fbpx
excursii-razvan-pascu

tenisCred foarte tare in zicala „Cand iti urmezi pasiunea atingi perfectiunea”. De aceea, incepand de astazi voi publica din cand in cand cate un articol pe care il voi incadra intr-o noua rubrica de pe blogul meu: pasiuni. Voi scrie exemple de oameni care au anumite pasiuni, o sa va dau idei despre cum va puteti petrece timpul liber sau cum sa va destindeti, voi scrie despre tineri care fac si altceva decat scoala sau munca si in general despre oameni care depasesc bariera Birou-Acasa. Desigur, fiind un blog de Business, voi scrie si preturi si cat ne costa pasiunile noastre.

Primul articol este un guest-post, scris de unul dintre cititorii mei, pe nume Alex Marcu.

Un proverb spune: Pasiunea nu spune niciodata:”Destul!” 

Este greu de inteles de catre cei ce  privesc din exterior migala cu care un pescar isi pregateste uneltele de pescuit, momeala, toate acestea de cele mai multe ori inainte de rasaritul soarelui pentru ca apoi sa petreaca ore in sir singur cu “batul” in mana la marginea unei balti. Pe mine m-a surprins sa urmaresc un domn trecut de 30 de ani care continua sa se prezinte pe terenurile de tenis cu sarguinta, desi nu se poate spune ca are foarte mare succes in acest sport. Cu toate astea este pasionat si o face cu cea mai mare placere.

Tenisul a fost numit “sportul pentru o viata”. Este foarte popular in intreaga lume si poate fi jucat de oameni de toate varstele. Tenisul poate fi considerat atat ca un sport cat si ca o activitate de agrement si distractie cu prietenii si familia. In oricare din variante este o buna metoda pentru a-ti mentine starea de sanatate si fitness. Fie ca te joci cu colegul de serviciu o data pe saptamana, intr-o cupa organizata la sfarsit de saptamana, sau cu copii tai, tenisul iti ofera un mod placut de a te mentine in forma.

Sa vedem care sunt beneficiile practicarii tenisului:

  • Beneficii de ordin fizic: ajuta la arderea grasimilor si imbunatatirea circulatiei sangvine. Este un sport de mare intensitate si astfel ajuta inima sa pompeze sangele mai eficient. Jucand tenis devii mai energic zi de zi si vei deveni mai rezistent; vei capata forta in maini si picioare iar musculatura si oasele devin mai rezistente.
  • Tenisul implica coordonarea intregului organism. Te obliga sa fii permanent in miscare pentru a te aseza corect la minge. Acest lucru imbunatateste reflexele si iti ofera posibilitatea de a accelera rapid. Creste flexibilitatea: tenisul implica efort fizic constant care are ca rezultat un corp mai flexibil. Ajuta la pierderea in greutate. Acest sport este numai bun pentru cineva care este prea obosit pentru a merge la sala de forta. Jucand tenis timp de o ora barbatii pot arde 560 de calorii, iar femeile pana la 420.
  • Dezvolta disciplina. Nu poti practica tenis din ani in paste, va trebui sa joci regulat pentru a obtine satisfactia de a putea sustine un schimb de mingi. Acest lucru te face mai disciplinat in abordarea ta asupra sportului, dar si a vietii.
  • Beneficiile emotionale, sportivitate: vei invata sa concurezi cu adversarii. Vei descoperi valori, cum ar fi munca in echipa, prietenia, competitivitatea. Tenisul este un joc colectiv; vei intalni o multime de oameni cu care vei interactiona si probabil te vei imprieteni pe terenurile de tenis. Acest lucru iti va dezvolta abilitatile sociale si va creste increderea in propria persoana.
  • Este o foarte buna arma impotriva stresului. Tenisul este un joc care te va ajuta sa lupti cu stresul fizic, mental si emotional. Dar cel mai important, tenisul este distractiv. Intr-adevar, aceasta poate fi o provocare, mai ales daca esti incepator. Dar dupa ce vei reusi sa stapanesti cateva tehnici de baza si vei putea sa schimbi cateva mingi de tenis cu partenerul de joc, satifactia va fi pe masura efotului!

