fbpx
excursii-razvan-pascu

PFA-ul (persoana fizica autorizata) este cea mai simpla metoda de a fi inregistrat fiscal si de a desfasura in mod legal o activitate economica. Fara batai de cap, fara contabil, fara drumuri lunare la FISC si depuneri de declaratii sau controale prea multe.

Toti cei care vor sa desfasoare o activitate economica, sa emita facturi, sa incaseze bani in mod legal (si bineinteles sa plateasca impozite) trebuie sa urmeze mai multi pasi pentru a se autoriza ca persoana fizica autorizata. Astazi voi scrie despre pasii care trebuie urmati in relatia cu Registrul Comertului (etapa 1), iar in zilele urmatoare voi reveni cu un alt articol referitor la pasii de urmat in relatia cu FISC-ul (etapa 2, dupa ce primesti autorizarea de PFA de la Registrul Comertului).

Acte necesare PFA:

1. Primul drum trebuie facut la Registrul Comertului din localitatea de domiciliu. De acolo o sa ridici un formular-tip cu care trebuie sa mergi la vecinii de pe scara blocului pentru a primi semnaturi. In principiu, trebuie sa semneze doar vecinii de deasupra-dedesupt-stanga-dreapta. Apoi, acelasi formular trebuie dus la asociatia de proprietari unde trebuie sa mai primesti o semnatura si o stampila de la administrator.

2. Al doilea drum este din nou la Registrul Comertului unde vei completa o serie de documente si cereri de inregistrare. Pe cererea de inregistrare trebuie trecute si codurile CAEN corespunzatoare activitatii dorite. Astfel, fiecare activitate economica poate fi incadrata in una din rubricile din registrul codurilor CAEN – trebuie cautate exact codurile de care ai nevoie si trecute corect pe cerere. Se poate alege o activitate principala si mai multe activitati secundare. Codurile CAEN le puteti gasi aici.

3. Tot la Registrul Comertului se mai completeaza si alte cereri de inregistrare printre care si una referitoare la perioada de depunere a declaratiilor si de plata a impozitelor (anual, semestrial, etc.). Tot aici alegi daca vrei sa fii platitor sau neplatitor de TVA (detalii mai jos).

4. Tot la Registrul Comertului trebuie sa completezi o cerere de rezervare de nume, iar numele rezervat pentru PFA este numele tau urmat de particula P.F.A. (de exemplu Popescu Ion Persoana Fizica Autorizata).

5. Trebuie sa mai ai la tine copie dupa CI, copie dupa certificatul de nastere, copie dupa diploma de studii (de exemplu diploma de BAC, sau de licenta, sau de 8 clase, dupa caz). In unele orase e posibil ca cei de la Registrul Comertului sa fie “mai catolici decat papa” si, din ce am auzit, e posibil ca pentru anumite activitati sa mai ceara o diploma de specializare (de exemplu daca vrei sa oferi servicii IT atunci sa iti ceara o diploma de absolvire a unui curs de specializare). In acest caz, daca nu aveti o astfel de diploma stiu persoane care au facut o declaratie pe proprie raspundere ca sa scape de gura celor de la Registrul Comertului

6. Trebuie sa aveti si contractul de vanzare-cumparare al locuintei unde va fi sediul social al PFA-ului, adica sediul care apare in acte. De asemenea, daca locuinta nu este proprietate, de exemplu daca este casa parintilor, atunci trebuie facut un contract de comodat intre proprietar si tine. Contractul trebuie doar semnat de catre toate partile, nu trebuie legalizat la notar – un model de contract aici.

Cam acesta ar fi primul set de documente, documente care se depun la Registrul Comertului. Daca totul este in regula, in aproximativ 5 zile primiti certificatul de inregistrare cu codul fiscal. Mai departe trebuie sa mergeti la FISC, dar despre ceea ce trebuie sa faceti acolo voi scrie intr-un articol viitor.

Un PFA (persoana fizica autorizata) este util oricui vrea sa desfasoare o activitate economica: de exemplu unui pictor care vinde tablouri, unui blogger care vrea sa vanda publicitate, unui artist care realizeaza produse lucrate manual si vrea sa le vanda catre companii, unui mic fermier care vrea sa vanda in piata din productia proprie, unui instalator, electrician, faiantar care vrea sa emita facturi, unui tanar care face site-uri web, unei persoane care vinde articole catre reviste sau site-uri (varianta aceasta este mai avantajoasa decat plata pe drepturi de autor) si oricarei alte activitati economice mici, asemanatoare cu cele de mai sus.

Ce sa alegem: platitor sau neplatitor de TVA?

 • In general, daca vrei sa faci comert atunci este bine sa fii platitor de TVA. Practic, toate bunurile pe care le vei cumpara vor include TVA, iar daca alegi sa fii neplatitor de TVA inseamna ca vei plati aceasta taxa, dar nu o vei putea recupera pentru ca nu vei avea dreptul sa incasezi TVA.
 • Daca oferi servicii atunci uneori e bine sa fii platitor de TVA, alteori nu este bine. Daca faci servicii catre persoane fizice (de exemplu daca predai cursuri sau ai un loc de joaca pentru copii) atunci nu are niciun rost sa fii platitor de TVA, pentru ca vei putea avea un pret mai mic cu 24%, pentru ca nu va trebui sa incasezi TVA. Daca oferi servicii pentru companii, atunci consider ca este de preferat sa fii platitor de TVA pentru ca vei putea sa le ceri firmelor un pret mai mare (care sa includa si TVA) si iti vei putea deduce TVA-ul din cheltuielile facute.
 • Trebuie sa tineti cont ca cei care aleg sa fie neplatitori de TVA nu trebuie sa depaseasca cifra de afaceri anuala de 35.000 euro calculat la cursul euro de la 1 ianuarie 2007, deci sa nu faca afaceri anuale mai mari de aproximativ 120.000 RON.

