Ceea ce am observat la obiceiurile turistice ale noastre este ca daca o destinatie este prea aproape sau prea usor accesibila, nu merita sau nu este suficient de interesanta. La fel se intampla si cu tara noastra, cunosc multi oameni care au vizitat o gramada de tari, dar Romania nu o stiu mai departe de Valea Prahovei.
Budapesta mi-a demonstrat cat de gresit este acest comportament si de aceea ii voi acorda mai multe articole acestui oras.
Desi adeseori confundat cu Bucurestiul de vedetele care ne viziteaza, Budapesta m-a surprins placut in ceea ce priveste calitatea orasului ca destine turistica, calitatea oamenilor si a serviciilor. Mai fusesem acum 5 ani la Budapesta, insa acum am simtit ca orasul a evoluat si ca arata mult mai bine. Poti petrece in Budapesta de la 1 zi in care sa hoinaresti pe strazile orasului, pana la 1 saptamana, fara sa simti ca pierzi vremea.
Prima mea zi in Budapesta a inceput de dimineata pentru ca avusesem un zbor la primele ore ale diminetii (zborul Malev care pleaca la ora 05.35 de pe aeroportul Otopeni). Desi nu e foarte placut sa te trezesti de dimineata, zborul Malev de la 5.35 e numai bun pentru cei care vor sa profite la maxim de un weekend, spre exemplu, pentru ca mai castiga o zi. Iar returul cel mai ok din acelasi punct de vedere, dinspre Budapesta catre Bucuresti, este la ora 23:30, astfel ca din nou mai castigi o zi. Asadar, Malev face toti banii chiar si din acest punct de vedere.
Asa cum v-am mai povestit aici, am fost la Ramada Aquaworld Resort din Budapesta, iar ei au autobuz gratuit spre oras, pana in Piata Eroilor. Am profitat de acest lucru pentru a-mi programa un traseu, recomandat si de Lonely Planet, de-a lungul bulevardului Andrassy, zona care mie mi s-a parut ca aduce a Primaverii sau Dorobanti – Capitale din Bucuresti.
Piata Eroilor (Hosok tere) este la marginea City Park, o zona verde in care se regasesc si cele mai mari bai din oras, Szecheny. Revenind la Monumentul Milenar, este un complex alcatuit dintr-un stalp central, cu statuia Arhanghelului Gabriel in varf, flancat in stanga si dreapta de doua serii de colonade. Cele 14 statui ale Colonadelor reprezinta persoanele importante in istoria Ungariei. Foarte interesante sunt si statuile de deasupra coloanelor, reprezentand principii precum Prosperitatea, Munca, Razboiul, Pacea, Stiinta si Gloria. Piata se afla in mijlocul unei intersectii foarte mari, iar in stanga si dreapta monumentului se afla Muzeul de Arta si Palatul Artei (Mucsarnok), la parterul caruia functioneaza o cafenea.
De aici, pornind pe bulevardul Andrassy (perpendicular pe monumentul din Piata Eroilor, in partea opusa a parcului), privirea iti va pluti cand pe partea dreapta, cand pe partea stanga a bulevardului, la casele impecabil intretinute.
De remarcat pe acest traseu Muzeul Memorial Franz List, Casa Terorii, cladirea unde erau adusi pentru interogare si tortura oponentii politici ai regimului, cladire pe care o puteti recunoaste dupa scrisul din partea de sus a cladirii (“Nu putem uita oroarea terorii”, si “victimele nu vor fi uitate niciodata”). Nu foarte departe se afla si Opera din Budapesta, una din cele mai frumoase cladiri ale orasului, cladire care se viziteaza. Zilnic, la ora 3 si la ora 4 dupa-amiaza se desfasoara mini-concerte de opera, cu un tenor, pentru care trebuie sa mai platiti aproximativ 2 euro pe langa costul biletului de intrare in Opera.
In capatul bulevardului, nu foarte departe de Opera veti observa in partea dreapta domul bisericii Sfantul Stefan (Szent Istvan), unul dintre simbolurile orasului. Biserica a fost terminata pe la inceputul secolului 20, dupa ce au fost nevoiti sa refaca in intregime domul cazut in 1868 in timpul unei furtuni. Contra unei taxe de 500 forinti (aproximativ 2 euro) puteti urca in domul bisericii pentru o panorama excelenta asupra orasului. Eu am avut norocul sa asist la o slujba religioasa a unei nunti unguresti.