Orice pasiune costa; deci iata cat trebuie sa cheltuim ca sa jucam tenis:

  • In primul rand avem de nevoie de echipament de tenis format cel putin dintr-o racheta care poate sa coste intre 150 lei varianta comerciala din hypermaketuri (desi recomand o racheta second-hand prefesionala la 200-300 lei) pana la 750 lei rachete de tenis originale cu care joaca tenismenii de top.
  • Apoi un set de 4 mingi de tenis bune care costa 25 lei, iar inchiriatul terenului variaza intre 10 si 35 lei pe ora in sezonul estival si intre 40-90 lei iarna in balon (cost pe care il imparti cu partenerul de antrenament).
  • Acesta ar fi minimul, pentru ca adevaratii pasionati au in geanta de tenis (care costa la randul ei intre 150-500 lei) intre 2 si 5 rachete identice pentru cazul in care se rupe racordajul, overgrip-uri, bandaje, genunchiere, sapca cu cozoroc, prosop, batoane energizante, incaltaminte si tricouri de schimb  si multe multe altele.   

Voi ce pasiuni aveti?

18 comentarii

  1. 06.07.2011 la 09:49

    Faina initiativa cu pasiunile 🙂
    Una din pasiunile mele este numismatica.

  2. Alexandra
    06.07.2011 la 10:00

    Tenisul e intr-adevar un sport complex si fascinant care se bucura de o mare popularitate in lume, in Romania mai putin. Am facut ore de tenis timp de cateva luni, pe la 10- 11 ani. Nu mi-a placut in mod deosebit incat sa-l practic in continuare, dar imi place sa-l urmaresc. Intotdeauna am preferat sporturile de iarna, ski-ul fiind de departe sportul meu preferat. Pacat ca, din nou, Romania nu ofera nu stiu ce conditii pentru a-l practica. In plus este destul de scump, pe langa echipament si costurile de urcare, trebuie sa te deplasezi in locuri cu partii, care pot fi si la sute de km distanta, si sa incluzi si costuri de cazare, masa, etc. Altfel e singurul sport care iti da senzatia ca zbori, fara sa te desprinzi cu adevarat de pamant, e cea mai tare senzatie.

  3. Anca
    06.07.2011 la 10:08

    Anul trecut,ne-am cumparat „o pereche”de rachete si o data pe saptamana am cochetat cu acest sport( nu pot sa spun ca l-am practicat :D).Cu adevarat,beneficiile pe care mile-a adus,au fost,asa cum ai spus si tu,deosebite,insa „perseverenta” mea a fost impiedicata de lipsa timpului .
    Din pacate pentru mine,(sau din fericire), acum ma confrunt cu o afectiune a coloanei cervicale,si vrand,nevrand.”pasiunea” mea a devenit inotul…si,cum de data asta nu pot sa mai lenevesc motivand lipsa timpului,sper sa invat sa respect un grafic al acestei activitati,pe care sa-l completez cu prima „pasiune”tenisul !

  4. Razvan Pascu
    (author)
    06.07.2011 la 10:21

    @ Cos_ti: in cazul asta trebuie sa ma ajuti si tu cu un articol despre aceasta pasiune.

    @ Anca: poti sa ne spui si noua unde poate fi practicat inotul in orasul tau? Unde sunt bazinele si cat costa?

  5. 06.07.2011 la 11:03

    Si mie imi place foarte mult tenisul. Joc cam de 1-2 ori pe saptamana. In Craiova a facut primaria 4 terenuri la parcul tineretului si e 13 lei ora in timpul zilei sau 15 seara.
    Si sunt fan Federer 🙂

  6. 06.07.2011 la 12:35

    Baietelul nostru joaca tenis de la patru ani, adica de sase ani. Este un sport frumos si ii prinde foarte bine pentru sanatate, chiar daca este mai greu cu partea financiara.

  7. amarie vasile
    06.07.2011 la 13:33

    Excelenta ideea de a prezenta exemple de persoane cu pasiuni pozitive, cu performante de nivel divers sau doar pentru simpla multumire sufleteasca! este reconfortant sa citesti despre asa ceva!
    Din cate am aflat, tenisul este destul de dificil si de costisitor, iar tenisul de inalta performanta este ” un sport dur” (?!). Nepotul meu de 11 ani, care urmeaza lectii (platite)de tenis ma trateaza de sus : ” Bunicule, esti bun drept copil de mingi!”. Pentru relaxare, sanatate se poate practica badmingtonul in locuri mai accesibile.

  8. 06.07.2011 la 16:26

    Pe locul intai in topul pasiunilor mele sunt calatoriile, dar incerc sa fac sport cat de des pot. Imi place tenisul. La capitolul echipament recomand investitia intr-o pereche de incaltaminte speciala. Tenisul presupune porniri si opriri bruste si solicita destul de mult articulatiile. Acest lucru se resimte mai tare daca nu ai pantofii potriviti.