89 comentarii

 1. 02.09.2011 la 15:18

  Ce fel de controale poate avea un PFA – de la ce institutii?

 2. 03.09.2011 la 08:23

  Modul prezentat de tine de infiintare a unui PFA e cel cu bataie de cap, in care umbli si te chinui singur. Cel mai simplu e sa lasi totul in seama unei firme de infiintari societati, in acest caz tu trebuie doar sa semnezi niste hartii si atat, iar costul nu e foarte mare.
  La partea cu semnaturile din partea vecinilor si a administratorului blocului nu e neaparat astfel. Exista posibilitatea de a face o declaratie pe propria raspundere ca nu desfasori activitatea la domiciliu, si esti scutit de rugaminti la vecini(acum varianta asta nu merge la toate domeniile de activitate).

 3. rizica
  03.09.2011 la 10:38

  Mi se pare destul de complicat, dar pt un traducator autorizat sau pt o agentie de turism online e suficient un PFA?

 4. Razvan Pascu
  (author)
  03.09.2011 la 11:08

  @ Liliana: Teoretic, un PFA poate avea aceleasi controale ca o firma. Practic, vin controale doar de la FISC si asta odata la 3-4 ani.

  @ Daniel: desigur, e mult mai simplu sa lasi totul in seama unui avocat, insa asta te mai costa caateva sute de lei in plus.

  @ rizica: nu e foarte complicat. pentru un traducator autorizat e suficient, pentru o agentie de turism online nu stiu, dar nu cred. In primul rand ai nevoie de atestat pentru agentie de turism.

 5. 03.09.2011 la 22:16

  Răzvane, tare mult mă bucur că ai deschis acest subiect. E ceva ce mă preocupă de o vreme, dar nu mi-a trecut prin cap să te întreb. În cazul bloggerilor care câştigă bani cu reclamele de pe blog, mă refer strict la AdSense, ce formalităţi ar trebui să îndeplinească pentru a fi în legalitate? Plătesc ceva la fisc, se înregistrează undeva, ce trebuie să facă?

  Off topic. Blogul meu “Noua abordare a lecturii” a primit căsuţă nouă, hăinuţe noi şi un nume nou. Te invit cu drag la inaugurare, pe http://zinnaida.ro/ , la Zinnaida’s ART Club ! Dacă-ţi place, te rog schimbă sau adaugă în blogroll. Mulţumesc !

 6. Cristi
  10.10.2011 la 10:24

  Buna Razvan!

  Multumesc mult pentru acest articol! Este foarte util!
  Am si eu o rugaminte, daca crezi ca ma poti ajuta. Am vazut ca ai scris ca poate sa isi faca pfa si un blogger care vrea sa vanda publicitate. Poti te rog sa imi spui ce diploma am nevoie pentru asta si ce CAEN?

  Mersi mult!

 7. Razvan Pascu
  (author)
  10.10.2011 la 21:32

  @ Cristi: la partea cu diploma nu iti pot raspunde pt ca eu am facut de 2 ori un PFA si nu m-a obligat nimeni sa dau vreo diploma. Am auzit insa exemple de oameni carora li s-a cerut diploma…aici depinde de omul pe care il gasesti la ghiseu. Eu iti recomand ca in cazul in care iti vor cere diploma sa le dai o declaratie pe proprie raspundere. Daca insista poti sa faci un curs mai ieftin de la http://www.eurocor.ro ca sa primesti o diploma.

  In ceea ce priveste codurile CAEN eu am ales codurile CAEN 6311, 6312, 6399 si 7021. Succes!

 8. Cristi
  10.10.2011 la 22:33

  Aha, am inteles. Adevarul e ca si eu am auzit tot felul de chestii. Unii si-au facut pfa pe webdesign cu diploma de licenta de limbi straine deci… vad ca orice e posibil 🙂
  Sper sa fie ok. Mersi mult de tot pentru sfaturi!

 9. Cristi
  14.10.2011 la 19:52

  Am uitat sa te intreb… partea a doua cand vine? 🙂

 10. Razvan Pascu
  (author)
  14.10.2011 la 20:32

  @ Cristi: vine zilele astea…

 11. Marius Zota
  24.01.2012 la 10:55

  Răzvan, să înțeleg că un PFA poate alege mai multe coduri CAEN? Te întreb asta pentru că aveam senzația că nu poți alege decât un sigur domeniu de activitate și anume cea pentru care poți dovedi că ești calificat printr-o diplomă recunoscută. Corolar: dacă ai mai multe diplome, poți alege toate codurile respective pe același PFA? Mulțumesc.

 12. Razvan Pascu
  (author)
  24.01.2012 la 12:18

  @ Marius: da, poti alege mai multe domenii de activitate, eu am vreo 20 de coduri CAEN pe PFA, spre exemplu. Chestia cu diploma nici nu prea mai este de actualitate, am senzatia ca nu prea se mai da atentie pe diploma, merge si o cerere pe propria raspundere.

 13. giura adriana
  24.04.2012 la 18:00

  DACA EU SINT PROPRIETARUL SPATIULUI CUM ARATA CONTRACTUL DE COMODAT PENTRU A-MI DESCHIDE UN PFA?MULTUMESC MULT.

