Parcurile nationale sunt una dintre componentele principale ale turismului in Tanzania (despre Zanzibar vom vorbi data viitoare), iar industria de safari (safari, in swahili inseamna calatorie) este una dintre activitatile cele mai bine reglementate si puse la punct. Masinaria de safari merge ca unsa!
In Tanzania sunt 16 parcuri nationale, dintre care 15 pe continent si unul in Zanzibar, plus zonele protejate Ngorongoro, Soleus si rezervatia de cimpanzei Gombe, care au un statut special. In cursul calatoriei noastre am vazut 4 dintre ele si tare ne-a parut rau ca nu am putut sta mai mult.
Am inceput cu Parcul National Lake Manyara, aproape de Arusha, usor accesibil si suficient de mic pentru a putea fi vazut intr-o zi. Traseul principal de vizitare inconjoara lacul alcalin Manyara, pe un drum de pamant, la vreo 2-3 kilometri de tarm. Parcul este populat de mari turme de ierbivore si este cunoscut mai ales datorita pasarilor flamingo care, in migrarea lor continua poposesc cu miile in apele lui. Tot aici, cu ceva timp in urma era o familie de lei carora le placea sa stea cocotati in copaci; rangerii si vizitatorii o numeau fara pic de imaginatie: tree climbing lions, dar in ultimul timp au disparut si nu mai sunt de gasit.
(click pe fotografii pentru imaginea marita)
De aici am plecat la craterul Ngorongoro, denumit oficial Aria de Conservare Ngorongoro, zona in care Administratia parcurilor nationale din Tanzania incearca sa realizeze o coabitare pasnica intre oameni – triburile de maasai care traiesc pe versantii exteriori ai craterului – si animale. Maasaii au de respectat niste reguli stricte: nu au voie sa faca agricultura, nu au voie sa vaneze animale, au un program special de intrat cu turmele in crater. Diversitatea si numarul animalelor este foarte mare aici, gasind, intr-un loc relativ mic, mii de antilope, gazele, girafe, zebre, elefanti, porci, struti etc, alaturi de dusmanii lor naturali: lei, leoparzi, gheparzi sau hiene. Micul lac din centrul craterului este adapostul unei colonii de flamingo, dar gasim si berze, cocori, pelicani si alte pasari de apa.
Parcul National Serengeti, aflat la Nord de Ngorongoro este o regiune imensa (aproximativ 15000 de kilometri patrati), aproape plata, locuita de milioane de antilope gnu, sute de mii de zebre si gazele Thompson si se afla, pe buna dreptate, printre cele 7 minuni naturale ale Lumii. Un eveniment important, de mare atractie, este migratia ierbivorelor din rezervatia Masai Mara din Kenya spre sud, in Serengeti, eveniment care are loc in perioada decembrie – iulie, dar pe care l-am ratat din cauza ca sezonul secetos a venit anul acesta cu o luna mai devreme.
Ultimul vazut de noi a fost Parcul National Jozani, din Zanzibar, probabil cel mai mic din tara, constituit undeva in zona centrala a insulei cu scopul de a proteja o frumoasa padure de mangrove care se intinde mult in interiorul uscatului. Un simpatic si rasfatat locuitor al parcului este maimuta colobus, mica, vesela si jucausa, extrem de curioasa si atenta la orice miscare a vizitatorilor. Tot acolo trebuia sa mai vedem pitoni, varani si alte minunatii, dar am fost din nou si din pacate pe fuga!
Dupa cum aminteam mai sus, masinaria de safari in Tanzania merge ca unsa, totul e bine pus la punct, turistul este mereu in centru atentiei si sunt oferte pentru toate buzunarele. Noi am ales cea mai ieftina optiune, camping safari, care presupune incarcarea tuturor: turisti, bucatar si sofer, impreuna cu tot echipamentul si bagajul, intr-o Toyota Safari Cruise (sunt versiuni cu 5 sau 7 locuri) si batut parcurile national de la un camping la altul.
O varianta mai scumpa si mai confortabila este cu dormit in tented-lodges, un fel de corturi de armata, cu paturi instalate in jurul lodge-urilor de catre operatorii de safari (safaristi, cum ii numeam noi in gluma) pentru intreaga perioada a sezonului. Varianta de lux, lodge luxury safari, iti pune la dispozitie cazare de cinci stele, cu jacuzi pe terasa, camere cu AC, piscina de unde poti sa te uiti la girafe sau zebre cum pasc.
Preturile la camping safari incep de la 150-170 usd/zi/pers si includ cazare, masa, taxe de intrare in parc, transport, apa minerala sau plata si nu includ bauturi alcoolice si nealcoolice si bacsisuri pentru sofer/bucatar (va puteti procura bere sau suc sau ce doriti de la magazinele din jurul campingurilor la preturi apropiate de cele din oras). Pentru tented-lodge preturile sunt aproape duble iar pentru luxury…. ei bine luxul nu are pret, este doar pentru cei alesi!
Foarte popular in zilele noastre, poate si datorita crizei, este joining safari, adica un grup de 2-3 persoane se alatura altui grup de 2-3 persoane, pentru a umple in acest fel o masina de safari si a beneficia de preturi mai mici.