  9. Georgeta Popovici
    06.07.2011 la 18:46

    Eu sunt pasionata de sport! Eu am jucam volei de performanta..asta nu inseamna ca nu-mi place tenisul sau luptele greco-romane! Imi place tot ce tine de sport! Faceti sopt oameni buni!

  10. gabbis
    06.07.2011 la 19:56

    Adevarul ca nu il inteleg nici pana acum pe sotul meu cum a transformat baia de serviciu in depozit de undite, carlige, nylon si alte astfel de artificii, fiind un pasionat de fishing..Ca sa nu mai zic de sculatul la 4 dimineata..Dar vorba lui, pasiunile nu se discuta..Ca sa nu mai zic de pasiunea cumnatului meu care indura frigul, mai sufera si cate o entorsa sau chiar fractura, doar de „dragul” unui sky pe o partie departe de casa..OK aici o fi adrenalina, dar la pescuit, unde o fi acesta placere?

  11. 06.07.2011 la 22:52

    Superba initiativa cu pasiunile. Mi-as dori sa citesc si articole despre pasiuni mai putin cunoscute la romani, gen parasutism sau fotbal american. Ce sa zic:D pasiunile mele nu sunt tocmai comune;))

  12. AEC
    07.07.2011 la 08:44

    Hi all,
    pot sa spun ca joc de ani buni, acum am ajuns in fiecare zi aproape sa joc, e o pasiune mare…omul fara pasiuni e mort…atentie doar..costa destul de multi bani..in afara de reflex si talent…anyway,Tenis nr.1…
    p.s . multumiri lui E. ca ma suporta asa cum sunt(mai ales lipsa mea de timp si de linga ea)..

  13. 07.07.2011 la 09:36

    ciclismul, mai exact mtb-ul;) e una din ele.

  14. Anca
    07.07.2011 la 09:38

    Foarte frumos @ AEC !!!

  15. 07.07.2011 la 13:21

    @Razvan Pascu: o sa pregatesc un articol pe tema asta 😀
    Cand este gata dau un semn.

  16. Anca
    08.07.2011 la 17:55

    @Razvan Pascu :In Sibiu exista mai multe posibilitati de a practica inotul,mai ales vara.Suntem favorizati de faptul ca suntem foarte aproape de Ocna Sibiului,unde exista bazine atat deschise cat si inchise,insa preturile sunt putin mai mari datorita locatiei cu multe stele:D.In oras,exista Strandul care este accesibil,dar si Hotelul Hilton,care este la polul opus;) Insa, ceea ce este important pentru tot romanul,este faptul ca sunt destul de bine intretinute si promovate Baile Nepun,care sunt in subordinea Autoritatii Locale, Primaria Sibiu si unde ,intr-un bazin destul de incapator si cu o adancime ce variaza intre 0,90 m si 3 m ,cu 7 lei /ora poti sa inoti atat vara cat si iarna ,intru-cat bazinul este inchis.
    Pe langa inot si tenis,in Sibiu se pot practica ciclismul(avem piste intr-un parc imens,precum si pe drumurile publice), fotbal si handbal in diversele baze sportive din oras.A,era sa uit…iarna avem un patinuar in aer liber, in Piata Mare,langa locul unde an de an se impodobeste Bradul:D

  17. gigi kent
    09.07.2011 la 09:35

    tenismenii profesionisti de top nu joaca cu rachetele pe care le poti cumpara din magazine. sunt rachete personalizate pentru fiecare, pot fi modele vechi revopsite. cele scumpe (alea de 750) sunt pentru cei care stiu sa faca diferenta si sunt tenismeni avansati.

  18. Mihalache simona
    09.07.2011 la 13:15

    Stii ce-i pacat, faptul ca in contextul actual desi sunt o gramada de activitati pentru timpul liber spre care ti-ai putea indrepta copilul sau de ce nu pe care le-ai putea urma chiar tu te lovesti de faptul ca spre exemplu intr-un oras de provincie nu gasesti profesor care sa predea tenis ( pentru ca l-ai luat ca exemplu dar e valabil pentru mai multe sporturi si activitati) sau daca gasesti profesor nu-ti permiti sa achiti contravaloarea unei astfel de activitati cu profesor, echipament, teren, etc. Afara astfel de activitati sunt asigurate de scoala pentru copii pentru a le dezvolta personalitatea intr-un mod echilibrat.

Urmareste-ma pe Instagram! Click aici!
[icegram campaigns="28403"]