 14. Georgiana Biti
  11.06.2012 la 17:23

  Buna ziua!
  Inteleg ca s-a modificat legislatia PFA relativ curand si ca acum sunt permise mai multe coduri CAEN pentru activitati principale.
  De ex, eu vreau sa-mi fac PFA pentru consulatnta si training. Este posibil sa imi pun doua coduri CAEN sau trebuie sa-mi fac intreprindere individuala?

 15. Razvan Pascu
  (author)
  11.06.2012 la 18:11

  @ Georgiana Biti: nu iti trebuie 2 activitati principale, poti sa ai o activitate principala si mai multe secundare.

 16. Sorin
  13.06.2012 la 09:48

  Pentru documentele de la punctele 1,2,3,4 poti posta un link de unde se pot downloada ca sa putem scuti un drum si sa mergem cu ele completate de acasa?

 17. Razvan Pascu
  (author)
  13.06.2012 la 10:04

  @ Sorin: nu cred ca exista online.

 18. Alexxx
  26.06.2012 la 12:46

  Buna. Am si eu o nelamurire…daca sunt traducator autorizat trebuie neaparat sa imi infiintez PfA?
  Si chiar daca nu am pfa, trebuie sa completeze acele declaratii?
  Eu lucrez prin contract de colaborare la o firma de traduceri..
  Multumesc anticipat

 19. 09.07.2012 la 20:38

  care e cel mai ieftin mod de ati deschide pfa ptr comert la tine acasa?
  stau la casa si tot nelamurit sint care e pretul final ptr pfa in comert cu haine?

 20. 11.09.2012 la 11:27

  Si mie mi-ar placea sa port descarca formularele online. E aiurea sa ma deplasez pana acolo ptr niste formulare..

 21. 11.09.2012 la 11:35

  Am gasit formularele pe http://www.onrc.ro/romana/formulare_pf.php 🙂

 22. Dana
  16.10.2012 la 15:06

  Hello, super idee cu subiectul asta, am si eu o intrebare: ai platit separat pentru fiecare cod caen in parte? Eu vreau sa-mi fac PFA cu doua coduri caen si as vrea sa stiu cat ma costa…. help me pls 🙂

 23. 26.11.2012 la 00:11

  Deci ma chinui de aproximativ 2-3 luni de zile cu pfa-ul.
  Ajutati-ma la chestia asta.Ce este mai bine sa fiu platitor de tva sau neplatitor de tva.
  Eu vreau sa imi fac pfa deoarece am niste automate de cafea vending (cum sunt in gara etc bagi 1 leu si bei o cafea etc). Pentru acest lucru imi trebuie pfa deoarece m-i se pare mai avantajos, o sa lucrez eu nu vreau angajati.
  Chestia este ca pot pune la produse ce pret vreau eu 1-2 lei de ex., dar daca vreau sa cumpar un aparat care costa 20.000 ron tva-ul este foarte mare, undeva la 4.000 ron daca nu mai mult, ceea ce nu imi comvine, deoarece 20.000 ron eu ii scot in aproximativ 2 ani de zile cu un aparat.
  Intrebarea este dupa cum am scris mai sus, ce este mai bine sa fiu??
  Firma de la care cumpar aparatul, majoritatea sunt platitoare de tva, cum isi deduc ei tva-ul? trebuie sa il platesc eu … eu cum il deduc daca nu platesc?
  Produsele la fel sunt cu tva …. eu nu o sa depasesc suma de 100.000 ron nici in 4-5 ani deci nu depasesc 120.000 ron.
  Va multumesc, si astept un raspuns daca va pricepeti deoarece e cam complicata treaba.

 24. myly
  03.12.2012 la 12:08

  Buna ziua,am un pfa de aproape 1 an si as vrea sa ma extind cu marfuri ambalate (gen”biscuiti,zahar,orez,ulei…_)se poate?ce cod caen imi trebuie?trebuie sa am curs de vanzator? va multumesc

 25. simi
  21.01.2013 la 23:32

  buna azi m-am dus sa-mi depun actele pentru o intrepridere individuala si am ales sa am mai multe coduri caen pentru a putea in viitor sa desfasor mai multe activitati insa surpriza mi-au cerut copii dupa diplome pentru fiecare cod caen in parte am ramas uimita in schimb fata de la ghiseu mia zis sa bag 100roni in dosar si de scap de copii ale diplomelor deci intr-un cuvant se poate si asa.Eu am ales sa fiu ca neplatitor de tva pentru activitatea care vreau sa o am pentru inceput nu cred ca voi atinge pragul de 15000euro anual dar daca se va intampla sa depasesc suma permisa de lege ma voi duce ca sa ma declar platitor de tva ai termen 30 de zile sa te declari platitor de tva daca in decursul unui an ai depasit suma respectiva. Ceea ce nu am inteles eu daca ca II sau PFA iti poti pune o denumire firmei pentru ca este foarte ciudat ca pe firma luminoasa sa scrie EX cocos vasilica cum am auzit ca o chema pe o doamna azi cand astepta sa ia niste acte

 26. simi
  21.01.2013 la 23:34

  myly poti gasi lista online pentru codurile caen si atunci stii sigur unde te poti incadra sfatul meu este sa faci un curs de vanzator comercial si un curs de igiena ca in acest domeniu te vei lovi des de astea

