita sa iei autobuzul sau tramvaiul. Sfatul meu este sa mergeti pe jos si sa explorati orasul la pas.
Preferi tururile turistice? Iata cum poti vizita Nisa?
- In Nisa exista numeroase tururi organizate pentru cei carora le place sa viziteze cu ghid. Se poate merge intr-un tur pe segway care costa 45 euro pentru 2 ore sau 25 de euro pentru o ora.
- Pentru cei mai boemi exista posibilitatea de a face un tur cu ghid in orasul vechi – dureaza in jur de 2 ore si jumatate, costa 12 euro pentru adult si 6 euro pentru copii, iar tururile pleaca din fata Nice Convention and Visitor Bureau.
- Pentru cei cu dare de mana exista si tururi cu masina privata prin Nisa cu preturi incepand de la 29 euro. Turul dureaza 2 ore si va duce in principalele locuri din oras. Sincer, nu as recomanda acest tur decat daca nu aveti ce face cu banii.
- In Nisa exista si un tren turistic care are plecari la fiecare 30 de minute. Costa 7 euro pentru adulti si merge de la 10 dimineata. Calatoria dureaza 45 de minute si este insotita de comentarii. Traseul este din Ruhl Meridien si pana la Gradinile Albert I, facand o bucla prin principalele locuri turistice din Nisa.
- Ca in orice oras turistic important din lume exista si tururi de tip Hop-on, Hop-off in Nisa. Biletul este valabil pentru 1 sau 2 zile consecutive, comentariile sunt in mai multe limbi si turul complet dureaza o ora si 15 minute. Pretul este de 20 euro pentru o zi si 23 euro pentru 2 zile, iar biletele se cumpara din autobuz. Turul porneste de pe faleza din fata Operei si se termina la gradinile Albert I, insa se poate incepe turul de la orice statie.
Unde mancati in Nisa si care sunt preturile?
Am plecat la Nisa cu gandul ca vor fi preturi foarte mari. Ei bine, nu a fost chiar asa si, ca peste tot, exista locuri unde poti manca la preturi bune, multe restaurante de diverse nationalitati (in special asiatice) sau supermarketuri cu preturi decente pentru Franta (de exemplu o sticla de apa Evian la 1,5 litri costa 0,8 euro la supermarket).
Cu 10 euro puteti manca 2 persoane cate un fel principal de mancare si un desert sau niste chipsuri de creveti la un restaurant asiatic cu mancare din Cambodgia sau Vietnam. Daca nu va place mancarea asiatica, puteti incerca un Pan Bagnat, un sandwich cu ton si cu de toate care costa in jur de 4-5 euro.
Daca sunteti pe Coasta de Azur este obligatoriu ca intr-una dintre seri sa incercati un meniu cu scoici all-you-can-eat, pentru 13-15 euro (mai ieftin pe Rue Massena decat in centrul vechi). Eu am incercat scoicile cu sos Roquefort. Ti se aduce intai o portie mare de scoici si o portie de cartofi, iar daca nu te-ai saturat poti sa mai ceri o portie si apoi inca una… Eu am capitulat dupa primele doua portii. Pentru doamnele mai finute, o portie de somon la gratar cu legume, pentru aproximativ acelasi pret este alegerea mai potrivita.
Daca nu sunteti fani peste sau fructe de mare puteti incerca un meniu frantuzesc cu salata, fel principal si desert, care costa tot cam 15 euro. Pentru cei interesati, un pahar din vinul casei costa pe la restaurante cam 3 euro. Apa plata la 1 litru costa cam tot atat, si in supermarketuri o gasiti cu 80 centi – 1 euro, sticla de 1,5 litri. Sandvisurile in supermarket costa 3-4 euro, mancarea la McDonald’s are preturile ca si in alte orase din Franta, iar la restaurante exista atat meniuri a la carte, cat si meniuri fixe pentru 15-20 euro.
Foarte interesant, Razvan :)! Ai adus completari extrem de utile despre Nisa :)! Multumesc :)!
Super! Informatii faine!
Dar am o rugaminte, poate o sa o iei in considerare…
Uun articol util pentru mine, precum si pentru altii, cu siguranta, ar fi o detaliera scurta pe zile a intregii vacante. Un fel de rezumat.
Ziua 1…
Ziua 2…
Pentru ca ma intereseaza cam cat timp ai nevoie sa vizitezi si celelalte statiuni, cu ce te-ai deplasat intre ele, logistica…stii tu 🙂
Poate ti se pare interesanta rugamintea mea si o sa faci o mic articol cu un mic rezumat din asta 🙂
(author)
@ Alexandra: am facut asa cand am scris despre Stockholm, unde am stat 4 zile. La Nisa insa nu ai nevoie de multe zile, o zi, maxim 2 sunt suficiente. O sa scriu si informatii legate de ceea ce poti vedea la Nisa si o propunere de traseu.
Mersi pentru acest articol :), deoarece imediat am concediu si eram nedumerit incotro sa ma duc :). Acuma stiu:)
Imi propun o escapada pe Coasta de Azur dar cu cazare la Nisa si vreau sa vizitez Saint Tropez(unde preturile la cazare sunt foarte mari)mi-ai dat o super idee pt luna mai anul viitor…Msik
@ Alexandra: intra si aici, daca ai chef si timp…si citeste articolele :):http://www.azurworld-romania.ro/
Razvan, sper ca nu te superi ca am indraznit sa-i spun Alexandrei unde mai gaseste informatii despre Coasta de Azur :)! Multumesc! >:D< :*
Foarte utila si partea de informatie gastronomica, fiidca asa poti calcula mai exact bugetul si preferintele culinare in functie de fiecare zona geografica..Plus ca sunt inca la serviciu si mi s-a facut o foame…
multumesc,foarte util articol
Buna ,
Am si eu o intrebare daca stie cineva vreo companie low cost ce opereaza din Milano spre Nisa?Intentionez sa merg la Nisa si sa raman si o zi doua pein Milano.
Multumesc