Strada pietonala care porneste din fata bisericii o sa va aduca in fata celui mai celebru pod al Budapestei, podul Szechenyi. Orasul este despartit de Dunare in 2 zone, una noua si alta veche, una cu multe strazi pietonale si cealalta cu castelul, una care se numeste Buda si cealalta care se numeste Pest.
Trecand podul ajungeti la poalele dealului unde se regaseste castelul din Buda. Sus la castel puteti ajunge fie cu funicularul, fie daca nu aveti rabdare sa asteptati la coada de turisti, pe scari. Nu este obositor si nici nu aveti foarte mult de urcat, dar veti descoperi niste panorame deosebite asupra Dunarii si asupra Pest-ului. Odata ajunsi sus, trebuie sa va acordati cateva momente pentru a admira peisajul suberb. Daca sunteti pasionati de arta sau daca va intereseaza istoria Ungariei si a Budapestei puteti in intra in Palatul Regal care gazduieste Galeria Nationala a Ungariei si Muzeul de Istorie al Budapestei. Va recomand sa mergeti la capatul cladirii palatului pentru a avea o priveliste frumoasa asupra Monumentului Libertatii (un fel de statuie a libertatii a Budapestei).
De aici, urmand gloata de turisti va veti indeparta de Palatul Regal si veti ajunge intr-o zona care seamana cu centrul unui oras (de fapt “Castle Hill” chiar este considerat un oras in oras). Biserica Mattias, cu acoperisul frumos impodobit atrage privirile tuturor turistilor care se apropie. In zilele cu slujba, biserica se deschide pentru turisti incepand cu ora 13.00, iar pretul unui bilet este 1000 forinti (aproximativ 4 euro). Foarte aproape de Biserica este si Bastionul Pescarilor, o constructie formata din sapte turnuri, reprezentand triburile maghiare care au intrat in Carpati in secolul 9, care arata medieval, dar pare mult prea modern renovata si aglomerata. Terase si restaurante si-au facut loc pe zidurile bastionului, iar daca vrei sa urci in turnulete, biletul costa 500 forinti (aproximativ 2 euro).
Imediat in fata turnului cel mai mare (la parterul hotelului Hilton) se afla Muzeul Martipanului, despre care va voi povesti intr-un alt articol.
Hoinarind pe strazile din Buda, am descoperit si o casa de rugaciune evreiasca, medievala, cu desenele originale pastrate.
Zona castelului din Buda este un prilej de plimbare si relaxare…asa ca nu uitati sa va mai opriti pe la terasele in zona si sa va bucurati de un gulas (pentru care puteti plati in jur 1200 – 1500 HUF, aproximativ 6-8 euro).
Daca planuiti sa vizitati orasul in detaliu, un accesoriu foarte util este Budapest Card. Disponibil in mai multe variante, de la 24 ore (5500 HUF ~ 20 euro) pana la 72 ore (8300 HUF ~ 30 euro), cardul iti va aduce reduceri la mai toate atractiile, intrarea libera la trei dintre muzee, tururi cu bicicleta gratuite si transportul public gratuit. Detalii si preturi gasiti aici.
Excepţional de bine venit acest articol despre Budapesta. Peste scurtă vreme vom vizita capitala Ungariei şi au cazut foarte bine aceste impresii şi informaţii despre obiectivele turistice, preţuri etc. Mulţumesc !
In concluzie o destinatie ideala de weekend.Foarte frumos orasul. Imi place traseul facut de tine,asa ca il voi urma cand voi ajunge prin Budapesta.
Ai punctat foarte bine faptul ca noi, romanii, avem prejudecta de a considera un oras mai putin demn de vizitat doar prin faptul ca se afla mai aproape de tara noastra.. Recunosc, asa am gandit si eu despre Budapesta. Pana anul trecut, cand am fost intr-un circuit unde se presupunea ca voi prinde o zi si ceva si din Budapesta. Din pacate, am ajuns doar sa dormim 2 nopti acolo si nimic mai mult, deci am vazut mare parte din obiectivele descrise de tine de pe geamul autocarului… Sper sa ajung cat de curand sa vizitez orasul in amanunt si, cu siguranta, articolele tale imi vor fi foarte utile. Mersi!