 27. dragusin
  04.02.2013 la 17:58

  Buna ziua, as vrea sa demarez un pfa pentru mentenanta la asociatiile de propietari gen reparatii lumina scara blocului, vopsitorie zugraveli etc,,, va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti ce am nevoie sa deschid asa ceva Va multumesc

 28. Laura
  07.02.2013 la 23:59

  Buna ziua, mi se pare destul de complicata treaba asta cu PFA-ul. Ai multa bataie de cap cu actele pana demarezi apoi trebuie sa completezi declaratii de venit…, sa platesti tot felul pe la casa de pensii si pe la CAS. Oricum, eu intentionez sa-mi infiintez PFA si as vrea sa stiu daca lucrez pe 2 domenii diferite (de ex. agent credite la domiciliu si meditatii limbi straine) imi trebuie 2 coduri diferite si trebuie sa platesc pt amandoua, sau cum? Sunt in ceata totala …

 29. muntianu mihaela
  23.02.2013 la 14:22

  Buna ziua,am terminat cursul de agent de turism/ghid local si doresc sa imi fac PFA.Exista legislatie privind pers.fiz autoriz.in acest domeniu?Nu am gasit nimic.In care cod CAEN m-as incadra?De la Registr.Comertului mi s-a spus ca nu stie daca exista asa ceva in turism dar sa depun dosarul si sa astept un raspuns.Multumesc

 30. 24.02.2013 la 06:05

  Thanks in favor of sharing such a pleasant opinion, post is good, thats why i have read
  it fully

 31. Robert
  05.03.2013 la 16:42

  Bun articolul

  Ca idee pentru toti care recomanda avocati/firme de infiintare pfa, daca este cineva interesat, am sunat la ONRC sa intreb cat ar costa un PFA (suma totala cu toate taxele) mi-au spus 250 lei, daca umblam noi.

  La firme am gasit 430 lei cel mai ieftin cu tot cu onorariul lor si taxe incluse.

  Acum depinde de fiecare, cat timp are la dispozitie sa umble, dar diferenta de 180 nu e de colo…plus ca inveti sa faci tu treaba asta, si poate iti ajuti si prietenii 😛

 32. Rica
  14.03.2013 la 12:13

  Buna ziua Razvan,

  Am inceput de 1 an de zile sa face produse handmade naturale 100%, sapunuri, creme . Am o diploma de cosmeticiana din 1991.
  Timp de 1 an am dotat toti prietenii cu sapunurile mele minunate si cremele super.As vrea totusi ( la sfatul tuturor ) sa ma extind adica sa pot vinde si altora legal. Nu stiu ce profit voi avea pt ca nu stiu cit o sa vind. Ce ma sfatuesti te rog, sunt putin cam derutata si sunt efectiv incepatoare in domeniul business. Sunt f talentata si profesionala in ceea ce fac.
  cu respect si multumiri .

 33. xRay
  14.03.2013 la 21:51

  Oameni buni, nu poți să „îți faci PFA”, să „îți înființezi PFA” sau să „îți deschizi PFA”, ci poți să „DEVII PFA”, pentru că PFA este o calitate, nu o formă de organizare sau o entitate juridică, precum un SRL.
  Ești tot persoana X-ulescu, doar că vei fi înregistrat la Finanțe cu un cod de identificare fiscală pe baza căruia vei fi impozitat.

 34. 03.04.2013 la 13:58

  Multumesc, un articol foarte fructuos.

 35. Butar Gianina
  03.08.2013 la 13:57

  Buna ziua,
  Sunt PFA si am ca obiect de activitate decorarea salilor de evenimente.
  Am cateva nelamuriri:
  – unde si cum inregiistrez in contabilitate materialele necesare decorarii pe care nu le pot recupera (pietricele decor, fundite, pene uzate etc)
  – husele si fetele de masa sunt obiecte de inventar sau consumabile?
  – emit factura si chitanta la terminarea serviciului, fac sau nu contract?
  Multumesc.

 36. Mirela
  21.08.2013 la 19:22

  ba este fix o forma de organizare! vezi OUG 44/2008

 37. xRay
  21.08.2013 la 20:03

  @Mirela

  Nu văd nicăieri persoana fizică autorizată descrisă ca o organizație.
  Se spune clar: „…o persoană poate cumula CALITATEA de persoană fizică autorizată cu cea de salariat…” DECI este o calitate, nu o organizație separată, cu personalitate juridică, precum un SRL.

 38. xRay
  21.08.2013 la 20:07

  @Mirela

  Definiția din OUG 44/2008 este:

  PFA = persoana fizică autorizată să desfăşoare orice formă de activitate economică permisă de lege, folosind în principal forţa sa de muncă;

  De unde deduci tu că este o formă de organizare, când se spune clar că este același lucru cu persoana în sine, care deține pur și simplu o autorizație să desfășoare activități economice?
  Unde este organizarea? Are statut? Capital social?

  Vorbiți aiureli. Repet – Nu „îți faci PFA”, ci „EȘTI pfa”.

 39. camelia
  20.01.2014 la 13:48

  Buna ziua de mult ma bate gandul sa creez haine si sa le dau spre vanzare online adica sa imi fac un shop online chestiia este ca nu stiu ce pasii trebuie sa uurmez pt a fi totul in regula si sa am autorizatia sa o pot face.