E bine cand va programati un safari si cand va alegeti operatorul sa tineti cont de cateva lucruri importante, spre a nu avea surprize neplacute:
- Negociati doar cu operatori autorizati si acreditati. Ii gasit pe site-ul Organizatiei asociatiilor de turism din Tanzania, adica aici: http://www.tatotz.org.
- Daca alegeti sa negociati safari-ul la fata locului, la Arusha sau Moshi, aveti sanse sa obtineti preturi mai bune, intr-un joining safari dar, in acelasi timp, veti fi hartuiti si agasati de zecile de dealeri si samsari care misuna in jurul hotelurilor, incercand sa va capteze atentia cu diverse oferte.
- Faceti programul in asa fel incat sa stati o zi intreaga intr-un parc. Beneficiati astfel de game drive si dimineata si seara, adica in perioadele in care animalele sunt cel mai active. Noi am facut greseala de a programa trei parcuri in patru zile si, in mod evident, am fost mai mult pe drum decat la pozat de animale!
- Luati la voi un bagaj minim, potrivit pentru cate zile stati in safari si lasati restul la hotel. Nu o sa vreti in fiecare seara si dimineata sa cotrobaiti prin toate geamantanele in cautarea unui sapun sau a unui prosop.
- Incercati sa aveti bani schimbati in moneda locala, toate cumparaturile sunt la preturi mai mici daca platiti in TSH si nu in dolari.
*Guest-post (text si foto) Nicky Predescu de la CalatorSauTurist
Am crezut ca intre timp (de la calatoria in Venetia) ai fost si prin Africa si nu doar in Africa ci si intr-un safari:)
E un loc atat de vast, incat sunt foarte multe de vazut, nici nu stiu de unde as incepe.
Mi-a placut in schimb expresia: Luxul nu are pret, e doar pentru cei alesi:) Oricum, frumos guest post, felicitari scriitorului.
(author)
Am fost acum 2 saptamani la Venetia si nici nu am avut timp sa scriu impresii de acolo. As fi mers in Africa daca as sta mai bine cu timpul liber. Oricum e pe lista de prioritati.
Poate ne facem timp Razvane si mergem odata. Ma bate gandul sa ma duc o saptamana la Juba, in Sudanul de Sud, cum iti suna?
(author)
@ Nicky, eu deocamdata vreau sa calc pe urmele tale si sa merg in Kenya, Tanzania si Zanzibar. Vad ca tu esti deja indragostit de Africa…
E chiar mai grav decat sa fiu indragostit, e o boala, mal d’Afrique, si nu se poate trata decat acolo, dupa cum cred ca sti!
Admir curajul si setea de aventura a tinerilor, incitati de astfel de prezentari in care aproape totul pare simplu si posibil… Cred ca multi, din diverse motive, ne multumim cu lectura, pozele de pe blogul dv. sau din emisiunile de la National Geographic. Cat despre doamne si domnisoare, am auzit si pareri de tipul : ” Eu ma inspaimant si privind la televizor…”.
Mie imi da fiori ideea de a ma afla in jungla, animalele, safari….prefer sa „umblu” printre oameni…
Da, este un motiv pentru care merita sa traiesti si sa faci in asa fel ,incat sa ajungi ,macar o data sa vezi…
Ce coloristica si miscare inspira pozele tale…Cred ca nu as avea atata curaj sa ajung in Africa, mai ales ca urasc reptilele..Restul animalelor sunt superbe..de la distanta si din poze…
@gabbis: nu prea am vazut reptile, decat in spatele unor geamuri groase de sticla, la Haler Park, in Mombasa. Oricum in safari esti la distanta de animale…ce vezi in poze e multumita opticii aparatelor foto.
Un safari e de mult trecut pe lista cu „Trebuie neaparat sa fac…” insa se lasa inca asteptat, dar sper ca nu prea mult. Eu sunt indragostit de cultura africana, e mult prea interesanta.
Interesant articol şi foarte frumoase fotografii. Totuşi, îmi doresc să cunosc cât mai mult din Europa, căldura Africii mă sperie. Cum se numeşte pasărea din prima fotografie ? Tare mai e frumuşică !
@Zina: Nu am nici o idee cum se numeste… era o pasare oropsita, se aciuise pe sub mesele unde mancam, cauta firmituri; nu o baga nimeni in seama, toata lumea era cu ochii dupa Big 5.
NU POT SPUNE DECAT WOW….ESTI CU ADEVARAT UN OM NOROCOS.SUPERB ARTICOL!
Adevarul e ca pana in Africa nu mi-a zburat pana acum nici macar gandul dar acum ca veni vorba cui nu i-ar placea sa se plimbe intr-o asemenea natura, printre asemenea vietati si sa cunoasca pe viu obiceiurile si traditiile locale. Nu zic ca Pe Discovery sau National Geografic nu-i fain dar parca parca am vrea si noi acolo :))
interesant si util. ma interesa totusi o recomandare concreta pentru un tour operator. voi cum ati procedat? ati achizitionat pachetul inainte? va multumesc pentru informatii 🙂
Salut. Mi-a placut relatarea ta ,te cred si stiu ca este mult mai frumos de atit pentru ca am fost si eu in Africa de Sud in parcul Pillanesberg 3 zile. De atunci ma gindesc sa ma imprietenesc cu o FAMILIE din Kenia,Tanzania,etc, pe care sa o invit in Romania pe cheltuiala mea,apoi sa merg in contravizita. Ce zici imi dai vreo idee? Astept rasuns…