Am fost de circa 50 de ori prin Budapesta in ultimii 20 ani. Desi a crescut si Budapesta foarte mult, inca din 1992 (cand am fost prima data), arata foarte bine, mi-aduc aminte ce surprins am fost cand am iesit din gara Keleti sa nimeresc o baterie de McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, KFC, care la noi erau doar miraje :).
In Hosok tere, printre cele 14 statui se afla si Iancu de Hunedoara, Matei Corvin precum si voievozii Transilvaniei Gabriel Bethlen si Francisc Rakoczy al II-lea.
Cea mai buna panorama este de la Citadela langa Statuia Libertatii (fosta Statuia Soldatului Sovietic Eliberator :), mai ales noaptea !
Nu trebuie ratate restaurantele medievale – cel mai la indemana este Sir Launcelot langa gara Nyugati (sper ca inca mai e acolo 🙂
Daca te-ai dus in Hosok Tere, ar fi trebuit sa intri si in parcul din spate, unde puteai vedea turnul cu ceas de la Sighisoara si castelul de la Hunedoara 🙂
Despre Malev, pot spune ca este a 2-a companie cu care am zburat (dupa Tarom, evident) ca numar de zboruri – 106 zboruri si era o companie buna (mancare buna, avioane ok, intre timp a scapat si de alea vechi, le-a dat lui Carpatair)… Problema cu ei de vreun an si ceva este ca se vad schimbarile prea dese de proprietari (Altalia, OTP Bank, statul maghiar, ceva mafioti rusi, faliment, din nou statul maghiar) pentru ca a devenit cea mai neserioasa companie de pe cerul Europei – zborul de la sfarsitul dupa-amiezii spre Bucuresti este anulat constant fara informare prealabila, iar cel de noapte, li se mai nazare sa mai treaca si pe la Cluj (cum a fost ieri), sau pe nu mai stiu unde (am auzit si de o tura pe la Burgas mai asta-vara inainte de a ateriza la Bucuresti) pentru a mai lua sau lasa pe unul sau altul si daca crezi ca aterizezi la 2:30 in Bucuresti, te poti trezi cu o noapte alba pe deasupra Europei de Sud-Est 🙂
(author)
Dragilor, iata si o oferta aici la Ramada Aquaworld Budapesta: http://ponturibune.ro/2011/08/24/mergi-un-weekend-la-spa-in-ungaria-cu-120-euro/
Am stat 24 de ore in Budapesta, mi-a placut mult, dar m-au scos din sarite cand au pus o galerie foto langa palatul parlamentului cu maghiarii rupti de ungaria. Si toate pozele erau din Romania si mesajul lor era clar: Ardealul e Ungaria. Au un centru superb si stiu sa faca bani din orice.
Totusi, pt destinatii gen Budapesta, Praga un city break de 2, max 3 zile este suficient(parerea mea)
(author)
@ mariusica: si eu m-am enervat putin atunci cand la Muzeul de Martipan din Budapesta am vazut o harta din martipan cu Ungaria Mare (ende era si Ardealul). Dar mi-a trecut repede gandindu-ma ca lucrurile astea fac parte din istorie.
Si mai e ceva…semne cu „Basarabia e Romania” vezi peste tot prin Bucuresti, dar asta nu inseamna ca se intampla ceva sau ca noi recuperam Basarabia. Sunt doar grafitti si doar grafitti vor ramane. La fel e si la unguri…astea sunt doar exemple extreme, oameni ultra-nationalisti care nu definesc intreg poporul maghiar.
Salutare,
Anul trecut am vizitat Budapesta si pot spune ca am ramas profund impresionat de ceea ce am vazut, am stat 4 zile si am vizitat foarte multe iar printre cele enumerate de catre tine iti mai recomand:
1. vizitarea catacombelor sunt km intregi de tunele subterane – aici in al doilea razboi mondial spunea ghidul ca s-au ascuns 40000 de soldati germani in momentul in care a inceput eliberarea Ungariei – ca sa iti imaginezi cam cati km de tunele subterane sunt;
2. Graduna zoologica;
3. Parcul de distractii;
4. Muzeul de Istorie situat in incinta unui castel unde poti admira cateva dintre comorile romanesti (dace);
5. Palatul Parlamentului unde nu platesti nimic daca arati un act care sa dovedeasca faptul ca esti turist dintr-o tara membra U.E;
6. Sinagoga – cea mai mare din Europa si a doua ca marime din lume.
Distractie placuta,
Cipri
Am fost si eu de curand in Budapesta si la fel de impresionata am ramas.