 40. 24.01.2014 la 15:04

  Sunt asist medical si trebuie sa imi fac(sa devin ) PFA.Unii zic ca trebuie sa fac tot felul de acte la registrul comertului ,in schimb am o colega care e PFA si imi spune ca trebuie sa merg cu diploma si C.I la FISC sa -mi dea un certificat de inregistrare fiscala.Va rog sa mi spuneti cum trebuie facut. multumesc anticipat

 41. nasturas
  10.03.2014 la 15:18

  doresc sa infiintez un pfa domeniul de activitate nu il stiu exact ce as dori,am o intrebare daca poti avea un magazin cu haine second hand ,adica poti face comert cu un pfa.ma scuzati sint nedumerita.

 42. mario
  16.04.2014 la 17:42

  buna ziua…ma poate lamuri si pe mine cineva? sun in decurs de a deveni pfa, pt a prelua o afavere cu automate de cafea, si nu stiu exact cum voi plati impozit la fisc anual , in functie de profitul net anual…sau e un impzit standard anual pe baza codului…in cazul meu caen? e nevoie de contabil? va multumesc!

 43. florin
  11.05.2014 la 23:58

  Salut, am fost timp de 5 ani angajat intr-un service gsm,am capatat destula experienta in domeniu si m-am gandit sa incerc pe cont propriu un PFA ( cu domeniul de activitate reparatii telefoane) ,detin o diploma de lacatus mecanic si am inteles ca am nevoie de cu totul o alta calificare ptr a deveni PFA.,Aveti vreo idee, chiar nu se poate cu diploma pe care o am?Nu exista vreun cod CAEN sa cuprinda mai multe activitati sa-mi permita sa desfasor activitatea fara sa am nevoie de o alta diploma?

 44. Missy
  07.07.2014 la 09:34

  Florin, de ce nu te duci mai bine la Registrul comertului sa intrebi?

 45. sanatate_la_ghiveci_yahoo_ro
  24.07.2014 la 05:13

  @mario : la PFA nu intereseaza pe nimeni daca ai profit sau pierdere, se plateste impozit de 16% din toate veniturile tale indiferent ca faci cheltuieli mai mari sau mai mici, de aceea pana la plafonul de TVA este bine sa te inscrii ca neplatitor de TVA fiindca oricum nu il poti deduce. Practic, impozitul la PFA e mai mare decat la SRL (care e 3% din venituri sau 16% din ….profit) dar la PFA ai avantajul ca e contabilitatea mai usoara si banii rezultati din activitate sunt (dupa ce platesti impozitul trimestrial) AI TAI , poti sa faci ce vrei cu ei in timp ce la SRL banii devin ai tai abia dupa ce se inchide bilantul de la sfarsitul anului adica prin aprilie anul urmator si mai platesti si acolo inca 16% din profit care se numeste impozit pe dividende. La SRL nu ai voie sa folosesti banii SRL-ului ca si cum ar fi ai tai, se numeste deturnare de fonduri si se pedepseste cu amenda penala sau mai rau.
  Deci
  -la PFA fara TVA ai banii tai , din 1000 de lei incasati de la client : (1000 x 0,84) minus contributii de sanatate si daca mai vrei in plus contributie de pensie
  -la PFA cu TVA , din 1000 lei incasati de la clienti: (1000 : 1,24 x 0,84) minus aceleasi contributii

 46. Alexandra
  08.08.2014 la 11:05

  Am inteles ca pentru a fi traducator trebuie sa ai PFA, as dori sa stiu cum trebuie sa fie platitor sau neplatitor de TVA? Multumesc!

 47. mia
  19.08.2014 la 13:22

  Buna ziua! Sunt cosmeticiana, si as dori sa-mi fac PFA neplatitor de TVA. In cazul asta, produsele pe care le cumpar pentru salon, trebuie sa fie cu factura? Pot folosi de exemplu uleiuri naturale de la plafar, sau suc de fructe natural? Sau daca vine un control, eu trebuie sa am factura pentru fiecare produs? Multumesc!

 48. Bogdan
  04.11.2014 la 01:31

  Buna seara!

  As dori sa stiu daca se pot taia facturi doar dupa ce s-a primit certificatul de inregistrare de la RC, sau trebui sa se finalizeze toate declaratiile la ANAF ?
  Intreb, avand in vedere faptul ca odata cu certificatul, toate informatiile necesare pentru factura sunt deja disponibile.

  Multumesc!

 49. Florin
  04.11.2014 la 10:17

  @Bogdan
  Pentru a putea emite facturi ca PFA, trebuie să ai atât numărul de înregistrare în Reg. Comerțului, cât și codul de înregistrare fiscală de la Finanțe (CIF/CUI).
  Dacă le deții pe ambele, poți factura.

 50. 18.12.2014 la 15:10

  Buna ziua, daca studiile mele nu acopera un anumit cod pot taia facturi pe serviciile respective? Sau am voie doar pentru ceea ce sunt autorizat? Exista vreo metoda de a integra si alte servicii in codul pe care l-am primi ca si PFA. Multumesc

 51. Florin
  18.12.2014 la 15:46

  @Infiintare Firma: Studiile nu au nicio relevanță în privința emiterii facturii. Poți emite factură numai pentru tipurile de activități corespunzătoare codului CAEN cu care te-ai înregistrat.

 52. tanase stefan
  03.02.2015 la 22:56

  lucrez in constructii,amenajari „ca angajat” si nu am o diploma in domeniu dar am o experienta poate de invidiat as dori sa stiu daca as putea sa fac toate activitatile unei lucrari de constructii si amenajari fara a avea o diploma pentru fiecare activitate caci mi-ar trebui cam multe si nu ar fi normal,ce inseamna o activitate primara si una secundara,cum pot avea angajati necalificati (zilieri) legal,cum este cu impozitu se declara sau.nu stiu.Multi ce lucreaza in acest domeniu si altele ar vrea sa fie in legalitate si nu ii sperie impozitu pe profit mai ales ca nu lar declara pe tot cred si mai degraba ca sistemu este prost si daca vrei sa fi legal vei avea probleme si de plata in plus,amenzi etc.pentru ca faci greseli,ca nu stiai de aia,ca nu ai pe cineva,etc darmite sa-ti faci un srl si sa nu ai „experienta” pentru un pfa ca mine nu mai e timp de studiu de bataie de cap eu bag 12 ore pe zi vreau sa platesc impozit si sa nu ma feresc de unu ca are fata de ANAF-ist fratilor vrem sa platim dar nu cu „paru” ci cu intelegere,noi suntem constructori nu avocati.

 53. tanase stefan
  03.02.2015 la 23:14

  Revin la comentariul meu sau la supararea mea,de ce nu vine”statu”cu idei de genu”taie si tu 5 chitante si-ti dam si noi o reducere la impozitu de platit platit”sau alte idei mai benefice tuturor,si sunt multe.mai bine ceva decat nimic.poate vede cine trebuie. Nu se transforma intr-o dezbatere desi mi-as dori,poate in alt loc.

 54. Marcu Mircea
  12.05.2015 la 14:07

  Salut Razvane. Vreau sa devin PFA si sa fac ceva de genul raparatii orice in casa omului,sanitare,termice,tamplarie,reparatii electrice ce tine de reteaua interioara,montat lustre,aplice,prize etc,termopane,transport marfuri,schimbat jghiaburi,broaste usi,montat draperii cam tot de genul acesta.Detin diploma de constructor structuri si un curs de calificare de energoenergetician si permis de profesionist de 18 ani. Ce coduri caen pot folosii ? Si daca m-ai putea ajuta ce ar implica . Multumesc

 55. Mita Räzvan
  24.07.2015 la 22:44

  salutare,…vreau sa-mi fac un chioșc pe stadion unde sa pot vinde produse răcoritoare ,chips,semințe etc. Si am diploma de ospătar .La reg comerț. Mi-a cerut diploma de lucrător in domeniul alimentatiei publice sau ceva de genul.Cum pot sa o scot la capăt.
  Mulțumesc

 56. 31.08.2015 la 17:34

  daca imi infintez un P F pot sa fac transport in strainatate daca este nevoie ,sau imi cer mai multe persoane sa ii transport in alta tara ???

 57. molea
  15.09.2015 la 20:27

  Salut!S-a mai modificat ceva intre timp?Actele care le luam de la FISC costa?toate registrele?daca da stii si ce preturi sunt?Multumesc

 58. 18.11.2015 la 08:18

  Buna dimineata!
  Sunt profesoara pensionara si am cativa copii la mditatii.As vrea sa stiu daca imi trebuie acceptul tuturor locatarilorr ? Mi-e frica de o familie care este rea-voitoare si precis nu va semna.Ce pot face? Multumesc!

 59. Florin
  18.11.2015 la 08:34

  @ivaniczki magda

  Stimată doamnă Magda,

  Sub ce formă desfășurați activitatea de meditații? Doriți să vă înregistrați ca PFA sau liber profesionist?
  În general, pentru astfel de activități nu este nevoie de acordul celorlalți proprietari.
  Eu sunt înregistrat la Finanțe ca traducător liber profesionist și nu am avut nevoie de niciun fel de alte documente decât de autorizația de la Ministerul Justiției.

 60. ivaniczki magda
  18.11.2015 la 13:34

  Buna ziua!
  Eu sunt deia pensionara din toamna si mai am cativa copii( neamuri,cunostinte care au incredere in mine),dar mi-e frica sa nu fiu amendata ca am un vecin rautacios,nu cred ca mi se merita pentru ca sunt unii de la care nu iau bani.Care e solutia?Multumesc!

 61. ivaniczki magda
  18.11.2015 la 13:37

  Revin cu o intrebare: Costa mult daca saleg varianta de liber profesionist?

 62. Florin
  18.11.2015 la 13:52

  Ca liber profesionist, înregistrarea la Finanțe nu costă, dar va trebui să plătiți impozit pe venit și alte contribuții obligatorii (sănătate etc.). Nu știu dacă există un regim special sau anumite beneficii pentru pensionari, dar puteți afla acest lucru de la Administrația Financiară.

 63. ivaniczki magda
  19.11.2015 la 12:09

  Buna ziua!
  Multumesc pentru raspuns .M-ati ajutat mult!
  O zi buna va doresc!

 64. Veronica
  18.02.2016 la 07:44

  Bună, Răzvan. Aș vrea să înființez un PFA/II în domeniul truismului. Am experiență de 17 ani, diplomă IATA, certificat în sistemul AMADEUS, atestat de lb. engleză în domeniul turismului. Codul CAEN principal ales va fi 7911, iar secundar 7990. Știi cumva dacă aceste diplome sunt suficiente sau am nevoie de brevet de turism? Mulțumesc.