Ciprian, catacombele, daca sunt acelasi lucru cu labirintul cred ca sunt inchise in prezent. Din cate am inteles nu aveau autorizatie 🙂 Tu cand le-ai vizitat?
Si eu am auzit ca au inchis labirintul. Pacat ca era chiar dragut 🙂
Articolul a fost in intregime pe gustul meu, ca si comenturile. Mi-a placut Budapesta de fiecare data cand din autocar am admirat tot ce ne arata ghidul si de pe vasul de croaziera pe Dunare, stationand o noapte doar la un hotel cam periferic. Daca voi merge la Felix (Oradea, sper vara aceasta, voi merge si la Budapesta, macar pentru o zi. Sunt atatea lucruri frumoase si interesante de vazut foarte aproape; e un loc comun sa afirmi ca bucurestenii nu cunosc Bucurestiul, ca budapestanii nu cunosc Buda sau Pest/Pesta (care au fost doua entitati unite in timp, generand Budapesta)…
Locuri minunate de vizitat, iar ofertele gen weekend la spa in Ungaria cu 120 euro sunt binevenite, mai ales acum cand vara este pe sfarsite…
Ca un bun cunoscator al capitalei maghiare, va pot recomanda cateva repere culturale romanesti:
1. Curtile Gojdu, aflate intre str. Kiraly si str. Dob, in buricul targului, aproape de Piata Deak, respectiv Sinagoga Mare.
2. Sectorul ortodox din Cimitirul Kerepesi, aici se afla monumentul funerar al lui E. Gojdu si alte personalitati romane; intreg cimitirul merita vizitat, sunt sute de monumente cu o valoare artistica deosebita.
3. Casa „Hess Andras” din cetatea Buda, aici a fost tiparita prima carte scrisa integral in limba romana, eveniment marcat printr-o frumoasa placa comemorativa in limba romana.
4. Colectia de relicve a Bisericii „Prefericita Maria” (cunoscuta sub denumirea improprie de „Biserica Matias”) din cetatea Buda, unde se afla expusa relicva (craniul integral) al nefericitului Ladislau de Hunedoara, fiul lui Iancu de Hunedoara.
5. Expozitia permanenta a „Scolii Baimarene” din Galeria Nationala (Palatul Regal) unde pot fi admirate sute de tablouri, peisaje si portrete ce infatiseaza locuri, persoane din Ardeal si Bucovina, unele create de artisti romani.
Mai sunt si alte repere ce se leaga de romani sau cultura romana, dar cele mentionate mai sus, sunt cele mai accesibile turistilor.
N-am mai fost de cativa ani in Budapesta, e un oras superb. Din fericire e la 3 ore juma’ de Timisoara, deci e foarte posibil sa-i dau o vizita cat de curand 😉
(author)
@ dojo: cat va invidiez pentru asta pe cei din Vest… 🙂
Mda,dupa cum am mai spus am vizitat Budapesta si nu m a dat deloc pe spate……….Razvan pe cand o relatare mot a mot despre orasul de la poalele Tampei???????? Asta ar fi foarte interesant pt mine si nu neaparat ca sunt eu din BV ci mai ales pentru ca este o zona turistica foarte importanta si poate nu atat de cunoscuta pt toata lumea…………………Bafta
(author)
@ Nick: Brasovul imi place foarte mult, nu am apucat inca sa scriu, desi l-am vizitat de multe ori. Am scris doar despre sarbatoarea Junii Brasovului la care am asistat: http://razvanpascu.ro/2011/05/02/romania-e-frumoasa-17-sarbatoarea-junii-brasovului/
Categoric next stop va fi la Budapesta 🙂
Da, un oras care merita vizitat. O imagine mai mica a Vienei, pentru cei ce nu reusesc sa ajunga acolo. De notat – masina se poate lasa in parcarea de langa Piata Eroilor, faceti plimbarea pana la Castelul Budapestei si va intoarceti de langa Palatul Parlamentului (superb – ca si celelalte doua cladiri din spatele lui) cu primul metrou din Budapesta inaugurat de imparatul Frantz Josef si care foloseste si acum vagoanele clasice.
Superb orasul si articolul! pun aici si un filmulet https://www.youtube.com/watch?v=PFKPRdFUutA Drum bun!