 65. Andreea
  14.03.2016 la 17:10

  Buna ziua!
  Intentionez sa devin PFA, cod caen 1413 activitate principala(croitorie) si cod caen 4776(florarie) activitate secundara, in sistem real de impozitare; iar pentru codul secundar sa deschid un punct de lucru.Astfel va sunt recunoscatoare daca ati putea sa ma ajutati cu cateva raspunsuri:
  1. Este posibil acest lucru,daca doar pentru activitatea principala am certificat care sa ateste competentele profesionale?
  2.Daca desfasor ambele activitati cum se calculeaza impozitul si contributiile sociale?
  3.Pentru fiecare activitate se tine evidenta contabila separat?
  Va multumesc anticipat!

 66. Elisabeta Steffen
  10.06.2016 la 12:28

  Buna ziua, de ce anume am nevoie pentru a-mi putea vinde produse de cosmetica Handmade. E hobby-ul meu cu care as vrea sa-mi imbin placutul cu utilul. Nu am nici o scoala facuta in acest domeniu, am facut Facultatea de Foraj :). Va multumesc mult pentru interes!

 67. Andrei
  10.08.2016 la 21:05

  Buna ziua.

  Puteti sa trimiteti un modell de declaratie de propria raspundere cu legalja daca se célra certificat de specializata

 68. Andrei
  10.08.2016 la 21:08

  * cu legatura daca se cere certificat de specializare

 69. Cristina
  18.08.2016 la 23:56

  Bună seara,

  As dori sa devin pfa, dar cu produse cosmetice de vânzare, de exemplu comand crema de mâini și la rândul meu o vând mai departe (și comanda mea și vânzarea sa se desfășoare în mediul online).
  Ce coduri CAEN sunt pentru asa ceva menționând ca am doar bacalaureatul luat (liceu teoretic, matematica-informatica)?
  Mulțumesc frumos și o seara plăcută!

 70. Gabriela
  07.10.2016 la 10:45

  Daca vreau sa colaborez cu o firma ca si PFA, de ce acte am nevoie? Precizez ca firma nu este pe numele meu. Sunt aceleasi acte sau altele?

 71. Gabriela
  07.10.2016 la 10:48

  De asemenea, daca in ultimii 5 ani nu am lucrat aproape deloc, va trebui sa achit din urma contributiile pentru sanatate pentru a lucra ca si PFA? Multumesc!

 72. Marius
  08.10.2016 la 15:02

  Buna ziua,

  1. Cum post sa ma declar liber profesionist (fotograf);
  2. Ca liber profesionist pot emite acte daca efectuez un serviciu unei firme, acte cu care firma respectiva sa se poata inscrie in contabilitate?

 73. 30.01.2017 la 23:27

  Da chiar nu ati anteles mergeti la casa de pensie va asigurati sa platiti impozit pentru pensie si declarati un venit de 1200 din ala platiti o taxa de 36% vreo 400 lei sa zicem si pe baza actului poti sa lucrezi te.ai declarat fiscal asta zic dansi succes nu depasi 30000euro

 74. 30.01.2017 la 23:31

  Mergeti la casa de pensie de unde sunteti si spuneti ca aveti un venit de cat considerati ca vindeti,cat declarati se plateste un comisiob de 36%din venit si te.ai declarat fiscal vinde cat poti succes apucate de treaba

 75. 30.01.2017 la 23:40

  Nu puteti oferi nici un fel de act cu pfa nu sunteti firma puteti oferi o garantie cat doriti cat credeti ca este valabila lucrarea si facuta pe internet si stampata intre tine si cumparator da nu poti face facturi nu poti face nimic aici se declara un venit si pe baza aceluia se platesc taxe la stat esti declarat la fisc precum nu lucrezi in negru daca vrei sa eliberezi facturi deschizi firma contabil taxe obligatorii bafta

 76. florenta
  06.02.2017 la 20:25

  Buna seara , as avea si eu o intrebare vreau sa deschid un PFA caen 9511 si diploma de calificare este in engleza ,daca le traduc se pot folosi.

 77. X-Ray
  06.02.2017 la 20:35

  @maria – Ia un pic limba română la rost. Vorbești mai rău ca Iliescu în engleză.

 78. Radu
  13.02.2017 la 16:29
 79. Oana P.
  05.03.2017 la 15:23

  Buna ziua! Am un PFA dar as vrea sa stiu daca pot utiliza un nume pentru sala de dans pe care o am, gen „Z Studio” – totodata sa creez un logo, si daca da, cum anume trebuie sa procedez? trebuie sa inregistrez undeva denumirea? cand fac un contract, cum trec – Pfa cutarescu alis Z Studio sau cum?
  Asteot un raspuns cat de repede posibil, va rog frumos!!
  Multumesc anticipat!

 80. Oana P.
  05.03.2017 la 15:23

  Buna ziua! Am un PFA dar as vrea sa stiu daca pot utiliza un nume pentru sala de dans pe care o am, gen „Z Studio” – totodata sa creez un logo, si daca da, cum anume trebuie sa procedez? trebuie sa inregistrez undeva denumirea? cand fac un contract, cum trec – Pfa cutarescu alis Z Studio sau cum?
  Astept un raspuns cat de repede posibil, va rog frumos!!
  Multumesc anticipat!

 81. X-Ray
  12.03.2017 la 13:48

  @Oana P – Când te înregistrezi ca PFA, nu poți alege o denumire comercială, ca pentru un SRL. Persoana fizică autorizată ești chiar tu, „Oana P…”, nu este o entitate diferită (deci nu poți spune că „ai” un PFA, ci „ești” PFA), iar autorizația se eliberează pe acest nume.
  Cât despre sală, eu cred că poți să o botezi cum vrei și, eventual, dacă afișezi o firmă/panou la intrarea în sală sau ceva asemănător, să treci undeva dedesubt „PFA cutare…, aut. nr…. din (data)”.

 82. X-Ray
  12.03.2017 la 13:51

  Uitasem – când faci un contract sau facturi, treci exclusiv numele cu care te-ai înregistrat ca PFA (cel care apare pe autorizație și pe certificatul de înregistrare fiscală), nicidecum denumirea „neoficială” pe care vrei să o dai sălii.
  Deci în orice contract și pe orice factură vei scrie doar „PFA Oana P”, adresa cu care te-ai înregistrat/autorizat (NU adresa sălii), eventual contul bancar pentru plăți prin bancă.

 83. Elena
  19.02.2018 la 12:08

  Buna ziua, sunt pfa. pe manichiura, ce trebuie sa fac daca am inchiriat spatiu si lucrez ca si pfa? Si in acelasi timp sunt angajata, trebuie sa declar ca si lucrez? Multumesc!

 84. X-Ray
  19.02.2018 la 12:17

  Ca PFA, trebuie să țineți o evidență contabilă și să depuneți declarațiile corespunzătoare la Finanțe, respectiv să plătiți impozitul și contribuțiile obligatorii pentru orice PFA.
  Ca angajat, nu trebuie să faceți nimic. Angajatorul se ocupă de declararea contractelor de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă și alte formalități.

 85. Elena
  23.02.2018 la 12:20

  Daca pe 2017 nu am avut incasari, este o anumita suma care se plateste? Multumesc!

 86. Costel
  11.11.2018 la 16:50

  Salut tuturor!! Foarte folositoare toate informațiile de aici. A făcut cineva anul asta PFA?? Se poate fără diploma de studii??

 87. 29.11.2018 la 18:47

  Marturie despre cum a fost transformata via?a mea (betty.mabel227@gmail.com)

  Buna prieteni!!! Numele meu este Diana Dorin. Vreau sa depun marturie despre creditorul creditor bun care mi-a aratat lumina dupa ce a fost scamat de doi creditori interna?ionali interna?ionali, to?i promiteau sa-mi dea un împrumut dupa ce m-au facut sa platesc multe taxe care nu au dat na?tere ?i nu au avut nici un rezultat pozitiv. mi-am pierdut greu câ?tigul de bani ?i a fost un total de 8.000 euro. Într-o zi, când navighez prin internet, m-am înfuriat când am întâlnit o femeie care a fost scamata ?i în cele din urma a fost legata de o companie de împrumuturi legitime, numita Betty Mabel Financial Loan Service ?i e-mail (betty.mabel227@gmail.com) în cele din urma a primit împrumutul, a?a ca am decis sa contactez aceea?i companie de împrumut ?i apoi le-am spus povestea mea despre cum am fost scammed de 2 creditori diferi?i care nu au facut altceva decât sa-mi dea mai multa durere. Explicam companiei prin po?ta ?i tot ce mi-au spus era sa nu plâng mai mult pentru ca îmi voi lua împrumutul în compania lor ?i, de asemenea, am facut alegerea potrivita de contactare a acestora. am completat formularul de împrumut ?i am procedat cu tot ce mi-a fost cerut, iar la ?ocul meu am primit o suma de împrumut de 65.000,00 Euro de catre aceasta mare companie (Betty Mabel Financial Loan Service) administrata de doamna Betty Mabel Dumnezeu temându-se de femeie ?i aici am astazi fericit pentru ca aceasta companie mi-a dat un împrumut, a?a ca am facut un juramânt pentru sine ca voi continua sa depun marturie pe internet despre cum am primit împrumutul meu. Ave?i nevoie de un împrumut de urgen?a? cu amabilitate ?i rapiditate de contact Aceasta companie minunata acum pentru împrumutul dvs. prin e-mail: (betty.mabel227@gmail.com), ea este cam îndurerata. Mult noroc Numărul meu de telefon Whatsapp: +1(929) 267-7281

 88. Ștefănescu Ana Maria
  30.08.2019 la 10:26

  Buna dimineata sunt Coordonator la o firmă de cosmetice, produse de îngrijire si produse de curățenie și pt a avea comision lunar trebuie să îmi deschid PFA cod CAEN 4619 intermediari în comerț cu produse diverse . Problema sta in felul urmator nu pot să deschid firma PFA la domiciliu din buletin deoarece mama mea nu a facut succesiune de moștenitor după tatăl meu ,cei de la registru mi-au spus că pot deschide firma PFA pe alta adresă , dar nu mi-a spus nimic altceva . Inteleg trebuie să fac acel contract de comodat cu proprietarul si firma mea PFA si sa am copii după buletinul si contract îl imobilului proprietar. Ce vreau sa va intreb eu este dacă îmi trebuie și acte de flotant sau acte de închiriere în imobilul respectiv dacă firma își desfășoară activitatea pe teren . Adică nu il voi deranja cu nimic pe proprietar si nici pe vecini acestuia. Pt că cei de la registru nu mi-a spus nimic de flotant doar ca imi pot deschide PFA pe alta adresa bineinteles cu contract de comodat si toate copiile necesare

 89. Florin
  20.11.2019 la 17:24

  Buna ziua
  as dori sa cumpar un camion pe persoana fizica si sa fact transport intracomunitar , pot face asta ca PFA ? ati putea sa-mi dati mai multe detalii privind modul legal de desfasurare a ctivitatii ?Pot sa fac contract de colaborare cu o firma de transport sa pot merge pe licienta lor ?

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]